Bij ons is de nationale feestdag elk jaar: Koningsdag op 27 april. In totaal hebben we 11 erkende feestdagen in Nederland. Día de la Hispanidad of Día de la Raza (‘Dag van het Ras’) is een versie van Columbusdag die in verschillende Latijns-Amerikaanse landen gevierd wordt op 12 oktober, de dag waarop Christoffel Columbus Amerika ontdekte. Op 12 oktober is het nationale feestdag in heel Spanje. De grootste feesten vinden vooral in Madrid plaats in de vorm van parades en stierenvechten. Ook wordt deze dag gevierd in de Verenigde Staten.
Gerelateerde artikelen
Día de la Hispanidad
Oorsprong
De ontdekking van Amerika in 1492 is bij iedereen bekend. De datum ’12 oktober’ wordt beschouwd als een gedenkwaardige dag omdat vanaf dat moment het contact tussen Amerika en Europa begon, als ontmoeting van twee werelden. De levens van Europeanen en Amerikanen veranderden vanaf die dag toen de Europese kolonisatie van Amerika begon.
Op 12 oktober 1492 werd het bestaan ??van Amerika echter niet onthuld. Christoffel Columbus geloofde altijd dat hij in Indië was aangekomen zonder te vermoeden dat hij het Amerikaanse continent was tegengekomen. Na Columbus werden andere reizen georganiseerd die door de Spaanse overheid werden gefinancierd, zoals die van Núñez de Balboa die te voet de landengte van Panama overstak en de Stille Oceaan vond (1513); en die van Francisco Hernández de Córdoba (1517) en Juan de Grijalva (1518) die de Mexicaanse kusten toerde.
De Florentijnse Américo Vespucio (1451-1512) toerde langs de noordkust van Zuid-Amerika, de kusten van Brazilië en het zuiden van Patagonië. Hij wordt beschouwd als de eerste Europeaan die begreep en aankondigde dat die landen eigenlijk een nieuw continent waren. Om deze reden gaf de cartograaf Martin Waldseemüller hen de naam Amerika op zijn kaart uit 1507.
Op 23 september 1892 vaardigde de regent-koningin María Cristina de Habsburgo-Lorena een koninklijk besluit uit in San Sebastián, op voorstel van president Antonio Cánovas del Castillo, waarin 12 oktober 1892 werd uitgeroepen tot nationale feestdag, ter herdenking van de ontdekking van Amerika.
Día de la Raza (‘Dag van het Ras’)
De feestdag werd ingevoerd in Argentinië in 1917, Venezuela in 1921, Chili in 1923 en Mexico in 1928. Oorspronkelijk werd in deze landen ook Columbusdag gevierd, maar het werd veranderd nadat deze landen zich meer als mesties gingen beschouwen. Een mesties is een persoon geboren uit een Europese, vaak Spaanse of Portugese, vader en een Indiaanse moeder of omgekeerd. In bredere zin wordt iedereen van gemengde etnische afkomst wel mesties genoemd. Men vond het niet meer gepast om een feest te vieren ter ere van een gebeurtenis die volgens sommigen Amerika onderwierp aan Europa en het continent in 300 jaar ellende stortte. Waar men vroeger het feit dat Columbus Amerika ontdekte vierde, viert men nu het feit dat dankzij de vermenging van Europeanen en Indianen een nieuw ras is ontstaan.
In de Spaanstalige landen in Latijns-Amerika wordt Columbusdag ook gevierd. Het accent ligt daar meer op het ontstaan van een nieuw ras door vermenging van Europeanen en indianen: Día de la Raza. Onomstreden is Día de la Raza in Latijns-Amerika (en ook bij Latijns-Amerikaanse immigranten in Spanje) bepaald niet. En dat sentiment groeit de afgelopen jaren alleen maar. Zo staat bij de Mapuche-indianen in Chili op 12 oktober de Dag van het Inheemse Verzet als tegenhanger van Columbusdag op het programma. En Venezuela kent sinds 2002 haar Día de la Resistencia Indígena.
Hispanidad
De Hispanidad is de gemeenschap die bestaat uit alle volkeren en landen die een gemeenschappelijk Spaans erfgoed, cultuur en taal delen. De Hispanidad kan grofweg opgedeeld worden in drie geografische regio’s: Spaanstalige Europa, Spaanstalig Amerika en Spaanstalig Afrika. In de Filipijnen, daarnaast, is Spaans dan wel niet meer de meerderheidstaal, het land wordt wel gekenmerkt door sterke Spaanse tradities en erfgoed.
