Vertrek Pilgrims uit Leiden - Postzegelblog

Vertrek Pilgrims uit Leiden

3

400 jaar geleden, op 21 november 1620, kwam het schip ‘de Mayflower’ aan in de baai Cape Cod in de VS, met ruim 100 Pilgrims aan boord. De helft van deze Pilgrims was afkomstig uit Leiden. De Leidse (hobby) postzegelontwerper Frans Hemelop heeft over dit feit een postzegel ontworpen. Over de aankomst van de Pilgrims in Leiden in 1609 ontwierp hij al eerder een zegel.

Wat vooraf ging
In februari 1609 arriveerden in Leiden ruim 100 Engelse geloofsvluchtelingen, die in hun eigen land onderdrukt werden. Later werden deze vluchtelingen de Pilgrim Fathers genoemd. Na 11 jaar in Leiden gebivakkeerd te hebben, vertrok in 1620 een aantal van deze Pilgrims naar Amerika.
Over de Leidse periode (1609 – 1620) ontwierp Frans Hemelop in 2009 onderstaande postzegel.

Het Leidsch Dagblad had toen wel commentaar op deze zegel. De Leidse sleutels stonden namelijk verkeerd gedraaid op de postzegel. De baarden moeten naar buiten gedraaid zijn. Dat was een foutje volgens de woordvoerder van het regionaal archief in Leiden. Er waren volgens deze woordvoerder in die tijd nauwelijks vlaggen en als er al een Leidse vlag was, dan zonder sleutels. En toch was ontwerper Hemelop op internet op deze vlag gestuit, die uit de 17e eeuw zou stammen. Het Leidsch Dagblad speculeerde al dat ontwerpfouten heel waardevol konden worden, maar er is nooit een herziene versie uitgegeven. De postzegel werd door filatelisten gewaardeerd om haar uitstraling en originaliteit.

Wat staat er op de nieuwe zegel
De ontwerper zocht een manier om de verbinding weer te geven tussen het land van herkomst Groot-Brittannië, het tussenstation in Nederland (Leiden) en de eindbestemming in Amerika.

Daarom staan van rechtsonder naar linksboven de vlaggen van deze drie landen afgebeeld.
Rechtsboven laat de postzegel het traditioneel gekleed echtpaar en het schip (de Mayflower) zien die ook op de zegel van 2009 stonden. Tenslotte zien we het jaar van aankomst 1620 en de afbeeldingen van de indianen Massasoit en Squanto op de postzegel staan, die een belangrijke rol speelden in de beginperiode. Massasoit was het hoofd van de Wampanoag-indianenstam. Zij leerden de Pilgrims jagen en gewassen verbouwen. De indiaan Squanto sprak Engels en fungeerde als tolk. Engeland gaf in 1999 een postzegel uit van Squanto. Ook van de aankomst van de Pilgrims in de VS is er een zegel.

Squanto


squanto aankomst Pilgrims in VS
De Pilgrims stichtten in 1620 de kolonie Plymouth en waren zodoende de Leidse oorsprong van de Verenigde Staten, van wie 9 Amerikaanse presidenten afstammen, waaronder Bush en Obama.
Een dag voor de ontscheping ondertekende men op 21 november 1620 de Mayflower Compact. Het was de eerste overeenkomst die het bestuur van de kolonie regelde.

Het nieuwe velletje – en de gelegenheidsenvelop – werden uitgegeven op 21 november 2020.
Meer over deze persoonlijke postzegels kunt u vinden op: https://hemelop.nl

Het velletje uit 2009 is ook nog steeds leverbaar.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Groot Brittannië Scheepvaart



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Hans van der Lelie op 26 november 2020 om 13:24

    Heel interessant ! Bedankt Willem !

  • willem hogendoorn op 26 november 2020 om 14:49

    Graag gedaan Hans. En het is weer mooi dat er een (persoonlijke) postzegel over dit historische feit is gekomen.
    De VS heeft een mooie zegel van de boot The Mayflower hierover uitgegeven; het eiland man een serie van 6 zegels.

  • Hans op 26 november 2020 om 19:49

    Eigenlijk had dit thema in het officiële uitgifteprogramma moeten zijn opgenomen….weer een gemiste kans voor postnl

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)