Voor de derde keer wordt de Nationale week zonder vlees georganiseerd van 9 – 15 maart 2020. De tweede keer in 2019 deden 57.600 deelnemers mee. Met 69 partners wordt opgeroepen om één week geen vlees te eten. Een uitdaging voor iedereen die nog steeds van lekker eten en tegelijk van dieren houdt. Het grootste gedeelte van de Nederlanders is vleeseter. Wellicht dat deze week en eventuele vervolgweken leiden tot ander eetgedrag. Gaat u de uitdaging aan ? In deze blog gaan we in op vleesvervangers op zegels.
Gerelateerde artikelen
Vegamonitor
Steeds meer Nederlanders geven aan in de komende vijf jaar minder vlees te gaan eten, én men denkt vaker dat minder vlees eten de norm zal worden in Nederland, dit blijkt uit de onlangs gepubliceerde Vegamonitor van Natuur & Milieu in 2019. Ondanks de vele onderzoeken dat minder vlees eten beter is voor het milieu typeert bijna zes op de tien Nederlanders zich als vleeseter. Een derde van de Nederlanders slaat vlees bewust één of meerdere dagen per week over en bestempeld zichzelf hiermee als flexitariër. Het percentage vegetariër (2%), pescotariër (2%) en vegan (<1%) is nog minimaal.
Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat vlees eten niet meer van deze tijd is. Zes op de tien heeft dan ook het gevoel dat minder vlees eten de norm zal worden in Nederland. De helft geeft aan dat als vlees 50% duurder zou zijn, zij kleinere porties zouden nemen of vaker alternatieven zouden gebruiken. Drie op de tien Nederlanders vinden dat vlees te duur is, terwijl een vijfde vlees juist te goedkoop vind.
Soja
De sojaboon is een peulvrucht, afkomstig van de sojaplant (Glycine max), die als grondstof voor veel sojaproducten wordt gebruikt. Soja bevat 19% vet en 35% eiwit. Sojaolie is de meest geconsumeerde plantaardige olie wereldwijd. De meeste sojabonen zijn geel, maar er bestaan ook zwarte, bruine en groene rassen.
Steeds meer Nederlandse akkerbouwers kiezen voor sojateelt. Sojateelt wordt gesubsidieerd vanwege de eiwittransitie. Akkerbouwers gebruiken soja ook als rotatiegewas. Op wereldniveau is de teelt in Nederland bescheiden (580 ha). Ter vergelijking: Italië (258.900 ha). Soja uit Nederland is voor menselijke consumptie.
In Azië wordt de sojaboon grotendeels voor menselijke consumptie gebruikt, onder meer in de vorm van tofu, tahoe en tempé, In de westelijke wereld wordt het gewas hoofdzakelijk gebruikt voor de productie van plantaardige olie en veevoeder. De meeste soja, zo’n 90% van de Nederlandse invoer, wordt gebruikt voor veevoer. Voor één kilo vlees (eiwit) is zo’n twee tot vijf kilo voer nodig. Het voer bestaat uit 10 tot 20% sojaschroot, een bijproduct uit de olieraffinage uit soja. Nederland is na China de grootste importeur van soja ter wereld. Vanuit Nederland wordt een groot deel van de Noordwest-Europese intensieve veehouderij (kippen, varkens, kalveren) van veevoer voorzien.
Lupine
Lupine (Lupinus) is een geslacht uit de vlinderbloemenfamilie (Fabaceae). Het geslacht telt zo’n 200 soorten. In Noordwest-Europa komt alleen de vaste lupine (Lupinus polyphyllus) in het wild voor. Deze soort is in de 19e eeuw uit Noord-Amerika ingevoerd. De meeste lupines zijn paars, wit, geel en roze gekleurd. Lupines houden niet van kalkrijke grond. Ze hebben voorkeur voor zure tot neutrale grond. Afhankelijk van de soort kunnen ze een hoogte bereiken die varieert van 50 cm tot wel 2 meter en de bloeitijd kan van juni tot oktober doorlopen.
Vergeleken met andere voedingsmiddelen mag het dan gunstiger zijn voor de consument, de voedingsmiddelenindustrie er nog niet op is ingesteld. Plantaardige eiwitten in vleesvervangers komen voornamelijk uit soja, geïmporteerd uit met name Zuid-Amerika. Terwijl Lupine ook voor de akkerbouw grote pluspunten heeft. De vlinderbloemige bindt stikstof uit de lucht. Er zijn tal van soorten voor zowel de schralere gronden, de zandgronden en de kalkrijke gronden.
Jackfruit of Nangka
De nangka of jackfruit (Artocarpus heterophyllus) is een tot 30 m hoge groenblijvende boom uit de moerbeifamilie (Moraceae), die zijn oorsprong in India vindt. De boom valt op door de enorme vruchten (tot 40 kg), die aan de stam ontspringen (cauliflorie). De verspreid staande bladeren zijn van boven donkergroen en glanzend en aan de onderkant dofgroen. De bladeren zijn ovaal van vorm en 3,5-12 × 5-25 cm groot. Meestal hebben de bladeren een gave rand, maar jonge bladeren kunnen ingesneden zijn. De kleine bloemen groeien per geslacht apart in 1-4,5 × 3-15 cm grote bloeiwijzen uit de bladoksels aan behaarde kortloten.
In Nederland is jackfruit voornamelijk verkrijgbaar in blik. Jackfruit wordt op twee manieren aangeboden in blik: op zout water, dit heet in brine, en op siroop. Voor zoete bereidingen is de variant op siroop en de zoute variant voor hartige bereidingen. Rijpe jackfruit is verkrijgbaar bij Aziatische toko’s. Fairtrade Original heeft jonge jackfruit in blik geïntroduceerd bij de Nederlandse supermarkt.
Schrijfster Jessica Lek heeft recentelijk een kookboek geschreven: ‘Jackfruit’. Met haar boek laat ze zien wat je met deze plantaardige vleesvervanger kunt doen. De jonge onrijpe vrucht heeft een vlezige structuur en neemt makkelijk smaken op waardoor hij goed te kruiden en te marineren is: ideaal om mee te koken!
Zeewier
Zeewier is een losse aanduiding van groepen niet-verwante algen die in zee leven. Doorgaans doelt men daarbij op meercellige, relatief grote algen of wieren die aan de bodem gehecht zijn. Zeewieren vinden we onder de groenwieren (Chlorophyta), de roodwieren (Rhodophyta) en de bruinwieren (Phaeophyceae). De termen algen en wieren worden gewoonlijk zonder veel onderscheid door elkaar gebruikt.
Zeewier is rijk aan jodium en calcium en sporenelementen. Afhankelijk van de soort bevat het tevens vitamine C en E. Bruinwier bevat ongeveer 5-10%, roodwier en groenwier ongeveer 10-30% eiwit. Een deel van zeewier wordt niet door het lichaam afgebroken en kan als voedingsvezel worden gezien. In sommige wieren komt een vitamine B12-gelijkende stof voor, maar die is inactief als vitamine.
Meer info
Derde editie Nationale week zonder Vlees: https://weekzondervlees.nl/
Eerdere vegablogs
Quinoa: https://www.postzegelblog.nl/2019/12/05/quinoa-hip-en-glutenvrij/
Week zonder vlees 2019: https://www.postzegelblog.nl/2019/03/12/nationale-week-zonder-vlees-11-17-maart-2019/
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)