Staatsbezoek België met als thema grensoverschrijdende samenwerking - Postzegelblog

Staatsbezoek België met als thema grensoverschrijdende samenwerking

1

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen dinsdag 20 juni tot en met donderdag 22 juni een staatsbezoek aan België. Diverse ministers reizen mee voor onderdelen van het staatsbezoek. Thema’s: economische samenwerking, veiligheid en klimaatverandering. Daar valt ook de aanpak van de drugs in de haven van Antwerpen. Wat bezoekt het Koninklijk Paar tijdens deze drie dagen? Een vol filatelistisch programma volgens deze blog.

Van Den Haag naar België

Dit is het eerste officiële bezoek dat Willem-Alexander en Máxima aan België brengen sinds zij koning en koningin zijn. Het laatste staatsbezoek aan België vond plaats in 2006, toen toenmalig koningin Beatrix de Belgische koning Albert bezocht. Willem-Alexander en Máxima gingen toen ook mee op reis.

België (2006): Z.M. Koning Albert II

Omdat het thema ‘Duurzaamheid’ is, komt het Koninklijk Paar met de trein naar Brussel. Dit is de laatste keer dat de huidige Koninklijke trein wordt gebruikt.  De eerste Koninklijke trein werd 160 jaar geleden gebruikt. Daarna verhuist deze bijzondere trein naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. De Koning en zijn gevolg  zullen opstappen via de Koninklijke wachtkamer op station Den Haag HS.

 

Nederland (2014): Uit de serie 175 jaar Spoorwegen – station Haarlem.

Zie: https://denhaag.com/nl/agenda/openstelling-koninklijke-wachtkamer

Dat het bezoek intensief is, bewijst het gezelschap dat in het gevolg van het koningspaar mee naar België gaat: maar liefst acht ministers en een ongekend grote delegatie van ruim vijfhonderd bedrijven.

Nederland (2005): PZM313 Ondernemerszegel.

 

Belgische attracties

Manneken Pis

Manneken Pis heeft maandag een nieuw pak uit de kast getrokken speciaal voor het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De kleine Brusselaar is gehuld in het oranje.

België (1992): Uit de serie Toerisme.

Modehuis Natan, dat in 2016 ook een Pink Ribbon-kostuum voor Manneken Pis maakte, ontwierp het oranje pakje. Het modehuis is erg geliefd bij koningin Máxima en de Belgische koningin Mathilde, die vaak in kleding van Natan verschijnen.

België (2019): 400 jaar Manneken Pis

(Voordat Manneken Pis een folkloristisch personage werd, was hij gewoon een fontein. In de 15e eeuw speelde hij een essentiële rol in de drinkwatervoorziening van de stad Brussel. Het origineel van het huidig bronzen beeldje werd gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy de Oude, en dit in 1619. In 2019 vierde hij zijn 400e verjaardag.)

Ongeveer de helft van het jaar is Manneken Pis aangekleed, zo is te lezen op de website van de fontein. De eeuwige plasser heeft inmiddels meer dan duizend outfits in zijn kast hangen, maar er zat tot op heden nog geen oranje pakje bij. Jaarlijks vult Manneken Pis zijn garderobe met twintig tot dertig nieuwe kledingstukken aan.

 

Atomium

Wij hebben het Rijksmuseum en de Nachtwacht en ook Vincent van Gogh en Johannes Vermeer. Maar de Belgen hebben het Atomium en Manneke Pis als attracties. Van de pers vernemen we, dat met deze achtergrond (het Atomium) het fotomoment wordt georganiseerd.

België (2011): Uit boekje Highlights of Belgium.

Het Atomium is een monument in het Heizelpark in Brussel. Het is een stalen constructie die bestaat uit negen bollen met elk een diameter van 18 meter. De bollen vormen samen het kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer, 165 miljard maal vergroot. Het gebouw werd ontworpen door ingenieur André Waterkeyn en is sinds de restauratie bekleed met roestvrij staal. Vijf van de negen bollen zijn toegankelijk voor het publiek.

Nederland (2016); Uit de serie 60 jaar Europazegels: Het Atomium.

