Keukenhof en de mooiste file van Nederland - Postzegelblog

Keukenhof en de mooiste file van Nederland

0

De lente is begonnen en het toeristenseizoen is ook geopend om tuinen te bezoeken. De bekendste tuin is de Keukenhof. De Keukenhof is in 2023 vanaf 23 maart tot en met 14 mei geopend van 8:00 – 19:30 uur, ook op zon- en feestdagen. In het weekend van 21 tot en met 23 april 2023 kunt u ook genieten van de bloemencorso van de Bollenstreek, beter bekend als de mooiste file van Nederland. Kent u de geschiedenis van de Keukenhof en bezoekt u deze regio? Wist u dat ook Jersey een bloemencorso jaarlijks organiseert?

Geschiedenis

Schoolplaat: Jacoba van Beieren voor Gorinchem, 1 december 1417. Coll: R. Koo

De geschiedenis van Keukenhof gaat terug tot de 15de eeuw. Op dit landgoed bevond zich een kruidentuin en het was een jachtgebied voor allerlei klein wild. Kruiden en geschoten wild belandden in de keuken van kasteel Teylingen van de Hollandse gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) en dat verklaart de naam. Jacoba is nog altijd het ‘symbool’ van de Keukenhof. In 1641 werd kasteel Keukenhof gebouwd en het landgoed groeide uit tot een oppervlakte van ruim 200 hectare.

Nederland (2012): Buitenplaatsen – Keukenhof.

Landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher, later ook de ontwerpers van het Vondelpark, richtten in 1857 de tuin rondom het kasteel opnieuw in. Dat park, in Engelse landschapsstijl, vormt nog altijd de basis van Keukenhof.

Nederland (1996): Bloemen blok Keukenhof.

In 1949 namen tien bollenkwekers en -exporteurs het initiatief tot de oprichting van de Stichting Keukenhof. De bedoeling was een ‘etalage’ voor de bloembollen in te richten. Een jaar later ging het tentoonstellingsterrein vlakbij Lisse open. Het lentepark Keukenhof was een feit. In 1950 ging het park voor het eerst open. Het was direct een succes: 236.000 bezoekers. In 2022 trok de Keukenhof ruim 1,1 miljoen bezoekers, waarvan 72% uit het buitenland vooral Duitsland, Frankrijk, USA, en Engeland. In 2023 vindt de 74e editie plaats. In de afgelopen 73 jaar is de Keukenhof uitgegroeid tot een wereldwijd begrip.

Engelse poster eerste Keukenhof in 1950 met Jacoba van Beieren.

In 1949 namen tien bollenkwekers en -exporteurs het initiatief tot de oprichting van de Stichting Keukenhof. De bedoeling was een ‘etalage’ voor de bloembollen in te richten. Een jaar later ging het tentoonstellingsterrein vlakbij Lisse open. In 1950 kwamen er meer dan tweehonderdduizend bezoekers tijdens de eerste Keukenhof.

Nederland (2006): Tulpen uit het velletje ‘5 voor Europa’.

Keukenhof is het internationale en zelfstandige showvenster van de Nederlandse sierteelt, met de nadruk op bolbloemen. In acht weken tijd laat Keukenhof zien wat de Nederlandse sierteelt te bieden heeft. In het park ligt de nadruk op de 7 miljoen voorjaarsbloeiende bloembollen, waarbij 100 inzenders hun levende catalogus laten zien. In meer dan 20 bloemenshows presenteren 500 bloemenkwekers snijbloemen en potplanten in al hun variatie.

Nederland (2014): Keukenhof – Lisse (uit de serie Paparazzo).

Keukenhof is daardoor een sterke ontmoetingsplek voor zakelijke contacten. Er worden regelmatig vakbijeenkomsten voor kwekers georganiseerd. Keukenhof onderhoudt goede banden met alle relevante organisaties uit de sierteelt en toeristische sector.

Vlagstempel Keukenhof Lisse Holland Haarlem station.

In Keukenhof laten 100 bloembollenbedrijven en kwekers (exposanten) hun mooiste assortiment voorjaarsbloeiende bolgewassen zien. Voor elk bedrijf maakt de Keukenhof ontwerper een eigen ontwerp. Hij overlegt met de exposant over de kleuren, de hoogtes en de bloeitijd. In de herfst levert de exposant alle bloembollen aan de Keukenhof.

Haarlem 21 2 1950. Roodfrankering 8c van v.Tubergen NV Kweekerij Zwanenburg.

 

Agenda Keukenhof

30 maart – 4 april: Freesia- en Chrysantenshow

Niet alleen buiten, maar ook binnen laat Keukenhof bloemen en bloeiende planten zien. Het decor van de bloemenshows in het Oranje Nassau paviljoen is geheel in de stijl van het thema. Nederlandse kwekers laten hier hun mooiste bloemen zien. Iedere week wordt weer een andere bloemenshow opgebouwd.

