Er doen 39 deelnemers mee in de Rotterdamse AHOY tijdens de 65e Eurovision Song Contest 2021. Twee halve finales op 18 en 20 mei en de finale op 22 mei 2021. In totaal staan 26 deelnemers / landen in de finaleronde. Twintig deelnemers uit de twee halve finales, vijf landen (‘Big Five’) die zoveel geld doneren voor het festival dat deze landen meteen in de finale staan en het organiserend gastland. U geniet vast van de 39 deelnemers met veel symboliek in de liedjes uit de Europese landen, Israël en Australië. Wat is de relatie van een aantal van deze liedjes met de gekozen symboliek?
Gerelateerde artikelen
COVID-19 muziekfestivals 2020 en 2021
Het Eurovisiesongfestival 2020 was de geplande 65e editie van het Eurovisiesongfestival. Nederland werd aangewezen als gastland nadat Duncan Laurence de vorige editie won met het nummer Arcade. Het evenement zou plaatsvinden op 12, 14 en 16 mei 2020 in Rotterdam (Ahoy). Op 18 maart 2020 werd het festival geannuleerd vanwege de coronapandemie.
De afgelopen maanden heeft het Songfestival-team hard gewerkt aan verschillende (4) scenario’s om het Songfestival 2021 door te kunnen laten gaan. De focus lag daarbij op het naar Nederland halen van alle 39 deelnemende landen. Uitgebreide COVID-19 maatregelen en een testprogramma maakt onderdeel uit van deze aanpak. Volgens het kabinet kunnen bezoekers aanwezig zijn tijdens de twee halve finales en finale volgens het Fieldlab framework. Bij de twee halve finales en de finale mogen elke keer 3500 bezoekers aanwezig zijn. Dat is ongeveer 20% van de ‘normale’ capaciteit van Ahoy. De datums zijn vastgelegd: 18, 20 en 22 mei 2021.
In feite zou het winnende Eurovisie lied van Johnny Logan ‘What’s another year‘ (1980) van toepassing kunnen zijn voor de miljoenen mensen die het afgelopen jaar thuis moesten blijven en dierbaren moesten missen. Luister goed naar de tekst:
To someone who’s lost everything that he owns?
What’s another year
To someone who’s getting used to being alone?
Johnny Logan – What’s another year (1980):
https://www.youtube.com/watch?v=-b3XTj5G_SA
COVID-19 vereist solidariteit voor de bewoners in elk land en ook tussen landen onderling wereldwijd. Het Eurovisie Songfestival zorgt ondanks de corona beperkingen voor verbinding en solidariteit tussen verschillende landen in de vorm van een muziekfestival met een competitie. Hieruit blijkt hoe diverse culturen omgaan met muziek en op welke wijze al deze landen invulling hebben gegeven aan de bestrijding van de coronapandemie.
Samen voor Zwitserland. Help ons! Met de zegel ‘COVID-19 Solidariteit’ zet de Zwitserse post zich in voor cohesie in onze samenleving. De opbrengst van de zegels gaat naar de Zwitserse Solidariteitsorganisatie en het Zwitserse Rode Kruis.
Deelnemers 2021 (een selectie)
Litouwen
The Roop is een groep uit Litouwen die bestaat uit de leden Vaidotas Valiukevi?ius, Robertas Baranauskas en Mantas Banišauskas. Hun muzikale stijl laat zich omschrijven als een mix van rock, poprock, softrock, dance-rock, indie en pop. Hun aanstekelijke nummer met danspasjes heet ‘Discoteque‘.
De boodschap van het nummer ligt in het verlengde van hun vorige inzending van 2020: On fire. Waar The Roop in On fire uitdraagt dat je nooit te oud bent om je dromen na te jagen, voegen ze hier nu aan toe: maar de échte bevrijding komt van binnenuit. ‘Dus, met dit lied en met deze beweging willen we de geest bevrijden; de geest die te veel zelfkritiek heeft, de geest die het eigen lichaam niet wil accepteren, de geest die de eigen aantrekkelijkheid belemmert.’
Zie de video clip ‘Discoteque’: https://www.youtube.com/watch?v=CWqrdzNoBKA
In de video komt de zwart-wit geblokte vloer in beeld net als in het beroemde boek van Alice in Wonderland ‘Through the looking glass‘. Dit zou het schaakbord kunnen zijn met de symboliek die daarbij hoort. Op welke wijze brengt dit lied je terug naar je kinderjaren? Lees de volledige analyse van het lied:
https://eurostory.nl/litouwen-eurovisie-songfestival-2021/
In de halve finale op 18 mei 2021 mocht The Roop als eerste optreden:
https://eurovision.tv/video/the-roop-discoteque-live-lithuania-first-semi-final-eurovision-2021
Tijdens de finale eindigde The Roop op plek 8 met 220 punten.
