Fila Corona Varia (2) - Postzegelblog

Fila Corona Varia (2)

5

Op veler verzoek de 2e blog, want er is veel nieuws mede te delen over de coronacrisis. O.a. de allereerste coronazegel van Iran, het virus dat viraal gaat is de schuld van de mens en niet van de dieren en tenslotte de geschiedenis van de WC-rol. Heeft u nog geen corona-informatie vermoeidheidsverschijnselen, lees dan verder? Anders schrijft u toch zelf een eigen blog over uw favoriete thema of land?

Virus gaat viraal

Niet de dieren (vleermuizen, schubdieren) zijn de schuldigen van het verspreiden van het coronavirus wereldwijd maar de mens. Het coronavirus reist gratis mee met alle transportmiddelen als vliegtuigen, auto’s, treinen en bussen over landsgrenzen heen.  Dat was in het verleden ook het geval bij de Zwarte Dood beter bekend als de pest.

St.Sebastiaan smeekt God voor genade pestslachtoffers, Lieferinxe (1493).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De pest is een infectieziekte die van de 14e tot en met de 19e eeuw in Europa veelvuldig, bij vlagen epidemisch en zelfs pandemisch voorkwam en enorme aantallen slachtoffers maakte. De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Yersinia pestis, bij sommigen ook bekend als pestbacil. De meest voorkomende vormen van de pest zijn builenpest en longpest. Men schat dat door de Zwarte Dood van 1347-1351 een derde deel van alle Europeanen, destijds enkele tientallen miljoenen, het leven liet. Vlooien brachten de ziekte over via ratten. En deze ratten werden meegenomen op de schepen, die voeren tussen de verschillende landen om handelswaar te leveren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Pest (Frans: ‘La Peste’) is een roman van de Franse schrijver Albert Camus. De roman werd 1947 uitgegeven en droeg bij tot de nominatie van de schrijver voor de Nobelprijs voor de Literatuur, die hij kreeg in 1957. Camus deelde het werk in bij zijn cycle de la révolte die hij naast zijn cycle de l’absurde schreef.

 

 

 

 

 

 

 

Het verhaal speelt zich af in de Algerijnse stad Oran, toen (1940) nog een kolonie van Frankrijk. De schrijver beschrijft de geleidelijke verovering van de stad door de ziekte. Op zeker moment wordt de stad van de buitenwereld afgesloten. Camus beschrijft de evolutie van de menselijke reacties bij het voortschrijdende onheil: van aanvankelijke onverschilligheid, over ontkenning naar wanhopige bestrijding en ten slotte berusting. Als eindelijk, na bijna een jaar, hulp komt vanuit Parijs, loopt het aantal doden terug en wordt de quarantaine opgeheven. Ondanks het verschrikkelijke drama eindigt het verhaal met een zekere opluchting en feeststemming.

Albert Camus De Pest in DWDD:

https://www.bnnvara.nl/dewerelddraaitdoor/artikelen/boek-de-pest-van-camus

De besmetting van het coronavirus zou je als je goed kijkt kunnen vinden op bovenstaande Europazegels (1988) van Zwitserland. Rechterzegel: zie je het virus. Linkerzegel: de richtingen van besmetting.

 

 

 

 

 

 

 

 

AIDS (afgeleid van de Engelse naam Acquired Immune Deficiency Syndrome) is een ziektebeeld dat wordt veroorzaakt door het retrovirus hiv. In feite wordt AIDS ook veroorzaakt door een virus dat is afgebeeld op de Italiaanse zegel van 1989.

Iran

Iran heeft een postzegel onthuld ter ere van medische professionals als frontliniejagers van de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) in dat land. De onthulling werd woensdag 17 maart 2020 aangekondigd op de site van de Iraanse regering. De Iraanse president Hassan Rouhani heeft de postzegel onthuld als onderdeel van een kabinetsvergadering. Voor zover ik weet, is dit de eerste postzegel ter wereld die verband houdt met deze coronaviruspandemie. Op de nieuwe postzegel uit Iran staat linksonder de tekst ‘National Heroes’ met waarde 18.000 Rial. Verder is te zien op de zegel vier mensen en symbolische afbeeldingen op basis van elektronenmicroscoop foto’s van het coronavirus. Drie van de vier personen op de postzegel lijken medische professionals te zijn die gezichtsmaskers dragen. De vierde persoon, rechts van de Engelse tekst, lijkt een soldaat te zijn die een gasmasker draagt.

