Na het huwelijk zijn veel zaken in een stroomversnelling gegaan met toenmalige Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima: drie kinderen, troonswisseling en staatsbezoeken. Veel landen geven zegels uit van het Koninklijk Huis. Dit is een populair thema ook onder filatelisten. In deel twee van de blog volgen we Máxima als moeder, bij de troonswisseling en bij staatsbezoeken.
Gerelateerde artikelen
Drie kinderen
Máxima en Willem-Alexander hebben samen drie kinderen:
- Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria (7 december 2003), Prinses van Oranje
- Alexia Juliana Marcela Laurentien (26 juni 2005)
- Ariane Wilhelmina Máxima Ines (10 april 2007).
Op 3 december 2013 nam de Verenigde vergadering van de Staten-Generaal een wetsvoorstel aan, waarin is bepaald dat Máxima als regentes van koningin Amalia zal fungeren, indien koning Willem-Alexander voor 7 december 2021 komt te overlijden.
Amalia
H.K.H. Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria (Amalia), Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau (7 december 2003) is de kroonprinses van Nederland. Ze is sinds 30 april 2013 de eerste in lijn van troonsopvolging en wordt formeel aangeduid als Hare Koninklijke Hoogheid de Prinses van Oranje.
Prinses Máxima werd op 7 december 2003 opgenomen in het ziekenhuis Bronovo in Den Haag. Prinses Catharina-Amalia kwam om 17.01 uur op natuurlijke wijze ter wereld.
Dit zijn de twee zegels uit het velletje uit 2004 Koninklijke Familie III. Prins Willem-Alexander en Máxima: geboorte Amalia.
Ook de Nederlandse Antillen gaven een velletje uit bestaande uit twee zegels samenhangend en een blokje.
Ook Guyana (wat is de relatie met Nederland?) gaf een blokje uit. Zeer creatief.
Amalia werd op 12 juni 2004 gedoopt in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag.
Dit zijn de twee zegels uit het velletje uit 2004 Koninklijke Familie III. Prins Willem-Alexander en Máxima: doop Amalia.
Het Koninklijk Gezin
Op 17 september 2019 verscheen bij PostNL een velletje met portretten van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane. De portretfoto’s werden gemaakt door fotograaf Erwin Olaf.
Machiavelliprijs
Op 8 februari 2012 ontving Máxima in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag de Machiavelliprijs. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die een opmerkelijke prestatie heeft geleverd op het gebied van publieke communicatie. Volgens het juryrapport verdiende Máxima de prijs voor de uitzonderlijke communicatieve kwaliteiten die haar werk als Prinses der Nederlanden de afgelopen tien jaar hadden gekenmerkt. Met haar optreden zou ze erin zijn geslaagd de monarchie een eigen en eigentijds gezicht te geven. ‘Bovendien is zij in staat gebleken om een breed publiek aan te spreken en daardoor verbondenheid met zeer uiteenlopende groepen binnen de Nederlandse bevolking te bewerkstelligen’, aldus het juryrapport.
Troonswisseling in 2013
Inhuldiging
De inhuldiging van Willem-Alexander als koning der Nederlanden vond plaats tijdens een Verenigde Vergadering der Staten-Generaal in de Nieuwe Kerk. Tijdens de inhuldigingsceremonie werd de nieuwe koning bevestigd in zijn ambt en zwoer hij trouw aan het Statuut, de Grondwet en een getrouwe vervulling van zijn ambt. Andersom beloofden of zwoeren de meeste van de aanwezige leden van de Verenigde Vergadering en de gedelegeerden van de Staten van Aruba, Staten van Curaçao en Staten van Sint Maarten ‘de onschendbaarheid van de koning en de rechten van zijn koningschap te handhaven’.
Tijdens de inhuldiging droeg de koning een rokkostuum met daaronder het grootlint van de Militaire Willems-Orde en daaroverheen de koningsmantel van hermelijnenbont; een gerestaureerde versie van de mantel die Beatrix in 1980 droeg. De koningsmantel is te zien op de linkerpostzegel van het velletje (drie verschillende landen).
Tijdens de plechtigheid in De Nieuwe Kerk, waar Willem-Alexander zijn eed aflegde, verscheen koningin Maxima in een royal blue jurk van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau. Er is door hem en zijn team bijna twee maanden aan de jurk gewerkt. De ontwerper heeft de blauwe jurk is op een bijzondere manier laten borduren door Frankrijks oudste borduuratelier.
Cortège
Onderweg van het Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk werd de nieuwe koning traditiegetrouw begeleid door wapenherauten, wapenkoningen en dragers van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden en de Nederlandse Grondwet; deze werd in een witte kaft met gouden letters voor de koning uit gedragen en in het kerkgebouw op de credenstafel gelegd. Voor deze taak waren mensen verkozen die zich volgens de nieuwe koning sterk onderscheiden hebben en hun vakgebied toegankelijk hebben gemaakt voor een breed publiek. Het gezelschap bestond uit:
- Koning van wapenen: oud-commandant der strijdkrachten generaal buiten dienst Peter van Uhm.
