Na een vertraging van twee jaar wordt eindelijk de internationale postzegeltentoonstelling Antverpia 2022 gehouden. Aanleiding in 2020 om deze expo te organiseren was het 100 jarig jubileum van de Olympische Spelen 1920 in Antwerpen. U kunt de handelaren en de tentoonstellingskaders zien in Antwerp Expo (het voormalige Bouwcentrum) in Antwerpen.
Gerelateerde artikelen
Antwerpen: Olympische Spelen 1920 en relatie 2020
De Olympische Zomerspelen van 1920, officieel de Spelen van de VIIe Olympiade, vonden plaats tussen 20 april en 12 september 1920 in Antwerpen. De Olympische Zomerspelen van 1920 waren de eerste Spelen na het einde van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). In totaal traden 29 landen aan op deze Olympische Zomerspelen. De verliezende landen in de oorlog, zoals Duitsland en Oostenrijk, werden dan weer uitgesloten van deelname aan deze editie.
De openingsceremonie vond plaats op 14 augustus 1920 in het Olympisch Stadion in de Antwerpse wijk het Kiel. In Antwerpen werd hierbij voor het eerst in de olympische geschiedenis de olympische vlag gehesen, werden er voor het eerst duiven vrijgelaten als symbool van vrede en legde voor het eerst een olympisch deelnemer, de Belg Victor Boin, de eed af. Om klimatologische omstandigheden vonden het kunstschaatsen en het ijshockey enkele maanden voorafgaand aan de openingsceremonie plaats, reeds in april 1920. In totaal stonden 25 sporten op het programma van deze Olympische Zomerspelen, waarvan korfbal en waterpolo bij de vrouwen evenwel slechts als demonstratiesport aan bod kwamen. IJshockey, nochtans een wintersport, maakte in Antwerpen zijn debuut op de Olympische Zomerspelen. Touwtrekken beleefde er dan weer zijn zwanenzang en zou na de Zomerspelen van 1920 worden geschrapt van het olympisch programma.
(Tevens werd er op 20 mei 1920 een serie postzegels uitgebracht. Deze zegels werden ontworpen en gegraveerd door de American Bank Note Company in New York in de Verenigde Staten en hebben beeltenissen die verwijzen naar de Olympische Spelen in de Klassieke Oudheid. Naast de eigenlijke prijs voor de postzegel rekende men bovendien een toeslag van 5 centiemen aan ten voordele van de oorlogsinvaliden van de Eerste Wereldoorlog. De zegels hadden de opschriften ‘VII Olympiade 1920 Anvers Antwerpen’ en ‘pour les mutiles/voor de verminkten + 5c’. Dit laatste opschrift was een verwijzing naar de toeslag voor de oorlogsinvaliden. Er werden drie coupures uitgegeven. Deze postzegels werden verkocht tot 30 oktober 1920 en bleven geldig tot 15 januari 1921. Ze konden worden gebruikt voor binnenlandse zendingen, alsook voor zendingen naar Belgisch-Congo, Ruanda-Urundi, Australië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan, de Verenigde Staten en Zwitserland.)
De meeste sporten werden georganiseerd in Antwerpen of in de Antwerpse buitenwijken. Enkele disciplines werden echter elders afgewerkt. Zo week men voor de polo- en zeilwedstrijden uit naar Oostende, vond een deel van het schieten plaats in het Kamp van Beverlo, vonden er voetbalwedstrijden plaats in Gent en Brussel en werd er geroeid op het Zeekanaal Brussel-Schelde nabij Vilvoorde. In het zeilen vond er bovendien een wedstrijd plaats op Nederlandse bodem, op het Buiten-IJ nabij Amsterdam.
Tijdens de Olympische Zomerspelen van 1920 traden enkele grote kampioenen naar voren, zoals de Finse atleet Paavo Nurmi, de Franse tennisster Suzanne Lenglen, de Belgische schutter Hubert Van Innis, de Italiaanse schermer Nedo Nadi en de Amerikaanse zwemmers Ethelda Bleibtrey en Duke Kahanamoku. Met 36 medailles waren deze Spelen de meest succesvolle uit de Belgische olympische geschiedenis. Nederland behaalde met 11 medailles zijn beste olympische resultaten tot dan toe.
De serie van 1920 verscheen in 1921 opnieuw als opdrukzegels met nieuwe waarden. Honderd jaar later in 2020 werd de afbeelding van een van deze postzegels opnieuw uitgegeven door bpost in een velletje van vijf iconische Belgische postzegels.
(Naar aanleiding van de 100e verjaardag van de ‘Omgekeerde Dendermonde’ blikken we terug op de meest iconische postzegels in België. Dankzij de medewerking van de filatelieclubs kwam bpost tot een representatieve top vijf iconische zegels.
Van links naar rechts:
- Z.M. Koning Leopold I, type ‘Epauletten’.
- Z.M. Koning Albert I met Helm (Bevrijdingszegels).
- De ‘Omgekeerde Dendermonde’.
