Bovenstaande omschrijving van ‘mini’- & ‘maxi-velrand’ heeft te maken met de uitgave van twee emissies. De eerste uit 1979 ‘60 jaar Vrouwenkiesrecht’ (nvph 1183) en de tweede, de recent uitgegeven emissie ‘Fietspostzegels’ uit 2020. Buiten de postzegels staan op de velrand (mini-afbeelding) en op de postzegelvel-restant (maxi-afbeelding) de landsnaam ‘Nederland’ en een frankeerwaarde-aanduiding. De vereiste gegevens, die op een postzegel dienen te staan, is de mening van ‘frankeer-gebruikers van postzegelranden’.
Gerelateerde artikelen
Bij postzegels zonder witrand, dus met een ‘aflopende’ voorstelling, moet de zegeldruk om ‘perforatieschommelingen’ mogelijk te maken iets op de velranden doorlopen. Het doorlopen van de druk op de bovenrand van het vel van de Vrouwenkiesrecht-postzegel viel iets groter uit dan gebruikelijk en noodzakelijk.
In de doorgelopen druk staat de landsnaam en de frankeerwaarde-aanduiding vermeld. Beide aanduidingen dienen op een postzegel te staan. Vandaar dat enkelen een poststuk met het bovenvelrand-gedeelte als frankeermiddel hebben gebruikt.
Gerechtelijke uitspraak
Een gerechtelijke uitspraak ná het meningsverschil van personen, die meenden geen strafport te hoeven te betalen: ”Een velrand met daarop tien afdrukken van een deel van een postzegel is geen geldige postzegels voor frankering. De postzegel moet overeenstemmen met de gegevens vermeld in de officiële PTT-publicaties in de Staatscourant. De postzegel moet op de gebruikelijke manier door PTT als zodanig verkocht worden.”
Het gehele postzegelvel bestaat uit 10 x 10 postzegels. Samen dus 100 postzegels en geen 110.
Vormgeving 60 jaar Vrouwenkiesrecht-postzegel
Met twee historische afbeeldingen in collage-uitvoering toont grafisch ontwerpster Addy de Meester:
- ‘Stille betoging’ in Den Haag op 17 september 1913 op het Binnenhof in de tuin van hotel ‘De Twee Steden’. Op de foto staat o.a. arts doctor Aletta Jacobs (onder de letters KIES) als bekendste voorvechtster van het vrouwenkiesrecht. Op de witte sjerpen staat: ‘Grondwettelijke gelijkstelling van man en vrouw’.
- Demonstrerende vrouwen tijdens een manifestatie-optocht voor vrouwenkiesrecht.
De demonstratief poserende, onbekende dame met een stembiljet bij een stembus in een stemlokaal onderstreept het begrip ‘vrouwenkiesrecht’ (nvph 1850) op herkenbare wijze.
Fietspostzegel 2020
Zes horizontale postzegels, waarop fietsfragmenten zijn afgebeeld, zijn op het postzegelvel terecht gekomen. Op dit vel is een grote ‘postzegel-met-perforatie’ op een donkergrijze achtergrond geplaatst, waarin de zes postzegels zich bevinden. Filatelie-maandblad-medewerker Nederlandse stempels, Kees Verhulst, heeft de zes fietspostzegels verwijderd en vervolgens dit zelfklevende restant van het postzegelvel op een envelop geplakt. Tenslotte is het geadresseerde poststuk gepost.
De dag daarop ontving hij een uniek gefrankeerd poststuk met een fraaie vlagstempelafdruk zonder er strafport voor betaald te hebben! Op deze ‘typografische-maxi-velrand-postzegel’ staat naast de frankeerhaak ook de landsnaam Nederland.
Bronnen:
– Nederlandse postzegels 1979, blz. 59/63.
– Postzegelblog-artikel ‘Wie houdt wie voor de gek’ (10 april 2007): Cees Janssen.
Reacties (2) Schrijf een reactie
De fietspostzegels waren gegomd, niet zelfklevend. Het zal en hele toer geweest zijn deze velrand netjes op de envelop geplakt te krijgen.
Mijn vader was blijkbaar op de hoogte van de issues met de vrouwenkiesrecht postzegels. Ik heb nog een volledig vel van 100 (of 110) zegels en nog een aantal “eerste dag” enveloppen die een dag te vroeg afgestempeld zijn. Is daar nog belangstelling voor, ik doe er namelijk niets mee. Arthur
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)