Digitale filatelie: een speurtocht in zeven delen – Deel 3 De Nederland-filatelie op het wereldwijde web - Postzegelblog

Digitale filatelie: een speurtocht in zeven delen – Deel 3 De Nederland-filatelie op het wereldwijde web

0

Het klinkt raar, maar als je snel een goed inzicht wilt hebben in Nederlandse postzegels als verzamelobject (en als je Engels leest) dan kun je het beste beginnen met de website van de American Society for Netherlands Philately. Wat vooral zo geweldig is, is dat alle afleveringen van hun mooie blad, Netherlands Philately, online zijn te raadplegen vanaf 1975 en dat iedereen in de wereld dat kan doen zonder ervoor te hoeven betalen.

De pdf (portable document format) versies die ze online zetten kunnen daarbij worden doorzocht met de steekwoorden die je zelf intypt. Zelfs het januari nummer van 2021 staat er al op, met daarin een publicatie over een Martinstempel uit 1906 gebruikt in Haarlem!. Konden wij het maandblad Filatelie maar zo ver krijgen…. Overigens bestond er in Californië een nog wat oudere ‘Netherlands Philatelists of California’ (gestart in 1969), maar die heeft zich bij het 50-jarig bestaan opgeheven omdat er te weinig leden overbleven. Ze hebben wel een archief-website waarop alle Newsletters staan van 2010 tot 2019, en ook een ’50-year anniversary publication. Ook staat er op die site een Engelse vertaling van een van de klassiekers uit de Nederlandse filatelie: Vellinga’s Postmarks of the Netherlands 1676-1915.

Overige Nederland-filatelie in het buitenland

Nu we toch in het buitenland beginnen: er zijn ook postzegelverenigingen die zich specialiseren op Nederland (en ‘Overzee’) in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De Duitse vereniging heet ‘Arbeitsgemeinschaft Niederlande’ en heeft een tijdschrift ‘Nederland onder de Loep’, maar hun website functioneert niet (meer). Wel is er een indrukwekkende persoonlijke website van Gert Murmann, die o.a. ook veel informatie bevat over Nederlandse postzegels. In het Verenigd Koninkrijk zit het hoofdkwartier van de Nederland-verzamelaars in Schotland: de Netherlands Philatelic Circle, met ook een eigen tijdschrift, The Netherlands Philatelist. De inhoudsopgave van alle nummers van 1974 tot 2019 staat op hun website, maar dus niet de artikelen zelf.

En Engelstalige websites vanuit Nederland

In Nederland zijn er inmiddels ook diverse filatelisten die hun hobby graag in het Engels uitdragen, voor een internationaal lezerspubliek. Recent is NetPha gestart: “The International Website for People Interested in Netherlands+Philately!”. Daarnaast bestaat sinds kort een ‘blogspot’ over ‘Dutch Philately’, opnieuw in het Engels. Die hebben ook het uitdrukkelijke doel om filatelie en sociale geschiedenis met elkaar te verbinden (als ‘sociale filatelie’), met daarbij veel aandacht voor postgeschiedenis en een poging de brug te bouwen met anderen die geïnteresseerd zijn in historisch erfgoed.

Publiek toegankelijke catalogi en overzichten van postzegels van Nederland en Overzee

Iedere postzegelverzamelaar kent de catalogi van de NVPH en velen zullen daarnaast catalogi raadplegen van het Duitse Michelconcern, de Franse Yvert & Tellier, de Britse Stanley Gibbons en/of de Amerikaanse Scott Een deel ervan is online te raadplegen, maar dat is duur. En eigenlijk geldt dat voor al die catalogi: als je een beetje bij wilt blijven gaat veel van je postzegelgeld op aan die catalogi. Maar er bestaan inmiddels ook publiek toegankelijke postzegeloverzichten op het web, en een van de belangrijkste komt uit Haarlem: de Freestampcatalogue van Postbeeld. Maar voor wie wil vergelijken zijn er de overzichten van Stampworld en die van Colnect, allebei wereldwijde Wikipedia-achtige initiatieven, maar met ook Facebook-achtige kenmerken: ‘verzamelaars voor verzamelaars’. En sommige verzamelaars hebben gewoon hun eigen digitale overzicht gemaakt, zoals Evert Klaseboer. Uiteraard is er ook een filatelistische website van PostNL, de CollectClub en het blad ‘Collect’, maar dat is geen catalogus. Het archief van Collect is te vinden op Postzegelblog, dat inmiddels ook vanuit Postbeeld in Haarlem wordt aangeboden. En er is ook een website van het voormalige Museum voor Communicatie in Den Haag met allerlei gegevens over de Nederlandse postzegelontwerpen.

