Van de elf postzegelemissies behoren er maar liefst zeven tot de langlopende omnibus-emissies. De vier resterende series hebben met historische en culturele onderwerpen te maken. Culturele onderwerpen bezitten echter ook duidelijk koninklijke én historische kenmerken.
In dit postzegeloverzicht wordt 250e geboortedag van koning Willem I niet op 13 juni, maar apart op 20 juni uitgegeven.
Gerelateerde artikelen
3 januari 2022
1) Beleef de natuur Fort Ellewoutsdijk (Zeeland)
2) Typisch Nederlands schaatsen
21 februari 2022
3) Beleef de natuur Nieuwkoopse Plassen (Zuid-Holland)
4) Mauritshuis 200 jaar
21 maart 2022
5) Typisch Nederlands hockey
6) Delftse tulpenvazen
Overeenkomst in materiaal en kleur
4 april 2022
7) Typisch Nederlands wielrennen
9 mei 2022
8) Typisch Nederlands zeilen
9) Vrouwtje van Stavoren (Post Europa)
13 juni 2022
10) Beleef de natuur Sint-Pietersberg (Limburg)
20 juni2022
11) 250e geboortedag koning Willem I
1) Historische onderwerpen
1a) 200 jaar Mauritshuis
© Hubertl / Wikimedia Commons
De oorspronkelijke functie van het Mauritshuis is in de 17e eeuw het woonhuis (stadspaleis) van Johan Maurits, prins van Nassau Siegen (1604 – 1679) geweest. Mede op initiatief van koning Willem I is het Mauritshuis voor het publiek als museum in 1821 toegankelijk geworden.
1b) 250e geboortedag koning Willem I
Zou koning Willem-Alexander met baard inspiratie hebben gevonden in zijn drie gebaarde voorgangers of heeft zijn keus te maken met de huidige mode-trend?
Als eerste koning (tegelijk koninklijke stamvader) behoort hij ook tot het ‘koningen-trio’ en dat wordt naderhand vervolgd door het ‘koninginnen-kwartet’. Het ‘tweemanschap’ koning Willem-Alexander & koningin Maxima zet de traditie door opvolging voort.
Deze koninklijke status geeft ons koninkrijk een unieke identiteit in de wereld. De koninklijke stamvader Willem I (1772 – 1843) heeft met zijn geboorte 250 jaar geleden de koninklijke basis van ons land gelegd.
2) Culturele onderwerpen
2a) Delftse tulpenvazen
De 17-eeuwse tulpenvaas in Delftsblauw is terug-van-weg-geweest. Is hip en past bij de tijdgeest van nu. Mary Stuart getrouwd met koning-stadhouder Willem III heeft plateelbakkers aangezet (halve eeuw eerder dan tulpen-manie) deze tulpenpiramides te ontwerpen. Hiermee kan met weinig kennis en vaardigheid een aantrekkelijk bos bloemen op tafel geplaatst worden.
2b) Vrouwtje van Stavoren
De keuze van dit culturele onderwerp is door de PostEurop-werkgroep bepaald. PostNL is dus uitvoerder ervan. De keuzecommissie heeft voor 2022 het thematische onderwerp ‘Verhalen en mythen’ voor de aangesloten landen bepaald.
Een superrijke koopmansweduwe uit Stavoren is ontevreden. Ze wil het aller kostbaarste bezitten. Het per schip aangevoerde graan was dat niet: “Gooi dat maar in zee.” Ze werd erop aangesproken: “Doe dat niet. Je zult tot de bedelstand vervallen!” Daarop gooide ze een gouden ring in zee en zei: “Als ik de ring terugzie, zal dat mij tot de bedelstaf brengen.” Een gevangen vis brengt de ring naderhand bij haar terug. Vanaf dat moment keert het lot tegen haar. De weduwe wordt straatarm.