Azerbeidzjan
Efendi, een bekende zangeres in Azerbeidzjan, staat bekend om haar succes in populaire tv-talentenjachten zoals ‘Yeni ulduz’, ‘Böyük S?hn?’ en ‘The Voice of Azerbaijan’. Een Nederlands tintje leidt tot het refrein ‘Mata Hari‘.
In de halve finale op 18 mei 2021 mocht Efendi als 14e optreden:
https://eurovision.tv/video/efendi-mata-hari-live-azerbaijan-first-semi-final-eurovision-2021
Tijdens de finale eindigde Efendi op plek 20 met 65 punten.
Noorwegen
Andreas Haukeland, beter bekend als TIX, komt uit Bærum (net buiten Oslo) en is een van de populairste artiesten van Noorwegen op dit moment. TIX koos ervoor om de Engelse versie van zijn nummer ‘Ut Av Mørket’ (Fallen Angel) uit te voeren tijdens de Melodi Grand Prix-finale. Een gewaagde keuze die wel in zijn voordeel heeft uitgepakt, want hij mag nu optreden in Rotterdam op het podium van het Eurovisie Songfestival.
TIX is Andreas Haukeland, een man met heel veel volgers, likes, hits en met miljoenen en miljoenen luisterbeurten op Spotify. De vreemde outfit hoort bij zijn TIX-personage, dat ontstaan is vanuit… pesterijen. Haukeland heeft het syndroom van Gilles de la Tourette, dat zich kenmerkt door het maken van ongecontroleerde geluiden en bewegingen. Door tics. Waar klasgenoten een scheldnaam van maakten, ‘Tics!’, die Haukeland vervolgens omvormde tot geuzennaam: TIX. Over de tekst zegt hij: ‘Het uitgangspunt is het verhaal van de demonen en de engel. Want zo voel ik me: een gevallen engel. Ik heb issues, fouten, tekortkomingen en dingen waar ik aan moet werken. Hoe kan ik ooit bij de schoonheid in de buurt komen? Zij is het licht, de liefde, de hoop. Wat ziet zij in mij? Een engel verblijft in de hemel, niet in het donker – maar toch zag ze iets in mij.’ Lees de volledige analyse van het lied: https://eurostory.nl/noorwegen-eurovisie-songfestival-2021/
Tijdens de finale eindigde TIX op plek 18 met 75 punten.
Cyprus
De Cypriotische omroep CyBC heeft aangekondigd dat Elena Tsagrinou de eilandstaat zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam. De zangeres zal het nummer ‘El Diablo‘ (= de duivel) uitvoeren. Veel andere nummers volgden en Elena’s populariteit schoot omhoog. Haar muziekvideo’s op YouTube bereikten miljoenen kijkers, waardoor ze een van de beste popzangeressen van haar generatie in de regio is. Hierdoor heeft ze tienduizenden volgers op sociale media verzameld. Gedurende deze jaren heeft ze ook opgetreden in verschillende muziekshows in Griekenland en Cyprus. Het talent van Elena reikt verder dan alleen zingen! Ze heeft ook een succesvolle carrière op televisie.
In de halve finale op 18 mei 2021 mocht Elena Tsagrinou als 8e optreden:
https://eurovision.tv/video/elena-tsagrinou-el-diablo-live-cyprus-first-semi-final-eurovision-2021
Rusland
De Russische Manizha blinkt uit in zoveel verschillende talenten dat het haast onmogelijk is om haar talenten te beschrijven zonder pagina’s vol te moeten schrijven. De in Tadzjikistan geboren kunstenares schrijft niet alleen haar eigen muziek en songteksten, ze filmt, regisseert en monteert ook haar eigen video’s, creëert haar eigen visuele content en zorgt voor samenwerkingen. De toewijding aan het creëren van haar eigen kunst begon toen ze startte met het produceren van korte films voor Instagram en dat heeft geleid tot uitverkochte concerten in Moskou en Sint-Petersburg. Manizha won de Russische Nationale selectie met het nummer ‘Russian Woman‘.
