Fila Corona Varia (28) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (28)

4

Wereldwijd zijn in totaal circa 25 miljoen coronagevallen geregistreerd. De pandemie heeft meer dan 810.000 mensen gedood. COVID-19 heeft via een omweg nu ook het continent Afrika bereikt. De landen waren soms voorbereid op het coronavirus door een algeheel lockdown toe te passen. Ook kwamen de Afrikaanse landen met een tsunami van COVID-19 zegels. De meeste landen hebben gekozen voor een gemeenschappelijk ontwerp. Dat past mooi in de verzameling ‘joint issues’. Er zijn diverse theorieën over het lage aantal besmettingen en doden in Afrika. In deze 28e blog een overzicht van Afrikaanse landen met COVID-19 zegels.

Afrika

In heel Afrika wonen circa 1,3 miljard inwoners. Meer dan een miljoen mensen zijn besmet met het coronavirus, waarvan meer dan de helft is geregistreerd in Zuid-Afrika. Dat blijkt uit een telling van persbureau AFP. Zuid-Afrika is verreweg het zwaarst getroffen. Circa 610.000 inwoners zijn geïnfecteerd, circa 15.000 van hen zijn aan de gevolgen daarvan overleden.  Er zijn diverse theorieën waarom het aantal besmettingen en doden gering is. Het continent Afrika is al getroffen door burgeroorlogen, migratieproblematiek, diverse epidemieën, honger en armoede, droogte, corruptie, sprinkhanenplaag (in Oost-Afrika) en nu worden de burgers ook getroffen door COVID-19.

Het Afrikaanse continent lijkt een van de minst getroffen, alleen Oceanië registreerde een lager aantal gevallen COVID-19. Maar het aantal gediagnosticeerde gevallen weerspiegelt waarschijnlijk slechts een fractie van het werkelijke aantal infecties. Veel Afrikaanse landen beschikken over slechte gezondheidszorg en beperkte screeningcapaciteit. Een van de redenen waarom het aantal doden laag blijft, heeft te maken met de jonge leeftijd van de bevolking. Door meerdere ziektes in Afrika vind je weinig ouderen (die gevoeliger zijn voor COVID-19). Afrikaanse landen kennen de volgende epidemieën in de afgelopen 40 jaar: ebola, gele koorts, cholera, lassa, meningitis, tyfus, pest, antrax, rift valley, sars, marburg, vogelziekte, aids en tbc.

Togo (2020): vel met één postzegel (10000 F) toont een doorgestreept coronavirus in het midden met menselijke longen waarin wordt opgeroepen tot maatregelen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 te beperken met de tekst: “STOP COVID-19 / SAUVER DES VIES” (= Stop COVID-19 / Red levens).

Verder is bekend dat de medische voorzieningen gering zijn, te weinig IC-bedden en apparatuur in ziekenhuizen. Ook wordt er nauwelijks getest en er wordt getwijfeld of de aantallen besmettingen / doden wel juist zijn. Op het Afrikaanse continent zijn officieel meer dan een miljoen coronabesmettingen gemeld.

Gabon (2020): 200e verjaardag van Florence Nightingale en de COVID-19 pandemie. Vel met vier zegels (4 x 650 F) toont verschillende aspecten van de COVID-19 coronavirus pandemie (longen en niezen in de elleboog) en een enkel vel (3000 F) toont het COVID-19 coronavirus-symbool, beschermende uitrusting, mondkapje, handgel en coronavirus verspreide wereldkaart, beide met de tekst: “200éme anniversaire de Florence Nightingale (1820 – 1910)” (= 200e verjaardag van Florence Nightingale).
De WHO maakt zich zorgen over het aantal van een miljoen besmettingen. De organisatie spreekt van een “kantelpunt”. Het virus verspreidt zich nu buiten de steden naar het achterland, waar weinig mogelijkheden voor gezondheidszorg zijn. In sommige landen is slechts één testapparaat beschikbaar en mensen moeten vaak meer dan een week wachten op de uitslag. 