3) Omnibus-emissies 2022
De jaarlijks verschijnende emissies (1) ‘Beleef de natuur’ (op 3/1, 21/2, & 13/6) en (2) ‘Typisch Nederlands’ (op 3/1, 21/3, 4/4 & 9/5) komen door de jaarlijkse uitgifte van een aantal series per jaar overeen met de jarenlang lopende emissie Mooi Nederland in de periode 2005 – 2017 (blok 1 t/m 80).
Het voordeel van de MooiNL-emissies is dat er ieder jaar een andere ontwerper bij deze omnibus-emissies is betrokken. Bij de variatie aan ontwerpers en verscheidenheid in ontwerpen past het spreekwoord ‘’Verandering aan spijs doet eten’ uitstekend. Bij Typisch Nederlands en vooral bij Beleef de natuur past dit spreekwoord geheel niet.
3a) Beleef de natuur-emissies
- Tot nu toe zijn van de omnibus-emissie Beleef de natuur vier emissies uitgegeven en drie zijn bekend gemaakt van de twaalf provincies. De provincies Friesland, Overijssel, Flevoland en Noord-Brabant met hun natuurgebieden verschijnen naderhand.
- Een nadeel van de natuur-postzegels is dat er tot 2021 maar liefst 160 fotografisch getinte postzegels van een en dezelfde ontwerper, Frank Janse *), zijn uitgegeven. De afbeeldingen op de verticale postzegels (in samenwerking met Vogelbescherming tot stand gekomen) passen uitstekend in biologische naslagwerken, terwijl de horizontale postzegels (in samenwerking met Natuurmonumenten tot stand gekomen) bij uitstek in plaatselijk informatieve VVV-folders passen. – – Een postzegelvel van deze reeks is een collage van tien bestaande afbeeldingen afkomstig uit het archief van Natuurmonumenten. Het samenstellen van dergelijk postzegelvel is redelijk goedkoop t.o.v. vellen, die vanaf de basis bedacht, ontwikkeld en ontworpen moeten worden.
- Deze ‘goedkope’ én ‘goed-ogende’, kleurige plaatjes-postzegels laten zich goed verkopen (aantrekkelijk voor het postbedrijf), maar bezitten geen inhoudelijke, bij postzegels passende zeggingskracht.
*)
Frank Janse is al vier jaar aaneen als flexwerker bij PostNL werkzaam.
3b) Typisch Nederlands-emissies
- De Typisch Nederlands-emissies komen overeen met de al jaren durende Mooi Nederland-emissies.
- Volgens een postzegelblog-informant (16/10, 12.37 u) van het artikel ‘Dag v.d. Postzegel’ (van 14/10) zal in het tweede deel van de emissie 2022 de korfbal-postzegel als laatste de thematische sportonderwerpen van de reeks Typisch Nederlands completeren.
- Zijn de afgebeelde sporten oorspronkelijk wel typisch Nederlandse sporten? Schaatsen, zeilen en korfballen sowieso wel, hockey en wielrennen zijn dunkt me twijfelachtig. Ze worden immers internationaal beoefend.
- In Friesland worden typisch regionale sporten beoefend als polsstokverspringen (fierljeppen), kaatsen (keatsen) en skûtsjesilen. Wellicht zijn in andere provincies ook wel lokale sporten bekend. Op de vraag of deze typisch Friese sporten ook geschikt zijn voor deze emissie, lijkt me niet mogelijk.
4) Resumé
- Het samenbindende effect van het Nederlandse koningshuis is in beide historische postzegelseries te ontdekken / te bespeuren en in één culturele postzegelemissie!
- PostNL verliest de laatste jaren niet alleen het contact met de verzamelaar, maar ook met de wereld in het postzegel-emissiebeleid. In 2010 bijvoorbeeld wilden maar liefst twaalf zakelijke partners uit het bedrijfsleven naamsbekendheid met behulp van postzegels te genereren. Dit jaar zijn er maar twee, namelijk het Mauritshuis en de Delftse aardewerkindustrie. Deze achteruitgang is niet verwonderlijk. De postzegel als functionerend ‘gebruiksvoorwerp’ daalt ieder jaar, waardoor maar weinig mensen bereikt kunnen worden.
