Vanaf 1 september 2023 zal het Museum Hermitage in Amsterdam doorgaan onder een nieuwe naam: H’ART Museum. Vorig jaar verbrak het museum de banden met het gelijknamige museum in Sint-Petersburg als gevolg van de Russische inval in Oekraïne. Het H’ART Museum zal nauw samenwerken met het British Museum in Londen, Centre Pompidou in Parijs en het Smithsonian American Art Museum in Washington. Hierdoor wordt het opnieuw mogelijk om wereldberoemde kunstcollecties naar Amsterdam te halen.
Gerelateerde artikelen
Hermitage Amsterdam
Hermitage Amsterdam is een Nederlands particulier kunstmuseum aan de Amstel in Amsterdam-Centrum, waar wisselende tentoonstellingen te zien zijn uit diverse museale collecties. Er was tot in 2022 altijd een tentoonstelling uit de collectie van het Hermitage Museum in Sint Petersburg, met ruim drie miljoen objecten een van ’s werelds grootste musea. Daarnaast zijn, uit de collectie van het Amsterdam Museum, beroemde 17e-eeuwse Hollandse groepsportretten uit de Nederlandse Gouden Eeuw te bekijken, in de tentoonstelling Groepsportretten van de 17e eeuw. Sinds 2016 organiseert ook het in Haarlem gevestigde Museum van de Geest wisselexposities van outsider art in de Hermitage.
Het museum is begonnen als een dependance van de Hermitage in Sint-Petersburg. Het werd in februari 2004 geopend, toen nog bescheiden van omvang en ondergebracht in een bijgebouw aan de Nieuwe Herengracht. In 2009 volgde de verhuizing naar het grote gebouw van de Amstelhof. Het werd op 19 juni 2009 officieel geopend door koningin Beatrix en de Russische president Dmitri Medvedev en op 20 juni opengesteld voor het publiek. Vanaf het begin werd de Hermitage druk bezocht. Al na ruim een jaar werd, op 15 augustus 2010, de miljoenste bezoeker geregistreerd, en in 2019, ook op 15 augustus, werd de vijfmiljoenste bezoeker verwelkomd. Van 2004 tot 2011 was Ernst Veen directeur van de Hermitage. Daarna heeft Cathelijne Broers deze functie vervuld tot eind oktober 2020. Per 25 januari 2021 is Annabelle Birnie directeur.
Verbreken relatie met Hermitage Museum Sint-Petersburg
Lang heeft de Hermitage Amsterdam zich afzijdig gehouden van politieke ontwikkelingen in het Rusland van Poetin. Politiek richt zich immers op de alledaagse werkelijkheid en onze oriëntatie ligt bij de kunstschatten en -stromingen die eeuwen omspannen. Door onze zorgvuldig opgebouwde banden met het State Hermitage Museum in Sint-Petersburg hadden we toegang tot een van ‘s-werelds beroemdste kunstverzamelingen waaruit wij voor onze tentoonstellingen konden putten. De recente aanval van Rusland op Oekraïne maakt deze afzijdigheid niet langer houdbaar. Bestuur en Raad van Toezicht hebben besloten de banden met het State Hermitage Museum te verbreken.
Toezichthouders, bestuurder, directie en medewerkers van de Hermitage Amsterdam hebben het moeilijk met het verbreken van de band met de Hermitage Sint-Petersburg. De afgelopen decennia is op een harmonieuze manier met de Russische collega’s samengewerkt. Verschillen van opvatting bleken altijd overbrugbaar. Het heeft geleid tot prachtige, goed bezochte tentoonstellingen in Amsterdam. De uitdrukking ‘kunst verbindt’ karakteriseerde de relatie. Met de inval van het Russische leger in Oekraïne is een grens overschreden. Oorlog maakt alles kapot. Zo ook 30 jaar samenwerking. De Hermitage Amsterdam heeft op dit moment geen andere keuze. Zoals iedereen hopen ook wij op vrede. En op veranderingen in de toekomst in Rusland waardoor we de banden met de Hermitage Sint-Petersburg kunnen herstellen.
H’ART Museum nieuwe naam Hermitage
Directeur Annabelle Birnie maakte bekend dat het museum nauw gaat samenwerken met British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum. Door de verbintenis met deze internationale topmusea komen wereldberoemde kunstcollecties naar Amsterdam. Een nieuw begin voor het museum aan de Amstel dat vanaf vrijdag 1 september de naam H’ART Museum draagt. H’ART Museum opent vensters op de wereld en toont de verbindende kracht van kunst. Directeur Birnie: ‘Het is een spannende nieuwe stap, deze eigentijdse en toekomstbestendige samenwerkingsformule. We bouwen voort op onze ervaring binnen het internationale veld en slaan onze vleugels uit. We komen met een programmering die meerstemmig en actueel is. Van grote kunsttentoonstellingen tot intieme presentaties.’
H’ART Museum gaat samen met internationale partners tentoonstellingen naar Amsterdam brengen. Daarvoor wordt voortaan geput uit de rijke en zeer uiteenlopende collecties van deze musea, de founding partners. Centre Pompidou heeft een van de belangrijkste collecties moderne en hedendaagse kunst in Europa. Het British Museum kent als een van de oudste musea ter wereld een collectie die continenten en oceanen omspant. Smithsonian American Art Museum (SAAM) heeft naam en faam als een van de bekendste musea van het Smithsonian Institution. SAAM is het belangrijkste museum voor Amerikaanse kunst en kunstnijverheid.
De eerste grote tentoonstelling van H’ART Museum is de Kandinsky tentoonstelling met Centre Pompidou medio 2024. Van het British Museum komt in 2026 de tentoonstelling Feminine power. Eind 2023 maken we de volledige programmering voor de komende jaren bekend. Vanaf vandaag is er al werk van een van de museumpartners in Amsterdam te zien: uit de collectie van het Smithsonian American Art Museum wordt in de hiervoor ingerichte gloednieuwe H’ART Museumzaal de video[1]installatie Clubbing (2012) van Martine Gutierrez (1989) getoond. Nieuw is ook het werk van patricia kaersenhout (1966) uit de ABN AMRO Collectie dat wordt getoond in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden (1 juli 2023 – 1 juli 2024). In 2025 wordt het 750-jarig bestaan van Amsterdam gevierd met een grote tentoonstelling in H’ART Museum in samenwerking met The Leiden Collection. Een van ‘s werelds belangrijkste particuliere collecties 17de-eeuwse Nederlandse kunst, met een groot aantal Rembrandts, komt naar de hoofdstad. Niet eerder waren alle 17 Rembrandts uit deze collectie in één tentoonstelling te bewonderen. De nieuwe naam geldt vanaf vrijdag 1 september 2023. Tot die datum blijft de naam Hermitage gekoppeld aan de lopende tentoonstellingen en activiteiten.
H’ART Museum brengt kunst en verhalen van over de hele wereld op een eigenzinnige manier bij elkaar in Amsterdam. Wij kijken over grenzen en openen vensters voor wereldberoemde collecties. Dat doen wij in samenwerking met onze museale internationale partners: British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum. Ons museum is een dynamisch huis, waar we ons nationale en internationale publiek gastvrij ontvangen.
Bron: Persberichten Hermitage Museum Amsterdam
Meer info:
Bezoek de expo ‘Rembrandt & tijdgenoten, Historiestukken uit The Leiden Collection’, tot en met 26 augustus 2023:
https://hermitage.nl/nl/tentoonstellingen/rembrandt-tijdgenoten/
Laatste nieuws over de nieuwe naam H’ART museum:
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)