Valentijnsdag en de betekenis van de 'hartjes' - Postzegelblog

Valentijnsdag en de betekenis van de ‘hartjes’

0

Elk jaar vanaf 2019 schrijf ik over Valentijnsdag, dus in 2023 verschijnt de vijfde blog (‘lustrum’) over 14 februari. Als u alles nog wil nalezen scroll dan naar de laatste zin van deze blog. Deze blog gaat over de ‘hartjes’ die heel vaak voorkomen in de reclame voor Valentijnsdag en ook op de diverse zegels zijn verschenen. Viert u ook Valentijnsdag? En wat weet u van de symboliek van de roos?

Hartjes (?)

Kent u het symbool voor het hart? Zoals bekend bij velen wereldwijd: ?.  De vorm bestaat aan de bovenkant met twee bogen en een spitse punt aan de onderkant. Waarom heeft dit logo een ‘hart’-vorm?

Menselijke harten hebben een heel andere vorm. Schematisch:

Hoe komt het dan toch dat het symbool voor ons hart deze vorm heeft? Wat is de relatie van het hart met onze gevoelens? Waar komt die ‘symbolische’ betekenis vandaan?

Tijdens de Middeleeuwen namen ze klakkeloos over wat Griekse wetenschappers hadden uitgevonden. Griekse wetenschappers Aristoteles en Galenus waren nog niet helemaal uit over de vorm van het hart. De Middeleeuwse mensen maakten zelf een beeld van het hart.

Griekenland (2016): 2400e verjaardag van de geboorte van de Griekse filosoof Aristoteles.

Ze tekenden het hart met een inkeping en een spitse punt. Deze vorm werd zo vaak afgebeeld dat het op een gegeven moment werd  aangenomen als de waarheid. Ondanks dat later wereldwijd bekend werd hoe het hart er echt uitziet, is het symbool sindsdien nooit veranderd. We danken we dus het symbool voor het hart aan de mensen in de Middeleeuwen.

Joegoslavië (1986): Rode Kruis.

Ook zijn er mensen die in een andere oorsprong geloven. Zij denken bijvoorbeeld dat het vrouwenlichaam de inspiratiebron was voor het hartsymbool en de bogen staan voor de ronde borsten of billen van de vrouw. Anderen denken dat het symbool geïnspireerd werd door het kruid Silphium, dat bladeren heeft in de bekende hartvorm. Dit kruid werd vroeger gekoppeld aan genezing en de liefde.

Zweden (2006): Love zegels met het kruid Silphium (3e zegel).

Vroeger dacht men namelijk dat de emoties vanuit het hart vandaan kwamen. Het hart gaat namelijk sneller of langzamer kloppen, afhankelijk van de gevoelens van iemand. Als iemand opgewonden of zenuwachtig is gaat het hart bijvoorbeeld sneller kloppen en als iemand kalmeert dan gaat het weer langzamer kloppen. Men gelooft dat daarom het hart (rond de Middeleeuwen) populair werd als symbool van de liefde.

Inmiddels weten we dat de hormonen en hersenen de grootste rol spelen bij het opwekken van het gevoel van liefde. Toch is het logisch dat we het symbool niet hebben aangepast, omdat het chemische lichamelijke proces van de liefde niet makkelijk is weer te geven en uit te drukken. ‘De phenylethylamine in mijn lichaam stuurt mijn hersenen een shot dopamine als ik jou zie’ is niet echt een romantische manier om je liefde voor iemand uit te drukken. ‘Ik geef je mijn hart’ klinkt dan een stuk poëtischer.

Bosnië en Herzegovina (2016): Valentijnsdag met hartslag (velrand boven).

Veel plezier morgen met uw geliefde en vertel dit verhaal over de geschiedenis van het hart ?. Dan maakt u zeker een goede beurt. Geef ook vele harten van chocolade of in de vorm van een groot bos rozen gefrankeerd met het Franse velletje van 2023.

Frankrijk (2023): Valentijnsdag met hartjes.

 

Rozen (symboliek)

Rozen komen voor in allerlei varianten in de bloemenwinkel maar er is ook veel symboliek te vinden van de ‘roos’. Kent u ze?

Nederland (2019): Rozen van Fransen Roses.

De rode roos in de gebalde vuist is het wereldwijde 1 mei-symbool. Het is de affichering van de strijd (= vuist) voor een wijdvertakte sociale zekerheid met een geurige toekomst als einddoel.

De Amerikaanse zangeres Bette Midler scoorde in 1980 een hit met het liefdeslied The Rose. De sleutelpassage uit dit lied gaat over een zaadje onder de sneeuw dat in de zon uitgroeit tot een roos.

Video Bette Midler – The Rose (1980):

https://www.youtube.com/watch?v=jxvPjuREDpE

De Nederlands Politieke partij PvdA heeft een roos als logo.

Affiche PvdA: Tweede Kamerverkiezingen, 26 mei 1981. Bron: Dnpp.nl

De rode roos als geschenk voor een geliefde staat symbool voor de liefde. Daarom geven verliefde mensen elkaar vaak rode rozen op Valentijnsdag. In 2023 zijn wereldwijd 180 miljoen rozen verkocht. In de bloemenwinkel kost een enkele roos vier euro. Dus als u een grote bos rozen geeft aan uw geliefde dan maakt u een goede sier.

 

 

 

 

 

 

 

Eerdere blogs Valentijnsdag:

https://www.postzegelblog.nl/tag/valentijnsdag/

 

 

 

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch DDR Duitsland Frankrijk Griekenland Joegoslavië Polen Zweden



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)