Koningsdag in Rotterdam - Postzegelblog

Koningsdag in Rotterdam

0

Op 27 april 2023 viert onze Koning 10 jaar Koningschap in 010. Dat belooft een groots multicultureel feest te worden op z’n Rotterdams. Het thema is ‘Wij zijn allemaal Kings & Queens’. Want iedereen is bijzonder. Op ieder hoofd past een kroon. De route is aan de ene kant verrassend: water, centrum, zuid. Vele plekken zijn in het verleden ook bezocht door de Oranjes. Loopt u mee door ‘oranje-groen-wit’ Rotterdam?

Oranje – groen – wit

Linksonder staat de vlag van Rotterdam. De vlag van Rotterdam bestaat uit drie even hoge horizontale banen in de kleurenvolgorde groen-wit-groen. Rotterdam nam deze vlag aan op 10 februari 1949. Deze kleurencombinatie komt ook voor in het Rotterdamse wapenschild. De kleuren groen en wit zijn al vanaf de middeleeuwen de kleuren van Rotterdam, maar het aantal banen op Rotterdamse vlaggen varieerde sterk. Het groen verwijst naar het Hof van Wena en het wit symboliseert de Rotte. Schepen met als thuishaven Rotterdam voerden op zee de Rotterdamse vlag in een of twee masten. Rechtsonder: de 65 cent postzegel ‘Rotterdam als podium’ uit 1990. Als achtergrond van dit ontwerp: de Rotterdamse vlag (groen).

 

 

 

 

Op de belangrijkste plekken in de stad zie je de groene vlag gecombineerd met de oranje kleur. Studio VollaersZwart is verantwoordelijk voor het design, net als van het design van het Eurovision Song Contest 2021 (Sing Along City). Bijvoorbeeld station Rotterdam Centraal.

Station Rotterdam Centraal op 25 april 2023. Foto: R. Koch.

 

 

Route in Rotterdam

De route van de Koninklijke Familie begint 27 april om 11.00 uur ter hoogte van het Afrikaanderplein. In 1992 tijdens Koninginnedag bracht Koningin Beatrix ook een bezoek aan het Afrikaanderplein. In de Afrikaanderwijk wonen circa 150 nationaliteiten. Het is een van de armste wijken van Nederland. Uit stukken in het Stadsarchief en krantenverslagen van toen valt op te maken hoe hectisch het ineens werd. De Telegraaf sprak van een ‘multi-raciale chaos’: ‘Honderden mensen drongen zich in de stoet om maar iemand van koninklijken bloede te kunnen aanraken. Dranghekken vielen om en programma-onderdelen vielen uit door de opdringerige massa’. Een prettige chaos. Dat zal dit jaar anders verlopen vanwege de huidige beveiligingsmaatregelen.

Nederland (1992): Regeringsjubileum 12,5 jaar Koningin Beatrix. Foto links van de zegel:  Koninginnedag 1992 Rotterdam.

Op deze plek wordt het Koninklijk gezelschap op feestelijke wijze welkom geheten. Er klinkt een massaal ‘Lang zal hij leven’ als de Koning wordt toegezongen door een gelegenheidskoor bestaande uit leden van verschillende koren uit de stad. Burgemeester Ahmed Aboutaleb en Commissaris van de Koning Jaap Smit verzorgen de officiële ontvangst. Ook is er een rol voor kinderburgemeester Louey Zerourou. Vijftig kinderen van vijf scholen verwelkomen de Koning en het gezelschap in hun eigen buurt. Samen brengen zij een speciaal door ZangExpress gecomponeerd lied in: Kings & Queens. Ook is er een digitale ontmoeting met de kinderen uit het Sophia Kinderziekenhuis die met behulp van ‘de Klasgenoot van het Mooiste Contact Fonds’ het feest toch van heel dichtbij mee kunnen maken.

Nederland (2010): Grenzeloos Nederland Suriname (Kotomisi vel).