Madrid viert feest
Op 12 oktober 2022 vindt in de Spaanse hoofdstad Madrid in de Paseo de Castellana een groot militair defilé plaats waarbij de Spaanse vlag wordt gehesen onder het toeziend oog van honderduizenden mensen waaronder de Spaanse koning Felipe VI en de minister-president. Impressie van die dag waar de parade de hoofdactiviteit is: 4000 militairen, 150 voertuigen, 85 vliegtuigen en 220 paarden. Straaljagers met rode en gele kleuren van de Spaanse vlag vliegen over de feestvierders. Totale kosten worden geschat op 1 miljoen euro. Maar voor veel Spanjaarden is Día de la Hispanidad ook simpelweg een vrije dag die benut kan worden voor een lang weekend vrij. Spaanse musea kunnen tijdens deze dag gratis bezocht worden.
Maar ook in Spanje zijn er op 12 oktober in grote steden steeds meer protestmarsen met betogers die opkomen voor de rechten van inheemse volken. Vroeger heette deze dag offficieel ‘Día de la raza’ (Dag van het ras) en wordt door een groeiende groep Latijns-Amerikaanse immigranten gezien als een herinnering aan de genocide waarbij hun voorouders zijn uitgemoord. In de grote steden Madrid, Valencia en Barcelona betoogden duizenden mensen tegen de viering onder de leus ‘Nada que celebrar’ (Niets te vieren) en ‘HispaniNADA’. Elk jaar klinkt in Spanje groeiende kritiek op het ‘koloniale’ karakter van de feestdag.
Columbus Day (Verenigde Staten)
In de Verenigde Staten werd Columbusdag vooral door Amerikanen van Italiaanse afkomst gevierd. Op aandrang van dit bevolkingsdeel verklaarde president Franklin D. Roosevelt in 1934 Columbusdag tot een nationale feestdag. Sinds 1968 is het ook een vrije dag. Een groot deel van de staten erkennen Columbusdag echter niet als een officiële staatsfeestdag. De dag wordt vooral gevierd in staten met een aanzienlijke Italiaanse bevolking, zoals New York, New Jersey en Massachusetts. In 1972 werd de viering verplaatst van 12 oktober naar de tweede maandag van oktober.
Voor velen in de Verenigde Staten is Columbusdag een omstreden feestdag. Leden van de oorspronkelijke volkeren in Noord-Amerika, tegenwoordig aangeduid als Native Americans, zien in Columbus het symbool van het begin van de onderwerping van de oorspronkelijke bevolking in Amerika. De staat South Dakota viert de feestdag, maar veranderde de naam officieel in Native American Day. Voorts is het zo dat de Vikingen Noord-Amerika honderden jaren eerder bezochten dan Columbus.
Zo zijn er archeologische bewijzen van een vikingnederzetting, vermoedelijk onder leiding van Leif Eriksson, in L’Anse aux Meadows op Newfoundland. In Minnesota en Wisconsin in de VS wordt Leif Eriksson Day gevierd, mede vanwege het relatief grote aantal Scandinaviërs dat zich in die staten gevestigd heeft in de 19e eeuw.
De feestdag is controversieel omdat velen zich afvragen of Columbus eigenlijk wel een feestdag verdient. Met name de inheemse bevolking van de Verenigde Staten ziet de komst van de Italiaanse zeevaarder in Spaanse dienst als het begin van een tijd van onderwerping, die onder hen vele slachtoffers eiste. Verschillende Amerikaanse staten en steden, zoals Alaska en New Mexico, zijn om die reden gestopt met Columbus Day en vieren in plaats daarvan de Dag van de Inheemse Volkeren. Op 11 oktober 2021 kreeg deze feestdag officieel erkenning met het uitroepen door president Joe Biden tot Indigenous People’s Day.
Reacties (1)
Zie tevens mijn bijdragen op deze Blog over Columbus van 21 en 23 september 2016. De Amerikaanse Post ontdekte in 1892 dat met diens ontdekking van Amerika veel geld gemoeid was geweest. Maar dat de ontdekking door Columbus ook veel geld kon opbrengen voor de schatkist van de Amerikaanse Postdienst. Met een uitgebreide serie van 16 postzegels.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)