In de maand maart worden er weer meer internationale sportwedstrijden gehouden. Waar de voorgaande twee maanden het accent ligt op wintersporten gaan de sporters nu naar buiten met bijvoorbeeld de voorjaarsklassiekers (wielrennen). TeamNL heeft grote kansen op medailles tijdens het EK indoor in Toru? (Polen). Uitgebreid wordt ingegaan op de stad Toru?, zusterstad van Leiden. Het ABN AMRO tennistoernooi is voor vele topspelers een goede voorbereiding voor het nieuwe tennisseizoen. Allemaal te zien op diverse sportkanalen van de NOS, Eurosport.
Gerelateerde artikelen
1 – 7 maart: ABN AMRO tennis, Rotterdam
Het 48e ABN AMRO World Tennis Tournament kent een sterk spelersveld. Met Medvedev, Tsitsipas, Zverev, Rublev en Berrettini komen in totaal vijf spelers uit de mondiale top-10 in actie in Rotterdam Ahoy. Het toernooi vindt plaats van 1 tot en met 7 maart.
Er prijken ook buiten de top-10 prachtige namen op de lijst zoals Stan Wawrinka. Vandaag worden daar Roberto Bautista Agut, David Goffin en Milos Raonic aan toegevoegd. Concurrentie komt verder van Pablo Carreno Busta, Karen Khachanov, Borna Coric, Dusan Lajovic en Casper Ruud. Wildcards werden door de organisatie uitgedeeld aan Kei Nishikori en Robin Haase. Haase doet voor de 13e keer mee. Robin Haase en Andy Murray spelen maandagavond vanaf 19.30 uur voor de zesde keer tegen elkaar. De geboren Hagenaar (33) versloeg zijn generatiegenoot eenmaal. Dat was in 2008 in de eerste ronde van het ABN AMRO World Tennis Tournament (7-5, 6-3). Murray was viermaal de sterkste en opvallend genoeg alle keren tijdens een Grand Slam. Het toernooi is van begin tot eind te volgen, op onder meer Ziggo Sport Tennis en de NOS.
Meer info: https://www.abnamrowtt.nl/
5 – 7 maart: EK indoor atletiek (Toru?, Polen)
Sinds het inaugurele evenement dat in 1970 in Oostenrijk werd gehouden, worden de Europese kampioenschappen indoor atletiek beschouwd als een van de belangrijkste competities op de sportkalender van Europa. Polen krijgt voor de tweede keer de organisatie van dit spectaculaire evenement, na de kampioenschappen van 1975 in Katowice.
Meer dan 600 top van de Europese atleten zullen naar de middeleeuwse grond van Toru? komen tussen 4-07 maart, 2021 tot strijd voor punten in de 36 editie van de kampioenschappen. Een mooie, moderne en volledig atletiekgeoriënteerde c Arena is de locatie die gedurende de maart-dagen de thuisbasis zal worden van de atletieksterren van wereldklasse. Ruim 35 Nederlandse atleten doen mee aan de EK indoor in Toru?. De laatste weken hebben de Nederlandse atleten goede resultaten geboekt met tijden die internationaal opzien baren. TeamNL maakt kans om vele podiumplaatsen op diverse onderdelen. Voor veel atleten is het ook een goede voorbereiding voor de Olympische Spelen Tokyo 2021.
Toru? is een stad in het noorden van Polen aan de rivier de Wis?a. De goed geconserveerde historische binnenstad staat sinds 1987 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het is de geboorteplaats van Copernicus en is sinds 1945 een universiteitsstad. Tegenwoordig telt de stad ongeveer 30.000 studenten. Thorn werd in 1231 als eerste vesting van de Duitse Orde opgericht in dat deel van West-Pruisen dat Kulmerland heette.
Toru?, zusterstad van Leiden, telt circa 200.000 inwoners en ligt 1150 kilometer oostwaarts in Polen. Toru? is net als Leiden een monumentale stad, UNESCO beschermde stad en evenals Leiden een studentenstad met universiteit. Jaarlijks vindt een uitwisseling plaats van bewoners van Leiden en Toru?, instellingen, organisaties, clubs en verenigingen. De stedenband is opgericht in 1988 tijdens de Koude Oorlog om de relatie tussen de burgers van Oost-en West-Europa te verbeteren. Inmiddels is de relatie uitgegroeid tot een gelijkwaardige samenwerking.
In een vervolgblog meer over de astronoom Nicolaas Copernicus. Hieronder een mini-sheet van het Generaal-Gouvernement. Het was een gebiedsdeel van Polen dat door nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog wel bezet, maar niet geannexeerd was.
Meer info:
https://www.atletiek.nl/ek-indoor-torun
5 – 7 maart: WK shorttrack, Dordrecht
Het WK Shorttrack is, op de Olympische Spelen na, het grootste shorttrackevenement ter wereld. Niet alleen rijders als Sjinkie Knegt, Suzanne Schulting en de rest van TeamNL kijken uit naar dit evenement. Ook voor de internationale rijders is het WK een hoogtepunt. Het is een goede voorbereiding op de Winterspelen die in Beijing worden gehouden in 2022. Internationaal worden door corona weinig wedstrijden gehouden.
