Fila Corona Varia (29) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (29)

1

Veel onderwerpen zijn aan de orde geweest. Sommige gebaseerd op de actualiteit en andere blogs vanwege de relatie met COVID-19. Heeft u al een COVID-19 verzameling opgebouwd via uw ruilvrienden wereldwijd? In deze 29e coronablog komen aan de orde de Heilige Sint Corona en de kroonduif. Zijn er zegels verschenen en zo ja van welke landen?

Heilige Sint Corona

Corona van Egypte of ‘Korona’ / ‘Stephania’ is de naam van een relatief onbekende heilige van de katholieke kerk (behoort tot de categorie ‘obscure’ heiligen), die waarschijnlijk rond 160 in Egypte of in Syrië of in Antiochië is geboren en die op 16-jarige leeftijd het martelaarschap onderging. De vroegchristelijke martelaar stierf waarschijnlijk rond 177 (onder keizer Marcus Aurelius) op 16-jarige leeftijd in de tijd van vervolging van christenen samen met haar vader, St. Victor van Siena. Volgens andere bronnen was Corona de vrouw van de martelaar Victor. Ze werd gearresteerd omdat ze probeerde mensen te troosten die werden gemarteld. Haar dood was erg wreed. Met recht een marteldood. De nog maar zestienjarige Corona werd eerst tussen twee palmbomen vastgebonden. Vervolgens werd het touw dat de bomen bijeenhield doorgesneden en door de kracht van de terugverende bomen werd ze uit elkaar gereten. Haar herdenkingsdag is 14 mei, maar andere data worden ook genoemd. De heilige Corona staat op een altaarstuk uit de kathedraal van Siena (circa 1350), te zien in het Nationaal Kunstmuseum Kopenhagen. Zie hieronder de afbeelding.

St Corona by the Master of the Palazzo Venezia Madonna in the National Gallery of Denmark. Foto: Wikipedia.

Keizer Otto III. (983 – 1002) bracht relikwieën van de heilige Corona naar Aken, waar ze in de kathedraal worden bewaard. De heilige Corona werd co-patroonheilige van het ‘Aachener Marienstift’. In de 14e eeuw bracht keizer Karel IV relikwieën naar Praag. De heilige wordt vooral vereerd in Oostenrijk, Beieren en Bohemen. In St. Corona am Wechsel bijvoorbeeld werd een beeld van de heilige gevonden in een holle lindeboom gevonden, een kapel werd opgericht en de bedevaarten werd een bedevaartsplaats. Ook in St. Corona am Schöpfl, St. Corona bij Staudach en de Handlab zijn bekende bedevaartskerken. Houthakkers zochten in hun vaak gevaarlijke beroep bescherming en hulp van St. Corona. Met haar hoopten ze op ‘begrip’ en hulp voor hun zorgen want de heilige Corona werd gedood door twee palmbomen.

 

 

 

 

 

Jarenlang lagen haar relieken opgeborgen in de opslag van de Dom van Aken. Niemand keek eigenlijk naar haar om. Sinds het begin van de vorige eeuw deelden haar relieken een schrijn met de al even onbekende Sint-Leopardus. Die schrijn werd buiten het gezichtsveld van de gelovigen gehouden, maar in de zomer van 2020 zou de heilige Corona even naar boven mogen, het daglicht in. Niet vanwege de betekenis van haar persoon of vanwege die paar botten die nog van haar lichaam restten, maar vanwege de kunsthistorische waarde van de schrijn. Een topstuk uit de kunststroming ‘historisme’ waaraan de schatkamer van de Dom van Aken een tentoonstelling zou wijden.

 

 

 

 

 

 

In 2020 werd deze grotendeels vergeten heilige opnieuw bekend doordat Reuters en in navolging The New York Times over haar bestaan berichtten in relatie met de coronapandemie. En het verbazingwekkende: de heilige is naast ‘standvastigheid in het geloof’ ook verantwoordelijk voor epidemieën – ook al is dat maar een plaatselijke traditie: In St. Corona am Wechsel (een bedevaartsoord rond haar cultus) werd deze heilige al in de 16e of 17e eeuw bij vee-epidemieën aangeroepen. Het feit dat het coronavirus door dieren bij de mens terecht kwam, is ook een element dat deze lokale Oostenrijkse traditie met onze coronavirus tijd verbindt.  Wilt u het volledige verhaal lezen over deze heilige Corona:

https://www.trouw.nl/nieuws/plotseling-is-ze-weer-populair-de-comeback-van-de-heilige-corona~b714f3cc/?

https://www.aachenerdom.de/

Kroonduif

Western Crowned Pigeon (Goura cristata) also called blue crowned pigeon.. At the San Diego Zoo Blue Crowned Pigeon. Foto: Wikipedia.

Kroonduiven dragen op hun kop een kroonvormig topje veren. Ze behoren tot de grote familie ‘Columbidae’. In deze familie behoren ook de duiven (houtduif, Turkse tortel, stadsduiven, dodo). Ornithologen onderscheiden vier soorten kroonduiven: gewone kroonduif, Victoria kroonduif, Sclater’s kroonduif en Scheepsmaker kroonduif. Alle vier soorten komen alleen voor in Nieuw-Guinea.

