PostNL geeft de NL crypto stamp uit - Postzegelblog

PostNL geeft de NL crypto stamp uit

30

Op 22 september 2022 geeft PostNL de NL crypto stamp uit, met de waardeaanduiding R voor binnenlandse aangetekende post tot en met 2 kilo. Aan elke fysieke postzegel is een digitale tweeling als evenbeeld in de blockchain verbonden.

De NL crypto stamp is de eerste cryptopostzegel die PostNL uitgeeft. Het is bovendien ’s werelds eerste gezamenlijke uitgifte van een cryptopostzegel ooit. PostNL en Österreichische Post brengen tegelijkertijd een eigen cryptopostzegel uit op basis van hetzelfde ontwerp: de kleuren van de vlag van het betreffende land met hetzelfde symbool, maar met een andere waardeaanduiding. Ook bijzonder is dat verzamelaars vanaf 2 september 2022 bij voorintekening hun exemplaar van de NL crypto stamp konden reserveren.

Cryptopostzegels zijn een recent verschijnsel. Het nationale postbedrijf van Oostenrijk, Österreichische Post AG, bracht in 2019 als eerste ter wereld een cryptopostzegel uit. Na Oostenrijk volgden onder andere Gibraltar, Kroatië, Liechtenstein, Malta, de Verenigde Arabische Emiraten, de VN en Zwitserland. Met de NL crypto stamp is PostNL de volgende in de rij. Net als bij andere cryptopostzegels is aan iedere individuele NL crypto stamp een digitale tweeling gekoppeld in de blockchain. Blockchain is een computertechnologie die van gedistribueerde databases gebruikmaakt om het bezit van cryptogeld of van andere digitale waardevolle zaken zoals cryptokunst en cryptopostzegels te beveiligen. Deze digitale items worden ook wel NFT’s, non-fungible tokens, genoemd. Je kunt de digitale tweeling van de NL crypto stamp altijd op een computer of smartphone bekijken. Het is ook mogelijk om ze in een digitale verzameling te bewaren of met behulp van een digitale wallet te verkopen.

Controleer de echtheid
Activeer de NFC-functie op je smartphone. Houd je telefoon bij de NL crypto stamp om de echtheid te controleren.

Ontdek de kleur
Elke NL crypto stamp heeft een digitale tweeling in een bepaalde kleur in de blockchain. Er zijn vijf verschillende kleuren, waarvan sommige veel vaker voorkomen dan andere. Activeer je NL crypto stamp om de kleur van de digitale tweeling te ontdekken. Scan de QR-code op de voorzijde of voer code [1] en code [A] op de achterzijde in op NLcryptostamp.nl.

Digitale tweeling overzetten naar een wallet
Als je de digitale tweeling wilt opslaan, verhandelen of verkopen, dan heb je daar een wallet voor nodig. Dit is een virtuele (crypto)portemonnee die je zelf aanmaakt. Daarna voeg je de NL crypto stamp toe aan je wallet. Je kunt kiezen uit verschillende wallets voor de NL crypto stamp. De meest gebruikte is MetaMask. Deze cryptowallet kun je downloaden als app of gebruiken via de browsers Chrome en Firefox. Je hebt geen cryptocurrency nodig om je verzameling te bewaren in je wallet. Als je de NL crypto stamp via de blockchain wilt bewaren, overdragen of verkopen aan andere gebruikers, heb je wel cryptocurrency nodig. En de ‘secret word list’. Deze wordt zichtbaar als je de beveiligingsfolie van code [2] voorzichtig verwijdert. Scan de QR-code of voer de ‘secret word list’ in op NLcryptostamp.nl. Voor het opslaan en verhandelen van de digitale tweeling is gekozen voor Polygon. Polygon (MATIC) is een zogenaamde token, een cryptocurrency die werkt via het bestaande Ethereumnetwerk en gemakkelijk te gebruiken is in combinatie met andere NFT-platforms. Polygon verwerkt transacties sneller en goedkoper dan veel andere cryptocurrencies.

