Nationale Tulpendag op 21 januari 2023 - Postzegelblog

Nationale Tulpendag op 21 januari 2023

0

De Nederlandse tulpenkwekers organiseren het vrolijkste bloemenfeest van het jaar. De Nationale Tulpendag wordt gehouden in Amsterdam op 21 januari 2023. Op het Museumplein is een pluktuin aangelegd met circa 200.000 tulpen. Eindelijk start het tulpenseizoen voor de bloemisten. Tot eind april is de tulp volop verkrijgbaar bij uw bloemist. Antwerpen heeft ook een tulpenpluk op dezelfde datum.

Nationale Tulpendag

Op de 3e zaterdag in januari (= 21 januari 2023) vieren we de Nationale Tulpendag, de start van het (snij)tulpenseizoen. Dit jaar is het extra feest. We leggen onze 10e pluktuin aan en dat vieren we op een nieuwe locatie: het Museumplein in Amsterdam.

Nederland (2022): ArtExpo Amsterdam Museumplein.

Om 13.00 uur wordt de pluktuin geopend. Olympisch kampioene Irene Schouten doopt een nieuwe tulp ‘Dutch Pearl’ en geeft hiermee het startsein voor het nieuwe tulpenseizoen.

Nederland (2000): Port Betaald zegels – Haringeter en tulpen.

Het thema is ‘Typical Dutch’. Denk je aan Nederland, dan denk je aan tulpen. Midden in het centrum van Amsterdam gaan we er een oer-Hollands feest van maken met tienduizenden Nederlanders en toeristen. Iedereen is welkom om een gratis bos tulpen te plukken, een unieke belevenis voor jong en oud. Onze Tulpen zijn vanaf Nationale Tulpendag weer overal te koop.

 

Openingstijden

Om 13.00 uur gaat de tulpenpluktuin open voor het publiek, dan kun je jouw eigen bosje tulpen plukken. De tuin sluit als de tulpen op zijn. Wacht niet te lang, maar sluit je aan in de rij.

Nederland (1973): Tulpenveld.

 

Organisatie

De Nationale Tulpendag is de dag waarop we de start van het (snij)tulpenseizoen vieren. Deze dag wordt jou aangeboden door alle Nederlandse tulpenkwekers, verenigd in Tulpen Promotie Nederland. Zij zorgen dat dit tulpenfeest een succes wordt en zetten zich vrijwillig in om voor jou dit feest te organiseren. Je herkent de vrijwilligers aan hun oranje jasjes.

Nederland (2001): Internationaal Jaar van de Vrijwilligers.

 

Vermaak

De tulpenpluktuin is enorm populair; dus zorg dat je op tijd aansluit. De gemiddelde wachttijd is 30-60 minuten. Terwijl jij wacht, zorgt de organisatie voor een gezellige sfeer met muziek. Het dweilorkest speelt typische Hollandse liederen die door iedereen luid mee te zingen zijn zoals ons favoriete nummer: ‘Tulpen uit Amsterdam’. Daarnaast kun je de pluktuin ook bekijken vanaf de loopbrug, waardoor je de omvang van de tuin goed kunt zien.

 

Regels in en om de tulpenpluktuin

Zorg dat het tulpenfeestje voor iedereen een feestje is

  1. Pas goed op jezelf en jouw eigen spullen; je bent hier zelf verantwoordelijk voor.
  2. Je krijgt van de organisatie een biologisch afbreekbaar tulpentasje met genoeg plek voor een bos tulpen.
  3. Neem geen eigen boodschappentas mee de pluktuin in.
  4. Pluk je eigen bosje tulpen (maximaal 20 stuks), zodat nog veel meer mensen net als jij kunnen genieten van dit moment én hun eigen bosje lentegeluk!
  5. Geniet én deel jouw genietmomentje met iedereen die je lief is via # tulpentijd en #tijdvoortulpen.

 

Verzorging

Wat doe je met de bol? Tulpenbosje met bol? De bol heeft alle energie gegeven om de (snij)tulp te laten stralen, daarom zal de bol niet opnieuw bloeien. Wat doe je dan met de bol? Laat de bol aan de tulpen vastzitten en zet ze in een vaas met een klein laagje water. Of snijd de tulpenbol (schuin) van de steel af en zet de tulpen in een vaas met voldoende schoon water.

Nederland (2022): Prestigeboekje PR99 – Delftse Tulpenvazen,

Zo geniet je lekker lang van jouw tulpen:

  • Zet de tulpen eerst een uurtje in papier of folie in de vaas. De tulpen zuigen zich dan vol met water en trekken zich als het ware recht.
  • Kies een schone vaas die hoog genoeg is: tulpen groeien nog een aantal centimeters door.
  • Snij ongeveer 1,5 cm van de steel af.
  • Houd de tulpen uit de buurt van de fruitschaal én felle zon.
  • Tulpen drinken veel, dus vul de vaas regelmatig bij.

