2115 postzegels: een portret van koning Willem-Alexander - Postzegelblog

2115 postzegels: een portret van koning Willem-Alexander

1

Om dit jaar ondanks de huidige coronacrisis toch nog Koningsdag te vieren, besloten de mensen bij Viking de Koning deze keer extra in het zonnetje te zetten. Ze creëerden daarom een postzegel portret van de welbekende portretfoto van de koning door Erwin Olaf. Voor de creatie van het kunstwerk gingen we een samenwerking aan met de Nederlandse Gaike Bos, een expert op het gebied van postzegelkunst.

Ze begonnen met een zoektocht naar een geschikte persoon die dit specialistische project samen met hen wilde aanpakken. Ze kwamen al snel uit bij Bos. Via haar Instagram zagen we prachtige beelden van het koninklijk gezin. Ze hadden het geluk dat Gaike direct met hen wilde samenwerken, en na een prachtige pitch waren ze snel overtuigd van haar kennis.

Samen met Gaike besloten ze om het portret van de Koning te maken met postzegels van de drie vorstinnen die vóór hem regeerden. Een prachtige referentie naar het verleden, die laat zien dat de huidige Koning verder werkt waar zijn moeder, grootmoeder en overgrootmoeder zijn begonnen.

Vorstinnen postzegels

Vorstinnen postzegels

Er werd gekozen voor het portret van Erwin Olaf omdat het een herkenbaar profiel is en de Koning weergegeven wordt als persoon. Ook werd er bewust niet gekozen voor een foto van de Koning met een baard. Dit geeft volgens Bos een vertekend beeld in de herkenning van de Koning. Ze zegt: “Daarnaast is het een trend, de baard kan over een paar maanden wel afgeschoren zijn.”

Koningsdag wordt sinds 2014 gevierd, nadat hij in april 2013 Koning werd. Daarvoor hadden we natuurlijk Koninginnedag als nationale feestdag. We vieren in Nederland al verjaardagen van Koninginnen sinds 1885 (!). Op 31 augustus 1885 werd er een nationale feestdag gehouden voor de vijfde verjaardag van prinses Wilhelmina. Na vijf jaar Prinsessendag, werd in 1890 voor het eerst Koninginnedag gevierd. Het vieren van de verjaardag van onze Koning of Koningin is dus iets echt Nederlands.

De creatie van de postzegelkoning

Er waren in totaal 2115 postzegels nodig om het kunstwerk te voltooien. Er zijn negen verschillende postzegels in het project verwerkt uit drie verschillende koninklijke generaties (Wilhelmina, Juliana en Beatrix). De postzegels zijn gedateerd uit de jaren 1940 tot en met 1991.

“Koningsblauw” op de achtergrond geeft rust en is een mooie combinatie met een groenblauwe schaduw. Daarnaast wordt de kleur oranje in verschillende tinten regelmatig gebruikt, de kleur van het koningshuis. Het kunstwerk begon op de computer. Daarna werd er gekeken welke kleuren er gebruikt moesten worden en welke postzegels daar het allerbest bij pasten:
Welke kleuren wil ik gebruiken?
Welke kleuren passen bij elkaar?
Kunnen deze kleuren een geheel vormen (o.a. qua diepte en beeldvorming)?
Kan ik aan de zegels komen?

Gaike: “Normaal gesproken is de tijd voorafgaand aan het project het meest tijdrovend. Als ik eenmaal op de computer tevreden ben is het een kwestie van plakken, dit neemt de minste tijd in beslag.”

De grootte van het hele kunstwerk is 90 x 115 cm. Het plakken van de postzegels begon onderaan, waarna er lijn voor lijn naar boven werd uitgebouwd.
Het plakken van de zegels moest zorgvuldig gebeuren om te zorgen dat de postzegels niet overlapten of scheurden. Ook zit er een klein geheim in het portret verstopt. Wie goed naar de hals van de Koning kijkt, zal zien wat we hiermee bedoelen.

De inspiratie achter het postzegelkunstwerk

Bos werd in 2014 ziek, daarvoor schilderde ze graag. Toen ze aan het opruimen was, vond ze de oude postzegels van haar oma. “De oude zegels van mijn oma die we vroeger samen sorteerden, stonden in dozen op zolder te verstoffen. Het was meer een herinnering aan gezelligheid dan zegelinteresse. Bij het sorteren zag ik de vele kleuren en kreeg ik inspiratie.”

Toen ze begon met postzegelportretten wilde ze het liefst herkenbare personen afbeelden. Het was voor haar een proef of het herkenbaar afbeelden van een persoon ook echt zou lukken met het gebruik van postzegels. Ze heeft Vincent van Gogh geprobeerd. Gaike: “Deze persoon is herkenbaar genoeg, maar bij een gebrek aan foto’s moest ik het doen met een zelfportret”. Het was voor haar lastig om diepte te zien op een schilderij. Omdat er genoeg fotomateriaal is van de Koning, besloot ze hiermee te starten.

“Ik ben creatief en oplossingsgericht, daar durf ik wel voor uit te komen. Nu ik de tijd heb om mijn eigen dagritme te bepalen, probeer ik mijn dagen te vullen met iets waar ik energie van krijg. Dat is op dit moment het gebruik van postzegels in woonaccessoires of schilderijen/portretten.”

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Koningshuizen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • bate hylkema op 28 april 2020 om 16:59

    Na een intensieve voorbereidingstijd is een goed gelijkend kleurig portret met ruimtelijk effect van de koning ontstaan. Zelfs de postzegels zijn stuk voor stuk nog herkenbaar.
    Als je door de oogharen naar het portret kijkt vloeiende kleuren nog meer naar elkaar toe, waardoor het portret nog meer levensecht wordt.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)