Kaart Nieuw-Guinea. Foto: Wikipedia.

De kroonduiven behoren tot het geslacht ‘Goura’ dat in 1819 werd benoemd door de Engelse entomoloog James Francis Stephens (1792-1852). Sclater’s kroonduif is genoemd naar de Britse ornitholoog Philip Sclater (1829-1913). Scheepmakers kroonduif is genoemd naar de Nederlandse dierenhandelaar C. Scheepmaker. Hij stuurde een exemplaar naar de Duitse bioloog Otto Finsch (1839-1917). Finsch bedankte de afzender door de soort naar hem te vernoemen. De Victoria Kroonduif dankt zijn naam aan de Britse koningin.

 

 

 

 

 

De vogel wordt bejaagd, hoewel de jachtdruk lager is dan die voor de andere soorten kroonduiven die in Papoea-Nieuw-Guinea voorkomen. Bovendien bestaat er (illegale) handel in deze vogel die als siervogel zeer gewild is. Verder wordt het leefgebied bedreigd door houtkap en de aanleg van wegen voor de exploitatie van hout en mineralen. Hierdoor wordt de habitat weer gemakkelijker toegankelijk voor stropers. De kroonduif staat op de Rode Lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature) en valt onder het de overeenkomst inzake de internationale handel in bedreigde soorten wilde dieren en planten.

Van 1 oktober 1962 tot 1 mei 1963 werd het bestuur van Nieuw-Guinea door Nederland overgedragen aan UNTEA. De United Nations Temporary Executive Authority of UNTEA was het tijdelijke bestuur van de Verenigde Naties over Westelijk Nieuw-Guinea/West-Irian (Papoea). Van 1 oktober 1962 tot 1 mei 1963 werden daarom speciale postzegels gebruikt in Nieuw-Guinea.  Tijdens de overgangsperiode kreeg een voorraad frankeerzegels van Nieuw-Guinea een plaatselijke overdruk met de tekst ‘UNTEA’. Een tweede oplage werd begin 1963 gedrukt door Joh. Enschedé & Zonen in Haarlem. Specialisten kunnen de twee verschillende drukken van de UNTEA-postzegels onderscheiden. De opdrukken op de postzegels van de tweede druk zijn regelmatig. Dit in tegenstelling tot de eerste druk. Bovendien zijn er papierafwijkingen. De postzegels van de tweede druk zijn meestal gedrukt op wit papier. De UNTEA-serie bestaat uit negentien waarden.

Kroonduiven kunt u nog zien in Burgers’ Zoo Arnhem. De kroonduif wordt ongeveer 80 centimeter lang en heeft een gewicht van ongeveer 2,5 kilogram. De kroonduif is een heel rustige duif die zich in hoofdzaak op de grond ophoudt, waar hij zijn voedsel bij elkaar scharrelt. Hoewel hij korte stukjes kan vliegen doet hij dit vrijwel nooit. Het verenkleed is blauw met donkere vleugels. Een merkwaardig kenmerk is de waaiervormige verenrij op de kop.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het nest wordt in een boom gemaakt en er wordt één ei in gelegd dat in 4 weken wordt uitgebroed. Het jong vliegt pas uit als het ongeveer 1 maand oud is en wordt vaak minstens 1,5 maand begeleid en gevoerd, alvorens het voor zichzelf kan zorgen. Kroonduiven kunnen oud worden. Vogels die meer dan 20 jaar oud zijn kunnen met succes in gevangenschap broedsels grootbrengen. Er zijn meldingen van kroonduiven die ouder dan 40 jaar zijn geworden.

Beaver JZ-PAA op Biak. 1957. Foto: Wikipedia.

De Kroonduif of Nederlands Nieuw-Guinea Luchtvaart Maatschappij (NNGLM) was een luchtvaartmaatschappij die vluchten onderhield binnen Nederlands Nieuw-Guinea. Het bedrijf werd opgericht in 1956, was een onderdeel van de KLM en vloog vanaf het eiland Biak, ten noorden van Nieuw-Guinea, naar verschillende plaatsen in Nieuw-Guinea, zoals Hollandia, Merauke, Manokwari, Steenkool en Sorong. Er werd gevlogen met Douglas DC3 Dakota’s en De Havilland Beavers en Twin Pioneers. Bij de overdracht van Nederlands Nieuw-Guinea aan Indonesië in 1962 werden het materieel en de luchthavens overgedragen aan Garuda Indonesia, die deze vlak daarna aan Merpati Nusantara Airlines toewees, een maatschappij die in 1978 volledig in handen kwam van Garuda.

Timetable ‘De Kroonduif’. Foto: Wikipedia.

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Duitsland Indonesië Nederland Verenigde Naties Musea Religie Vogels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (17 stemmen, gemiddeld: 4,76 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Willem hogendoorn op 3 september 2020 om 20:37

    Er was nog wel eens kritiek op Randy dat er veel postzegels werden afgebeeld van bananen-republieken. Deze staan niet in deze blog, dus ik heb 5 sterren gegeven.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)