 

 

Automaatstrook

De automaatpostzegels komen na een pauze van 17 jaar bij PostNL als een test-emissie weer in de verkoop. PostNL-marketingmanager Arjan Jochems:
‘Tijden veranderen. Onze klanten versturen nog steeds post, maar wel minder. De vraag is dan of de verkoop van postzegels in velletjes van tien stuks wel aansluit bij wat klanten willen, met name consumenten. Dat gaan we testen met de verkoop van deze postzegels per stuk over de toonbank op verkooppunten in de regio Amersfoort en via de zelfbedieningszuil in de winkel van Collect Club in Bussum. Een tweede zuil zal op de Filateliebeurs in Hilversum geplaatst worden op 28 en 29 januari 2017. De testperiode duurt een jaar. De evaluatie zal uitwijzen of we er mee doorgaan. Als het succesvol blijkt te zijn, hebben we mooie plannen. Zo willen we regelmatig met nieuwe postzegels komen in ons standaardassortiment. Het is zelfs denkbaar dat op lange termijn ook onze bijzondere uitgiftes per stuk via deze zuilen te koop zijn.’

Achtergrondinfo: https://postaumaat.nl/wp-content/uploads/2017/11/Bulletin-174a.pdf

 

Typisch Nederlands

Tulpen zijn typisch Nederlands, hoewel ze oorspronkelijk afkomstig zijn uit een berggebied bij Kazachstan in Centraal-Azië. In de zestiende eeuw bereikten de bloemen Europa via het Ottomaanse Rijk (Turkije) en daarvandaan werden ze door botanicus en professor Carolus Clusius naar Nederland gebracht.

Kazachstan (1997): Tulips,

Tulpenexport. De bollenhandel is een economisch gezonde en voor Nederland zeer belangrijke sector. Nederland verwierf wereldwijd naam en faam met de export van zowel tulpenbollen als tulpen. Alleen al via de Nederlandse veilingen worden jaarlijks zo’n 1,5 miljard tulpen verhandeld.

Canada (2002): FDC Tulpen met stempel molen.

 

Bezoek ook de drie musea op het Museumplein

Veel plukplezier met de toeristen die ook op het Museumplein lopen in verband met de drie musea: Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum.

 

 

 

Antwerpen pluktuin

Op het Koningin Astridplein in Antwerpen, tegenover het station Antwerpen centraal, staat een pluktuin met 100.000 tulpen. Bloemenliefhebbers kunnen langsgaan op 21 januari 2023, tussen 13 uur en 16 uur, om een boeketje van 15 tulpen samen te stellen. De pluktuin is een actie van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), die daarmee het nieuwe bloeiseizoen op gang trapt.

 

Meer info:

Tulpentijd in Amsterdam op 21 januari 2023: https://tulpentijd.nl/

Instagram versie: https://www.instagram.com/tuliptime.info/?hl=nl

Tulpenpromotie: https://tulpenpromotie.nl/

Expo’s museum de Zwarte Tulp o.a. Tulpen NU en Tulpenkoorts:

https://museumdezwartetulp.nl/presentaties/#tulpennu

 

USA (2023): Tulpenbloesems (dit is een toekomstige uitgifte van USPS).

Close-up foto’s van 10 prachtige tulpen in een regenboog van kleuren sieren dit nieuwe boekje met 20 postzegels. Eén bloesem vult bijna het hele frame van elke postzegel, met alleen de bovenkant van een stengel die eronderuit gluurt. Sinds Nederlandse immigranten honderden jaren geleden tulpenbollen naar Noord-Amerika brachten, is de bloem niet meer weg te denken uit ons landschap. Art director Greg Breeding ontwierp de postzegels met bestaande foto’s van Denise Ippolito. Bron: Persbericht USPS.

 

Eerdere blogs met ’tulpen’ en/of ‘bloemen’:

Floriade: https://www.postzegelblog.nl/2022/09/03/de-historie-van-de-floriade-1960-2022/

Varend Corso: https://www.postzegelblog.nl/2022/06/24/varend-corso-van-23-juni-tot-en-met-26-juni-2022/

Tulpenmanie: https://www.postzegelblog.nl/2018/04/11/tulpenmanie/

Keukenhof: https://www.postzegelblog.nl/2018/04/05/romantiek-beleven-in-de-keukenhof/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Canada Nederland Verenigde staten Spoorwegen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)