Het Atomium is gebouwd in het kader van de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958, de zogenaamde Expo 58. Het stelt één elementaire cel zuiver ijzer voor dat sterk in ontwikkeling was en een belangrijke rol speelde in de optimistische kijk op ontwikkeling in de jaren vijftig. Het heeft de kubisch ruimtelijk gecentreerde structuur, zoals zuiver ijzer bij kamertemperatuur en onder atmosferische druk. Vreemd genoeg werd bij de bouw besloten dat de bollen niet van staal, maar van aluminium moesten worden gemaakt. Dit materiaal was in die tijd een materiaal in opkomst. Het is niet precies bekend waarom dit besluit werd genomen, maar waarschijnlijk was de reden dat aluminium op dat ogenblik aanmerkelijk beter bestand was tegen corrosie dan staal. Het gebouw zou volgens het oorspronkelijke plan niet langer dan zes maanden blijven staan. Aan het eind van de wereldtentoonstelling werd echter besloten om het gebouw, dat inmiddels erg populair en bekend was geworden, toch maar te laten staan.

België (2008): 50 jaar Expo 1958.

 

Dag 1 – 20 juni 2023: Brussel volgens de protocollen

Ochtend – Aankomst station Brussel-Zuid

Het staatsbezoek begint in Brussel, waar het Koninklijk Paar met de Koninklijke trein aankomt op station Brussel-Zuid en wordt ontvangen door de Belgische minister van Buitenlandse Zaken.

Oude ansichtkaart Le Gare du Midi – Bruxelles (1902).

 

Welkomstceremonie

Koning Filip en Koningin Mathilde ontvangen het Koninklijk Paar met een welkomstceremonie op het Koninklijk Paleis.

België (1999): Bruphila ’99 – 150 jaar Belgische postzegel met het Koninklijk Paleis.

 

Middag – Kranslegging

Na de ontvangst op het paleis legt het Koninklijk Paar een krans bij het graf van de onbekende soldaat. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan alle Belgische soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog en van wie de naam niet bekend is.

België (2022): 10 euromunt ’100 jaar Graf van de Onbekende Soldaat’ Zilver Proof in etui.

 

Bezoek Federaal Parlement

Na een lunch op het Koninklijk Paleis bezoeken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het Federaal Parlement. Het Koninklijk Paar spreekt met leden van de Kamer van volksvertegenwoordigers en met vertegenwoordigers van de Senaat en krijgt aansluitend een rondleiding door het parlementsgebouw. Het Koninklijk Paar ontmoet eerste minister Alexander de Croo in de Lambermont, zijn ambtswoning.

Brussel, Palais de la Nation. Foto: Oakenchips / Wikipedia.

 

Ontmoeting met de burgemeester van Brussel en wandeling over de Grote Markt

Beide Koningsparen worden later die middag door de burgemeester van Brussel, Philippe Close,  ontvangen op het stadhuis. Vervolgens wandelt het Koninklijk gezelschap over de Grote Markt waar gelegenheid is om inwoners van Brussel en toeristen te ontmoeten, een zogenaamd volksbad.

België (2011): Brussel Grote Markt (serie over pleinen).

 

Avond – Staatsbanket

In de avond biedt Koning Filip in het Kasteel van Laken een staatsbanket aan, waarbij beide staatshoofden een toespraak houden. Het Kasteel van Laken is voornamelijk een woonkasteel en heeft een meer sober en intiem karakter dan het Koninklijk Paleis van Brussel. Sinds 1999 is het de residentie van koning Filip en koningin Mathilde met hun gezin.

Laken (België), het koninklijke kasteel (architect: Charles de Wailly – 1782-1784).

Het Kasteel van Laken is een van de koninklijke residenties in België. Het ligt in Laken, sinds 1921 een onderdeel van de stad Brussel, in het noorden van het Brussels gewest. Het is omgeven door een 120 hectare groot park, waarin zich ook de Koninklijke Serres bevinden. Vlakbij liggen ook de koninklijke residenties Stuyvenberg en Belvedère en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar de koninklijke familie begraven wordt. Officieel is het de zomerresidentie van de koning, maar in de praktijk hebben alle Belgische koningen – behalve Albert II – er hun voornaamste woonplaats van gemaakt. Het Koninklijk Paleis van Brussel, dat op 7 km rijden van het kasteel ligt, is de officiële zetel van het hof en wordt als werkpaleis gebruikt. Het kasteel is staatseigendom, maar een groot deel van het park en de serres behoren tot de Koninklijke Schenking.