Reacties (16) Schrijf een reactie
De 5 jaarlijkse Rode Kruis zegels zullen dan wel de 2e helft van 2022 verschijnen.
Nou,ik ben benieuwd wat er dit jaar weer in mijn album verschijnt.
(Nog) Geen Floriade zegels?
In het najaar is het 350 jaar geleden dat
Nederland in 1672 (rampjaar)van alle kanten werd aangevallen: de Fransen vanuit het zuiden, de Engelsen vanuit het westen en de bisschoppen van Münster en Keulen vanuit het oosten. Het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos.
Wellicht wordt er postaal aandacht aan besteed.
Door de Corona pandemie kreeg ik de indruk dat hier ook nu weer sprake van was.
Het volk redeloos (demonstraties met geweld); de regering radeloos (ze wisten echt niet hoe ze de pandemie moesten bestrijden); het land reddeloos (doordat er geen vaccin was in het begin van de pandemie)
Heb jij inside-informatie Bate, dat hier postale aandacht aan besteed gaat worden? Het zou mij verbazen, want ik heb PostNL nog niet kunnen betrappen op enig historisch besef.
@Willem en @Bate jullie zitten toch beiden in het verzamelaarsplatform? Is de suggestie rampjaar 1672 onder de aandacht gebracht?
Wat het historisch besef betreft vind ik je reactie “nog niet kunnen betrappen op enig historisch besef” wat kort door de bocht. Ik vrees dat het gebrek aan historisch besef voor de gemiddelde Nederlander geldt.
@ Willem: Bate en ondergetekende zitten inderdaad beide in het verzamelaarsplatform. Voor zover mijn geheugen goed is, is het rampjaar 1672 daarin niet aan de orde geweest. Maar ik vergeet wel eens wat, vandaar mijn vraag aan Bate.
Verder heb je helemaal gelijk dat mijn opmerking wat kort door de bocht is.
Als beargumenteerde voorstellen terzijde worden geschoven, is het nu tijd om ‘kort door de bocht’ PostNL te triggeren
Dan hoop ik dat ze meelezen en de vraag ter harte nemen.?
Dit blog is door PostNL opgezet. Ze zullen daar ongetwijfeld alles lezen, maar niet reageren. En dat kan ik vanuit hun positie dan wel weer begrijpen.
ik mis in het overzicht een uitgifte tgv het 900 jarig bestaan van de stad Utrecht en het feit dat een srormramp 350 jaar geleden de domkerk deed instorten, eventueel als gecombineerde uitgifte
En Utrecht was ook onderdeel van de Romeinse Limes, die onlangs tot werelderfgoed is benoemd. Ook dat zou nog een combi mogelijkheid zijn.
De naam van Utrecht komt tenslotte ook uit de Romeinse tijd: Ultraiectum
Zaterdag 2 juli 2022 is het precies 900 jaar geleden dat keizer Karel V Utrecht stadsrechten heeft gegeven. Mocht er postaal toch aandacht aan geschonken worden dan zal het de eerste emissie in de tweede helft 2022 zijn.
En als de uitgifte uit 1972 historisch “klopt” dan zou de Nederlandse vlag dit jaar 450 jaar bestaan.
De Nederlandse vlag bestaat al eeuwen maar is volgens Wikipedia pas op 19 februari 1937 officiëel vastgesteld.
utrecht kreeg op 2 juni 1122 stadsrechten van keizer hendrik v, dit feit zal dit jaar tot 11 november 2022 (sint maarten) uitgebreid gevierd en herdacht worden.
helaas heb ik zelf ook een fout gemaakt, door de stormramp in 1672 te vermelden in plaats van de echte datum van 1 augustus 1674
Ik mis nog de foto’s van de nieuw verschenen postzegels. Deze stonden vorig jaar er wel bij.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)