50 jaar Máxima: de jonge jaren en huwelijk - Postzegelblog

50 jaar Máxima: de jonge jaren en huwelijk

3

Máxima wordt op 17 mei a.s. 50 jaar. Een mooie leeftijd voor een vrouw die belangrijke mijlpalen heeft bereikt. Van meisje tot majesteit is het verhaal. Uit wat voor een milieu kwam ze en hoe heeft ze haar jeugdjaren ingevuld? Wat zijn haar ambities? En waar staat ze nu als Koningin met belangrijke functies in de maatschappij. Veel boeken zijn inmiddels verschenen over haar leven. Nu nog een filatelieblog. In deze blog de jonge jaren van Máxima en het huwelijk.

Afkomst en jeugd

Máxima Zorreguieta werd geboren als het oudste kind van Jorge Zorreguieta en Maria del Carmen Cerruti. Zij heeft twee broers: Martín en Juan. Haar jongere zus Inés pleegde in 2018 zelfmoord. Daarnaast heeft Máxima drie halfzusters uit een eerder huwelijk van haar vader: Dolores, María en Ángeles. Zij groeide op in een bescheiden appartement in de straat Uriburu, in de wijk Barrio Norte in Buenos Aires.

 

 

 

 

 

 

 

Máxima doorliep de middelbare school het Northlands, een op Britse aristocratische tradities geënt opleidingsinstituut, gelegen in Olivos, een chique buitenwijk van Buenos Aires. Zij ging vervolgens economie studeren aan de Universidad Católica Argentina.  Als studente werkte zij in 1989 en 1990 bij Mercado Abierto S.A., waar zij onderzoek verrichtte naar software voor de financiële markten. Van 1992 tot 1995 was zij werkzaam op de verkoopafdeling van Boston Securities S.A. in Buenos Aires. In dezelfde periode gaf zij Engelse les aan kinderen en volwassenen, en wiskundeles aan middelbare scholieren en eerstejaarsstudenten.

 

Vuile Oorlog (Argentinië)

Vuile Oorlog (Guerra Sucia) is de naam die door de junta zelf gegeven werd aan de periode van staatsterrorisme door de militaire dictatuur in  Argentinië van 1976 tot 1983. Máxima’s vader (Jorge Zorreguieta) was staatssecretaris en minister van Landbouw (en Veeteelt) geweest onder president Jorge Videla (1976 – 1981).

De juntaperiode (april 1976 – maart 1983) staat bekend als de Vuile Oorlog, waarbij (vermeende) tegenstanders in gevangenissen geïnterneerd en vaak gemarteld werden. De bevolking die het niet eens is met zijn regime wordt gevangen genomen of uit een vliegtuig gegooid. De Dwaze Moeders (Asociación Madres de Plaza de Mayo) is een groepering van Argentijnse moeders van verdwenen personen. Volgens cijfers van de Argentijnse regering verdwenen 13.000 mensen. Mensenrechtenorganisaties houden het echter op 30.000 verdwijningen. De Dwaze Moeders protesteerden regelmatig op de Plaza de Mayo.

 

WK Voetbal Argentinië 1978

Het toernooi staat hoog op Videla’s agenda en moet gewonnen worden om te laten zien wat een ‘geweldig’ land Argentinië is onder zijn regime. Nederland, met onder andere Wim Suurbier, Dick Nanninga en de gebroeders van der Kerkhof, kwalificeert zich voor het wereldkampioenschap. Het evenement brengt de nodige commotie met zich mee. Cabaretduo Freek de Jonge en Bram Vermeulen starten een petitie om het WK te boycotten, omdat de mensenrechten, volgens hen, in Argentinië geschonden worden. Met de theatervoorstelling ‘Bloed aan de paal’ wordt dit statement nog eens versterkt.

Nederland werd niet voor het eerst en ook niet voor het laatst de op één na beste op een WK. De finale zullen we nog jarenlang herinneren vanwege de bal op de paal van Rensenbrink in de laatste minuut. In de verlenging maakt Argentinië het af, Nederland druipt af en verliest met 3-1. Een finale die volgens velen nooit gewonnen had kunnen worden.

 

Carrière bij banken

Na haar studie economie ging zij in New York wonen. Van juli 1996 tot maart 1998 was zij vicepresident Latijns-Amerikaanse Institutionele Verkoop bij de bank HSBC James Capel Inc. Aansluitend was zij tot 1999 bij de bank Dresdner Kleinwort Benson vicepresident afdeling Opkomende Markten. Daarna vervulde zij tot augustus 2000 de functie van vicepresident Institutionele Verkoop bij de Deutsche Bank.