België (1989): Koninklijke Serres van Laken.

De serres worden elk jaar in de bloeiperiode gedurende drie weken opengesteld voor publiek. Daarnaast is het kasteel bekend vanwege de stallen, het Chinese paviljoen en de Japanse toren. Ook het schildersatelier van koningin Elisabeth is te bewonderen. De Koninklijke Serres van Laken zijn een complex van serres bij het kasteel van Laken. De serres werden in art nouveau gebouwd door Alphonse Balat in opdracht van Leopold II. Dit serrecomplex maakt deel uit van de Koninklijke Schenking.

 

Dag 2 – 21 juni 2023: Wallonië met economische invalshoeken

Ochtend – Bezoek aan Climate Tech Forum

De tweede dag van het bezoek begint met het bijwonen van het Climate Tech Forum, onderdeel van de economische missie die parallel aan het staatsbezoek plaatsvindt. De missie staat onder leiding van minister Schreinemacher. Het forum biedt de ruim vijfhonderd deelnemers van Belgische en Nederlandse kennisinstellingen, bedrijven en uit de publieke sector gelegenheid om kennis uit te wisselen en samenwerkingsmogelijkheden te verkennen op het gebied van groene waterstof, klimaatneutraal bouwen, toekomstgerichte land- en tuinbouw en slimme, duurzame mobiliteit. Het Koninklijk gezelschap bezoekt een innovatiemarkt waar Belgisch-Nederlandse samenwerkingsprojecten zich presenteren en woont een deel van het plenaire programma bij. Koning Filip en Koning Willem-Alexander houden beiden een korte toespraak.

Nederland (2021): Duurzaamheid.

 

Bezoek aan Aerospacelab

Koning Filip en Koning Willem-Alexander bezoeken vervolgens in Ottignies-Louvain-la-Neuve het Aerospacelab dat is gespecialiseerd in satellietdata en satellieten ontwerpt, test en produceert. Het gezelschap krijgt een rondleiding, bezoekt de clean room en spreekt met medewerkers.

 

Bezoek aan Muziekkapel Koningin Elisabeth

Koningin Mathilde en Koningin Máxima brengen een bezoek aan de Koningin Elisabeth Muziekkapel in Waterloo. Jaarlijks verwelkomt de Muziekkapel ongeveer zeventig internationale jonge musici die een programma volgen met lessen, concerten, recitals en samenwerkingen met orkesten en festivals. Koningin Mathilde en Koningin Máxima ontmoeten een aantal musici, wonen optredens bij en krijgen een rondleiding.

België (1966): I.M. Koningin Elizabeth.

 

Middag – Themalunch watermanagement

In de orangerie van het Kasteel van Seneffe neemt het Koninklijk gezelschap deel aan een themalunch waar Belgische en Nederlandse experts presentaties verzorgen over de aanpak van droogte- en overstromingsrisico’s.

Kasteel van Seneffe. Foto: Wikipedia.

 

Bezoek aan BioPark Charleroi

’s Middags volgt een bezoek aan BioPark Charleroi, een biotech ecosysteem waar bedrijven en kennisinstellingen onderzoek doen op het gebied van de levenswetenschappen en werken aan oplossingen voor uitdagingen in de gezondheidszorg.

België (2022): Pleinen van Charleroi.

 

Onthulling stripmuur en workshop striptekenen

Na aankomst in Charleroi wandelt het Koninklijk gezelschap naar het schoolplein van Institut Saint-André. Tijdens de wandeling is er gelegenheid om inwoners van de stad te begroeten. Op het schoolplein onthullen zij samen met leerlingen een stripmuur van de Nederlandse stripkunstenaar Dido Drachman en de Belgische striptekenaar Christian Durieux. Aansluitend volgt het gezelschap met de leerlingen van de school een tekenworkshop. De onthulling van de muurschildering en de stripworkshop vormen het sluitstuk van een cultureel festival waarbij Belgische en Nederlandse kunstenaars samenwerken.

België (2008): Le tram Charleroi.