Er is geen consensus over, maar wetenschappers vermoeden, dat kruisimmuniteit ook een rol speelt. Door eerder besmet te zijn geweest met een andere virussen zou je mildere infecties kunnen krijgen van COVID-19. Ook de warmte en het vele buiten leven zouden een rol spelen bij de het lage aantal besmettingen en doden.

Door de lockdown zijn veel bedrijven dicht. Bedrijven zijn ook gesloten omdat geen vraag meer is voor het produkt o.a. door het sluiten van de grenzen met andere landen. Veel Afrikanen zijn veelal werkzaam als dagloners. Indien er geen werk is, is er ook voor die dag geen eten. Afrikanen gaan of dood door het coronavirus of door hongerdood.

Vele Afrikaanse landen geven COVID-19 zegels uit. In deze blog een aantal voorbeelden. Een aantal uitgaven zijn verschenen van de uitgever Stamperija. Een aantal andere landen hebben dezelfde ontwerper gekozen voor de zegels. Deze worden beschouwd als “joint issues”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zuid-Afrika

Vooral Zuid-Afrika is met meer dan een half miljoen besmettingen zwaar getroffen. Deskundigen zeggen dat het werkelijke aantal coronapatiënten nog veel hoger is, maar er wordt niet genoeg getest. Er wordt rekening gehouden met zeker vijf miljoen besmettingen op het continent. Een Zuid-Afrikaanse onderzoeker zegt dat in zijn land waarschijnlijk drie miljoen mensen besmet zijn. In Zuid-Afrika wordt veel meer getest dan in andere Afrikaanse landen. Dat kan het hoge aantal besmettingen verklaren. En in tegenstelling tot veel andere landen zijn hier betere data beschikbaar. Maar in Zuid-Afrika zijn ook de restaurants nog gewoon open en de meeste mensen werken niet thuis.

 

 

 

 

 

 

Om het aantal besmettingen terug te dringen, geldt in Zuid-Afrika een alcohol- en rookverbod. Door overmatig alcohol gebruik is er sprake van veel geweldsmisdrijven (overvallen en verkrachtingen). Dat moet het aantal ziekenhuisopnamen verminderen, waardoor bedden beschikbaar blijven voor coronapatiënten. Hiv en corona zijn een dubbele bedreiging voor de kwetsbaarste Zuid-Afrikanen. Zuid-Afrika ging in eerste instantie in april en mei 2020 in een zeer strenge lockdown maar versoepelde de regels de afgelopen maanden. Zo zijn restaurants weer open en gaan ook veel kinderen weer naar school. De versoepelingen kwamen terwijl de besmettingen juist toenemen. De overheid wil zo de economie redden. De regering probeert meer openheid te creëren om het stigma aan te pakken. Van verschillende ministers is bekendgemaakt dat ze besmet zijn.

  

 

 

 

 

 

 

 

En president Ramaphosa prees de familie van Nelson Mandela. Mandela’s dochter Zindzi Mandela overleed deze maand, en hoewel het niet direct als doodsoorzaak werd aangewezen, maakte de familie bekend dat ze corona had. Het was niet de eerste keer dat de familie Mandela hielp met het doorbreken van een stigma. Nelson Mandela zelf openbaarde in 2005 dat zijn zoon was overleden aan hiv/aids en riep op een einde te maken aan het taboe.

 

 

 

 

 

 

 

 

In de overvolle townships van Johannesburg wordt de arme bevolking ontzettend hard geraakt door de gevolgen van het coronavirus. Stichting Rhiza en de Zuid-Afrikaanse organisatie Rhiza Babuyile komen met een noodplan. Het coronavirus grijpt in Zuid-Afrika razendsnel om zich heen. Anders dan in Nederland heeft Zuid-Afrika veel minder capaciteit en middelen om het virus te lijf te gaan en de schade zoveel mogelijk te beperken. Mensen in de townships wonen dicht op elkaar, waardoor afstand houden onmogelijk is en handen wassen met zeep is een luxe die niet iedereen zich kan veroorloven. Maar er speelt nog een ander belangrijk probleem in Zuid-Afrika: ontzettend veel mensen en dan vooral veel jongeren zijn besmet met hiv en tuberculose of hebben een andere medische aandoening. Hun zwakke immuunsysteem in combinatie met slechte voeding en hygiëne maakt hen extra kwetsbaar voor het coronavirus.