 

 

 

 

 

Haar privéfoto uit 1999 van de New Yorkse periode is gebruikt als ‘zwart-witfoto’ postzegel uit het velletje ’50 jaar Máxima’. Vanaf het begin speelde Maud van Rossum met het idee de grote postzegel te gebruiken voor een privéfoto. ‘Lang heb ik het idee gehad om daarvoor een foto van koningin Máxima met haar drie dochters te gebruiken. Ze is tenslotte ook moeder. Op een gegeven moment keek ik de coronatoespraak van koning Willem-Alexander terug. In de boekenkast van zijn werkkamer was een lijstje te zien met een mij onbekende zwart-witfoto van koningin Máxima. Dat beeld fascineerde mij. Ik heb gezocht, maar kon de foto nergens vinden. Toen heb ik toestemming gevraagd om die foto te gebruiken, als klein inkijkje in hun privéleven. En die toestemming kwam er. Het is een prachtig beeld, heel intiem. Ik denk niet dat ooit een koningin zo op een postzegel is afgebeeld.’ (Bron: persbericht PostNL).

 

Verloving met Willem-Alexander

In april 1999 ontmoette zij kroonprins Willem-Alexander in de Spaanse stad Sevilla. Máxima Zorreguieta en toen nog prins Willem-Alexander ontmoetten elkaar tijdens een festijn in Sevilla, La Feria de Abril. Dit is een feestweek die van start gaat op Tweede Paasdag. Ze waren uitgenodigd door gemeenschappelijke vrienden.

Spanje (1985): Aprilbeurs in Sevilla. Zegel van 17 pta.

Met hem bracht zij in augustus dat jaar een vijfdaagse vakantie door in Bariloche (wintersportgebied). Daar stelde zij hem voor aan haar ouders. In de Nederlandse pers verschenen daarna de eerste speculaties over een liefdesrelatie. Ruim een jaar later verhuisde Máxima naar Brussel, waar zij tot april 2001 bij het EU-kantoor van Deutsche Bank heeft gewerkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Nederland kwamen protesten tegen een huwelijk met de dochter van een voormalige staatssecretaris van een junta, van wie vermoed werd dat hij ten minste op de hoogte was van de excessen. Een onderzoek  van minister-president Wim Kok aan Michiel Baud had als conclusie dat Zorreguieta op de hoogte moet zijn geweest van deze gedwongen verdwijningen, maar dat het ‘praktisch uit te sluiten is’ dat Zorreguieta in de periode van zijn regeringsdeelname ‘persoonlijk betrokken is geweest bij de repressie of schending van de mensenrechten.’

Fantasie zegels van Joost Veerkamp.

Willem-Alexander vertelde tijdens een interview dat hij wist dat zijn schoonvader van ten minste één gedwongen verdwijning op de hoogte was. Deze persoon was volgens Willem-Alexander teruggevonden. In het Nederlandse parlement leek zich een duidelijke meerderheid te vormen die haar vader wilde verbieden aanwezig te zijn op de in Nederland geplande huwelijksdag. De minister van staat en voormalige diplomaat Max van der Stoel wist Jorge Zorreguieta te overtuigen uit eigen beweging af te zien van het bijwonen van de plechtigheden. Uiteindelijk liet ook haar moeder verstek gaan.

Stadspost – Select Post (2001): Verloving Willem-Alexander met Máxima.

Koningin Beatrix maakte op 30 maart 2001 de verloving bekend in een rechtstreekse televisie-uitzending. Direct na de bekendmaking las Máxima een verklaring voor, waarin zij afstand nam van het Videla-regime. Onder meer zei zij: ‘Ik verwerp sinds lang de Videla-dictatuur, de verdwijningen, de martelingen, de moorden en alle verschrikkelijke feiten uit die tijd. Dat heeft zeker grote littekens op onze maatschappij achtergelaten.’ Voor haar vader verontschuldigde zij zich: ‘Over mijn vaders deelname aan die toenmalige regering wil ik in alle eerlijkheid zeggen dat ik spijt heb dat hij zijn best gedaan heeft voor de landbouw in een verkeerd regime’. Tegelijkertijd verdedigde zij hem: ‘Hij had de beste intenties en ik geloof in hem.’ 

Dit zijn de twee zegels uit het velletje uit 2004 Koninklijke Familie III. Prins Willem-Alexander en Máxima: bekendmaking verloving.

Verloving Prins van Oranje en Máxima Zorreguieta: persconferentie (2001):

https://www.youtube.com/watch?v=4e-si815TfE

 

Paparazzo (2014-3): De Keukenhof.

Kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta plantten tijdens hun bezoek aan De Keukenhof in Lisse een Koningslinde op 9 mei 2001 in het Oranje Nassau Paviljoen. De Koningslinde wordt ze aangeboden door De Keukenhof. Het was haar eerste publieke optreden na de bekendmaking van de verloving op 30 maart.

 

Huwelijk 2 februari 2002 (02-02-2002)

 

 

 

 

 

 

 

 

Op 2 februari 2002 (02-02-02) voltrok de burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, het burgerlijk huwelijk in de Grote Zaal van de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het huwelijk werd aansluitend kerkelijk ingezegend in de plaatselijke Nieuwe Kerk door dominee Carel ter Linden, predikant in de Nederlandse Hervormde Kerk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Máxima droeg die dag een trouwjurk van Valentino en een tiara, waarvan de stersieraden van koningin Emma waren geweest en de basis afkomstig was van de tiara die Beatrix droeg bij haar inhuldiging als koningin.

