De afgelopen weken hoor je alleen maar over corruptie, arbeidsomstandigheden en mensenrechten maar er wordt ook nog gevoetbald op het hoogste niveau. Elke vier jaar staan de ‘Oranje leeuwen’ voor de start van een eindtoernooi. Soms plaatsen we simpel, soms moeilijker met meerdere trainers. In Qatar zijn we er klaar voor om wereldkampioen te worden. Maar hoe staat het met de infrastructuur en de stadions? Heeft u de WK zegels al in uw collectie?
Gerelateerde artikelen
Marketing
Voor het eerst is er een serie posters ontwikkeld voor het toernooi, allemaal ontworpen door de Qatarese vrouwelijke kunstenaar Bouthayna Al Muftah. De hoofdposter toont traditionele hoofddeksels die in de lucht worden gegooid, iets dat symbool staat voor feesten en voetbalfandom in Qatar en de Arabische wereld. De zeven ondersteunende posters tonen de passie van de Arabische wereld voor voetbal en het spel als iets dat families samenbrengt.
‘Mijn belangrijkste inspiratiebron was het concept van het collectieve geheugen’, zei Al Muftah. ‘Het meeste van mijn werk richt zich op ervaringen uit het verleden, herinneringen, ze aan het heden koppelen en ze op een eigentijdse manier archiveren. Ik wilde dat de posters dit thema zouden volgen en het verhaal van de voetbalcultuur van Qatar zouden vertellen,’ legt ze uit. “Onze traditionele hoofddeksels zijn prominent aanwezig in veel toernooimiddelen, waaronder het ontwerp van een van onze stadions, Al Thumama, het toernooilogo, de officiële mascotte, La’eeb en nu de officiële poster.
Stadions
Qatar is net zo groot als de provincies Noord-Brabant, Limburg en Gelderland bij elkaar. Het gaat dus om een zeer compact WK: de afstand tussen twee stadions is maximaal 75 km en minimaal 5 km. Er wordt gevoetbald in acht stadions:
Khalifa International Stadion (40.000 zitplaatsen)
Al Janoub Stadiom (40.000 zitplaatsen)
Education City Stadium (40.000 zitplaatsen)
Ahmad Bin Ali Stadium (40.000 zitplaatsen)
Al Thumama Stadium (40.000 zitplaatsen)
Al Bayt Stadium (60.000 zitplaatsen)
Stadium 974 (40.000 zitplaatsen)
Lusail Stadium (80.000 zitplaatsen en de locatie van de finale)
Het totale geschatte budget voor de voetbalstadions is $3 miljard. Qatar zal eco-vriendelijke technologieën ontwikkelen en gebruiken voor de koeling van de stadions. Deze technologieën kunnen vervolgens ook door andere landen gebruikt worden. Na het WK worden de gebouwde stadions verkleind in grootte, waarna ze gebruikt zullen worden als permanente stadions voor regionale clubs. Delen van het stadion zullen als afzonderlijke modules ook gebruikt kunnen worden door andere landen in Azië.
Alles over het design van de acht stadions:
https://www.dezeen.com/2022/11/15/2022-fifa-world-cup-qatar-stadium-architecture/
Openingswedstrijd 20 november 2022
De openingswedstrijd van de 22e FIFA World Cup werd gespeeld op 20 november 2022 in het Al Bayt stadion tussen Qatar en Ecuador. Einduitslag 0 – 2. Qatar post heeft voor deze openingsceremonie en openingswedstrijd een gouden postzegel uitgegeven.
Metro
Vanaf 10 oktober 2012 werd gewerkt aan een metronetwerk in Doha die in totaal 300 km lang moet worden en zal bestaan uit vier lijnen. De lijnen komen samen op station Msheireb, dat zal dienen als verkeersknooppunt. Naast metro- en lightrailtreinen zal het netwerk ook worden voorzien van een people mover. De eerste fase van de bouw bestaat uit 129 kilometer spoor verdeeld over drie lijnen: de Red line, de Green line en de Gold line. Voor de bouw zijn tot nu toe vijf bedrijven en consortia gecontracteerd: Porr, Saudi Binladen en HBK Contracting voor de bouwvoorbereidingen, Jacobs Engineering voor de Red line, Louis Berger en Egis Group voor de Gold line en de belangrijkste stations, Hill International voor de Green line en Lloyd’s Register voor de veiligheidsvoorzieningen. De contracten van de eerste fase hebben een waarde van 1,48 miljard rial, zo’n 320 miljoen euro (oktober 2014). Volgens planning werd een eerste fase met een netwerk van 89 km afgerond in het vierde kwartaal van 2019.
Het stadsontwikkelingsproject Lusail, zo’n 15 kilometer ten noorden van het centrum van Doha, wordt via een lightraillijn ook aangesloten op dit metronetwerk. Het voorziene net met een totale lengte van 38,8 kilometer zal 36 stations krijgen. Naar verwachting zullen de kosten in totaal 10 miljard rial zijn (2,2 miljard euro, oktober 2014). Een eerste fase van de uitbouw van de Lusail Tram (???? ?????), een stuk van zes stations van de Oranjelijn, werd op 1 januari 2022 in dienst genomen in een testfase. De Lusail Tram zal voor een duur van 20 jaar worden geëxploiteerd en onderhouden door RKH Qitarat, een joint venture gevormd door Hamad Group (51%) en de Franse transitoperators Keolis en RATP Dev (49%), namens systeemeigenaar Qatar Rail. Het lightrailtraject wordt geëxploiteerd met een vloot van Alstom Citadis-trams.
Bezoekers van de wedstrijden wordt geadviseerd om met de metro te reizen naar de stadions. Verwacht worden files indien met de auto wordt gereisd. Daarnaast is het te heet om te lopen van het hotel naar de stadions. Vijf stadions – en het vliegveld – zijn te bereiken met de metro en de overige drie stadions met de metro en een shuttle bus. Op wedstrijddagen is openbaar vervoer gratis voor degenen met een wedstrijdticket. Het WK 2022 in Qatar is compact en dat heeft voordelen voor de fans, de FIFA en het milieu. Door de compacte wedstrijdplanning hoeven voetbalfans niet ver en vaak te reizen, waardoor men geld bespaard. Alle belangrijke faciliteiten en speelsteden bevinden zich binnen een straal van 75 km. Ook wordt het milieu hierdoor minder aangetast.
Meer info:
FIFA World Cup Qatar 2022:
https://www.fifa.com/fifaplus/en/tournaments/mens/worldcup/qatar2022
Qatar 2022: https://www.qatar2022.qa/
KNVB WK 2022 Qatar: https://www.knvb.nl/info/66553/wk-2022-qatar
Huis van Oranje: https://www.onsoranje.nl/HuisVanOranje/
NRC Podcast de Coup van Qatar: https://www.nrc.nl/qatar/
Reacties (2) Schrijf een reactie
Je zou je de vraag kunnen stellen of je Quatar WK-postzegels in je verzameling wil opnemen, en daarmee een regiem steunt dat een WK door omkoping heeft verkregen en waar bij de bouw van de stadions de mensenrechten niet telden, waardoor er duizenden mensen zijn overleden.
Nu zijn er ook nog berichten dat de eerste voetbal tegenstander van Quatar is omgekocht.
Qatar (zonder ‘u’!) heeft verloren, dus dat Ecuador zou zijn omgekocht lijkt mij een fabeltje.
Ik heb aardig wat zegels van Qatar in mijn wereldverzameling, maar die lelijke grote dure blokken van de laatste jaren hoef ik niet, ook niet die van het WK.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)