War in Ukraine: refugees - Postzegelblog

War in Ukraine: refugees

0

In de media hoort u vaak over de UNHCR. Op 16 maart 2022 (21e dag van de oorlog) meldt de UNHCR (de VN-vluchtelingenorganisatie) dat er al 3 miljoen burgers uit Oekraïne zijn gevlucht naar de buurlanden Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië. Na aankomst in deze landen reizen de meesten door naar West-Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk, België, Engeland en Nederland. UNHCR is een apart verzamelgebied binnen het thema ‘Verenigde Naties’.

UNHCR

De hoge commissaris voor de Vluchtelingen is de voorzitter van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. In het Engels worden zowel de organisatie als de persoon met dezelfde titel omschreven: United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR). Het hoofdkwartier van deze organisatie bevindt zich in Genève (Zwitserland).

United Nations Wien (2000): 50 years UNHCR (1950-2000).

De UNHCR werd opgericht op 14 december 1950 met als doel het beschermen en ondersteunen van vluchtelingen met opvang, terugkeer, of vestiging in een ander land. In 2003 heeft de Algemene Vergadering het mandaat van de organisatie verlengd ’totdat het vluchtelingenprobleem is opgelost.’ 

Tadzjikistan (2001): 50 years UNHCR (1950-2000).

Sinds haar oprichting is de UNHCR zich ook steeds meer gaan bezighouden met humanitaire hulp, vooral aan vluchtelingen die de grenzen van hun land nog niet overschreden hebben; daardoor is de organisatie ook actief in landen als Ivoorkust, Soedan, Congo-Kinshasa en Colombia. Volgens een rapport van de UNHCR, gepubliceerd in 2006, is het aantal vluchtelingen, interne verdrevenen en andere personen waar de organisatie voor opkomt bijna 21 miljoen wereldwijd. Er is ook kritiek op de organisatie, zoals de buitensporige focus op Israël. Zo veroordeelde de organisatie tussen 2006 en 2015 dit land 62 keer, meer dan alle andere VN-lidstaten bij elkaar, welke opgeteld 55 veroordelingen ontvingen. Noord-Korea werd in diezelfde periode acht keer veroordeeld.

Belarus (2000): 50 years UNHCR (1950-2000).

Het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, afgekort UNHCR, bestaat sinds 1951 en is gevestigd in Genève. Er zijn 280 vestigingen in 120 landen. Voorlopers waren een vluchtelingenhulp van de Volkenbond en een internationale VN-vluchtelingenorganisatie die bestond van 1946 tot 1951. UNHCR moet garanderen dat staten ook de gesloten verdragen naleven, de rechten van vluchtelingen respecteren en niet worden uitgezet naar landen waar ze worden vervolgd. De organisatie, met haar 5.000 medewerkers, voorziet de vluchtelingen ook van de eerste levensbehoeften, voor zover dat mogelijk is, en zorgt voor hun medische zorg. In 1954 en 1981 ontving UNHCR de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk. De omvang van het probleem is schrikbarend. Wereldwijd worden 50 miljoen mensen getroffen Hiervan (in miljoenen) 1,8 Koerden, 3,5 Joegoslaven, 2,7 Afghanen, 1 uit Kosovo, 2 uit Rwanda, etc.

Oostenrijk (2001): 50 years UNHCR (1950-2000).

Het aantal vluchtelingen waar Oostenrijk mee te maken heeft is bescheiden. Naast de ca. 3 tot 10.000 “gewone” vluchtelingen die jaarlijks kwamen, moesten de volgende zaken worden opgevangen: 280.000 etnische Duitsers, 200.000 Hongaren (1956 opstand), 162.000 Tsjechen en Slowaken (aan het einde van de Praagse Lente) , 33.000 Polen (de krijgswet werd opgelegd in 1981) en een groot aantal van hen Aantallen, constant maar minstens 60.000 tijdens het laatste Balkanconflict. Bron: Austria Forum (2014).

 

Geneefse Conventies

De Geneefse Conventies is de verzamelnaam voor de verdragen die van 1864 tot 1949 zijn geformuleerd in Genève en die, als onderdeel van het internationaal humanitair recht, de rechtsregels bepalen ten tijde van een gewapend conflict.

 

 

 

 

 

De conventies zijn het resultaat van de inspanningen van de Zwitser Henri Dunant, die gemotiveerd was door de oorlogsverschrikkingen die hij zag tijdens de Slag van Solferino in 1859. Henri Dunant was tevens stichter van het Rode Kruis.

Beschuldigingen van schending van de Geneefse Conventies kunnen door de landen die de conventies hebben ondertekend voor het Internationaal Gerechtshof of het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag worden gebracht.

 

Vluchtelingen uit Oekraïne

UNHCR meldt op 16 maart 2022 dat er meer dan 3 miljoen burgers zijn gevlucht naar de buurlanden. Burgers vluchten naar de dichtstbijzijnde veilige landen. Dat zijn de buurlanden van Oekraïne: Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Moldavië. Met Polen heeft Oekraïne de langste grens.