Dit zijn de twee zegels uit het velletje uit 2004 Koninklijke Familie III. Prins Willem-Alexander en Máxima: huwelijk in de Nieuwe Kerk.

Bruidspaar gaat terug naar het Paleis op de Dam voor de balkonscene.

 

Máxima en Willem-Alexander op hun huwelijksdag op het balkon van het Paleis op de Dam. Foto: Wikipedia.

 

Dit zijn de twee zegels uit het velletje uit 2004 Koninklijke Familie III. Prins Willem-Alexander en Máxima: balkon Paleis op de Dam.

Het huwelijk tussen de Nederlandse kroonprins Willem-Alexander en de Argentijnse Máxima Zorreguieta op 2 februari 2002 is een van de grootste ‘media events’ in ons land geweest. Ook in het buitenland, met name in Duitsland, is er veel aandacht voor dit koninklijk spektakel. Ruim tweeënhalf jaar voor de heugelijke dag begint de media-aandacht voor het paar al. Een mogelijk huwelijk van de kroonprins is nieuwswaardig op zichzelf. Het feit dat Máxima’s vader, Jorge Zorreguieta, een omstreden politiek verleden heeft eist aanvankelijk de meeste aandacht op. Naarmate de huwelijksdag nadert en Nederland kennis maakt met Máxima maakt de discussie echter steeds meer plaats voor positieve berichtgeving over de aanstaande prinses.

Nederland (2002): Koninklijk Huwelijk 02-02-2002.

Op 2 februari 2002 zitten zes miljoen televisiekijkers in Nederland klaar voor de huwelijksvoltrekking. Het wereldwijde publiek wordt geschat op vijfenvijftig miljoen. Voor het uitgebreide live verslag worden kosten nog moeite gespaard. Regisseur Rudolf Spoor neemt met dit hoogstandje waardig afscheid. De beelden van het huwelijk, met name de traan van Máxima tijdens de tango Adiós Nonino, de close-ups van het ja-woord en de zoen op het balkon, worden in de jaren daarna vaak herhaald in uiteenlopende programma’s.

 

 

 

 

 

Ook onze voormalige koloniën gaven huwelijkzegels van 2 februari 2002 uit. Nederlandse Antillen gebruikte foto’s van eerdere bezoeken van Prins Willem-Alexander en Máxima. Serie bestaat uit twee zegels en een blokje. De foto van het blokje is genomen net na de verloving tijdens het bezoek in Roermond op 23 oktober 2001. Na Roermond werd dezelfde dag ook Hulsberg en Maastricht bezocht als onderdeel van de ‘ronde door heel Nederland’.

 

 

 

 

 

 

Voor Aruba vormen het Paleis op de Dam, de Gouden Koets, Beurs van Berlage en de Nieuwe Kerk het decor van de twee zegels.

Vanzelfsprekend geven landen (veelal bananenrepublieken) die geen relatie hebben met onze Koningshuis zegels uit. De zegels van Royal Wedding van Union of Myanmar, Somalia, Republiek Congo en Kyrgyzstan uitgegeven in 2002 zijn illegale postzegels en nooit door de genoemde postadministraties uitgegeven. Dus pas op als deze velletjes worden aangeboden op het internet. Hieronder het velletje van Union of Myanmar.

Union of Myanmar (2002): Dutch Royal Wedding.

Hieronder de afbeeldingen van Liberia en Solomon Islands.

Liberia (2002): Dutch Royal Wedding.

 

Solomon Islands (2002): Dutch Royal Wedding met de molens.

 

Solomon Islands (2002): Dutch Royal Wedding. Let op de Thalys van station Amsterdam Centraal.

 

Wordt Vervolgd

Meer info:

Het Koninklijk Huis: https://www.koninklijkhuis.nl/

Koningsfan: https://koningsfan.nl/

Blauw Bloed: https://blauwbloed.eo.nl/tag/koningin-maxima

AVROTROS, meer over Máxima: https://www.avrotros.nl/meer-over/maxima/

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Aruba Nederlandse Antillen Nederland Spanje Voetbal



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (16 stemmen, gemiddeld: 4,94 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Lars op 16 mei 2021 om 07:46

    Ik kan mij nog herinneren dat een Nederlandse handelaar die nepzegels van Myanmar, Somalia, Republiek Congo en Kyrgyzstan toendertijd aanbood, voor een belachelijk hoge prijs. Helaas weet ik niet meer welke handelaar. De Filatelies van 2002 er maar eens op na slaan straks.

  • Bob op 18 mei 2021 om 08:18

    Weederom zeer leuk en interessant om te lezen

  • Willemijn Vendrig op 27 juli 2021 om 23:22

    Erg leuke blog, met ook andere feiten uit haar jeugd over haar land Argentinië.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)