Hanami feest wordt in museum Volkenkunde Leiden gevierd op 26 maart 2023. Wat is Hanami en waarom wordt dit feest in Leiden georganiseerd? In Japan is het een feestdag. Houdt u van een mooie boom en van Japanse tradities, dan wordt het tijd om de tuin van het museum en het museum zelf in Leiden te bezoeken. Reist u mee naar de wereld van Hanami?
Gerelateerde artikelen
Hanami
Hanami matsuri (soms ook wel Kersenbloesemfeest genoemd) is een Japanse feestdag. De sierkersen komen ergens in het voorjaar in bloei (het moment is afhankelijk van het gebied). Deze bloei is slechts van korte duur en als het zover is worden er picknicks georganiseerd door heel Japan, en ’s nachts worden er lantaarns in de bomen gehangen. De korte bloeiperiode van de sierkers symboliseert een nieuw begin en tegelijkertijd ook de vergankelijkheid van het leven.
De sierkersen die verbonden zijn met de hanami-viering worden in Japan sakura genoemd. Hieronder vallen meer dan 20 soorten en cultivars. De bekendste zijn de cultivar Somei-yoshino van de kruising Prunus × yedoensis, en de Japanse sierkers (Prunus serrulata).
De traditie stamt mogelijk al uit de Naraperiode (710–794). Tijdens de Heianperiode (794–1185) zou de traditie zich echter pas op Japanse kersenbloesem zijn gaan richten.
Sakura in Japan
Sakura is de Japanse naam voor een aantal kersenboomsoorten en hun bloesems. Het gaat om meer dan 20 soorten van het ondergeslacht Prunus subg. Cerasus, die in Japan jaarlijks bloeien. In het Nederlands gebruikt men de term ‘kersenbloesem’ voor sakura.
De sakura kan onofficieel beschouwd worden als de nationale bloem in Japan. Ieder jaar, wanneer de sakurabloesems gaat bloeien, wordt het Hanami-feest gevierd met picknicks tussen de bomen. De sakura is in Japan een symbool van de vergankelijke schoonheid. Ze is nauw verbonden met de samoerai en met de bushid? (‘de weg van de krijger’). Het leven wordt beschouwd als mooi en kort, een beetje zoals de kersenbloesem.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de sakura een symbool om het Japanse volk te motiveren. De kamikazepiloten schilderden kersenbloesems op de flanken van hun vliegtuig alvorens op een zelfmoordmissie te vertrekken. De overheid moedigde de Japanners aan in hun geloof dat de zielen van de gesneuvelde soldaten reïncarneerden in de kersenbloesems. De Japanse Zelfverdedigingstroepen en de Japanse politie gebruiken een kersenbloesem afbeelding als rangonderscheidingsteken in plaats van de klassieke sterren, en op vlaggen en insignes.
Meer info:
Hanami in Leiden: https://www.volkenkunde.nl/nl/hanami/zondag-26-maart
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)