Nationaal Park Hollandse Duinen - Postzegelblog

Nationaal Park Hollandse Duinen

1

Op 9 december 2020 is de officiële status van ‘nationaal park’ aangevraagd door Hollandse Duinen bij het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Nationaal Park Hollandse Duinen is het brede Zuid-Hollandse kustgebied van Hoek van Holland tot Hillegom. Het moet een Nationaal Park Nieuwe Stijl worden.

Nationaal Park
Een nationaal park is een park waarbinnen de bescherming van de natuur op de eerste plaats komt. De Staat erkent de nationale betekenis van een dergelijk park en waarborgt de bescherming ervan. De term werd omstreeks 1870 in de VS bedacht. Vlak daarna werd het Yellowstone National Park gesticht; een bijzonder gebied met onder meer geisers en bizons.

Nederland
Sindsdien zijn er wereldwijd vele honderden nationale parken gesticht, waaronder in Nederland.
Eén van de eerste nationale parken in Nederland was Het Nationale Park De Hoge Veluwe in 1935.

Inmiddels zijn er in Nederland al zo’n 20 Nationale Parken, zoals bijvoorbeeld de Weerribben, waar ik op 30 september 2020 een blog over schreef na mijn vakantie daar.

Hollandse Duinen kiest nu als één van de eersten in Nederland voor een Nationaal Park Nieuwe Stijl. Een gebied dat begint in zee en loopt tot de laatste landinwaarts gelegen strandwal, met waardevolle natuur, bijzondere landschappen, cultuurhistorie, dorpen, steden en economische bedrijvigheid. Een park dus dat niet alleen uit één natuurgebied bestaat maar een samenhangend landschap omvat.

Initiatiefnemers
Voortrekker bij de oprichting van het Nationaal Park Hollandse Duinen was het drinkwaterbedrijf Dunea, die duinwater levert aan 1,3 miljoen klanten. Door een goede samenwerking met Staatsbosbeheer en de provincie Zuid-Holland ligt nu het verzoek voor een Nationaal Park op tafel bij de Minister. Staatsbosbeheer kennen we filatelistisch van een mooie doorloper.

Omvang Nationaal Park Hollandse Duinen
Het geplande Nationaal Park is 43 km lang (de kust van Zuid Holland) en op het breedste stuk 8,5 km breed, totaal ongeveer 200 vierkante km2. Het omvat uiteenlopende landschappen van strand, duinen, strandwallen, parken, landgoederen, bossen, landbouwgebieden en recreatieterreinen.
Lengte: de brede kuststrook van Hoek van Holland tot Hillegom.

van ?
tot ?

Breedte: 8 km landinwaarts : een curve van Hoek van Holland via Den Haag en Leiden naar Hillegom.

Hoek van Holland via ? naar Hillegom

Het hele gebied langs de kust zou grofweg in 3 gedeelten opgeknipt kunnen worden:
– het noordelijke gedeelte: van Hillegom tot Katwijk (Bollenstreek) met de bollenteelt;
– het midden gedeelte: van Wassenaar tot Scheveningen met de landgoederen;
– het zuidelijk gedeelte van Wateringen tot Hoek van Holland (Westland) met de glastuinbouw.
Laten we eens kijken wat deze drie regio’s naast de duinen nog meer te bieden hebben.

Bollenstreek
Bij de Bollenstreek denk je meestal gelijk aan de Keukenhof en bloembollenvelden.
De Keukenhof is een bloemenpark bij Lisse waar jaarlijks in het voorjaar bolgewassen van tuinbouwbedrijven uit de bollenstreek worden tentoongesteld. Het in 1949 opgerichte park is 32 hectare groot en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers vanuit de hele wereld.

Op het landgoed staat ook Kasteel Keukenhof dat in 1642 gebouwd werd als buitenplaats.
De naam Keukenhof is afgeleid van Keukenduin, dat behoorde tot Slot Teylingen. Het Keukenduin ontleent zijn naam aan het feit dat de opbrengsten van het duingebied zoals wild, vee en allerlei kruiden en bessen bestemd waren voor de huishouding oftewel de keuken van het Slot Teylingen.