Het postzegelvel met de NL crypto stamp heeft het formaat van een bankpas en is gemaakt van extra verstevigd papier. Aan de voorzijde van het postzegelvel is in het midden de fysieke postzegel aangebracht. De postzegel is langs de perforatieranden los te halen. Op de achtergrond van vel en postzegel zijn de banen van de Nederlandse vlag weergegeven, met daarin een kristalstructuur. Over de vlag loopt een patroon van rijen zilveren tulpen.

Net als bij de eerdere cryptopostzegeluitgiften door Österreichische Post heeft het ontwerp van deze gezamenlijk uitgegeven cryptopostzegel een uniek symbool. Ontwerpen voor die eerdere Oostenrijkse edities omvatten bijvoorbeeld de symbolen van een eenhoorn, een walvis en een panda. Op de versie van PostNL en Österreichische Post staat linksboven het zilveren silhouet van de kop van een stier. De stier staat symbool voor moed en doorzettingsvermogen, maar verbeeldt in de beurswereld ook stijgende markten (’bull markets’).

Op de postzegel staat rechtsboven de waardeaanduiding R voor aangetekende post en rechtsonder een QR-code met een link naar de digitale tweeling. Linksonder op de postzegel zijn de landsaanduiding Nederland en het jaartal 2022 te zien. De achterzijde van het postzegelvel bevat codes, een QR-code en een ‘secret word list’ om de digitale tweeling van de NL crypto stamp in de blockchain te kunnen bekijken, bewaren en verkopen. Het beeld op de achterzijde is hetzelfde als op de voorzijde, met de Nederlandse driekleur, de kristalstructuur en de zilveren tulpen. Rechtsboven op de achterzijde staat het Unicorn-logo dat al vanaf de allereerste uitgifte door Oostenrijk in 2019 in gebruik is als symbool voor cryptopostzegels.

Voor de typografie is gebruikgemaakt van OCR-A, een optisch leesbare letter die in 1968 werd gemaakt door American Type Founders (Elizabeth, New Jersey, VS). OCR-A is een van de eerste fonts die speciaal werden ontworpen om door computers te kunnen worden gelezen.

De uitgifte van de NL crypto stamp is om meerdere redenen baanbrekend. Het is de eerste cryptopostzegel die PostNL uitgeeft en het is ook de eerste gezamenlijke uitgifte (samen met Österreichische Post) van een cryptopostzegel wereldwijd. Ook bijzonder is dat verzamelaars en andere belangstellenden via een officiële voorverkoop een exemplaar konden reserveren.

Nederland stapt in crypto en NFT’s
Dat de uitgifte bijzonder is, beaamt Stephan van den Eijnden, commercieel directeur van PostNL Mail Nederland. “De belangstelling is dan ook erg groot sinds we eind mei het bericht naar buiten brachten dat we in het najaar een allereerste Nederlandse cryptopostzegel zouden uitgeven. Steeds meer Nederlanders zijn geïnteresseerd in de wereld van crypto. Toch kent het grote publiek deze producten tot nu toe alleen van naam. Met de NL crypto stamp maken we NFT’s toegankelijk voor een breder publiek. We hopen daarmee meer mensen te enthousiasmeren om het nieuwe verzamelen te gaan ontdekken. Want postzegels zijn van alle tijden!”

Tulp en edelweiss
Ook de gezamenlijke uitgifte met Österreichische Post heeft de aandacht getrokken, vertelt Van den Eijnden. “Onze Oostenrijkse collega’s zijn in 2019 met een eerste uitgifte in de cryptowereld gestapt. Toen we met hen gingen praten, kwam al snel het idee op tafel om gezamenlijk een uitgifte te doen. Het basisontwerp is daarom hetzelfde. Maar met een andere waardeaanduiding, andere vlaggen natuurlijk en ook de nationale bloem verschilt. Wat voor Nederland de tulp is, is voor Oostenrijk de edelweiss.”

Fysiek en digitaal
Wie een NL crypto stamp koopt, ontvangt een fysieke postzegel met daarop de waardeaanduiding R voor aangetekende post met een bestemming binnen Nederland. Aan elke fysieke postzegel is in de blockchain een digitale tweeling gekoppeld. Deze cryptopostzegel kun je in een digitale postzegelverzameling opslaan, maar ook met gebruik van een digitale wallet verkopen, ruilen of weggeven. Op het postzegelvel van elke NL crypto stamp staan unieke codes ter beveiliging van de digitale tweeling.

