Eindelijk mogen we weer meedoen met een eindtoernooi. We hebben zeven jaar moeten wachten. De laatste keer was het WK 2014 in Brazilië. Daar werden we 3e door Brazilië te verslaan met 3 – 0 met trainer Louis van Gaal. Toen speelden we met de gouden generatie zonder hoge verwachtingen. Na de EK’s van 1976 (3e), 1980, 1988 (1e), 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012 is het onze 10e EK eindtoernooi. Zou het denkbaar zijn dat we de finale halen tijdens EURO 2020?
Gerelateerde artikelen
GROEP C met Nederland
Nederland is ingedeeld in poule C met Oekraïne, Oostenrijk en Noord-Macedonië. Elk land speelt drie wedstrijden op 13 juni, 17 juni en 21 juni. Trainer is Frank de Boer. Gespeeld wordt in Amsterdam (Johan Cruijff Arena) en Boekarest (Puskas Arena). Nederland speelt als groepshoofd alle drie wedstrijden in Amsterdam. In de voormalige Amsterdam Arena speelt Ajax de thuiswedstrijden.
PostNL schittert door afwezigheid van EURO 2020 postzegels, terwijl PostNL twee jaar tijd heeft gehad om een ontwerper te zoeken. Triest want we geven alleen ‘Beleef de Natuur’ en ‘Typisch Nederlands’ zegels uit. Actuele evenementen en historische gebeurtenissen zijn een gepasseerd station voor PostNL de afgelopen drie jaar. Zeven jaar geleden bereikte het Nederlands elftal een eindtoernooi, het WK Voetbal 2014 in Brazilië. Toen was PostNL nog van de partij. Nu hopen dat Nederland onverwachts EK kampioen wordt op 11 juli 2021. Dan zal PostNL snel een ontwerper moeten zoeken…..
Voor alle voetbalfans geldt dat ze amper kunnen reizen door de reisbeperkingen en corona naar het buitenland. Landen die in hun eigen stadion / land spelen, hebben het thuisvoordeel met het publiek als twaalfde man. Tweede voordeel is dat er in eigen land getraind kan worden op de eigen vertrouwde sportaccommodaties zoals de KNVB sportcampus in Zeist. Derde voordeel is dat het thuisland niet hoeft te reizen. De andere landen in de poule moeten reizen naar Amsterdam en Boekarest. Bij elk groot sportevenement is er een sterke relatie tussen sport en politiek. Zie het voorbeeld van Oekraïne. Ook blijkt uit mijn analyse dat de poule van Nederland helemaal niet zo makkelijk is om als eerste of tweede te eindigen.
Oekraïne
Een oude bekende van Nederland was Valerij Lobanovskyj (1939 – 2002). Hij was een voetballer en trainer van Oekraïne. Voor het uiteenvallen van de Sovjet-Unie was hij bekend onder zijn Russische naam Valeri Lobanovski. Hij is vooral bekend als coach van Dinamo Kiev en het voetbalelftal van de Sovjet-Unie. Wat hem kenmerkte, was dat bij hem niet het individu, maar het collectief centraal stond. Hij benaderde voetbal wetenschappelijk. Zo werden zijn spelers continu aan tests en analyses onderworpen. Ook scheen hij nogal bekend te staan wegens zijn autoritaire houding naar zijn spelers. Die aanpak werkte wel, want met Dinamo Kiev won Lobanovski dertien landskampioenschappen, tien nationale bekers, twee keer de Europacup II en een Europese Supercup. In 1988 bereikte hij met het Sovjet voetbalelftal de finale van het EK 1988, die verloren werd van het Nederlands elftal.
Oekraïne neemt voor derde keer op rij deel aan het EK, maar is nooit verder gekomen dan de poulefase. Eerdere keren waren in 2012 en 2016. Bondscoach is Andrij Sjevtsjenko. Vroeger was hij Oekraïns topscorer aller tijden (hij scoorde 48 keer in 111 interlands). Sjevtsjenko was een van de belangrijkste spelers van AC Milan. Voor het seizoen 2002/2003 ging de finale van de UEFA Champions League tussen AC Milan en Juventus. De stand bleef 0 – 0. AC Milan won met strafschoppen met 3 – 2. Sjevtsjenko maakte de winnende strafschop. In 2004 werd Sjevtsjenko verkozen tot Europees voetballer van het jaar.
Hofleverancier is landskampioen Dinamo Kiev met 10 spelers. De andere topclub Shakthar Donetsk levert 7 spelers. De selectie van Oekraïne heeft Belgische inbreng. Vier spelers spelen bij onze zuiderburen bij resp. AA Gent, KV Kortrijk en Club Brugge. Op de FIFA-wereldranglijst (2021) staat Oekraïne op plaats 24. In 2012 organiseerden de twee opkomende voetballanden Polen en Oekraïne EURO 2012. Oekraïne is een outsider. Oekraïne gaf een EURO 2020 zegel uit in de vorm van het logo EURO 2020.