Hongarije (2001): 50 years UNHCR (1950-2000).

Moldavië is de armste land van Europa en neemt zelfs vluchtelingen op. Nu vluchten 300.000 Oekraïners naar Moldavië. Circa 200.000 Oekraïners reizen door naar andere landen o.a. Duitsland of landen waar ze familie hebben. Het arme Moldavië met beperkte middelen van de overheid en haar burgers kunnen 100.000 Oekraïners gewoonweg niet helpen met huisvesting, voedsel en medicijnen.

Moldavië (2016): 25 jaar onafhankelijkheid Moldavië (1991 – 2016).

Omroep Max brengt al jaren via ‘MAX Maakt Mogelijk’ actie dankzij donateurs maandelijks een voedselpakket bij de ouderen in Rogojeni. Naast de voedselpakketten is ook andere urgente hulp nodig. De huisjes, waar de ouderen door de crisis nog meer op aangewezen zijn dan ooit, hebben dringend renovaties nodig om te voorkomen dat de kou binnendringt. Het maken van kapotte kacheltjes is soms zelfs van levensbelang. De temperaturen in de winter kunnen wel tot min 20 graden dalen. En dan te bedenken dat het binnen net zo koud wordt als buiten. Ledematen kunnen hierdoor zomaar bevriezen. Omroep Max heeft nu de actie ‘MAX Maakt Mogelijk’ geïntensiveerd voor de hulp van de Oekraïense vluchtelingen. Zie info bij ‘Meer info’.

Moldavië (2011): 60e verjaardag UNHCR en goedkeuring van het VN-vluchtelingenverdrag.

De kleurrijke postzegel, met een waarde van 1,20 Moldavische Leu, toont een piramide van menselijke figuren bedekt door de UNHCR-beschermende handen die deel uitmaken van het officiële logo van het agentschap. Er zijn vijftigduizend postzegels gedrukt. Het is ontworpen door de gerespecteerde Moldavische graficus Vitalie Rosca en wordt beschouwd om de belangrijke mijlpaal voor UNHCR te vieren, die in december 1950 werd opgericht en sindsdien miljoenen mensen over de hele wereld heeft geholpen. Het herdenkt ook het Vluchtelingenverdrag van 1951, de essentiële wetgeving die ten grondslag ligt aan het werk van UNHCR.

De VN-vluchtelingenorganisatie heeft een kleine operatie in Moldavië, waar het samen met de regering werkt aan de behoeften van meer dan 2.200 mensen die zorgen baren. De meesten van hen zijn staatloos, maar er zijn ook enkele honderden asielzoekers uit voormalige Sovjetrepublieken, maar ook uit Afrika en Azië.

 

Vervoerswijze vluchtelingen

 

 

Duizenden burgers staan te dringen om te vluchten met treinen naar de buurlanden van Oekraïne. Oekraïne bezit over modern materieel. Aangezien de vliegvelden niet meer gebruikt kunnen worden, is dit het enige snelle vervoersmiddel om te reizen.

Oekraïne (2011): Moderne treinen.

Na aankomst in deze landen reizen de meesten door met treinen naar West-Europese landen zoals Duitsland, Frankrijk, België, Engeland en Nederland. De Europese Spoorwegen geven deze vluchtelingen een gratis reis op vertoon van hun paspoort. Ze komen of in Nederland op twee plaatsen binnen. Via station Amsterdam Centraal worden ze vervoerd naar de RAI congrescentrum, waar ze geregistreerd worden. Komen ze via station Utrecht Centraal binnen dan worden ze opgevangen en geregistreerd in de Jaarbeurs hallen. Op 16 maart 2022 zijn 8000 Oekraïners opgevangen in Nederland.

San Marino (2001): 50 years UNHCR (1950-2000).

Aankomst bij het eerste grensstation bijvoorbeeld in Polen levert het volgende beeld op. San Marino koos een schilderij van de Italiaanse graficus Lorenzo Mattotti als ontwerp.

 

Refugee

Refugee is een nummer van Tom Petty and the Heartbreakers. Het nummer verscheen op hun album Damn the Torpedoes uit 1979. Op 11 januari 1980 werd het nummer uitgebracht als de tweede single van het album.

 

Video Tom Petty and the Heartbreakers – Refugee (1979):

https://www.youtube.com/watch?v=fFnOfpIJL0M

 

Meer info:

UNHCR: https://www.unhcr.org/

Max maakt mogelijk: https://www.maxmaaktmogelijk.nl/

Giro 555: https://giro555.nl/

Alle ‘War’ blogs: https://www.postzegelblog.nl/tag/war-in-ukraine/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Oostenrijk Rusland Verenigde Naties Wit-Rusland Zwitserland



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,57 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)