En er is van alles voor de specialisten

Voor de specialisten zijn er heel veel mogelijkheden. Grote drijvende krachten zijn de Nederlandse Academie voor Filatelie en Po&Po: de Vereniging voor ‘Poststukken en Poststempels’, met veel aandacht voor de Nederlandse postgeschiedenis’. Als je goed zoekt kun je best wel veel van hun speurwerk online vinden, maar een groot deel zit in boeken die je moet kopen (of krijgen) of lenen bij de bondsbibliotheek en die (nog?) niet digitaal te raadplegen zijn, noch achter een betaalmuur, noch gratis. En daarnaast zijn er allerlei bijzondere verenigingen, waarvan de meeste met een website en er zijn wat specialistische persoonlijke websites. Bijvoorbeeld (en in een willekeurige volgorde): plaatfouten, plaat- en etsingnummers, luchtpost (of aerofilatelie), spoorwegzegels, militaire post, perfins, (de perforaties in postzegels aangebracht door bedrijven en instellingen), belastingzegels (‘fiscaal’ of ‘revenues’), aantekenstrookjes, voorafstempelingen, en postzegelboekjes, rolzegels, automaat- en loketstroken Maar er zijn ook specialisten zonder een website, zoals de Studiegroep Particuliere Postbezorging. En voor wie geïnteresseerd is in de voorfilatelie, of eofilatelie, is er van alles te vinden als je er veel tijd in stopt, maar het zit verdeeld over heel veel verschillende websites in binnen- en buitenland. Voor de specialisten met belangstelling voor postgeschiedenis is er een heel goed gestructureerde commerciële website, met prachtig illustratiemateriaal, Posthistorie, de webshop van Willem Pasterkamp.

Wat zou het mooi zijn als er op de Bondswebsite een snelle en overzichtelijke doorverwijzing is naar ‘alles’ wat over Nederlandse postzegels is geschreven en digitaal voorhanden is. Met daarnaast een programma voor het systematisch digitaliseren van de ‘klassiekers’ uit de Bondsbibliotheek (bv het boek van Vellinga over poststempels), en van een aantal overzichtswerken, zoals de catalogus van Geuzendam over postwaardestukken. En eigenlijk ook al dat moois van Po&Po: bijvoorbeeld hun vele Posthistorische Studies en het Verenigingsblad ‘De Postzak’. En natuurlijk het maandblad Filatelie met daarbij een snelle en goede digitale zoekfunctie.

Overzee

Veel Nederland verzamelaars verzamelen ook de postzegels van de voormalige koloniën, of zoals het ook wel wordt aangeduid: ‘de Overzeese Gebiedsdelen’. En sommigen hebben zich daar helemaal op toegelegd. Een mooi voorbeeld van een digitale tentoonstelling gaat over de postzegels van Nederlands Indië, verzorgd door Hans Kruse. Een groep die zowel ‘de Oost’ als ‘de West’ bestrijkt is de Studiegroep Zuidwest Pacific, waarbij de nadruk ligt op Nederlands Indië en Nederlands Nieuw Guinea, met ook aandacht voor Indonesië. Een andere (commerciële) website is Prangko, Bahasa voor postzegel. De NVPH heeft een speciale catalogus voor de specialisten van poststempels van Nederlands Indië. Helaas heeft de Indonesische nationale bond, de Indonesian Philatelists Association, geen werkende website. Een groep topspecialisten heeft zich verenigd in Dai Nippon, met aandacht voor de Japanse Bezetting en de chaotische periode tussen 1945 en 1950. En onze eigen Hans van Schaik hield een website bij over allerlei belastingzegels van Nederlands Indië; en Rein Bakhuizen van den Brink deed iets vergelijkbaars voor Indonesië. Er is ook wel digitaal wat te vinden over de Molukken. Vergeleken met al die aandacht voor ‘de Oost’, valt de digitale aandacht voor Suriname en de Nederlandse Antillen (en Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Caribisch Nederland) nogal tegen. Er is wel wat digitaal voorhanden maar dat is erg versnipperd. En eo-filatelisten wijzen er terecht op dat de Nederlandse postale invloed nog veel verder gaat: de oude postgeschiedenis van gebieden in het huidige Guyana, in Noordoost Brazilië, het huidige Ghana, het huidige Sri Lanka, en Tasmanië (Van Diemen’s Land!) is digitaal nog nauwelijks ontsloten. Er is daarentegen al wel heel veel digitaal te vinden over Zuid Afrika en er is daar ook een actieve en al lang bestaande nationale bond (al vanaf 1928), de South African Philatelic Federation, en die hebben de laatste drie jaargangen van hun blad, The South African Philatelist, nu vrij toegankelijk online gezet44. Zo kan het dus ook!
Zie ook https://www.railwaystamps.online. Daar staan Nederlandse zegels over spoorwegen en de site is behoorlijk uitgebreid. Op deze website staan ook verwijzingen naar ‘toerisme in Nederland’ en ‘Nederlandse personen

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)