Vijf kleuren
De digitale tweelingen zijn in vijf verschillende kleuren in de blockchain opgeslagen. De oplagen per kleur verschillen sterk: rood 1.400, geel 9.334, blauw 18.666, groen 37.334 en zwart 73.266. De rode digitale tweeling is dus veel zeldzamer dan bijvoorbeeld de zwarte. De digitale tweeling van de cryptopostzegel wordt willekeurig gegenereerd. Door de QR-code op de postzegel met een smartphone te scannen, zie je welke kleur aan jouw NL crypto stamp is gekoppeld.

Onchainshop
Je kunt de digitale tweeling van de NL crypto stamp ook rechtstreeks kopen via de blockchain. Dit gaat via de onchainshop op crypto.post.at via een browser met een cryptocurrency wallet. Voeg eerst de cryptocurrency Polygon (MATIC) toe aan je wallet. Deze kun je met een creditcard kopen op crypto.post.at. Gebruik daarna de Polygon in je wallet om de NL crypto stamp op crypto.post.at te kopen. Vervolgens staat de digitale tweeling in je wallet. Het is ook mogelijk om de bijbehorende fysieke postzegel aan te vragen. Dat kan vanaf 21 oktober 2022 op crypto.post.at. Je hebt na je aankoop tot vijf jaar de tijd om je fysieke postzegel aan te vragen.

Beveiliging
De NL crypto stamp is met allerlei veiligheidsmaatregelen omgeven. Zo is de cryptopostzegel verpakt in een speciale, stevige en gesloten verpakking. De NL crypto stamp met bijbehorende codes is alleen te bekijken door de zijstroken van de gesloten verpakking af te breken. Ontbreken de zijstroken, dan weet je dat de cryptopostzegel mogelijk al eerder is ingezien.

Op de achterkant van het postzegelvel staan drie codes. Je kunt code [1] en code [A] invoeren op NLcryptostamp.nl om de kleur van de digitale tweeling te ontdekken. Code [2] is de ‘secret word list’. Hiermee kun je de digitale tweeling overdragen aan andere gebruikers. De ‘secret word list’ wordt zichtbaar als je de beveiligingsfolie voorzichtig verwijdert. Bewaar deze gegevens op een veilige plek en deel ze met niemand.

De identiteit van de eigenaar van iedere cryptopostzegel is ook in de blockchain vastgelegd, maar blijft onzichtbaar voor degenen die niet over deze codes beschikken.

Ook bevat het postzegelvel met de NL crypto stamp een vergrendelde cryptografische NFC-chip om met iedere smartphone snel de echtheid van de cryptopostzegel te kunnen controleren. Dit doe je door het postzegelvel met de NL crypto stamp bij je smartphone te houden. Een aparte app is er niet voor nodig. Elke moderne smartphone met NFC-functionaliteit kan de chip lezen.

Op dezelfde dag als PostNL geeft Österreichische Post zijn versie van de nieuwste cryptopostzegel uit: de Crypto stamp 4.0. Het ontwerp ervan lijkt sterk op dat van de NL crypto stamp, maar er zijn belangrijke verschillen. Zo is de waardeaanduiding R van de Nederlandse uitgifte vervangen door het Oostenrijkse tarief van € 9,90. In de achtergrond is op het postzegelvel geen Nederlandse, maar Oostenrijkse vlag afgebeeld, met de banen rood-wit-rood. Ook staan er geen tulpen, maar edelweissen op. De Crypto stamp 4.0 is te koop op vestigingen van Österreichische Post (uitgezonderd Post Partners), online en via de onchainshop op crypto.post.at. Ook zijn ze bestellen bij de Sammler-Service van Österreichische Post op telefoonnummer +4357767/95095 of via sammler-service@post.at. Meer informatie over de Oostenrijkse cryptopostzegels is te vinden op crypto.post.at.

