War in Ukraine: President Zelensky in Nederland - Postzegelblog

War in Ukraine: President Zelensky in Nederland

2

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is aangekomen in Finland op 3 mei 2023. Hij woont daar onaangekondigd een overleg van Noord-Europese leiders bij over de oorlog in Oekraïne. Hij spreekt daar onder andere met de Finse president Sauli Niinisto over de Russische inval. Ook de premiers van Finland, Noorwegen, Zweden, Denemarken en IJsland zijn hier aanwezig. Daarna reisde Zelensky met het Nederlandse regeringstoestel PH-GOV naar Nederland, waar hij op 4 mei 2023 ontvangen is door de leden van de Eerste en Tweede Kamer en premier Rutte.

Bezoeken van president Zelensky

Het bezoek van Zelensky aan Nederland is bijzonder. Zelensky komt sinds de Russische invasie maar zelden zijn land uit. De eerste keer was eind december 2022, toen hij president Joe Biden opzocht. In februari 2023 waagde hij zich pas een tweede keer over de grens voor een Europese top in Brussel.

Marshall Islands (2020): Joe Biden – 46th US President of USA.

Veel vaker vliegen presidenten en ambtsgenoten naar Ukraine (Kyiv). Zelensky geeft vaker de voorkeur aan digitale toespraken. Op deze wijze kan hij in enkele dagen de VN-Veiligheidsraad én regeringsleiders benaderen voor militaire steun. Soms verschijnt hij als hologram bij internationale techbeurzen, waar hij vroeg om  ICT-investeringen.

 

Wat heeft Zelensky al gekregen aan militaire steun?

Zelensky realiseert zich dat zijn land al veel heeft gekregen van de bondgenoten. Hij krijgt onvoorwaardelijke steun sinds het begin van de oorlog. De NAVO leverde 1550 pantserwagens en 230 tanks. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg meldde vorige week: 98% van de toegezegde wapens is geleverd. Oekraïense soldaten worden opgeleid en miljarden aan militaire uitrusting zijn naar Oekraïne gestuurd. Amerika heeft voor ruim 70 miljard euro aan steun voor Kyiv vrijgemaakt.

Togo (2023): Diverse typen tanks geleverd door de bondgenoten.

Nederland staat op de 5e plek met bijna 4 miljard euro aan toegezegde steun. Dat begon in februari 2022 met snipergeweren, gevechtshelmen en scherfvesten, maar is inmiddels opgelopen tot ruim 1 miljard euro aan militaire steun. Dit jaar heeft het kabinet ruim 2,5 miljard euro gereserveerd voor Oekraïne.

 

Wat wil hij bereiken in Nederland?

Internationaal Strafhof (ICC)

Zelensky is hier om ‘gerechtigheid’ te vragen. Zo wil hij dat de Russische president Vladimir Poetin berecht wordt in Den Haag vanwege het starten van de oorlog en alle oorlogsmisdaden die daardoor konden plaatsvinden. Vanochtend spreekt hij leden van de Eerste en Tweede Kamer toe. Ook staat er een toespraak in Den Haag op het programma, met als titel ‘Geen vrede zonder gerechtigheid’.

International Criminal Court (ICC) logo. Bron: Wikipedia.

In een toespraak vroeg Zelensky het Internationaal Strafhof (ICC) om een speciaal tribunaal op te richten dat alle oorlogsmisdaden moet onderzoeken. Het Internationaal Strafhof (International Criminal Court/Cour pénale internationale, ICC/CPI) is een permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid of oorlogsmisdaden, zoals deze zijn omschreven in het Statuut van Rome. Het Internationaal Strafhof is in 2002 opgericht en zetelt in Den Haag, sinds december 2015 in een nieuw gebouwd pand aan de Oude Waalsdorperweg.

International Criminal Court (ICC) in Den Haag vanaf 2019. Bron: Wikipedia.

