Koninklijk bezoek Caribisch Nederland (deel 2) - Postzegelblog

Koninklijk bezoek Caribisch Nederland (deel 2)

1

We blijven nog even in Willemstad omdat het Willemstad Vijfje op 2 februari 2023 is uitgegeven door KNM (Koninklijke Nederlandse Munt). Daarna bezoeken het koningspaar en prinses Amalia de Bovenwindse Eilanden: Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten van 6 februari tot en met 9 februari 2023. Wij reizen filatelistisch mee met het tweede gedeelte van de reis.

Willemstad Vijfje (2023)

Wie aan Willemstad op Curaçao denkt, ziet meteen de kleurrijke panden aan de bekende Sint Annabaai voor zich. Willemstad staat inderdaad bekend om de kleurrijke, ‘Hollandse’ architectuur, maar wanneer u de stad beter leert kennen, ontdekt u ook de Spaanse en Portugese invloeden. Deze mix van invloeden en culturen heeft ervoor gezorgd dat verschillende wijken in de stad in 1997 zijn opgenomen tot het UNESCO Werelderfgoed. Dit is dan ook de reden dat de Koninklijke Nederlandse Munt, in opdracht van het ministerie van Financiën, een herdenkingsmunt slaat: het Willemstad Vijfje.

Willemstad is de hoofdstad van Curaçao, maar ook de voormalige hoofdstad van de Nederlandse Antillen. De Spanjaarden kenden het eiland al voor 1500, maar vestigden zich er officieel in 1527. In 1634 werd een handelspost aan de Sint Annabaai veroverd door de West-Indische Compagnie (WIC). Jarenlang was Willemstad in Nederlandse handen, maar ook enkele jaren onder Engels beheer. Sinds 2010 is Curaçao een zelfstandig land binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Sinds 1997 behoren de historische wijken Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai tot het UNESCO Werelderfgoed. Willemstad hoort hiermee tot een kleine groep van World Heritage Cities die vanwege hun universele cultuurhistorische waarde als monumenten worden gezien. De unieke ligging van de wijken rondom het water benadrukken waarom Willemstad zich onderscheidt als havenstad. Daarnaast profileert Willemstad zich nog altijd als historisch herkenbare stad.

Het Willemstad Vijfje is ontworpen door Cleo Maxime de Brabander. De voorzijde toont Koning Willem-Alexander. Op de achtergrond staat de Koningin Julianabrug in Willemstad afgebeeld. De vier sterren aan de bovenkant van de voorzijde staan symbool voor de vier landen die het Nederlands Koninkrijk vormen: Curaçao, Aruba. Sint Maarten en Nederland. De keerzijde bevat een stadsgezicht met alle vier de wijken die onderdeel zijn van het UNESCO Werelderfgoed: Punda, Otrobanda, Scharloo en Pietermaai. Er zijn verschillende belangrijke monumenten op de munt te ontdekken: de Handelskade, de Mikvé Israël-Emanuel synagoge en Fort Amsterdam in Punda en de Emanu-el tempel; welke het begin van de wijk Pietermaai kenmerkt.

Gebruikte bron: KNM.nl

 

Maandag 6 februari – Sint Maarten

Op Sint Maarten worden de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje op Princess Juliana International Airport welkom geheten door gouverneur Ajamu Baly van Sint Maarten.

Nederlandse Antillen (1993): 50 jaar Princess Juliana International Airport.

De eerste dag van het bezoek aan Sint Maarten staat onder meer in het teken van de opbouw van het eiland na de verwoestingen van orkaan Irma in september 2017. Het gezelschap bezoekt de luchthaven die momenteel nog wordt herbouwd. Ook wordt een bezoek gebracht aan hulp- en rampenbestrijdingsdiensten waar het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje assisteren tijdens een rampenoefening. Vervolgens bezoeken zij het SXM Medical Center. Dit ziekenhuis vervult een belangrijke regiofunctie en behandelt ook veel patiënten van Sint Eustatius en Saba. Het Koninklijk Paar en de Prinses spreken met patiënten en worden aansluitend bijgepraat over de uitbreiding van het ziekenhuis. Aansluitend vindt een lunch plaats met de ministerraad.

In de middag bezoekt het gezelschap de muurschilderingenroute Color Me SXM in Philipsburg. Deze murals hebben tot doel de leefbaarheid in Philipsburg te verbeteren nu veel panden nog altijd leegstaan of beschadigd zijn na de orkaan. Ter afsluiting van de dag presenteert Sint Maarten haar culturele leven tijdens een wandeling en met een concert op de Boardwalk van Philipsburg.

 

Dinsdag 7 februari – Sint Maarten

Het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje bezoeken in de ochtend Fort Amsterdam. Hier gaan zij tijdens een vogelexpeditie op zoek naar de bruine pelikaan, de nationale vogel van het eiland. Ook krijgen zij uitleg over de historie van het fort. Vervolgens ontmoeten zij leden van het parlement en jeugdparlement van Sint Maarten. Bij woonvoorziening White and Yellow Cross bezoeken zij de dagbesteding van ouderen en mensen met een beperking. Aansluitend gaat het gezelschap naar een wetenschapsbeurs waar basisschoolleerlingen en middelbare scholieren hun oplossingen voor het plasticafvalprobleem op het eiland presenteren.

Sint Maarten (2012): Landschappen met Fort Amsterdam (115 c).