Vlot verlopen
De samenwerking tussen PostNL en Österreichische Post is vlot verlopen, zegt ook CEO Georg Pölzl van Österreichische Post: “We zijn al lange tijd bezig met het inzetten van blockchain en cryptotechnologie en daarmee een pionier op dit gebied. Door gebruik te maken van onze licentie, kunnen postbedrijven wereldwijd een beroep doen op onze expertise. Ik ben ervan overtuigd dat, met de hulp vanuit Oostenrijk, deze Nederlandse cryptopostzegel zal uitgroeien tot een gewild verzamelobject.“

De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar in de Bruna-winkels, via de webshop en via de onchainshop. De geldigheidstermijn is onbepaald. Meer informatie over cryptopostzegels is te vinden op NLcryptostamp.nl.

Het ontwerp van de NL crypto stamp en de Crypto stamp 4.0 is naar een idee van PostNL en Österreichische Post gemaakt door grafisch ontwerper David Gruber uit Wenen (Oostenrijk). Gruber heeft de afgelopen jaren veel postzegels voor Österreichische Post ontworpen, waaronder de cryptopostzegels uit 2020 en 2021.

Gelaagd ontwerp
Het ontwerp van de Nederlandse en Oostenrijkse cryptopostzegel voor 2022 is opgebouwd uit verschillende lagen: de landsvlaggen in de achtergrond, de kristalstructuur in het midden, het rasterpatroon van nationale bloemen en de grafische postzegelelementen (stierenkop, typografie en QR-code). “De landsvlaggen zijn gekozen om de Nederlandse en Oostenrijkse cryptopostzegels van elkaar te onderscheiden”, aldus Gruber. “In het CMYK-systeem heb ik de kleuren genomen die de officieel voorgeschreven kleuren het dichtst benaderen. Het Nederlandse rood is dan ook echt anders dan het Oostenrijkse. De banen lopen schuin zodat je de indruk krijgt dat de vlaggen wapperen. Omdat beide landsvlaggen een witte baan in het midden hebben, was dat bij uitstek de plek voor de kristalstructuur. Net zoals de diagonale banen heeft deze structuur als doel om dynamiek in het ontwerp te brengen.”

Simpele lijnen
Over het hele postzegelvel van de NL crypto stamp loopt een patroon van tulpen. Gruber: “De tulpen zijn met enkele simpele lijnen aangeduid. Zo voegen ze zich naadloos in het ontwerp, zonder te overheersen. Op de cryptopostzegel zelf zijn de tulpen zodanig gepositioneerd dat ze zo min mogelijk met de typografie en met de andere beeldelementen concurreren. Als font is de letter OCR-A gebruikt. Dat is een typische computerletter, uiterst goed leesbaar. Ook sluit deze letter mooi aan op de wereld van bits en bytes die je met cryptopostzegels en de blokchain associeert.”

Stoere stier
Op de postzegel is linksboven een prominente plek ingeruimd voor het silhouet van een stierenkop. Er zijn, zo zegt Gruber, heel wat stieren langsgekomen voordat hij tevreden was. “Ik heb er denk ik wel een stuk of 12 gemaakt, op zoek naar de juiste uitstraling. Niet te boos, niet te lief, niet te bedreigend. Het is een stoere en sympathieke stier geworden, die uit de postzegel naar boven rijst. Het was een grote uitdaging om binnen het concept alle elementen en alle lagen goed op elkaar af te stemmen om een evenwichtig ontwerp te maken met de juiste sfeer. Dat is wel gelukt.”

Over David Gruber
David Gruber (Wenen, 1972) volgde een opleiding grafisch ontwerpen aan de toenmalige Fachlehrgang für Wirtschaftswerbung in zijn geboortestad. Na zijn afstuderen werkte hij enkele jaren bij een reclamebureau en in 1997 vestigde hij zich als zelfstandig grafisch ontwerper in Wenen. Tot zijn klantenkring behoren zowel grote als kleine bedrijven, waaronder Austria Mineralöl, Bien-Zenker, ELK Fertighaus, European Telecom Logistics, Radio RTL 92.9, Silicon Graphics Computers en STRABAG. Sinds 2011 heeft hij in opdracht van Österreichische Post al meer dan 70 postzegels ontworpen. Naast zijn ontwerpopdrachten is Gruber actief als tekstschrijver en conceptontwikkelaar voor boeken, bladen en reclamecampagnes.