Landgoederenstreek
Rijke mensen, die in een stad woonden, vonden het daar zomers erg stinken en lieten dan een buitenplaats in de natuur bouwen. De zandgronden van de uitlopers van de duinen waren daar geschikte locaties voor. In de omgeving van Wassenaar komen we diverse landgoederen tegen, waar een fietsroute van 32 kilometer voor is uitgezet. Ik noem er enkele, die ik zelf erg leuk vind.

De Horsten
Het Koninklijk Landgoed De Horsten is een landgoed in Voorschoten en Wassenaar. Het landgoed is ontstaan uit drie aankopen van prins Frederik rond 1840, te weten Raaphorst, Eikenhorst en Ter Horst. Een bezienswaardigheid is de Seringenberg, die meestal begin mei prachtig in bloei staat. Ik geef nog regelmatig een rondleiding op dit landgoed over de ontstaansgeschiedenis. Als U daar interesse in hebt, wil ik dat graag voor U doen. Je kon daar ook Koning Willem Alexander tegen komen, die jaren op de Eikenhorst heeft gewoond. De foto van onderstaande postzegel is op De Horsten genomen. Er is ook een schitterend gelegen theepaviljoen met een zeer goede keuken.

Duivenvoorde
Duivenvoorde is een buitenplaats met een statig kasteel. De bouw van de huidige zeventiende-eeuwse buitenplaats was in 1631 gereed. Dit jaartal staat daarom boven de toegangsdeur. Vandaag de dag is het kasteel te bezoeken als museum, evenals het monumentale wandelpark. Het is zeer de moeite waard om dit te doen. Hieronder 2 persoonlijke postzegels van het kasteel Duivenvoorde.

 

Berbice
Buitenplaats Berbice is een historische buitenplaats gelegen aan de Leidseweg in Voorschoten. In 1858 werd grenzend aan de buitenplaats de ‘Koninklijke Nederlandse Fabriek van gouden en zilveren werken J.M. van Kempen & Zonen’ geopend. Om naast de fabriek te kunnen wonen kocht Van Kempen in 1857 de buitenplaats Berbice. Van 1926 tot 1936 fungeerde het huis als toonzaal voor de zilverfabriek. Sinds het overlijden van de laatste particuliere bewoner in 2009 is de buitenplaats eigendom van een stichting. Onderstaand postzegels van Berbice en de Zilverfabriek.

Duinen
De Scheveningse duinen anno 1881 zijn te zien in het Museum Panorama Mesdag in den Haag.

Westland
Het Westland is bekend van de glastuinbouw, waar groente, fruit en bloemen in verbouwd wordt. In 2009 is de postzegelvereniging Monster gestart met het uitgeven van persoonlijke postzegels in de serie Westlands Mooiste postzegels. In samenwerking met de kwekers van de Westlandse producten zijn er inmiddels 20 verschillende postzegels uitgegeven. Een prachtig initiatief van deze vereniging, wat weer een heel andere dimensie geeft aan een postzegelverzameling. Ik laat U enkele van deze zegels zien, maar U moet zelf de website van deze postzegelvereniging zeker een keer bezoeken. We zien op de postzegels: kleine tomaatjes, oranje paprika’s en lelies.

Conclusie: Nationaal Park Hollandse Duinen is een mooie natuur-aanwinst in de provincie Zuid Holland.

Bron: https://www.nationaalparkhollandseduinen.nl/ wikipedia
Website Postzegelvereniging Monster: https://postzegelverenigingmonster.nl/
Rondleiding op Koninklijk Landgoed de Horsten: mail willem.hogendoorn@hccnet.nl
Theepaviljoen De Horsten http://www.theepaviljoendehorsten.nl/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Burchten,Kastelen en Paleizen Heraldiek Herten Paleizen Schilderkunst Vogels Vuurtorens



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 4,71 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

  • willem hogendoorn op 18 december 2020 om 14:36

    Via de mail kreeg ik de volgende reactie binnen:
    Hoi Willem,
    Het is een goed, leuk leesbaar stuk geworden.
    Ik kijk alweer uit naar de volgende!
    Groet, Harm

    Goed en leuk leesbaar, dat is altijd wat ik probeer. Als dat lukt geeft dat toch weer inspiratie. Dus graag tot volgende week.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)