Letland (2017): Freesia.

 

USA (1995) en (2007): Chrysanthemum.

6  – 11 april: Rozenshow

Niet alleen buiten, maar ook binnen laat Keukenhof bloemen en bloeiende planten zien. Het decor van de bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen is geheel in de stijl van het thema. Kwekers laten hier hun mooiste bloemen zien. Iedere week wordt weer een andere bloemenshow opgebouwd.

Nederland (1997): PTT-mapje Zomerpostzegels / Ouderenpostzegels met rozen.

13 – 18 april: Narcissen en bijzondere bolgewassenshow

Niet alleen buiten, maar ook binnen laat Keukenhof bloemen en bloeiende planten zien. Het decor van de bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen is geheel in de stijl van het thema. Nederlandse kwekers laten hier hun mooiste bloemen zien. Iedere week wordt weer een andere bloemenshow opgebouwd.

China (1990): Narcissen.

23 maart tot en met 14 mei: Anthurium en orchideeënshow

Niet alleen buiten, maar ook binnen laat Keukenhof bloemen en bloeiende planten zien. In het Beatrix Paviljoen kunt u genieten van orchideeën en anthuriums in een verrassend kleurrijk decor.

Nederland (2014): Orchideeën.

27 april – 2 mei: Lisianthus- en Gerberashow

Niet alleen buiten, maar ook binnen laat Keukenhof bloemen en bloeiende planten zien. Het decor van de bloemenshows in het Oranje Nassau Paviljoen is geheel in de stijl van het thema. Nederlandse kwekers laten hier hun mooiste bloemen zien. Iedere week wordt weer een andere bloemenshow opgebouwd.

Israël (2013): Gerbera.

Etc, etc, etc.

Voor alle events tot en met 14 mei, zie: https://keukenhof.nl/nl/evenementen/

 

Bloemencorso Bollenstreek

Op 22 april 2023 rijdt het Bloemencorso van de Bollenstreek de 42 km lange route van Noordwijk naar Haarlem. Het bloemencorso komt langs Keukenhof, over de tot Keukenhofboulevard omgedoopte weg aan de kant van het hoofdparkeerterrein. Bewonder het Bloemencorso aan de weg die langs de Hoofdingang van Keukenhof loopt.

Route Bloemencorso 2023. Zie site voor de tijden en straten.

Tijdens het Bloemencorso is het bijzonder druk in de Bollenstreek en in Keukenhof. Als je deze dag alleen Keukenhof wil bezoeken, dan adviseren we om een andere dag te kiezen. Wil je tijdens het Bloemencorso toch Keukenhof bezoeken? Zorg dan je voor dat je vóór 11:00 uur in het park bent. Na die tijd wordt een aantal wegen in de Bollenstreek afgesloten voor het Bloemencorso. Je kunt het hoofdparkeerterrein van Keukenhof gedurende deze uren niet bereiken of verlaten. Dit geldt zowel voor het openbaar vervoer als met de auto.

Nederland (2002): Zomerzegels, bloemen (geurende zegels)

Bloemencorso’s in Nederland komen voort uit het rondrijden met versierde boerenwagens en fietsen, al dan niet als allegorische optocht. Die traditie gaat verder terug dan het ontstaan van de corso’s. De corso’s kunnen standhouden doordat ze worden overgedragen van generatie op generatie. In die zin is het gerechtvaardigd om bloemencorso’s te beschouwen als een deel van de Nederlandse traditie en identiteit, als immaterieel erfgoed zoals UNESCO het definieert. Daaruit is ook de huidige toename van de belangstelling voor bloemencorso’s te verklaren: zij liften mee op de hernieuwde interesse voor eigen cultuur en identiteit in een tijd van internationalisering en globalisering.

Canada (2020); Dahlia.

Waar het idee vandaan komt om bij de Nederlandse corso’s dahlia’s te gebruiken, is niet bekend, maar de reden zou weleens pragmatisch van aard kunnen zijn: de dahlia is zowel geschikt als beschikbaar. De dahlia is een bloem die in die tijd (en tegenwoordig weer!) erg populair was en vele boerenerven sierde. Dahlia’s zijn goedkoop en sterk. De poor man’s rose, wordt hij wel genoemd. Dahlia’s komen in grote verscheidenheid aan vorm en kleur voor, en dahliabloemen kunnen in de bloeitijd (van eind juli tot en met september) straffeloos van de plant worden geplukt. Binnen een paar dagen staan er nieuwe bloemen aan de plant. De beschikbaarheid van de dahlia is dus ruimschoots.

Roemenië (2022): Dahlia.

Van de honderden soorten dahlia’s die er zijn, zijn er tientallen zeer geschikt om te gebruiken als bekleding van een vorm. De geschikte soorten zijn stevig, constant van kleur, compact en niet te groot. Tot op de dag van vandaag blijkt hoe ideaal de dahlia is, als door tegenvallende weersomstandigheden de opbrengst van de velden tegenvalt. De alternatieven die dan ingezet worden, zoals begonia’s, halen het bijlange niet bij de dahlia.