Op 3 maart 2020 kondigde de opperste leider van Iran, Ayatollah Ali Khamenei, plannen aan om 300.000 troepen te mobiliseren om de uitbraak van het coronavirus te helpen bestrijden. Volgens informatie op de site van de National Iranian Postal Company, begroet de nieuwe postzegel ‘de offers van de medische staf van het land als eerstelijnsinspanningen om het coronavirus te bestrijden’. De website van de regering van de Islamitische Republiek Iran meldde op 18 maart 2020, dat het aantal mensen dat besmet was 17.361 personen was. De site meldde ook 1135 sterfgevallen en 5710 herstelde en ontslagen personen uit het ziekenhuis.

WC-rol

Wat zouden we zonder dat stukje papier in het kleinste kamertje van het huis moeten? Zittend op de pot vraagt iedereen zich wel eens af hoe het leven eruit zag in de tijd vóór de uitvinding van wc-papier. Toiletpapier kent een lange geschiedenis, die al vroeg in onze jaartelling rond China begint.

Waarom hamsteren we wc-papier? https://www.youtube.com/watch?v=LYshOFvyDmc

Voordat het wc-papier werd uitgevonden, gebruikte men in Japan andere objecten om na de toiletgang schoon te maken: de zogenaamde Chuugi. Dit waren dunne stokjes met verschillende lengtes waarmee de billen na toiletbezoek werden gereinigd. Van de Romeinen is bekend dat ze een stok met een spons eraan gebruikten, die ze na gebruik in een pot met zout water plaatsten. Andere volken gebruikten gras, hooi, bladeren, potscherven of kokosnootschillen (in Hawaï) om de stoelgang hygiënisch af te sluiten.

San Marino ( 2015): World Toilet Day.

De Chinezen waren naar alle waarschijnlijkheid de eerste gebruikers van toiletpapier. In 589 schreef de geleerde Yan Zhitui namelijk dat hij papier waarop nog leesbare confuciaanse teksten stonden, niet durfde te gebruiken als toiletpapier. Papier werd in deze samenleving dus al vroeg hergebruikt als toiletpapier. Een Arabische reiziger beschreef in 851 zijn verbazing over deze typisch Chinese gewoonte. Hij vond het maar een onfrisse handeling, gewend als hij was aan het gebruik van de hand en water voor de reiniging van de billen in de Arabische en Indische contreien.

Samoa (2014): World Toilet Day.

Terwijl dit hergebruik van kostbaar papier alleen in hogere kringen gebruikelijk was, werd uitsluitend voor de hofhouding van de keizer toiletpapier geproduceerd. Een vel van dergelijk wc-papier had de omvang van zestig bij negentig centimeter: de gebruiker scheurde er tijdens toiletbezoek verschillende kleinere stukjes af. Een akte uit 1393 laat zien dat er destijds jaarlijks zo’n 720.000 vellen voor de keizerlijke hofhouding werden geproduceerd.

In de 18e eeuw nam de verspreiding van het dagelijks nieuws middels kranten toe. Deze kranten werden naarmate de tijd vorderde massaal door de gewone man gebruikt als toiletpapier. Ook de gratis postordercatalogi die bijvoorbeeld in Amerika vanaf het einde van de achttiende eeuw werden verspreid, waren populair bij de stoelgang. Dit bleef zo tot de postorderbedrijven overgingen op catalogi in kleur, waardoor het papier veel glanzender en daarmee minder absorberend werd.

Samoa (2014): World Toilet Day.