In de middag bezoeken de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje Resources for Community Resilience (R4CR). R4CR financiert met middelen van de Wereldbank projecten gericht op de wederopbouw van Sint Maarten na Irma. Het gezelschap gaat in gesprek met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld over hun projecten en met jongeren over hun werkzaamheden bij diverse organisaties. Vervolgens bezoeken het Koninklijk Paar en de Prinses een schooltuinenproject waar zij spreken met scholieren over het werk in de tuin en over het belang van tuinieren op hun mentale gezondheid. In het Emilio Wilson Park vertellen scholieren over hun dromen voor de toekomst van Sint Maarten en planten zij in aanwezigheid van het gezelschap gele salie.

Sint Maarten (2013): Landschappen.

Gele salie is de nationale bloem van het eiland. Aansluitend bezoeken de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje St. Peters Hill waar zij uitleg krijgen over natuurbehoud op Sint Maarten. Deze bergtop grenst aan het Franse deel van het eiland. De middag wordt afgesloten met het bijwonen van een baseballtoernooi van jongeren. In de avond bezoekt het gezelschap een receptie van de gouverneur en ontmoeten zij diverse inwoners van Sint Maarten.

 

Woensdag 8 februari – Sint Eustatius

Op Sint Eustatius wordt het Koninklijk gezelschap ontvangen door regeringscommissaris Alida Francis en spreken zij met autoriteiten. Tijdens een wandeling door de historische kern van Oranjestad ontmoeten zij diverse Statianen die vertellen over hun leven op het eiland. Ook wordt tijdens deze wandeling stilgestaan bij het slavernijverleden. Vervolgens sluiten het Koninklijk Paar en de Prinses van Oranje aan bij een debat met jongeren waarin wordt ingegaan op de toekomst van jongeren op het eiland.

Caribisch Nederland (2014): Mooi Caribisch Nederland – Sint Eustatius

Na een lunch met diverse inwoners van Sint Eustatius bezoeken de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje Zeelandia Beach waar zij uitleg krijgen over natuurbeheer op het eiland en over de jaarlijkse Beach Clean Up van Statia-doet. Vervolgens bezoekt het gezelschap een gemeenschapstuin waar zij in gesprek gaan met agrariërs over de voedselvoorziening op Sint Eustatius. Doordat veel voedsel wordt geïmporteerd zijn de prijzen hoog en is er een tekort aan verse producten op het eiland. Aansluitend neemt het gezelschap deel aan een basketbaltraining met scholieren. Het bezoek aan Sint Eustatius wordt afgesloten met een manifestatie in Fort Oranje die in het teken staat van cultureel erfgoed van Sint Eustatius.

Caribisch Nederland (2022): Sint Eustatius – Fauna.

 

Donderdag 9 februari – Saba

Het bezoek wordt afgesloten op Saba. Na de ontvangst door de gezaghebber Jonathan Johnson krijgen de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje uitleg over de energievoorziening op Saba. Saba streeft ernaar de komende jaren energieneutraal te worden. Aansluitend krijgen zij in het dorp Zion’s Hill uitleg over kantklossen, een traditie op Saba. Tijdens een wandeling door het dorp Windwardside ontmoeten het Koninklijk Paar en de Prinses diverse inwoners. Ouderen voeren een toneelvoorstelling op en kunstenaars en ondernemers vertellen over hun werkzaamheden. Ook bezoeken de Koning, Koningin Máxima en de Prinses het Harry L. Johnson Museum waar zij uitleg krijgen over het leven op Saba door de jaren heen.

Caribisch Nederland (2014): Mooi Caribisch Nederland – Saba

Na een lunch met de autoriteiten van Saba bezoeken zij in de middag in St. Johns het Expertise Education Center Saba (EC2) dat kwetsbare scholieren ondersteunt. Deze organisatie won in 2021 een Appeltje van Oranje van het Oranje Fonds. Vervolgens vertrekt het gezelschap naar de haven waar zij een toelichting krijgt op de bouwplannen voor de nieuwe haven van het eiland. Aansluitend vertellen wetenschappers over het project met Diadema-zee-egels. Deze zee-egels helpen koraalriffen te herstellen door algen te eten die het koraal overwoekeren. Tot slot gaan de Koning, Koningin Máxima en de Prinses van Oranje naar het dorp The Bottom waar zij sporten met kinderen op het grootste Cruijff Court ter wereld.

Caribisch Nederland (2017): Bedreigde diersoorten – Nassaubaars.

 

Deel 2 (SSS)

Het tweede gedeelte van de reis zit erop. De Bovenwindse Eilanden, beter bekend als de SSS-eilanden, zijn bezocht. Nu hopen dat veel Nederlanders deze SSS-eilanden bezoeken als toeristen.

Nederlandse Antillen (1977): Toerisme op de SSS-eilanden.

 

Gebruikte bron: Koninklijkhuis.nl

 

Meer info:

Blauw Bloed (tv): https://blauwbloed.eo.nl/

Koninklijk Huis (bezoek met foto’s):

https://www.koninklijkhuis.nl/agenda/2023/01/27/bezoek-caribisch-deel-koninkrijk

Eerdere ‘Koninklijk Huis’ blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/koninklijk-huis/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Curaçao Nederlandse Antillen Nederland Toerisme UNESCO Vogels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Lars op 10 februari 2023 om 13:52

    Bij de artikels van Hero Wit kan al jaren niet meer gereageerd worden, dus dan maar even hier…
    De Duitse postzegels met vreemde waarden zijn voor ‘Dialogpost’. Reclamedrukwerk zouden wij dat noemen. Dit is voor partijen vanaf 200 stuks.
    30c voor een kaart tot 14gr.
    33c voor een kleine envelop tot 20gr.
    38c voor een kleine envelop tot 50gr.
    48c voor een grote envelop tot 50gr.
    61c voor een grote envelop tot 100gr.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)