Vele mensen hebben de datum 15 augustus in hun agenda omcirkeld. Op die dag staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Dit keer vindt de herdenking ’s avonds plaats in Den Haag. Het organisatiecomité denkt dat ’s avonds meer betrokkenen zullen kijken naar de herdenking live of op tv. Wat weet u van 15 augustus 1945 en melati?
Gerelateerde artikelen
Nationale Herdenking 15 augustus 1945
Voor het Koninkrijk der Nederlanden kwam er op 15 augustus 1945 officieel een einde aan de Tweede Wereldoorlog, terwijl dat voor Nederland al op 5 mei 1945 gold. Voor de inmiddels reeds twee miljoen Indische Nederlanders in Nederland was er geen herdenking van de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië en de gevolgen daarvan. Het heeft pas tot 1988 geduurd, voordat er een mogelijkheid voor een eigen jaarlijkse herdenking kon plaatsvinden.
Op 15 augustus 1970 vond er voor de eerste keer in Den Haag een als eenmalig bedoelde herdenking plaats van de capitulatie van Japan en het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië. Omdat er behoefte bleek dit te herhalen, leidde dit op 25 maart 1980 tot de oprichting van de Stichting Herdenking 15 Augustus 1945 door 24 Indische organisaties. Bij het Indisch Monument in Den Haag worden sinds 1988 alle slachtoffers van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië en de directe gevolgen daarvan herdacht.
Melati
De Melati, de Indische jasmijn, wordt daarbij gedragen als symbool dat staat voor respect, betrokkenheid en medeleven en wordt gebruikt in het logo van het organisatiecomité.
De Melati is een typisch Indische bloem. Een bloem die voorkomt in Indonesië, maar in Nederland maar moeilijk kan gedijen. De bloem symboliseert tegelijk het leven en haar schoonheid maar ook het geestenrijk en de dood. Zoals de geur een lang vergeten herinnering kan oproepen, zo staat de afbeelding van deze bloem symbool voor het niet-vergeten. Het niet vergeten van een gedeeld verleden, dat een veilige plaats moet krijgen in onze harten.
Meer info:
15 augustus 1945: https://15augustus1945.nl/
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)