 

Avond- Contraprestatie

’s Avonds biedt het Koninklijk Paar als dank voor de gastvrijheid in cultuurhuis Flagey in Brussel een concert aan van strijkorkest Amsterdam Sinfonietta.

 

Dag 3 – 22 juni 2023: Vlaanderen (Antwerpen) met sociale- en culturele invalshoeken

Ochtend – Bezoek aan Imec

De derde dag van het staatsbezoek begint in Leuven waar Koning Filip, Koningin Mathilde, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima Imec bezoeken. Imec is een onderzoekscentrum op het gebied van chiptechnologie. Het ondersteunt bedrijven bij de ontwikkeling van innovatieve digitale toepassingen. Het Koninklijk gezelschap is bij een rondetafelgesprek met CEO’s van zowel Belgische als Nederlandse samenwerkingspartners van Imec.

België (2019): Pleinen van Leuven.

 

Bezoek aan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

Koning Filip, Koningin Mathilde, Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima beginnen hun bezoek aan Antwerpen met een wandeling naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA). Onderweg is er gelegenheid om de aanwezige Antwerpenaren te begroeten. In het museum krijgt het gezelschap een rondleiding. Het museum is recent gerenoveerd naar ontwerp van de Nederlandse architect Dikkie Scipio en herbergt zeven eeuwen kunst. De collectie omvat zowel Vlaamse barok als primitieven en expressionisten, waaronder werken van Peter Paul Rubens, James Ensor en Rik Wouters.

België (2022): KMSKA heropent (sinds 2011 staat het KMSKA in de steigers).

 

Middag – Themalunch aanpak schooluitval en jeugdwerkloosheid

Na de rondleiding volgt in het museum een lunchbijeenkomst die in het teken staat van de aanpak van jeugdwerkloosheid. Antwerpen kent een hoge uitstroom van jongeren zonder diploma en tegelijkertijd is er een overschot aan banen op mbo-niveau. Tijdens de lunch delen jongeren hun ervaringen en vertellen onderzoekers over de rol van onderwijsinstellingen en van werkgevers bij de begeleiding en de ontwikkeling van kwetsbare jongeren.

België (1975): Normaalschool Charles Buls.

 

Bezoek aan het Havenhuis

Het Koninklijk gezelschap krijgt na de themalunch een korte rondleiding door het Havenhuis en spreekt met CEO’s en met deelnemers aan de Belgisch-Nederlandse Havendag die gelijktijdig in de haven van Antwerpen plaatsvindt. Er wordt gesproken over hoe havens en hun industriële clusters kunnen samenwerken om de gedeelde ambities op het gebied van de energietransitie te realiseren. Ook is er aandacht voor de eisen die hierbij aan de haveninfrastructuur worden gesteld.

België (2017): Persoonlijke zegel Havenhuis Antwerpen.

 

Bezoek aan een Belgisch en een Nederlands fregat

In de haven van Antwerpen bezoeken Koning Filip en Koning Willem-Alexander vervolgens het Belgische fregat Louise-Marie. Koningin Mathilde en Koningin Máxima bezoeken het Nederlandse fregat Zr.Ms. De Ruyter. Aan boord en aan de wal zijn demonstraties. Het bezoek aan de fregatten markeert de samenwerking tussen de Belgische en de Nederlandse marine. Beide marines gebruiken dezelfde typen schepen en helikopters, werken samen bij het onderhoud van materieel en bieden gezamenlijke opleidingen aan. Na het bezoek aan de fregatten volgt op de wal een afscheidsceremonie.

 

Ontvangst Nederlandse gemeenschap

In de namiddag vindt in de voormalige Handelsbeurs van Antwerpen de ontvangst plaats van de Nederlandse gemeenschap in België. Wist u dat de gasten als ze een ontmoeting hebben met de Nederlandse koning en/of de Belgische koning een lijst krijgen wat de etiquetten zijn. Als je koning Willem-Alexander aanspreekt dan spreek je hem aan met Majesteit en als je koning Filip een hand geeft, dan zeg je Sire. Buigen voor beide koningen is niet meer van toepassing.

 

Gebruikte bron: Koninklijk Huis.

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Spoorwegen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,43 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)