Aansluitend volgt er op de Pretorialaan een swingend spektakel. Verschillende culturen en nationaliteiten smelten samen in een mix van Surinaamse kotomisi’s (vrouwen die traditionele Surinaamse kleding dragen), Hindoestaanse dansers, Marokkaanse folkloristische percussionisten buikdans en salsa. Na het straatfeest wacht een festivalterras vol ontmoetingen. Aan statafels maakt het Koninklijke gezelschap kennis met weerbare en veerkrachtige Rotterdammers. Ieder met een eigen verhaal.

Nederland (2011): 100 jaar Circus Herman Renz.

Het Koninklijke gezelschap wordt daarna getrakteerd op acrobatische trucs van onder andere leerlingen van Circus Rotjeknor en de twintig acrobaten van het internationaal vermaarde gezelschap Compagnie XY. Iets verderop wacht de wereldberoemde straatvoetballer Soufiane Touzani samen met talenten van FC Straat het Koninklijke gezelschap op. Zij laten hun kunsten zien op een gigantisch straatvoetbalveld op het kruispunt van de Maashaven. De van oorsprong Surinaamse zangeres Glenda Peters zorgt voor de afsluiting van het zuidelijke bezoek en doet het gezelschap uitgeleide met het lied: Rotterdam. Een ode aan de stad waar zij haar nieuwe thuis vond.

(Herdenkingsenvelop van de eerste reis van SS Rotterdam van Rotterdam naar New York op 3 september 1959. De postzegel op de envelop is afgestempeld op de SS Rotterdam met een openbalkstempel ‘Postagentschap a/b SS Rotterdam’ 9.  Al het post dat verstuurd werd vanaf het schip kon met Nederlandse zegels worden gefrankeerd worden als het via het postagentschap op het schip werd verzonden. Bij aankomst in New York werd de envelop overgedragen aan de Amerikaanse posterijen en kreeg eerst de stempel  New York N.Y. Paquebot sep 11 1959. Achter op de envelop de reguliere stempel van New York N.Y. d.d. sep 11 10AM 1959. Bron: remeijer.nl).

SS Rotterdam in 2019. Foto: Wikipedia.

Op 13 september 1958 liet Koningin Juliana de SS Rotterdam te water. Op 3 september 1959 vertrok het schip voor de maidentrip, met aan boord prinses Beatrix. Het schip was in de stijl van de jaren vijftig ingericht en zat vol met werk van Nederlandse kunstenaars.

Vanaf de hoek in de Maashaven wordt de route vervolgd per watertaxi. Op het water vormt zich een kleurrijke stoet van eenmansjeugdzeilbootjes en enkele duurzame en innovatieve schepen. Bij het ronden van de Kaap wordt het SS Rotterdam gepasseerd, waar op het achterdek het project ‘Rotterdans je mee?’ van het Scapino Ballet wordt uitgevoerd.

De watertaxi’s passeren een keur aan schepen die een beeld geven van de internationale haven. Zr. MS. De Ruyter, een luchtverdedigingsfregat van de Koninklijke Marine, voert een protocollaire groet uit, waarna het Koninklijk gezelschap onder de Erasmusbrug door vaart en onderaan Plein 1940 afmeert. Koningin Beatrix opende op 4 september 1996 de Erasmusbrug in Rotterdam. De opvallende brug met een geknikte pyloon krijgt al vrij snel de bijnaam De Zwaan. De pyloon is 139 meter hoog en een ontwerp van architect Ben Berkel.

Nederland (2005): Mooi Nederland – Rotterdam.

Het derde gedeelte van de route begint hier bij het herinneringsmonument ‘De Verwoeste Stad’ van de Franse beeldend kunstenaar Ossip Zadkine. Het beeld vormt het decor voor de voordracht van spoken word artiesten Ivan Words en Tyler Koudijzer, begeleidt door het Marinierskapel der Koninklijke Marine en dans van het Scapino Ballet. De wandeling voert verder richting de Blaak dat toepasselijk wordt omgetoverd tot een ‘Happy Street’.

De overbekende klanken van discoklassieker ‘I Will Survive’ zijn hier te horen, uitgevoerd door de Hermes House Band. Het optreden zal voor een straatfeest zorgen, of misschien beter gezegd: een Blaakparty! Op de Blaak staat naast muziek ook sport centraal. Onder andere Beatboxers, straatbasketballers, en jeugdspelers van de drie Rotterdamse clubs Feyenoord, Sparta en Excelsior laten daar hun kunsten zien.