- Discuswerper herdenkingsuitgifte voor de VIIe Olympische Spelen te Antwerpen.
- Z.M. Koning Leopold III – type ‘Poortman’.
Blok :Mozaïek met de ‘Omgekeerde Dendermonde’)
Naar aanleiding van de 100e verjaardag van de Olympische Spelen van Antwerpen liep van 25 juni tot 31 december 2020 in het Olympisch museum in Lausanne, Zwitserland, de tentoonstelling Anvers 1920-2020: ‘Tous solidaires, unis sous le même drapeau’. Hierbij legde het museum de link tussen enerzijds de Olympische Spelen van Antwerpen van 1920, de eerste na de Eerste Wereldoorlog en in de periode van de Spaanse griep en anderzijds de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, die in die periode net waren uitgesteld naar 2021 vanwege de coronapandemie.
De Koninklijke Munt van België bracht ter gelegenheid van de 100e verjaardag een herdenkingsmunt uit met een denominatie van 2,5 euro in 2020. Er werden 50.000 exemplaren van deze munt vervaardigd. De munt toont een discuswerper uit de klassieke oudheid alsook de toegangspoort van het Olympisch Stadion met daarop de Belgische vlag.
De Belgische vereniging van persoonlijke zegels heeft in 2020 een Mystamp gemaakt voor de expo over Olympiade 2020, die daarna werd afgelast door corona. Alle persoonlijke zegels van België: https://mystampsbelgie.be/
België 2022 uitgiften
Met talrijke, unieke druktechnische innovaties en met postzegels in niet-alledaagse vormen bezorgt bpost zijn nieuwe collectie postzegels dit jaar een bijzonder elan. In 2022 zullen er op verschillende datums – 24 januari, 21 maart, 13 juni, 29 augustus en 24 oktober – een twintigtal reeksen in een beperkte oplage verschijnen. Op 10 juni zal tijdens Antverpia 2022 vier uitgiften te koop zijn bij bpost.
De eerste twee uitgiften van 13 juni vindt u in de blog van Hero Wit:
Voor de andere twee uitgiften ziet u hieronder de twee afbeeldingen en korte beschrijvingen:
Together we win. Bij een sterk projectteam hoort heldere communicatie, effectief leiderschap, een duidelijke taakverdeling, resultaatgerichtheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Is een groep met deze eigenschappen gegarandeerd een succesvol team?
Naar aanleiding van de 75e sterfdag van Jean Capart, de grondlegger van de Belgische egyptologie, plant bpost een vel met postzegels met een speciale kapvorm die je kan plooien tot een piramide. Met de 75e verjaardag van zijn overlijden, wil bpost het werk van Jean Capart in het zoeklicht stellen met Egyptische voorwerpen die te bezichtigen zijn in het Koninklijk Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel. Unaniem wordt hij erkend als grondlegger van de egyptologie in België en als één van de grootste kunsthistorici van de 20e eeuw.
Bpost persbericht januari 2022
Hoewel het gebruik van postzegels in vijf jaar met dertig procent verminderd is, blijft de productie ervan een belangrijke activiteit voor de drukkerij van bpost die in Mechelen gevestigd is. In 2021 drukte bpost 180 miljoen postzegels. We wijzen er ook op dat, sinds 1 januari, de prijs van de postzegels niet aan de inflatie ontsnapt is – de zegels werden tot 18 procent duurder. Volgens bpost wil het bedrijf met de herziening van de tarieven gedeeltelijk de kostenstijging per uitgereikte brief compenseren. Die kostenstijging is een gevolg van de sterke achteruitgang van de briefpost ten voordele van de digitale communicatie.
Weet iemand de cijfers van de Nederlandse postzegels volgens PostNL?
Meer info:
Antverpia 2022: https://antverpia2022.be/
Reacties (3) Schrijf een reactie
Volgens mij maakt PostNL alleen de oplagecijfers van de postzegels uit het uitgifteprogramma bekent. Verder helemaal niets…
Had dit artikel niet beter vorige week geplaatst kunnen worden? Voor de mensen die dit nu lezen en misschien naar Antwerpen hadden willen gaan?
@Lars: de blog is geplaatst op 10 juni en dat is vroeg genoeg om naar Antwerpen te gaan op 10, 11 of 12 juni. Echte filatelisten wisten al maanden van te voren dat Antverpia 2022 gehouden zou worden, bv via Filatelie maandblad. Verder hadden mijn andere blogs een hogere prioriteit om eerder te publiceren !
Boven het artikel staat dat het geplaatst is op 10 juni om 14:45. Voor de mensen die het niet wisten (niet alle filatelisten hebben bijvoorbeeld de Filatelie) was het dus voor 10 juni te laat en voor 11 en 12 juni is het wel een beetje kort dag.
Ik las uw artikel gisteravond pas, maar wist wel al een paar weken dat deze beurs zou plaatsvinden.
Wat zijn trouwens echte filatelisten? Zijn er ook nepfilatelisten? ;-)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)