Uiteraard werd de dahlia in de beginjaren van de diverse corso’s nog niet speciaal voor het corso gekweekt. De corsobouwers stroopten, te voet of met de fiets, de wijde omgeving af om op de boerenerven de dahlia’s te plukken. Ook werd met vrachtwagens naar de Bollenstreek gereden om bij de commerciële kwekers in Lisse, Sassenheim, Hillegom en Aalsmeer dahlia’s te gaan plukken. De banden met de dahliakwekers uit de Bollenstreek duren voort tot op de dag van vandaag.

Alle grotere corso’s kweken tegenwoordig zelf dahlia’s. Net zoals de bouw van de wagens vindt het onderhouden van de dahliavelden plaats door vrijwilligers. De velden leveren dahlia’s voor het eigen corso, maar omdat het hele seizoen lang bloemen van de dahliavelden kunnen worden geplukt, vindt er een levendige handel plaats. De corso’s die niet tegelijkertijd plaatsvinden, leveren elkaar bloemen. Daarnaast worden dahlia’s verkocht aan veel kleinere corso’s (die vaak zelf geen dahliavelden onderhouden) en aan allerlei evenement door heel Europa die dahlia’s nodig hebben voor bloementableaus, mozaïeken en wat dies meer zij.

Meer informatie over het Bloemencorso Bollenstreek op:

https://bloemencorso-bollenstreek.nl/

https://www.bloemenzeenoordwijk.com/

 

Bloemencorso Jersey

De Jersey Battle of Flowers is een jaarlijks carnaval dat op de tweede donderdag van augustus wordt gehouden op het Kanaaleiland Jersey . Het festival bestaat uit muziek, kermissen, dansers, majorettes en een parade van bloemenwagens naast verschillende straatartiesten. Het werd ingehuldigd in 1902 om de kroning van koning Edward VII en koningin Alexandra te vieren . Aangenomen wordt dat de grootste opkomst tot nu toe die van 1969 was, toen 60.000 mensen aanwezig waren. Het huidige aantal toeschouwers ligt rond de 20.000. De grote praalwagens worden meestal geproduceerd door de parochies van Jersey.

Jersey (1970): Battle of Flowers.

De ‘Battle’ zelf bestond oorspronkelijk uit het demonteren van de praalwagens om bloemenmunitie te leveren voor een letterlijk bloemengevecht tussen deelnemers en toeschouwers, maar dit aspect is allang verlaten. Sinds 1989 is er een nachtelijke Moonlight Parade met de met lichten versierde praalwagens geïntroduceerd. De Moonlight Parade eindigt met een vuurwerkshow. De afgelopen jaren zijn er meer opkomsten geweest bij de maanlichtparade, die zowel de lokale bevolking als toeristen aantrekt, mogelijk vanwege de feeststemming.

Jersey (2022): 120 years Battle of Flowers.

De eerste Battle of Flowers vond plaats op 9 augustus 1902 op Victoria Avenue, Saint Helier. De Eerste Wereldoorlog onderbrak de traditie en pas in 1928 werd de Slag nieuw leven ingeblazen in Springfield, waar het tot 1938 werd gehouden. Door de oorlogsdreiging werd het evenement van 1939 gestaakt en het duurde tot 1951 voordat het evenement weer nieuw leven werd ingeblazen. Victoria Avenue, waar het jarenlang op de laatste donderdag van juli werd gehouden (sindsdien verplaatst naar de huidige datum). In 1964 werd het evenement bijgewoond door ongeveer 50.000 mensen. De aanhoudende uitbraak van het coronavirus in 2020 en 2021 veroorzaakte de allereerste annulering van de Slag sinds de heropleving ervan in 1951.

 

Bloemenvelden

Lukt het niet om naar de Keukenhof te gaan of de Bloemencorso te volgen, dan kunt u altijd op een rustige doordeweekse dag fietsen langs de bollenvelden tussen Leiden en Haarlem.

Nederland (2023): FDC Typisch Nederland – Bloemenvelden.

En als het helemaal niet lukt om beiden te bezoeken, neem dan de NS sprinter tussen Haarlem en Leiden en geniet van dit uitzicht:

En stream dit album van Spinvis – Trein Vuur Dageraad (2017) met als design het raam van de trein.

 

Spinvis – Trein Vuur Dageraad (opgenomen in Vera club – Groningen, 4 november 2021):

https://www.youtube.com/watch?v=VIgDvDSxwck

 

Meer info:

Keukenhof: https://keukenhof.nl/nl/

Ook goed te bereiken met combikaart toegang en OV: https://keukenhof.nl/nl/ov/

Gebruikte bron: OHVZ.nl

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Canada China Volksrepubliek China vóór 1949 Israël Jersey Letland Nederland Roemenië



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)