Verzamelaars die Oekraïne in hun verzameling opnemen zijn blij dat er een vertaling is van de landsnaam op de postzegel. Het Oekraïens maakt gebruik van het Cyrillisch alfabet, dat in de 9e eeuw door de zendelingen Cyrillus en Methodius werd uitgevonden toen zij vanuit Griekenland oostwaarts trokken om het christendom bij de Slavische volken te brengen. Het schrift is gebaseerd op het Griekse schrift, en is uitgebreid met extra tekens om te kunnen voldoen voor de Slavische talen. Cyrillus en Methodius bedachten eerst het Glagolithisch alfabet. De twee zendelingen (of hun volgelingen) ontwikkelden later het Cyrillische alfabet. Dit nieuwe alfabet werd al snel populairder dan het Glagolithisch. Dit oude Cyrillische alfabet bestond toen nog uit 43 letters. In de loop der eeuwen zijn er in de ontwikkeling naar het moderne Oekraïense alfabet steeds meer letters afgevallen. Het huidige Oekraïense alfabet telt 33 letters. In 2018 en 2019 werden in een velletje van 11 zegels uitgegeven van het Oekraïense alfabet. Samen met het velletje van 2020 zijn alle 33 letters afgebeeld.
Op dit moment hebben Oekraïners wel andere zaken aan hun hoofd: economische problemen, corona en de dreiging van buurland Rusland met de bezette gebieden in Oost-Oekraïne en de Krim. Oekraïne moet op last van UEFA het speciaal voor het EK voetbal ontworpen shirt aanpassen. Volgens de Europese voetbalbond staat er een slogan op het tenue die ‘duidelijk van politieke aard’ is. Dat is reglementair verboden. Het gaat om de slogan ‘glorie aan onze helden‘ aan de binnenzijde van het shirt in de kraag. Daarmee zou worden verwezen naar de anti-Russische opstand in 2014 in Oekraïne. De Russische voetbalbond had eerder deze week bij UEFA een officieel protest ingediend. ‘Politieke uitingen horen niet thuis op een sportevenement’, aldus de Russische bond. ‘Oekraïne doet aan propaganda. Als dit wordt toegestaan, is het einde zoek.’ Op het voetbalshirt staan in stipjes de contouren van het land en daarin is ook de door Rusland geannexeerde Krim opgenomen, net als de door pro-Russische separatisten gecontroleerde regio’s Donetsk en Loegansk. Dat ontwerp hoeft van UEFA niet worden aangepast en ook de slogan ‘glorie aan Oekraïne!‘, dat als alternatief voor de oorspronkelijke slogan is ingediend, mag op het shirt blijven staan.
De Russische post heeft een nieuwe postzegel uitgegeven op 19 juni 2014 uit Russische regio’s: Republiek van de Krim. Op 18 maart 2014 werd een overeenkomst ondertekend tussen Rusland en de Republiek van de Krim over de aansluiting van de Russische Federatie. Postzegel toont een zeezicht, wijngaarden en kasteel ‘Swallow’s Nest’. De volgende dag, 20 juni 2014, werd een tweede Krim gerelateerde postzegel ‘Sebastopol’ uitgegeven. Postzegel toont een panorama van de ‘Verdediging van Sebastopol in 1854-1855’, monument voor de tot zinken gebrachte schepen en het zeezicht.
Oostenrijk
Oostenrijk neemt voor derde keer op rij deel aan het EK, maar is nooit verder gekomen dan de poulefase. Eerdere keren waren in 2008 en 2016. Bondscoach is Franco Foda. Bekende spelers zijn David Alaba (Bayern München) en Marko Arnautovic (Shanghai SPIG). Ook door corona leeft het EK nog niet in Oostenrijk. Maar negatief is de bevolking over het behoudende speelwijze onder de huidige bondscoach. Spelers komen o.a. uit de clubs Red Bull Salzburg, Rapid Wien en Austria Wien. Oostenrijkers kijken meer naar wintersporters met hun topprestaties dan naar voetbal. Op de FIFA-wereldranglijst (2021) staat Oostenrijk op plaats 23. In 2008 organiseerden Zwitserland en Oostenrijk EURO 2008.
Oostenrijk speelt saai voetbal. Fans denken nog aan ‘vroeger’ toen Oostenrijk in de jaren 30 beschikte over ‘Das Wunderteam‘ en beschouwd werd als totaalvoetbal. Het slaagde veertien wedstrijden achter elkaar ongeslagen te blijven. brein achter deze ploeg was trainer Hugo Meisl. Aanvoerder was Walter Nausch. Na de dood van de coach en de annexatie van Oostenrijk bij nazi-Duitsland was het snel gedaan met het ‘Wunderteam’. Verwacht wordt dat Oostenrijk geen probleem zal zijn voor de Oranjeleeuwen.
Noord-Macedonië
Noord-Macedonië doet voor het eerst sinds het land in 1991 onafhankelijk werd mee aan een eindtoernooi. Bijnaam van het team is ‘De Rode Leeuwen‘. In de groepsfase (kwalificatie) eindigde Noord-Macedonië als derde achter Polen en Oostenrijk. Dat leverde play-offs. Eerst werd Kosovo verslagen en daarna Georgië. Tegen Georgië maakte ‘good old’ Goran Pandev het winnende doelpunt. Er werd lang gefeest in de hoofdstad Skopje.
Maar kansloos is Noord-Macedonië niet in hun eerste EK. Eind maart 2021 werd Duitsland in eigen huis met 1-2 verslagen in de WK-kwalificatiepoule. Oranje is gewaarschuwd in de laatste poulewedstrijd. Saillant detail is dat Noord-Macedonië opnieuw Oostenrijk ontmoet net als eerder in de groepsfase (kwalificatie). Op de FIFA-wereldranglijst (2021) staat Noord-Macedonië op plaats 62.
Wordt vervolgd
Meer info:
UEFA EURO2020: https://www.uefa.com/uefaeuro-2020/
Ons Oranje (KNVB): https://www.onsoranje.nl/teams/185184/overzicht
Reacties (1)
Leuk blog weer Randy
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)