PostNL presenteert al jarenlang het eerste deel van het uitgifteprogramma voor het volgende jaar op de Postzegelshow Posttex en deel twee eind juni van het lopende jaar. Het gros van de landen komt er doorgaans rond de jaarwisseling mee.
Gerelateerde artikelen
Een land dat vaak een uitzondering maakt is Duitsland. Het Bundesministerium der Finanzen ((BMF) presenteerde enkele dagen geleden al het uitgifteprogramma voor 2024 en dat ziet er indrukwekkend uit. Daar werd aan toegevoegd dat dat viele Bürgerinnen und Bürgern voorstellen hebben aangedragen (Zie in dit verband Kort 26.).
Het hele programma voor 2024 omvat 52 Sonder- Zuschlagmarken und Plusmarken. Om te beginnen een greep uit de Sondermarken: 800 Jahre Stadt Siegen; 500 Jahre Evangeliseches Gesangbuch; 300 Emmanuel Kant; 200 Jahre deutsche Einwanderung in Brasilien; 150 Geburtstag Carl Bosch (Nobelprijswinnaar); 75 Jahre Grundsetz; 75 Jahre NATO; 50 Jahre Deutsche Krebshife; UEFA Europameisterschaft Mannen; Kunstliche intelligenz; Gemeinschaftsmarke mit Kroatien; 200 Jahre Weinnachtslied O Tannenbaum en 125 Geburtstag Erich Kästner
En daar heb je weer zoiets. Toen ik de naam Erich Kastner zag moest ik direct denken aan de oproep van Ingrid om naar aanleiding van een herinnering een bloggertje te schrijven (zie ook Kort 267). Als de dag van gisteren herinner ik me, dat je in het eerste jaar dat je Duits kreeg ook boeken moest lezen. En het eerste boek was Emil und die Detective (1928) van Erich Kästner (1899-1974), schrijver en vooral bekend om zijn kinderboeken. In het boek speelde Gustav und seine Hupe een belangrijke rol en ik geloof dat de meester Herr Tichbein heette.
In het hoofdstuk Plusmarken wordt als eerste opgevoerd Für den Sport gewijd aan de Olympische Spelen in Parijs. Verder Für die Jugend, Reptillen; Für den Umweltschutz, Naturlicher Klmaschautz.
Tot slot Markenserien: Tag der Briefmarke Schätze der Filatelie-America’s First; Euuropa, Fauna en Flora; Leuchttürme, Leuchtturm Alte Weser (zie Kort 269), maar als eerste in deze categorie wordt aangekondigd “Frauen im Widerstand gegen National socialismus. Noch unbekant.
In dit verband moet ik denken aan de zegels die de DDR in de jaren 60 van de vorige eeuw heeft uitgegeven en die gewijd zijn aan verzetsmensen die zijn omgebracht. In een serie Erhaltung der Nationalen Mahn- und Gedäenkstätten: Antifachisten die op 20 maart 1962 zijn uitgegeven zit ook een zegel (20+10) met een foto van Hannie Schaft. Het meisje met het rode haar (1920 -1945). In deze reeks verscheen 7 september 1961 ook een zegel met daarop de portretten van Sophie Scholl en haar broer Hans (zie Kort 266). Tevens gaf de DDR in de jaren zestig 28 zegels uit onder de titel Mahn-Gedenkstätten. Op 19 december 1965 verscheen een 25 pf.-zegel met daarop het oorlogsmonument in Putten, De treurende weduwe.