Op 24 oktober 1945 werden de Verenigde Naties (VN) opgericht. Haar 75ste verjaardag werd onlangs in het Vredepaleis in Den Haag gevierd. Een logische keuze, want het juridische hoofdorgaan van de VN, het Internationaal Gerechtshof, zetelt in het Vredespaleis. Maar hoe heette de voorloper van de VN ook alweer; wat doet de VN allemaal en welke ervaringen heeft Nederland daarmee?
Gerelateerde artikelen
Volkenbond
De voorloper van de VN was de Volkenbond. Deze werd na de Eerste Wereldoorlog in 1919 opgericht op initiatief van Amerika. Het werd gevestigd in Genève, waarvoor het ‘Palais des Nations’ speciaal werd gebouwd, dat zij in 1938 kon betrekken. Zij gebruikte voor haar post Zwitserse postzegels met de opdruk “Société des Nations”.
Als orgaan van de Volkenbond werd er tevens een Permanent Hof van Internationale Justitie opgericht, dat in 1922 werd geïnstalleerd in het Vredespaleis te Den Haag. Dit hof sprak recht in juridische geschillen tussen staten. Ook dit orgaan kreeg haar eigen postzegels in 1934, bestaande uit Nederlandse zegels met de opdruk “Cour Permanente de Justice Internationale”.
Verenigde Naties
Opvolger van de Volkenbond werd de VN, opgericht na de Tweede Wereldoorlog op 24 oktober 1945. Zij telt bijna 200 lidstaten. Vrijwel elk internationaal erkend, onafhankelijk land is lid van de organisatie. Vanuit het hoofdkantoor in New York en de deelhoofdkantoren in Genève, Wenen en Nairobi beslissen de lidstaten en de gespecialiseerde organisaties van de Verenigde Naties tijdens reguliere ontmoetingen over essentiële wereldzaken en wereldomvattende gebeurtenissen.
De VN heeft eigen postzegels. De eerste was het hoofdkantoor in New York in 1951. VN Genève volgde in 1969 en het kantoor Wenen startte in 1979 met eigen postzegels. Het kantoor in Nairobi heeft nog geen eigen zegels. Soms geven de 3 VN-kantoren postzegels uit over een gezamenlijk thema, zoals bijvoorbeeld over drugsbestrijding in 1987. Aan de taal kan je zien van welk VN-kantoor de zegel afkomstig is.
De VN bestaat nu dus 75 jaar. Diverse landen geven daar één of meerdere postzegel over uit. Hier zien we zegels van Luxemburg, Portugal en Rusland. Nederland schittert helaas door afwezigheid.
De VN heeft 6 zogenaamde bestuursorganen, waarvan de Veiligheidsraad en het Internationaal Gerechtshof het bekendste zijn. Deze beide organen zullen we nader onder de loep nemen.
Veiligheidsraad
De Veiligheidsraad is een zeer belangrijk orgaan van de Verenigde Naties. Zijn primaire verantwoordelijkheid is het handhaven van de internationale veiligheid en vrede. Is dit gelukt?
We kunnen in ieder geval vaststellen dat er geen 3e Wereldoorlog is uitgebroken sinds zijn bestaan.
Een briefkaart uit Roemenië laat een vergadering van de Veiligheidsraad zien.
Eén van de middelen die de Veiligheidsraad kan instellen is een vredesoperatie in de vorm van een missie. Naast ‘peacekeeping’ (vrede bewaren) is dan ook ‘peacebuilding’, de wederopbouw van een door de oorlog verscheurd gebied aan de orde. Dit kan zowel bij een oorlog tussen staten, als bij een burgeroorlog. Vaak gaat dit goed. Maar er zijn helaas ook vredesoperaties die helemaal mis gaan, zoals in Rwanda en Srebrenica.
Rwanda: In 1994 brak er een burgeroorlog uit in Rwanda tussen de Tutsi’s en extremistische Hutu’s.
Dit had een genocide tot gevolg, waarbij bijna een miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s werden vermoord in 100 dagen tijd. De internationale vredesmacht die in de regio gestationeerd was, UNAMIR, greep niet in vanwege het krappe mandaat van de troepen. Dit is de Verenigde Naties en vooral de leden van de Veiligheidsraad op veel kritiek komen te staan. Onderstaande postzegels herinneren aan deze genocide.
Srebrenica: In 1995 waren ruim 400 Nederlandse UNPROFOR-militairen (Dutchbatters) in Srebrenica gestationeerd om de vrede te handhaven. Bosnisch-Servische troepen onder bevel van generaal Ratko Mladi? drongen echter met tanks de stad binnen en deporteerden en vermoordden een groot deel (ruim 8000) van de moslimmannen en -jongens. Het wordt gezien als de ergste daad van genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. Onderstaande postzegels herinneren hieraan.
Op de eerste zien we Dutchbatters en Srebrenica en op de Bosnische postzegel rouwende vrouwen in Srebrenica.
Internationaal Gerechtshof
Het Permanent Hof van Internationale Justitie stopte in 1940 met zijn activiteiten. In 1945 werd deze instelling ontbonden. Het Internationaal Gerechtshof, dat in 1945 werd opgericht door de Verenigde Naties, kwam ervoor in de plaats. Het Internationaal Gerechtshof spreekt uitsluitend recht in juridische geschillen tussen staten. Ook geeft het op verzoek adviezen aan de Algemene Vergadering van de VN en de Veiligheidsraad. Het Hof is gevestigd in het Vredespaleis. Evenals haar voorganger gebruikt dit Hof ook eigen postzegels (dienstzegels) voor haar correspondentie. Oorspronkelijk waren dat Nederlandse postzegels met een opdruk ‘Cour internationale de justice’. Vanaf 1950 geeft het Hof zegels uit met een eigen ontwerp, soms met een afbeelding van het Vredespaleis.
VN-organisaties en programma’s
Er zijn diverse gespecialiseerde organisaties die deel uitmaken van het interne systeem van de Verenigde Naties, zoals UNESCO (werelderfgoed) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).
Deze laatste is de laatste tijd veel in het nieuws geweest in verband met Covid 19 (corona).
Tenslotte heeft de VN gespecialiseerde programma’s, zoals bijvoorbeeld UNICEF voor de kinderen.
De Verenigde Naties: een prachtig thematisch verzamelgebied met veel mogelijkheden!!!
Kijk op: https://www.postbeeld.nl/postzegels/geschiedenis/united-nations-organisation-uno/
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)