Verkoop/geldigheid
De postzegels zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar in de Bruna-winkels, via de webshop en de onchainshop. De geldigheidstermijn is onbepaald. Meer informatie over cryptopostzegels is te vinden op NLcryptostamp.nl.

Waarde
Op deze postzegels staat waardeaanduiding R, bedoeld voor gefrankeerde post tot en met 2 kilo met een bestemming binnen Nederland.

Technische gegevens fysieke postzegels:
Postzegelformaat: 43 x 53 mm
Postzegelvelformaat: 53,98 x 85,6 x 0,79 mm (+/- 0,05 mm)
Papier: Invercote Creato mat: 240 g/m2
Bijzonderheden: PET-film voor NFC-chip, zilver metallic, folie en vernis
NFC-chip 384 bytes, AES-SUN NDEF-beveiliging
Gomming: gegomd
Druktechniek: offset en zeefdruk
Drukkleuren: cyaan, magenta, geel, zwart
Oplage: 140.000 postzegels
Verschijningsvorm: postzegelvel met een postzegel
Ontwerp: David Gruber, Wenen (Oostenrijk)
Drukkerij:Variuscard GmbH, Wenen (Oostenrijk)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Kroatië Liechtenstein Malta Nederland Oostenrijk Verenigde Arabische Emiraten Verenigde Naties Zwitserland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 3,63 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (30) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 10 september 2022 om 22:26

    Wie kan mij uitleggen wat dit nog met filatelie heeft te maken?

  • Adriaan op 11 september 2022 om 08:13

    Willem een nieuwe manier om geld te verdienen want een ieder weet dat de postzegel overbodig is een code op je briefje en pakket en klaar Men gaat steeds verder met de verengelsing (mooi woord) van de materie dat op een uitzondering na het een niet te begrijpen fenomeen is Doen wij er aan mee? het hoeft niet maar mag wel duizenden filatelisten begrijpen er niets van hebben zelfs niet een app/telefoon en laptop/computer in huis of kunnen er niet mee omgaan. Men denkt de jeugd te interesseren nou fotget it het is even (ffff) een z. g hipe doch met een ingewikkelde verkrijgbaar stelling via apps etc en een beschikbaar stellen bij de bruna. s die er 15 per zaak krijgen nou het laat zich raden hoe leuk dit is een bruna in hazerswoude? Kom op zeg nee filatelie is en blijft voor ons een papiertje met wel of niet een tanding een pincetje en zoeken maar in de berg gezellig in het dorpshuis en kleine zaaltjes dat is filatie

  • Ferdi van Druten op 23 september 2022 om 09:55

    Is dat eigenlijk niet hetzelfde met muntjes en biljetten? Tegenwoordig kan je overal contant betalen. Ik vind het leuk om deze zegels te sparen. Ieder zijn ding.

  • adriaan op 27 september 2022 om 11:17

    Tsja dit is echt het einde van de filatelie zoals wij dit mee maakten
    Wat een ellende zo bestel je eerstedag enveloppen die netje worden geleverd maar dan begint het feest het plakken ondoenlijk zonder een stapel boeken want het zegel wil na het likgebeuren voor de helft niet plakken dus een behoorlijk gewicht is een noodzaak En dan wil je de kleur weten tsja smartfoon hoera die heb ik maar ik ken mensen die zo,n ding niet hebben oei wat gaan die doen ?Met de smartfoon aan het werk he alles in het engels moeilijke woorden voor mijn generatie abakadabra op een uitzondering na natuurlijk die zijn er zeker ook wel Na dat een en ander gelukt is wandelt er een stier over mijn tafel waarom? leuk ?
    Tsja en dan wil je natuurlijk ook de zegels aan de binnen/achterkant bekijken na veel geworstel met mes en schaar de achterzijde los kunnen peuteren en wie en wat schets mijn verbazing alles in het engels in een wartaal die ik totaal niet begrijp wat de bedoeling is, ik maak er een einde aan lijkt dan een oplossing en dat ga ik met schrijven nu ook doen Ik geef Postnl mee doe iets leuks voor de oudjes die hebben jaaaaaren lang de euro/guldens binnen gebracht en mocht u denken de jeugd heeft de toekomst nu forget it nuet met dit soort filatelie