Bovenstaande zegels zijn labels ontworpen door de Zuid-Afrikaanse handelaar Volker Janssen. Afbeeldingen zijn coronavirus, handreiniging, favoriete maskers, social distancing, gezichtsmasker 1 en gezichtsmasker 2. Alle inkomsten uit de verkoop worden gedoneerd aan een liefdadigheidsorganisatie, die mensen ondersteunt met COVID 19.

Kenia

Landbouw domineert de Keniaanse economie. Naast grote landbouwbedrijven telt het land zo’n 7 miljoen kleinere boeren. Volgens de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, werkt rond 40 procent van de ongeveer 50 miljoen Kenianen in deze sector. Slechts een vijfde van het Keniaanse grondgebied is echter bruikbaar voor landbouw en dat gebied is sterk afhankelijk van regenval. Irrigatie is voor velen een te grote investering. De coronacrisis biedt boeren in Kenia kansen. Consumenten mijden de winkels en komen nu vaker direct bij de boer kopen. Dat is goed voor klant én boer. Ze verdienen meer en de klanten betalen minder. De regering heeft het hele schooljaar geschrapt.

Kenia (2020): 60 years Aga Khan University Hospital.

Het Aga Khan University Hospital (AKUH) in Nairobi maakt deel uit van de Aga Khan Health Services (AKHS). Het ziekenhuis, opgericht in 1960, is een instelling voor langdurige zorg met 254 bedden en biedt algemene medische diensten, gespecialiseerde klinieken en diagnostische diensten. Het ziekenhuis krijgt verwijzingen voor gespecialiseerde medische zorg en diagnostische diensten van verschillende ziekenhuizen en klinieken in de regio. Het maakt deel uit van het internationale verwijzingssysteem van Aga Khan Health Services met links naar het Aga Khan University Hospital, Karachi.

 

Meer info

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Togo



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (16 stemmen, gemiddeld: 4,94 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

  • jaap Termes op 26 augustus 2020 om 14:19

    LS
    Jammer en jammer dat de schrijvers van deze interessante verhalen altijd en weer die verd… uitgiften van Stamperije en IGPC moeten gebruiken .
    Boycot deze geld verslindende uitgiften.

  • Lars op 26 augustus 2020 om 18:18

    En de plaatjes met de naam van Gabon er op gedrukt zijn nepzegels. Illegale uitgiften worden dit genoemd. Gedrukt door malafide handelaren (criminelen) ergens in de voormalige USSR.
    Verder opvallend dat op de zegels van Stamperija met namen van Afrikaanse landen geen Afrikaanse mensen staan afgebeeld…

  • Piet op 26 augustus 2020 om 18:37

    Inderdaad. Het lijkt erop dat artikelen alleen maar belangrijk zijn wanneer er veel afbeeldingen van de plaatjesfabrieken in voorkomen.
    Het is wel zo dat deze uitgevers slim genoeg zijn om te zorgen dat ze allemaal in de Yvert & Michel komen.
    Of ze verkrijgbaar waren op de postkantoren is al lang niet meer belangrijk.

  • Lars op 27 augustus 2020 om 09:02

    In de Michel worden ze volgens mij niet meer allemaal afgebeeld, maar vermeld met omschrijving, catalogusnummers en waarden.
    Bij Stanley Gibbons hebben ze er genoeg van en nemen ze alleen nog maar de zegels op die betrekking hebben op het land zelf. Daaronder vallen dan bijvoorbeeld ook zegels met dieren die in het land voorkomen.
    De rest krijgt een hele korte vermelding aan het einde van de catalogus in de ‘Appendix’, zonder afbeeldingen, nummers en waarden.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)