- Koning van wapenen: astronaut André Kuipers
- Heraut: Robbert Dijkgraaf, oud-president van de KNAW en directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton
- Heraut: amazone Anky van Grunsven (zegel nummer 9, links onder)
- Heraut: secretaris-generaal Renée Jones-Bos van het ministerie van Buitenlandse Zaken
- Drager statuut: Jaime Saleh
- Drager Grondwet: Herman Tjeenk Willink
Het hoofdcortège werd vergezeld door de Gele Rijders, een saluutbetterij van het Korps Rijdende Artillerie.
Provincies bezoeken
Na de troonswisseling op 30 april 2013 bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima in mei en juni 2013 alle provincies van Nederland. Er staan twee provincies per dag op het programma. De provinciebezoeken kennen een aantal vaste elementen. In alle provincies wordt de hoofdstad bezocht. In de meeste gevallen begint het ochtendbezoek op het provinciehuis van de eerste provincie en eindigt het middagbezoek op het provinciehuis van de tweede provincie.
Staatsbezoeken (een selectie)
2002: Ghana
De Prins van Oranje en prinses Máxima brachten van 14 tot en met 17 april 2002 een officieel bezoek aan Ghana. De reis vond plaats in het kader van de viering van 300 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Ghana. In de hoofdstad Accra ontmoette het kroonprinselijke paar president John Agyekum Kufuor.
Het paar werd onthaald met veel Ghanees folklore. President Kufuor van Ghana wachtte de prins en prinses in zijn Christianborg Castle op voor een persoonlijk onderhoud.
De eerste volle dag in Accra gaat voor een groot deel op aan een waterconferentie ter voorbereiding van de wereldwatertop in Johannesburg later dit jaar. Zoals bekend is waterbeheer een van de belangrijkste bezigheden van de kroonprins.
Ook werden de prins en prinses verwelkomd in de steden Elmina en Kumasi. In Elmina hebben ze Fort St. Jago bezocht, waar in het verleden deze locatie door Europese koloniale machten gebruikt werd voor slavenhandel. Vandaag de dag is het een museum en gewaardeerd als werelderfgoed. In Kumasi werd een beleefdheidsbezoek gebracht aan de koning van de Ashanti, de Asantehene Osei Tutu II.
Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima brengen een driedaags bezoek (28 tot en met 30 oktober) aan Bhutan. Zij zijn daar op uitnodiging van Koning Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Het bezoek bestendigt de vriendschappelijke relatie tussen beide landen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Afgelopen week vergezelden Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima Koningin Beatrix tijdens het staatsbezoek aan India.
Dag 1: Na aankomst in Paro bezocht het paar het National Museum, een onderwijsinstituut dat de historie en cultuur van Bhutan toont. Vervolgens bezochten zij Kyichu Lhakhang, één van de oudste Boeddhistische tempels van Bhutan.
Dag 2: Prins Willem-Alexander en prinses Máxima gingen vandaag in de Bhutaanse hoofdstad Thimphu op audiëntie bij en lunchen met de koning van Bhutan, de bijna 28-jarige Jigme Khesar Namgyel Wangchuck. Het paar ging ook naar een centrum voor traditionele geneeskunde en naar een boogschietclub. De nationale boogschiet federatie kreeg in 2004 de Prins Claus Prijs.
Dag 3: Op de derde en laatste dag van het bezoek aan Bhutan, maakten Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima een wandeltocht naar het Tango klooster ,waar ongeveer 150 monniken in opleiding zijn.
In de middag heeft het paar een gesprek over ‘Gross National Happiness’, de door Bhutan ontwikkelde ‘meetlat’ voor duurzame sociaal-economische groei, goed bestuur en het behoud en bevorderen van culturele waarden.
Ook bezoeken zij het nationale instituut Zorig Chusum, een opleidingscentrum voor traditionele kunst en nijverheid. Het instituut bevordert traditionele Bhutaanse kunstuitingen en creëert werkgelegenheid voor kansarme jongeren. Het bezoek wordt afgesloten met een cultureel avondprogramma.
Wordt Vervolgd
Meer info:
Meer Máxima blogs:
https://www.postzegelblog.nl/2021/05/14/50-jaar-maxima-de-jonge-jaren-en-huwelijk/
Het Koninklijk Huis: https://www.koninklijkhuis.nl/
Koningsfan: https://koningsfan.nl/
Blauw Bloed: https://blauwbloed.eo.nl/tag/koningin-maxima
AVROTROS, meer over Máxima: https://www.avrotros.nl/meer-over/maxima/
Reacties (1)
Interessante blog, erg leuk.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)