  • adriaan op 27 september 2022 om 12:30

    Filatelie 2022 joy absent problem decorate foster pumpkinorbit stick pride easily salon alcohol
    aangevuld blockchain stoppa per directja
    veel plezier met uw nieuwe hobioniet begrijpia

  • adriaan op 27 september 2022 om 13:03

    Beste verzamelaar het wordt nog gekker ik heb een persoonlijke crypto postzegel laten maken en wat is de verrassing na het scannen de kleur groen Hoe vreemd dat ik dacht 1 exemplaar groen te hebben nu ineens 10 in een velletje ?en wie had gedacht dat je hem gewoon kon scannen Ik heb nu zoiets van Hellup!!!!!

  • Guido (Breda) op 28 september 2022 om 10:56

    Ik ben zelf een persoon die nog relatief jong is. Ik maak zelf al op zijn minst 9 jaar gebruik van een smartphone. Ik kan verder ook wel overweg met QR-codes en over NFT’s heb ik eerder ook al wel eens iets gelezen….
    Toch vind ik heel de uitgifte van dit soort ‘crypto stamps’ maar totaal onnodig. Het zal nu misschien eventjes zorgen voor een hype, maar ik geloof zeker niet dat dit langere tijd aanhoudt. Die digitale tweelingen die dan gekoppeld zouden zijn aan de postzegel, zijn volgens mij VOLSTREKT zinloos!!
    Er is bij de uitgifte van deze eerste Nederlandse cryptopostzegel gekozen voor de afbeelding van een stier (bull). Mijns inziens had er geen treffendere afbeelding gekozen kunnen worden voor deze bullshit!

    Aan Adriaan,
    U schrijft dat u “een persoonlijke crypto postzegel heeft laten maken”. Er bestaan bij de persoonlijke postzegels geen crypto postzegels. Dus dat is eigenlijk niet mogelijk.
    Die lijst met woorden (wartaal) is eigenlijk een beveiligingscode.
    Die lijst (‘secret word list’) mag niet met andere mensen gedeeld worden. Dit is aangegeven bij de ‘gebruiksaanwijzing’ van de cryptopostzegel. Die gebruiksaanwijzing is afgedrukt kartonnen wikkel van de cryptopostzegel.

  • Adriaan op 29 september 2022 om 10:46

    Guido zoals gemeld zelf gemaakt foto maken naar de afdeling persoonlijke zegels maken en hup vel van 10 achterzijde met gewoon gom afbeelding scannen kleur groen zoals aangeleverd aan post nl groet Adriaan

  • Adriaan op 29 september 2022 om 10:52

    Oproep aan Postnl stopppppppppen met deze voor de postzegel verzamelaar totaal onnodige uitgifte stoppen nu.

  • Guido (Breda) op 29 september 2022 om 19:55

    Zo is het wel duidelijker.
    Ik meende aanvankelijk dat u schreef dat u een gepersonaliseerde variant van de cryptopostzegel (nominale prijs 9,05 euro) had laten maken.

    Bij de persoonlijke postzegels bestaat altijd de optie om een velletje persoonlijke postzegels met tien identieke postzegels te maken. Dus dat de tien postzegels identiek zijn is niet raar.

  • Lars op 29 september 2022 om 22:01

    Over wartaal gesproken…

  • Adriaan op 29 september 2022 om 23:29

    Tsja wat doet Davo met zijn voordruk bladen 5 kleuren of 1 plaatje laten ze snel een antwoord geven.. En wat de crypto allemaal teweeg brengt na een rondgang bij mede verzamelaars gemiddeld dik boven 40 heerst er ongeloof dat ze dit nog mee maken een voor een klein aantal fanaten die alles willen verzamelen is de brug nog niet te ver genoeg men kan meegaan tot de zegel die er best aardig uit ziet. maar na het lezen van de bijsluiter de handen ten hemel gestoken met de mededeling wat is dit nu allemaal. blokchain deed de deur dicht stoppen met die onzin kom op met dat boek stempeltjes zoeken bij dat mooie klassieke spul!