De rol van de Russische vrouw is de afgelopen jaren veranderd. En niet zo’n beetje ook. Dat is de boodschap die zangeres Manizha de Eurovisiekijker straks hoopt mee te geven. Want, stelt Manizha, Russische vrouwen komen van ver. Héél ver zelfs. Zij hebben het eenvoudige leven in stinkende, sjofele boerenhutten achter zich gelaten en verruild voor een plek in de ruimte. Ook een bijzondere kostuums geen gebrek dit jaar. Manizha ‘ontsnapt’ tijdens haar nummer ‘Russian woman’ uit een Matroesjka-jurk. De jurk is tot stand gekomen omdat Russische vrouwen stukjes stof naar Manizha hadden verstuurd. Lees de volledige analyse van het lied:
https://eurostory.nl/rusland-eurovisie-songfestival-2021/
In de halve finale op 18 mei 2021 mocht Manizha als 3e optreden:
https://eurovision.tv/video/manizha-russian-woman-live-russia-first-semi-final-eurovision-2021
Tijdens de finale eindigde Manizha op plek 9 met 204 punten.
Frankrijk
Barbara Pravi is een Franse singer-songwriter met Servische en Iraanse roots. De 27-jarige is geen onbekende op het Eurovisie Songfestival, of eigenlijk specifieker het Junior Songfestival. Ze schreef mee aan twee van de recentste Franse inzendingen voor het Junior Songfestival, ‘Bam Toi’, die werd uitgevoerd door Carla, en ‘J’imagine’, uitgevoerd door Valentina, die de wedstrijd in november 2020 won! Nu komt ze wellicht weer met een winnend lied: ‘Voilà‘.
Voila! Het is de universeel begrijpelijke uitdrukking die Barbara Pravi sinds haar overwinning op Eurovisie Frankrijk herhaalt : C’est vous qui décidez. Nu, als nieuw geslagen lieveling van Eurovisie 2021, heeft de 27-jarige de officiële videoclip onthuld. Ze vertelt ons dat het ‘het eerste hoofdstuk van een korte film in drie delen’ is. De filmische sfeer van de clip weerspiegelt direct de zelfopoffering die nodig was om dit nummer te schrijven.
Haar videoclip heeft een diep filmisch gevoel met nostalgische beelden van een oude trein. Door de gebruikelijke codes van de muziekvideo te doorbreken, wil ze kijkers een meeslepende ervaring bieden, alsof ze naar een film kijken. Het bestaat op zichzelf, maar ook als onderdeel van een bredere trilogie: “Voilà” is het eerste hoofdstuk van een driedelige minifilm, waarvan de volgende twee hoofdstukken twee niet eerder uitgebrachte nummers van haar volgende album zullen zijn.
Zie de mooie video clip ‘Voilà’: https://www.youtube.com/watch?v=-9t_SwPN31s
Moeilijk en pijnlijk. Dit is hoe Barbara het proces beschrijft van het schrijven van haar lied ‘Voilà’. Niet alleen omdat de titel betrekking heeft op zelfacceptatie en veerkracht, maar ook omdat het nodig was om de juiste woorden te vinden om persoonlijke gevoelens te beschrijven. Wat de auteur vreesde met de teksten, was dat het de indruk zou wekken van een egocentrisch nummer waar het publiek niet in zou geloven. De autobiografische teksten blijven de zangeres bezielen, die toegeeft dat ze nog de nodige kracht moet vinden om deze voor haar zware betekenisvolle woorden te interpreteren. ‘Ik was bang om op de grens van niet-nederigheid te staan. Omdat ik in mijn liedje zeg: ‘Kijk naar me, luister naar me …’. Dus de nauwkeurigheid was moeilijk te vinden, het heeft ook veel te maken met de interpretatie en het hart dat men in het uitspreken van de woorden steekt. Het was sportief. Elke keer moet je het kunnen zingen.’
Ze was verliefd op klassieke Franse liedjes en wilde haar inzending in dit genre casten. Ze geeft toe dat het vooral een lied is dat dicht in de buurt komt van het repertoire waar de jonge vrouw van houdt – dat van Jacques-Brel, Charles Aznavour, Barbara of Edith Piaf, wiens melodie en teksten in elkaar overvloeien. Sinds de aankondiging van haar deelname aan Eurovisie Frankrijk , hebben velen gesuggereerd dat er fysieke overeenkomsten zijn tussen Edith Piaf en Barbara Pravi. Het Franse publiek heeft de zangeres ook vergeleken met een andere Franse zangeres uit de jaren 60 met dezelfde naam als Barbara. Verre van geïrriteerd te zijn door de vele negatieve commentaren die op sociale netwerken tot bloei zijn gekomen en haar ervan beschuldigen Piaf te willen imiteren, accepteert Barbara deze vergelijkingen met veel plezier. Voor de singer-songwriter is het zelfs een eer om vergeleken te worden met de grootste namen uit de Franse zang. Ze begrijpt de vergelijkingen en deinst er niet voor terug. Lees de volledige analyse van het lied: https://eurostory.nl/frankrijk-eurovisie-songfestival-2021/
Tijdens de finale eindigde Barbara Pravi op plek 2 met 499 punten.
