Op het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – kaasmarkten’ zijn 55 kazen in drie verschillende standen in ‘kaas-pakhuis-uitvoering’ opgesteld tegenover een contrasterende kleur: 42 kazen zijn horizontaal zijkant-liggend afgebeeld, tien verticaal rond-frontaal staand en drie in schuine stand. De schaduwweergave op deze drie kazen is naar mijn idee problematisch!
Gerelateerde artikelen
Typisch Nederlands – kaasmarkten: uitgiftedatum 15 mei 2023
Postzegeluitgifte informatie
Op maandag 15 mei 2023 verschijnt de vierde emissie ‘Typisch Nederlands – kaasmarkten’. Grafische ontwerpers zijn Adam Lane en Edwin van Praet van Total Design uit Amsterdam. Oplage 75.000 vellen, drukkerij Cartor Security Printers uit Meaucé-La Loupe in Frankrijk.
Kaas-postzegels
Op iedere postzegel van het postzegelvel ‘Typisch Nederlands – kaasmarkten’ staan in een strak patroon vijf grote kazen in de vorm van wagenwielen. Vier kazen zijn in horizontale stand liggend afgebeeld en één staand / verticaal rechtop met de frontaal ronde vorm. Het gewicht per kaas is ongeveer 15 kg.
Over de middelste kaas rechts loopt een lichtgele banderol, die in werkelijkheid nader informeert o.a. over het fabrieksmerk met logo van de fabrikant en het vetgehalte als bijvoorbeeld 48+ voor het volvette van de kaas.
Goudse kaas wordt voor het eerst in 1184 vermeld. Midden vorige eeuw is de kaasproductie overgeschakeld op fabrieksmatige kaas, waardoor de omvang van kaasmarkten afneemt.
Gekantelde kazen!
Op de velrand staan links & rechts en onder & boven kazen, die door de schuine plaatsing van een drietal kazen doorbroken wordt. Hiermee ontstaat in het totaalontwerp van het postzegelvel een aantrekkelijk speelse levendigheid.
Met de kanteling van de drie kazen in diagonaal schuine stand verandert de belichting (schaduwbegrenzing) óp de kazen ook. Die blijft niet zoals de velrand met de schuin geplaatste kazen veronderstelt en toont gelijk aan de kazen in horizontale stand, maar verschuift óp de gekantelde kaas in een schuin diagonale stand.
Met andere woorden de verticale schaduwgrens blijft op alle kazen verticaal constant, maar zodra de stand van de drie kazen van het ‘kaaspakhuis’ verandert, verandert de schaduwgrens óp de drie kazen óók!
Tevens staat er rechts nog een korte toelichtende tekst op de velrand o.a. over vijf kaasmarkten in ons land. Alkmaar is daarvan de meest opvallende als oudste (sinds 1365), als grootste en meest bekende. Elke vrijdag (april – september) wordt er op het Waagplein geproefd, gekeurd, gewogen en gekocht (via handjeklap zoals vroeger).
De ruimtelijkheid van deze twee grote kazen komt door de belichting van links meer gevarieerd over dan die van de nieuwe emissie. De vorm van de Edammer kaas is een bol met een vlakke boven- en onderkant.
De achtergrondkleur van het postzegelvel en de postzegels is contrasterend knalrood, waardoor de iconische vormen en kleuren van de kazen levendig overkomen.
Reacties (4) Schrijf een reactie
Oude kaas is het lekkerst.
knalrood?
Het negatieve duimpje is zeker van een vegetariër.
Vermeldenswaardig zijn de lichtblauwe boogjes op de achtergrond van het stuk kaas. Zij verwijzen naar om en om liggende kazen, die geruime tijd op speciale kaasplanken liggen te rijpen en vocht verliezen.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)