  • a.beglinger op 2 oktober 2022 om 13:23

    Gefoptin de maling genomen belazerd noem maar op,zijn we via allerlei media op de hoogte gesteld van het uitkomen crypto zegels je kon in de rij plaats nemen om op een bepaalde dag je slag te slaan om een zegel te bemachtigen Tsja en wat gebeurt er een ieder die je spreekt over het fenomeen is aardig enthousiast want ja ja ja we hebben er 1 of een aantal hoera hoera .Wie wat en een iedereen komt er na een paar dagen achter VOLOP VERKRIJGBAAR VIA DE WEBSITE zijn we er dan goed ingelopen applaus voor de marketing geweldig gedaan petje af maar wat wordt de volgende stap komt er weer zo,n actie wat denken deze uitdenkers hoe de verzamelaar zich gaat dan gedragen ???

  • adriaan op 2 oktober 2022 om 19:34

    Crypto en ja hoor wegens enorme vraag nu nog steeds leverbaar wat zijn we er in gelopen en dan dat verhaal wat ze beschrijven wat je er allemaal mee kan doen .even wat vreemde woorden Cryptocurrency-Polygon(Matic) wallet /connect wallet onchainstore meta mask digitale 2ling (he nederlands) gasfees miners NFT QRsymbool en browserextensie men gaat er van uit dat de doorsnee postzegel vrzamelaar gemiddelde leeftijd 60plus dit allemaal even toe zich neemt nee helaas bedenkers ze gooien het verre van zich af en kom maar met de volgen uitgifte dan ga je het meemaken stoppen nu !!!!

  • adriaan op 9 oktober 2022 om 18:54

    Groot succes crypto de prijzen springen de pan uit zo zie je op 8-10 een prijsvoor een kompleet setje plus wat extra info voor slecht 1500 euro en vandaag 9-10 dacht ik huh 1 aanbieder die slecht 4500 vraagd maar de top is een aanbieder die slechts 8000 vraagd tsja en wat doe je dan zelf met zo,n setje ?? bied u maar ojee maar dat mag niet van het blog jammer!

  • Peter op 13 oktober 2022 om 20:25

    Als postzegelverzamelaar en IT-er van boven de 60 vind ik het juist wel aardig, met name om te zien hoe het werkt met de NFT, de blockchain en de NFC. Is het allemaal nuttig? Waarschijnlijk niet. Gaat deze zegel ooit heel veel waard worden? Waarschijnlijk ook niet. Toen de zegel uitkwam was ik niet in Nederland, maar ik had een vriend gevraagd om een zegel te kopen, op een brief te plakken en aangetekend te versturen. Gewoon leuk, zo’n echt gelopen envelop die afgestempeld is op 22 september. Verder is het voor mij gewoon een zegel met wat extra, wat mooi aansluit bij mijn vakgebied. Moet deze crypto-zegel een vervolg krijgen? Wat mij betreft niet.

  • adriaan op 25 oktober 2022 om 10:41

    De crypto! en gaan ze door is de vraag ? uitgaande van het nog steeds verkrijgbaar zijn kan je het je afvragen Ik verwacht dat de verzamelaar die zich gek heeft laten maken door de marketiers tot inkeer komen en een twee uitgave laten zijn dat wat het is waarna Postnl je een 1/2 jaar duidelijk gaat maken dat je ze nog kan kopen Wie leesd er nog iets over kleuren die schaars zijn het zij zo .En ok dan heb je een rode en dan leuren via de media om hem kwijt te raken ? o nee toch houden dat ding je ben toch verzamelaar!of heb je er meer dan heb je ook veel meer ingekocht en zit je met een hoop frankeerwaarde die je maar moet zien te slijten .Is er iets waar van dit verhaal ja ik ben zo,n lozer die in dat mooie verhaal van Postnl stapte

  • adriaan op 25 oktober 2022 om 11:51

    Daar gaat i weer wat staat er onder het verhaal. Like Button Notice (vieuw) hallo Blog we leven in Nederland kan het niet gewoon in het Nederlands dank u

  • Guido (Breda) op 26 oktober 2022 om 02:53

    Voor sommige mensen is gewoon Nederlands al moeilijk genoeg.