Douze points Italy
De finale van het Eurovisie Songfestival (22 mei 2021) is op NPO 1 bekeken door gemiddeld 5.441.000 mensen. Dat zijn er 1 miljoen meer dan naar de finale van 2019, toen Duncan Laurence won voor Nederland.
And the winner of the 2021 edition is van de hardrockband Måneskin (Deense woord voor maneschijn) uit Italië met het nummer Zitti e buoni (‘Houd je bek en gedraag je!’). Italië won voor de derde keer het songfestival. De eerdere overwinningen waren in 1964 en 1990. Saillant detail is dat de TOP 3 noteringen van dit jaar geen Engelstalige liedjes zijn. Voor het eerst sinds 2010 won er weer eens één van de ‘Big Five’-landen (= landen die direct geplaatst zijn voor de finale). Måneskin belandde op de vierde plek bij de vakjury’s, maar samen met de eerste plek bij de televoters thuis werd de groep met 524 punten de derde Italiaanse winnaar in de Eurovisiegeschiedenis. Want jezelf zijn is het grootste succes dat je kunt behalen, lijken de Italianen te zeggen. En als anderen iets van jou vinden? Boeien! Blijf gewoon jezelf. Je eigen unieke zelf.
Lees de volledige analyse van het lied:
https://eurostory.nl/italie-eurovisie-songfestival-2021/
Måneskin won eerder dit jaar de Italiaanse voorrondes tijdens het Sanremo festival. Sommige teksten van het lied zijn veranderd tussen het Sanremo festival en Eurovisie vanwege godslastering (originele woorden zoals coglioni en cazzo zijn verwijderd). Tijdens hun reprise-optreden voerde de band de ongecensureerde versie van het nummer uit. Bandzanger Damiano David merkte tijdens de toespraak op: ‘We willen gewoon tegen heel Europa zeggen, tegen de hele wereld: rock ‘n’ roll gaat nooit dood!’
Zie de officiële video clip ‘Zitti e buoni’: https://www.youtube.com/watch?v=9mL6Cmkg2_A
Reprise-optreden met het winnende lied: https://www.youtube.com/watch?v=bC9sg6MpDc0
Wat is de Italiaanse boodschap van het liedje? Het gaat over mensen die vinden dat je je zus of zo moet gedragen, en over hoe belangrijk het is om af en toe luid uit te schreeuwen dat je unapologetic bent wie je wilt zijn. Het is overigens niet vaak voorgekomen dat het songfestival gewonnen werd door stevige rock. In 2006 won de Finse metalband Lordi met het liedje Hard Rock Hallelujah.
Welke stad wordt door de Italiaanse omroep RAI gekozen waar we in 2022 neerstrijken? Rome, Turijn of Milaan? In 2004 bestond de omroep 50 jaar en gaf Italië twee postzegels uit. Gelet op de vele historische en evenementen uitgiften van Italië verwacht ik dat voor de 66e editie van het Songfestival een postzegel zal verschijnen in tegenstelling tot ons land dit jaar (weer een gemiste kans met zelfs twee jaar voorbereidingstijd!).
Meer info:
Eurovisie Songfestival 2021 (deel 1):
https://www.postzegelblog.nl/2021/05/13/eurovisie-songfestival-2021-rotterdam-open-up/
Eurovisie Songfestival 2019:
https://www.postzegelblog.nl/2019/05/16/eurovisie-songfestival-2019-tel-aviv-dare-to-dream/
Official site Eurovision Song Contest: https://eurovision.tv/
OFFICIAL RECAP: All 39 songs of the Eurovision Song Contest 2021:
https://www.youtube.com/watch?v=u6FU4wPI-ng
Rotterdam – Open Up: https://www.openuptorotterdam.eu/
Digitale Eurovision Village: https://www.eurovisionvillage.com/
Rotterdam Festivals stadsprogramma:
https://www.rotterdamfestivals.nl/verzameld/stadsprogramma-eurovisie-songfestival/
Nederlandse site songfestival: https://songfestival.nl/
Nederlandse songfestivalweblog: https://www.songfestivalweblog.nl/
Literair-journalistieke site Songfestival: https://eurostory.nl/
Nederlandse fanclub songfestival: https://ogae.nl/
Jeangu Macrooy: https://www.jeangumacrooy.com/
Wikipedia pagina: https://nl.wikipedia.org/wiki/Eurovisiesongfestival
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)