Hermes House Band ?– I Will Survive (La La La) (1994).

Ook zijn er demonstraties van de jonge Amira Tahri, wereldkampioen kickboksen, free runner Onur Eren en wereldkampioenen breaking Menno van Gorp en India Sardjoe. De route gaat vervolgens via de Ds. Jan Scharpstraat door de Markthal. Via de uitgang komt het gezelschap op de Binnenrotte terecht. Op 1 oktober 2014 werd de Markthal, de ‘koopkathedraal aan de Maas’ feestelijk geopend door Koningin Máxima.

Markthal op 25 april 2023. Foto: R. Koch.

Op 27 april start om 10.00 uur op de Binnenrotte het programma van het Koningsdag Festival met de live uitzending van de NOS. Op een groot podium zijn er de hele dag tot 17 uur optredens van bekende artiesten zoals Davina Michelle, Lee Towers, Ronnie Flex en Broederliefde. Op het podium neemt de Koninklijke Familie rond ongeveer 13.00 uur afscheid van het Rotterdamse publiek, waar het feest nog doorgaat tot 17.00 uur.

RET Koningsdag tram (Mauritsweg) op 25 april 2023. Foto: R. Koch.

 

Ander geluid

Koning Willem-Alexander viert zijn verjaardag in Rotterdam. Diverse groepen Rotterdammers spreken zich uit tegen de komst van de koning. Dit omdat de duurste Koningsdag ooit (4 miljoen) in de armste stad van Nederland plaatsvindt. Verschillende groepen hebben aangekondigd te gaan demonstreren en roepen mensen in het hele land op tijdens Koningsdag in het zwart gekleed te gaan, als protest. Rotterdam is de armste stad van Nederland. Zo’n 18,5 procent van de Rotterdammers leeft onder de armoedegrens. Dit jaar zit de koning 10 jaar op de troon, voor deze gelegenheid trekt de gemeente Rotterdam 4 miljoen euro uit voor de komst van de koning. Daarmee is deze dag de duurste Koningsdag ooit. Niet iedereen is even blij met zijn komst, zo reageren mensen in de comments van @woonprotest ‘Fuck de koning’ en ‘Ik vind er niets feestelijks aan, het is eerder een viering van de kloof tussen arm en rijk.’

Affiche hangt in de hele stad over de andere oranje poster. Bron: Twitter.

Langs de route die de koning zal afleggen, naast de Erasmusbrug, is een anti-monarchistisch ‘feest’ met de slogan ‘Geen onderdaan, wel hard gaan’ gepland. Eerder deze maand hangen Rotterdammers posters in de stad met daarop afgebeeld een kroontje en de tekst ‘Rotterdam spant de kroon in armoede’. Ook de stickers met de tekst ‘Geen woning, geen koning’ en een anti-monarchistisch gedicht duiken de afgelopen weken op in de stad. Bron: openrotterdam.nl.

 

Stadsarchief Rotterdam

Het Stadsarchief heeft een overzicht gemaakt van koninklijke bezoeken aan Rotterdam. Van koning Willem III in 1874 tot de opening van de Willemsbrug door prins Willem-Alexander in 1981. Een zeer geslaagd overzicht met o.a. koningin Wilhelmina (1915), prinses Beatrix (1965) en de prins bij de opening van de Willemsbrug in 1981:

https://stadsarchief.rotterdam.nl/zoek-en-ontdek/themas/van-willem-tot-willem/

Nederland (2017); uit het vel ’50 jaar Koning Willem-Alexander’, achtergrond Willemsbrug.

 

Meer info:

Koningsdag 2023:

https://www.koningsdaginrotterdam.nl/

https://www.koningsdaginrotterdam.nl/nl/koningsdagfestival

NOS, Koningsdag (samenvatting):

https://www.npostart.nl/nos-koningsdag-2023/27-04-2023/POW_05543813

Eerdere Koningsdag blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/27-april/

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Koningshuizen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,63 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)