Sinds het begin van de oorlog zijn er ruim 85.000 incidenten gemeld. Het betreft om verkrachtingen en martelingen van vrouwen, mannen en kinderen. Het ICC doet onderzoek naar misdaden die zijn gepleegd tijdens de oorlog in Oekraïne. Ook zijn duizenden kinderen ontvoerd. Zelensky: ‘We moeten iedereen erbij betrekken om druk uit te oefenen op de Russische agressor en de terroristen die zo veel van onze kinderen hebben ontvoerd.’

 

F-16

Zelensky vraagt wederom om militaire steun, en in het bijzonder om gevechtsvliegtuigen (F-16) en luchtafweer. Die oproep deed Zelensky vorige week ook in Finland bij het overleg van Noord-Europese landen. Niet geheel verrassend dat Zelensky om gevechtsvliegtuigen en luchtafweer vraagt. Rusland heeft de afgelopen week de tactiek van langeafstandsaanvallen nieuw leven ingeblazen. Hoofdstad Kyiv, maar ook het zuiden en oosten van het land werden onder vuur genomen.

Griekenland (1999): Armed Forces (F16)

Met gevechtsvliegtuigen kan Kyiv in het eigen luchtruim patrouilleren. Het realiseren van een overwicht in de lucht lijkt op korte termijn onhaalbaar. Toch blijft dat een grote wens van Kyiv, om een eventueel tegenoffensief op de grond te kunnen bijstaan vanuit de lucht. Behalve vliegtuigen moeten ook nog piloten worden opgeleid. Dat duurt jaren. Enkele lidstaten hebben toegezegd gevechtsvliegtuigen te willen leveren of leveren die al bijvoorbeeld Polen en Slowakije. Gevechtsvliegtuigen van Russische makelij, waar Oekraïne al mee werkt. Voordeel voor de Oekraïense piloten: geen of weinig bijscholing nodig.

Ansichtkaart Soesterberg Het Vliegveld met Fokker 529.

Na een bezoek aan de koning is de president Zelensky naar de militaire basis in Soesterberg gegaan. Daarbij waren ook minister van Defensie Kajsa Ollongren en premier Mark Rutte aanwezig. Zowel Zelensky als Ollongren sprak de militairen toe. Ook gingen ze in gesprek met de militairen. Zelensky hoopt dat Nederland ook een belangrijke rol speelt bij de levering van F-16-gevechtsvliegtuigen. In Soesterberg was lange tijd een van de belangrijkste militaire vliegbases van Nederland. Op de voormalige vliegbasis is nu het Nationaal Militair Museum gevestigd. Tot en met 30 september 2023 is een expo te zien over de geschiedenis van de F-16:

https://www.nmm.nl/nl/f16/

Portugal (2021): Military Aviation met twee F-16 vliegtuigen.

Op de basis stonden onder meer pantserhouwitsers en gepantserde voertuigen opgesteld. Die maken onderdeel uit van het materieel dat Nederland aan Oekraïne heeft geleverd, net als het Patriot-luchtverdedigingssysteem. ‘We zien hier en nu de hulp en de bescherming van leven’, aldus Zelensky.

 

Overige zaken

Aan bod kwamen vast ook andere zaken zoals het lidmaatschap van de NAVO en van de EU. Maar dat is een zaak van lange adem, waar alle landen moeten beslissen over beide lidmaatschappen. Dus voordat Oekraïne lid wordt, zijn we jaren verder.

België (2016): Nieuw gebouw NATO / OTAN in Brussel.

 

Meer info:

Eerdere blogs over de oorlog: https://www.postzegelblog.nl/tag/war-in-ukraine/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Griekenland Portugal Togo



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Maxim van Ooijen op 4 mei 2023 om 22:00

    Bij het stukje over het Internationaal Strafhof (ICC) staan postzegels afgebeeld van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Dat zijn twee totaal verschillende instellingen!
    Het ICC wordt genoemd op de tab van de Ridderzaal-zegel van 60 jaar Madurodam (2012) en er zijn postzegels van Trinidad en Tobago uit 2003.

  • Randy Koo op 4 mei 2023 om 23:06

    @Maxim: Dank voor de correctie. ICJ zegels verwijderd.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)