  • adriaan op 28 oktober 2022 om 12:56

    Tsja daar gaan we weer programma 2023 1/2 bekend en wanneer komt het antwoord wanneer komt de crypto of blijft dit nog een verrassing ????

  • Stephan op 11 november 2022 om 22:37

    Kan iemand vertellen of en waarvoor je deze fysieke “R” postzegel kan en mag gebruiken?

    Kan dat alleen op een aangetekende brief binnen Nederland of mag je ook de nominale waarde van de “R” van 9.05 Euro gebruiken op een pakje of pakket binnen of buiten Nederand met bijplakken tot het juiste verzendbedrag?

  • Stephan op 18 november 2022 om 20:07

    Kan iemand vertellen of en waarvoor je deze fysieke “R” postzegel kan en mag gebruiken?

    Kan dat alleen op een aangetekende brief binnen Nederland of mag je ook de nominale waarde van de “R” van 9.05 Euro gebruiken op een pakje of pakket binnen of buiten Nederand met bijplakken tot het juiste verzendbedrag?

  • Adriaan BEGLINGER op 22 november 2022 om 10:35

    Tsja vandaag nieuws over de Crypto nu een gouden editie met 1 gr goud en weer een uitleg waar geen touw aan vast te knopen is. Weer een aanval op de Nederlandse taal met wel leesbare tekst maar voor mij simpele ziel onbegrijpelijk. En de mededeling dat de eerste crypto nog steeds te koop is wat zijn we in de maling genomen!

  • Adriaan BEGLINGER op 22 november 2022 om 10:40

    Gebruik crypto naar mijn idee een postzegel van 9.05 die je overal kan gebruiken in binnen en buitenland dus plakken maar!

  • Guido (Breda) op 20 december 2022 om 15:09

    Zijn de (Nederlandse) cryptopostzegels nu nog steeds niet uitverkocht bij PostNL??

  • Lars op 7 september 2023 om 20:15

    Binnenkort willen ze er weer eentje uit gaan geven…
    https://www.postnl.nl/over-postnl/pers-nieuws/nieuws/postnl-lanceert-dit-najaar-nieuwe-cryptopostzegel/

  • Lars op 18 september 2023 om 11:01

    Het is nog stil bij PostNL. Volgens Post Luxembourg worden de zegels in oktober uitgegeven.
    https://www.postphilately.lu/en-US/News/POST-Luxembourg-lance-son-premier-crypto-timbre-ce

  • Lars op 22 september 2023 om 22:56

    Dit moet ‘m worden:
    https://www.postnl.nl/versturen/postzegels/postzegels-verzamelen/nl-crypto-stamp/
    10 oktober dus.
    Ook rommel en geldklopperij. PostNL verkoopt er 140.000 a €9,25 (=€1.330.000!!!) en hoeft er waarschijnlijk geen één aangetekende brief voor te bezorgen…

  • Prins op 25 september 2023 om 14:45

    Het zijn twee zegels, elk voor het R-tarief. De eerste is de leeuw, maar zonder tweede zogenaamde safe-zegel kun je je digitale leeuw niet laten uitgroeien van baby tot krachtpaster (zie Oostenrijk Cryptostamp 5.0 met beer).
    Ben het verder met Lars eens, wat heeft dit met postzegels en post versturen te maken?
    Ik ben vermoedelijk één van de weinigen die wel twee aangetekende brieven met deze twee zegels zal versturen.

  • Lars op 25 september 2023 om 20:26

    Die tweede zegel (de safe-zegel) is een digitale zegel, een NFT.
    “De NL crypto stamp safe is een NFT die je kunt combineren met een NFT van de NL crypto stamp 2.”

    Hopelijk is dit trouwens de laatste cryptozegel. Las onderstaand artikel net bij de NOS.
    https://nos.nl/artikel/2491825-twee-jaar-na-de-hype-rond-nft-s-is-het-merendeel-waardeloos

    “Twee jaar na de hype rond digitale eigendommen, de zogenoemde NFT’s, is er van enig enthousiasme voor de technologie weinig meer over. Een investering in NFT’s leek een garantie voor succes, maar de markt is volledig ingestort en het overgrote deel van de NFT’s is op dit moment niets waard.”

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)