Elke stem telt bij de Tweede Kamerverkiezingen 2021 - Postzegelblog

Elke stem telt bij de Tweede Kamerverkiezingen 2021

3

Enkele cijfers voor 2021: 1579 kandidaten, 37 partijen, 150 zetels en 1 Nederland. Elke vier jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen kiezen we 150 leden van de Tweede Kamer. Zij beslissen de komende vier jaar over de regels in Nederland. En zij beslissen waar de Nederlandse regering geld aan uitgeeft. Vanwege corona zijn er drie dagen waarop gestemd kan worden: 15 maart, 16 maart en 17 maart 2021. Verder kunnen mensen van 70+ ook per post stemmen.  De blog is speciaal geschreven voor de jeugd van postzegelverenigingen.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer beslist bijvoorbeeld over:

Armoede: In Nederland zijn mensen die niet genoeg geld hebben om van te leven. Zij verdienen te weinig met hun werk of ze hebben geen werk. De Tweede Kamer beslist hoe we deze mensen steunen.

Persoonlijke zegels 125 jaar Leger des Heils (2012).

 

2012: 125 jaar Leger des Heils. Een van de tabs komt terug op de persoonlijke zegels hierboven. Dat geldt ook voor de 125 jaar zegel.

 

1987: Jaar van de daklozen en 100 jaar Leger des Heils.

Gezondheid; Mensen willen lang en gezond leven. Hoe zorgen ziekenhuizen daarvoor? Welke maatregelen helpen tegen het coronavirus? En hoeveel krijgen medewerkers in de zorg betaald? De Tweede Kamer beslist hierover.

Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Onderwijs en kinderopvang: Ouders willen dat kinderen goed les krijgen op school. Veel kinderen gaan na school naar de opvang. De Tweede Kamer beslist over onderwijs en kinderopvang. Hoeveel kinderen zitten in een klas? En hoeveel krijgen leraren betaald?

Klimaat en natuur: We zijn een klein land met veel mensen. We hebben ook gebieden met natuur. De Tweede Kamer beslist over de natuur en de regels van het klimaat.

Nederland (1974): FDC Natuur en Milieu.

Veiligheid: De politie deelt boetes uit en arresteert mensen die de regels overtreden. Deze mensen kunnen ook gevangenisstraf krijgen. De Tweede Kamer maakt regels en beslist over politie en gevangenissen.

United Kingdom (1979): 150th Anniversary of Metropolitan Police.

Het leger: Het leger verdedigt ons land.  Het leger helpt ook bij overstromingen en bij het bestrijden van het coronavirus. Ook wordt het leger in het buitenland ingezet. De Tweede Kamer beslist hoe groot het leger is en hoeveel wapens en vliegtuigen nodig zijn.

Schets, Bevrijdingspostzegels 1944, Drie soldaten.

 

 

 

 

 

 

 

Werk en uitkeringen: Werkende mensen hebben meestal genoeg geld om van te leven. Zij betalen belasting en hebben vaak geen uitkering van de overheid nodig. Andere mensen hebben wel een uitkering nodig omdat ze werkeloos of ziek of met pensioen zijn. De Tweede Kamer beslist hoe we zorgen dat er voor iedereen werk is en bepaalt de hoogte van de uitkeringen.

Sociale voorzieningen zegel 55+20 ct uit de serie Zomerzegels 1976.

Belasting: De regering heeft veel geld nodig om onze publieke voorzieningen te kunnen betalen. Daarom betalen we allemaal belasting, bijvoorbeeld inkomsten-belasting. De Tweede Kamer bepaalt welke belasting we moeten betalen en hoeveel.

Belastingzegels: 4 cent omzetbelasting van 1934. Onderdeel van de fiscale filatelie.

Digitale verkiezingen

Vanwege corona kunnen alle politieke partijen geen uitgebreide bijeenkomsten organiseren en burgers ontmoeten. Ook missen we de flyers van de 37 politieke partijen. Vier jaar geleden stonden de partijen op druk bezochte plekken zoals stations, winkelcentra, markten. Ik heb ze tot nu toe nog niet gezien. Informatie over partijprogramma’s moeten we zoeken op de sites van de partijen op internet en van de diverse debatten in tv-programma’s (talkshows).

 

 

 

 

 

 

De verkiezingscampagne van de meeste partijen verloopt bijna geheel digitaal via Twitter, Facebook en Instagram. Welke boodschap je krijgt hangt af van het algoritme van de sociale media. Herken je de logo’s van de sociale media in dit prachtig vormgegeven velletje van Spanje?

Spanje (2015): TICS – Social Networks.

Gemeenten

Tweede Kamer verkiezingsbord Haarlem. Foto: R. Koo.

U mag stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing in 347 gemeenten:

  • als u de Nederlandse nationaliteit heeft en
  • op de dag van de verkiezing, 17 maart 2021, 18 jaar of ouder bent en
  • niet uit het kiesrecht bent ontzet.

Nederland (1987): 75 jaar Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Als het goed is heeft u van uw gemeente een stempas en instructies gekregen met onderstaande layout. In het stemhokje kunt u kiezen uit kandidaten van maar liefst 37 politieke partijen. Dat is een record aantal. In 2021 zijn er 10 vrouwelijke lijsttrekkers van 37 partijen en dat is ook een record.

Er zijn drie mogelijkheden om uw stem uit brengen: stemmen in het stemlokaal op 17 maart 2021, early voting voor kiezers die kwetsbaar zijn voor het coronavirus op 15 of 16 maart 2021, briefstemmen voor kiezers van 70 jaar en ouder.

Hierboven zie je een voorstudie van een mogelijk ontwerp van de verkiezingszegel van 1977. In 2017 was het opkomstpercentage landelijk: 81,9%. Het laagste opkomstpercentage was vier jaar geleden in Heerlen: 72,2%. In 2017 heb ik ook een blog geschreven over de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Deze link staat hieronder. In 1977 was de laatste keer dat de posterijen een postzegel hebben uitgegeven voor de verkiezingen. Het definitieve ontwerp ziet heel anders uit.

Meer info

https://stemwijzer.nl/

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkiezingen

https://www.parlement.com/

https://www.postzegelblog.nl/2017/03/03/tweede-kamerverkiezingen-1977-2017/

Gebruikte bron: ProDemos.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Aland Groot Brittannië Nederland Polen Spanje Computers Kinderpostzegels Y.M.C.A. Militairisme Onderwijs Politie



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 9 maart 2021 om 15:35

    In 2017 deden er 28 partijen mee. Nu hebben we de keus uit 37. In de VS kan je maar kiezen uit 2 partijen, maar of dat gemakkelijker is betwijfel ik.

  • Jos van den Bosch op 10 maart 2021 om 09:42

    @ Willem, wat dacht je van een kiesdrempel?

  • willem hogendoorn op 10 maart 2021 om 12:08

    Wij hebben geen kiesdrempel alleen een kiesdeler. Bij de Tweede Kamerverkiezing in 2017 werden 10.516.041 geldige stemmen uitgebracht. De kiesdeler was 10.516.041 : 150 zetels = 70.107 (= 1 zetel).
    In Duitsland is de kiesdrempel geloof ik 5%. In 2017 had je dan 525.800 stemmen moeten halen om in de kamer te komen. Dat scheelt nogal wat.
    Een kiesdrempel zou de drempel om een politieke partij te beginnen wel een stuk verhogen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)