Met meer of minder herkenbare afbeeldingen en tekens zijn de prestaties van de eerste echte koning van ons land, koning Willem I (1772 – 1843; koopman-koning), door een groep grafische ontwerpers op een aantrekkelijke manier gememoreerd en informatief op een postzegelvel in beeld gebracht. Koning Willems visionaire blik en de praktische uitvoering daarvan op economisch (o.a. via infrastructuur), politiek en cultureel gebied is omvangrijk geweest.
Gerelateerde artikelen
250 jaar koning Willem I: datum van uitgifte maandag 20 juni 2022
Willem I, koning der Nederlanden en Wilhelmina van Pruisen, koningin der Nederlanden
Bron: Joseph Paelinck, Public domain, via Wikimedia Commons en Jan Baptist van der Hulst, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons
- Het schilderij van koning Willem I is door Joseph Paelinck in 1819 geschilderd. De koning draagt een rood fluwelen kroningsmantel met een opvallend opstaande boord. Alle opvolgers van de koning dragen sindsdien bij hun kroning deze mantel, maar aangepast en versteld.
- Het schilderij van Wilhelmina van Pruisen is door Jean-Baptiste van der Hulst geschilderd in 1833.
- Het dubbelportret is door een samenvoeging van beide schilderijen tot stand gekomen. Vanwege het postzegelformaat is er sterk ingezoomd, waardoor het dubbelportret weinig gedetailleerd is uitgevoerd.
Bron: Glasshouse Deze vectorafbeelding bevat onderdelen die afkomstig zijn uit van:Royal Crown of the Netherlands (Heraldic).svg (van Sodacan)., CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Het monogram van koning Willem I. Op de postzegel ontbreekt de koninklijke kroon.
- De koning zette de hervormingen uit de Franse periode voort door grote investeringen in industrie, handel en aanleg van talrijk veel kanalen en wegen.
- Vanuit het barokke stadspaleis in Fulda heeft koning Willem I vóór zijn koningschap het vorstendom Fulda van 1802 – 1806 als ‘oefenperiode’ op uitstekende wijze bestuurd. Door de Franse inval o.l.v. Napoleon is zijn regeerperiode beëindigd.
- Ter gelegenheid van het 250e geboortejaar van koning Willem I wordt in Fulda de tentoonstelling ‘Design & Dynastie, 250 Jahre Hofleben Oranien-Nassau’ georganiseerd, die door Nicole Uniquole is samengesteld. Er worden koninklijke kunstvoorwerpen van zeven Nederlandse koningsparen getoond.
- Per postzegel is een collage van Maltezer kruisen in de kleuren rood, wit, blauw en oranje aanwezig. Het feestelijke accent van de herdenking bestaat uit een bonte vierkleurige confetti-regen van klassieke ridderordes.
- Het achtpuntige kruis (oorspronkelijk van middeleeuwse kruisridders) met vier armen is een afleiding van het kruissymbool. De acht punten symboliseren de acht zaligmakingen: [1] zalig zijn de armen van geest, [2] zij die treuren, [3] de zachtmoedigen, [4] zij die hongeren en dorsten naar gerechtigheid, [5] de barmhartigen, [6] de reinen van hart, [7] de vreedzamen en [8] zij die vervolgd worden om gerechtigheid.
Ontwerperscollectief
Een groot aantal personen zijn bij het ontwerpproces van dit postzegelvel betrokken geweest. In een samenwerkingsverband van Nicole Uniquole (gespecialiseerd in tentoonstellingen op historische locaties) en 40 tweedejaars grafische / typografische student-ontwerpers van ArtEZ University of the Arts, Graphic Design Zwolle o.l.v. Marijke Meester is dit postzegelvelletje tot stand gekomen. ArtEZ heeft locaties in Arnhem, Enschede en Zwolle.
Illustratief is de ontstaansgeschiedenis van dit postzegelvel. Verschillende personen hebben aan het ontwerp gewerkt. Iedereen heeft iets toegevoegd, terwijl het niet eindigt met een compromis. Een drietal studenten verwoordt de visie van de groep: Lois Barendse, Femke Groen & Rosalie van ‘t Hof. “Het is supergaaf om met elkaar aan een sterk eindresultaat als zoiets moois te werken”, aldus Femke.
Postzegels nader belicht
Student-ontwerpsters Rosalie (2003), Femke (2003) en Lois (1999)
1) Lois Barendse
Lois Barendse: “De postzegels zijn bij het koningshuis passende kleur klassiek monochroom Nassau-blauw uitgevoerd. Daaraan is een structuur toegevoegd met een pastelachtig effect (brengt meer diepte in het beeld) als verwijzing naar de belangstelling van de koning voor de kunst. Door het lichtere blauw lijkt het alsof er een spotlight op staat, waardoor het iets verhevens krijgt.
Telefonisch contact met Lois: “Het is voor ons drieën een geweldig grote ervaring geweest om vellen met daarop een groot aantal onversneden postzegelvelletjes uit de imponerend grote drukpers tevoorschijn te zien komen. Het bezoek aan de drukkerij van Johan Enschedé in Haarlem (met de strenge beveiliging o.a. afgeven van mobieltje) is voor mij overweldigend en indrukwekkend geweest. Het is gaaf op zo’n jonge leeftijd al een postzegelvel te mogen maken.
Komende maandagochtend ga ik meteen naar de winkel. Pas dan kan ik écht het postzegelvel in mijn handen houden!”
2) Femke Groen
Femke Groen: “Het monogram van Willem I dat uit twee 2 ‘V’ bestaat, waarbij de ene ‘V’ door een uitsparing in de andere steekt, is aan weerskanten van de middenperforatie van beide postzegels geplaatst. Het monogram scheidt en verbindt de postzegels. De kapitaal ‘W’ (kroon ontbreekt) is weer met het feestelijke ‘waterval- of confettipatroon’ van kruisen binnen de kaders verbonden. Op de velrand is aan dit patroon ruimte en vrijheid gegeven.
Ik vond het heel uitdagend om op zo’n klein formaat veel info en typografie te verwerken tot een heel beeldend resultaat. Een mooi klein miniatuur.”
De vorm van het kruis is afkomstig van de Militaire-Willems-Orde. De hoogste ridderorde van ons land, die door de koning zelf is ingesteld voor daden, die getuigen van moed, beleid en trouw.”
3) Rosalie van ‘t Hof
Rosalie van ‘t Hof: “Opzettelijk zijn meer oranje en rode kruisen dan blauwe op de velrand opgenomen. Reden? Blauw was te dominant aanwezig. Voor de typografie is een lettercombinatie gebruikt: een klassieke met een schreef voor de tekst ‘250 jaar’ en een schreefloze, strakker en moderner voor ‘koning Willem I’.
Reacties (1)
Mooi? Even lelijk als de Europapostzegels.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)