In 1857 kwam de Amerikaanse zakenman Joseph Gayetty voor het eerst op de markt met papier speciaal voor het toiletgebruik. Hij noemde het Gayetty’s Medicated Paper en beweerde dat het de ‘grootste levensbehoefte van de eeuw’ was. Het toiletpapier werd verkocht in pakjes van 500 kleine vellen voor 50 dollarcent. Dit was de gemiddelde Amerikaanse burger nog te duur; de catalogus bleef graag gezien op het toilet.

In 1879 verscheen het eerste toiletpapier op rol en aan het einde van de negentiende eeuw volgde de herkenbare perforatiegaatjes tussen de vellen. Hoewel dit toiletpapier prima te gebruiken was, bleef er altijd kans op een pijnlijke houtsplinter in het papier. In 1932 kwam er gegarandeerd splintervrij toiletpapier op de markt dat dit ongemakkelijke probleem verhielp.

Inmiddels kan bijna geen land (met uitzondering van een aantal Arabische staten) meer zonder wc-papier en bestaan er luxe variaties met luchtkussentjes, printjes en meerdere lagen. Dat toiletpapier zelfs een politieke boodschap uitdragen kan, tonen rollen wc-papier met de afbeelding van Adolf Hitler erop, die in de Tweede Wereldoorlog gretig aftrek vonden.

Je loopt op straat. Wat doet de man? Die pakt een boom. Wat doet de vrouw? Lees het in Holy Shit! (Druk: 2018). Wie is de uitvinder van het toiletpapier? Wanneer kwam de riolering? Wat doet dat urinoir op een sokkel in het museum? Hoe poepte de Zonnekoning? Wie is Sarphati? Wat betekent ‘krijg de klere’? Helikopteren? Beer? Waarom dreven er honden in de gracht? Wat is de Boldootkar? Sinds wanneer stroomt er water uit de kraan?


Vijftien schetsen over feces en urine, op logische wijze verbonden met de riolering, de toiletjuffrouw, moderne kunst, het wildplasmeisje, spoeltechnologie, de onderbroek van 940 mannen, gouden regen, een wc met plas-app, Manneke Pis, kapitein Liernur en Patricia Paay, cholera en het wonder van schoon drinkwater.

Meer info

Gebruikte bron: Isgeschiedenis.

Rijksoverheid: https://www.rijksoverheid.nl/

RIVM: https://www.rivm.nl/

Worldometers Corona: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Corona woordenboek: https://www.taalbank.nl/2020/03/14/coronawoordenboek/

FAQ NRC Corona:

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/02/02/wat-we-tot-nu-toe-weten-over-het-coronavirus-a3989006

Meer Corona blogs vindt u op: https://www.postzegelblog.nl/tag/coronavirus/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Afghanistan Algerije Frankrijk Samoa Zwitserland A.I.D.S. Europa CEPT Gezondheidszorg



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (16 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

  • Maxim van Ooijen op 23 maart 2020 om 20:09

    Er circuleert ook al een afbeelding van een coronapostzegel van Sri Lanka.

  • Hans van den Berg op 24 maart 2020 om 16:47

    Zeer droevig als je beseft dat deze epidemie voorkomen had kunnen worden! Overheden hebben niets gedaan in de 17 jaar na SARS om te zoeken naar een vaccin of medicijn…. terwijl SARS, MERS, EBOLA en Corvid19 alle vier dezelfde ACE2-receptor gebruiken om menselijke cellen te infecteren. Als er dus na SARS een op ACE2 gebaseerde behandeling zou zijn uitgevonden, zou die eveneens voor Covid19 hebben gewerkt… Ik hoop dat er onder de vele oudere postzegelvrienden geen doden te betreuren zullen zijn de komende tijd.

  • Lars op 26 maart 2020 om 06:54

    Vietnam gaat 2 Covid-19 zegels uitgeven op 31 maart.
    Voor afbeelding klik op mijn naam. (Hoop dat het werkt…)

  • Jos van den Bosch op 26 maart 2020 om 09:48

    @ Hans van den Berg, zet dat maar eens op een postzegel!

  • Ed op 27 maart 2020 om 14:03

    De Spaanse posterijen hebben de uitgifte van nieuwe zegels voorlopig opgeschort.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)