Als gevolg van de coronacrisis zijn de schaatsers uit Oost-Azië (China, Japan, Zuid-Korea) niet aanwezig. Ook de Canadese Kim Boutin reist niet af naar Dordrecht. Ook de gehele Britse ploeg inclusief oud-wereldkampioene Elise Christie kan vanwege reisbeperkingen niet meedoen. We hebben te maken met een sterk gedevalueerd toernooi.
Het WK Shorttrack 2021 wordt georganiseerd in de Sportboulevard Dordrecht. Wegens COVID-19 helaas zonder publiek, maar dat betekent niet dat je het WK shorttrack niet kunt volgen. Alle wedstrijden zullen live te volgen zijn via schaatsen.nl, via de NOS op NPO1 en online via NOS.nl.
Meer info:
https://www.schaatsen.nl/kalender/2021/3/isu-wk-shorttrack/
22 – 28 maart: WK kunstschaatsen (Stockholm, Zweden)
De Wereldkampioenschappen kunstschaatsen is een jaarlijks terugkerend evenement dat door de ISU wordt georganiseerd en bestaat uit vier toernooien in de categorieën mannen, vrouwen, paren en ijsdansen. De winnaars mogen zich wereldkampioen kunstschaatsen noemen in hun categorie. Dit evenement is het meest prestigieuze jaarlijkse evenement in de kunstschaatswereld.
De beste kunstrijders van over de hele wereld komen van 22 t/m 28 maart naar Stockholm om te strijden voor de wereldtitel en een plek op de volgende Olympische Winterspelen 2022. Wereldwijd trekt dit evenement meer dan 300 miljoen kijkers en laat de 200 beste atleten uit 50 landen in vier disciplines zien: dames solo, heren solo, paren en ijsdansers. De ISU Wereld Kunstrijden 2021 begint met een spectaculaire openingsvoorstelling op woensdag 24 maart en sluit met de Exhibition Gala op zondagmiddag 28 maart.
De Ericsson Globe zal centraal staan ??tijdens de ISU Wereldkampioenschappen kunstschaatsen 2021. In dezelfde arena werden zowel in 2015 als in 2018 de ISU-kampioenschappen gehouden. In 2015 was Stockholm de gastheer van de Europese kampioenschappen en in 2018 de Wereldkampioenschappen gesynchroniseerd kunstschaatsen.
De vorige Wereldkampioenschappen in Zweden werden gehouden in Göteborg in 2008 en de eerste keer dat Zweden gastheer was voor een Wereldkampioenschap was eigenlijk al in het jaar 1897.
Meer info: https://stockholm2021.se/
26 – 28 maart: Formule 1 Grand Prix (Sakhir, Bahrein)
De Formule 1-kalender van 2021 telt 23 Grands Prix. Onder meer de Grand Prix van Nederland en de Grand Prix van België staan op het programma. De Formule 1kalender 2021 bestaat uit een recordaantal van 23 Grands Prix. Het seizoen start op 28 maart 2021 in Bahrein en eindigt op 12 december 2021 in Abu Dhabi. De Grand Prix van Nederland staat gepland voor 5 september 2021.
In 2021 beginnen de Formule 1-coureurs conform een traditionele planning aan het seizoen, dat voor het eerst Europa aandoet op 9 mei voor de Grand Prix van Spanje. De Grand Prix van België staat direct na de zomerstop gepland op 29 augustus 2021 en wordt direct gevolgd door de Nederlandse Grand Prix op Zandvoort op 5 september. Voor de Nederlandse F1-fans zijn dit twee uitgelezen mogelijkheden om Max Verstappen toe te juichen. Nieuw op de F1-kalender is de Grand Prix van Saoedie-Arabië, die op 5 december 2021 verreden wordt in Jeddah. In Duitsland is er geen F1-race. Ook de Grand Prix van Vietnam gaat niet door.
Meer info: https://www.formule1.nl/
Wielrennen, voorjaarsklassiekers
6 maart: Strade Bianchi, Italië
7-14 maart: Parijs – Nice, Frankrijk
Parijs-Nice is een meerdaagse wielerwedstrijd, die sinds 1933 in het voorjaar wordt verreden. Vanaf 2011 behoort hij tot de UCI World Tour. De wedstrijd start de laatste jaren bijna nooit meer in Parijs zelf, maar in een van diens voorsteden of een nabijgelegen stad. Wel wordt altijd op dezelfde plek gefinisht; de Promenade des Anglais in Nice.
20 maart: Milaan – San Remo, Italië
28 maart: Gent – Wevelgem, België
Voetbal WK-kwalificatie Qatar 2022
Nederland speelt in poule G met zes landen voor de WK-kwalificatie Qatar 2022. De andere vijf landen zijn: Turkije, Noorwegen, Montenegro, Letland en Gibraltar. Alle 10 wedstrijden worden gespeeld in 2021. Medio november 2021 weten we de eindstand van poule G. In totaal zijn er tien WK-kwalificatie poules. Europese plaatsing voor eindronde in Qatar 2022: 10 groepswinnaars en 3 winnaars van play-offs*. *Play-offs 24 – 29 maart 2022: 10 nummers twee in de groepen + 2 beste nog niet gekwalificeerde groepswinnaars uit de Nations League.
24 maart: Turkije – Nederland 4 – 2.
27 maart: Nederland – Letland 2 – 0.
30 maart: Gibraltar – Nederland 0 – 7.
Reacties (1)
Zeer leuk om te lezen
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)