In 2002 was het 150 jaar geleden, op 14 februari 1852, dat het Great Ormond Street Hospital, speciaal voor kinderen, in London werd geopend. Men beschikte toen over slechts tien bedden en groeide uit tot een van de beste kinderziekenhuizen ter wereld. Nu beschikt het ziekenhuis, dat onder andere gespecialiseerd is op harttransplantaties bij kinderen, over bijna 400 bedden. Maar wat heeft Peter Pan hiermee van doen?
Gerelateerde artikelen
Het verhaal van Peter Pan werd geschreven door de Schotse roman- en toneelschrijver Sir James Matthew Barrie, geboren op 9 mei 1860 te Kirriemuir en overleden op 19 juni 1937 in Marylebone, Londen, aan een longontsteking. Hij schreef enkele succesvolle romans waaronder ‘Peter Pan, or The Boy Who Would Not Grow Up’. Een sprookje, ook uitgevoerd als toneelstuk, over een ‘tijdloze’ jongen en een gewoon meisje, Wendy, die avonturen beleven in de fantasiewereld van ‘Neverland’.
In het stempel voor de eerste dag van uitgifte van de postzegels gewijd aan Peter Pan, uitgiftedatum 20 augustus 2002, is de titel van het toneelstuk en boek opgenomen alsmede de plaatsnaam Kirriemuir, de geboorteplaats en ook laatste rustplaats van Sir James Matthew Barrie. In het stadje staat op een pleintje in High Street een bronzen standbeeldje van Peter Pan op een rode zandstenen sokkel in een bloemperkje, spelend op zijn fluit. Het beeld werd ontworpen door Allister Smart en in 1968 in Glangate onthuld. Maar na een beschadiging werd het herplaatst in High Street en voor de tweede maal onthuld op 13 augustus 1994. In het stadje bevindt zich nog een beeldje van Peter Pan in een tuin vlak bij het geboortehuis van James Barrie.
Het toneelstuk werd voor het eerst opgevoerd op 27 december 1904 en het boek verscheen in 1928. De naam van Peter Pan werd voor het eerst gebruikt in zijn roman ‘The Little White Bird’ uit 1902. Vier jaar later publiceerde hij een herziene versie van het boek met de titel ‘Peter Pan in Kensington Gardens’.
Kensington Gardens is een van de acht koninklijke parken in Londen dat grenst aan het beroemde Hyde Park. Het park werd in 1689 gekocht door koning Willem III die opdracht gaf tot de bouw van Kensigton Palace, ontworpen door Christopher Wren. Prinses Diana heeft er tot haar dood in gewoond.
In het park staat nog een bronzen beeld van Peter Pan, bij het meertje ‘The Long Water’. Het beeld werd op 30 april 1912 zonder ceremonieel geplaatst en was ontworpen door Sir George Frampton. Het is afgebeeld op de postzegel uit Nieuw Zeeland, uitgegeven in 1945. Het beeld staat op een sokkel in de vorm van een boomstronk die zijn versierd met kleine figuren van konijnen, eekhoorns, muizen en feeën. Pas de volgende dag na de plaatsing verscheen een bericht in de krant ‘The Times’ dat kinderen die het park zouden bezoeken om de eendjes te voeren een verrassing stond te wachten: het beeld van Peter Pan. Frampton maakte meer afgietsels van het bronzen beeld. Ze zijn onder andere te zien in Brussel in het Egmont Park, in het Sefton Park in Liverpool en in de Queens Gardens in Perth, Australië.
Barrie liet in zijn boeken de figuur ‘Peter Pan’ altijd wat wazig overkomen zodat de lezer zijn of haar verbeelding moest laten spreken. In de eerste tekenfilms draagt Peter Pan een groene tuniek en een bijbehorende groene hoed met een rode veer. Hij heeft puntige oren als een elf rood haar en donkerbruine ogen. Later werd Peter Pan een meer volwassen man, zoals in de film ‘Hook’, met donkerbruin haar en, blauwe ogen. Peter Pan is gebaseerd op de oudere broer van Barrie die op de dag voor zijn veertiende verjaardag overleed door een ongeluk met schaatsen. Daardoor is hij altijd in herinnering gebleven als een jonge jongen die altijd jong zou blijven en nooit volwassen, de eeuwige jeugd.
In de film vervaardigd door Jeremy Sumpter heeft Peter Pan blond haar en blauwe ogen en is zijn kleding gemaakt van bladeren. Hij lokt kinderen naar het eiland ‘Neverland’ waar indianen, piraten en zeemeerminnen wonen. De kinderen waar het om gaat wonen in de Londense wijk Bloomsbury waar hun moeder voor het slapen gaan verhalen vertelt.
Peter Pan luistert mee maar wordt betrapt en op zijn vlucht verliest hij zijn schaduw. Als hij de schaduw later gaat ophalen lukt het Wendy, een van de kinderen, de schaduw weer vast te maken aan Peter Pan. Hij haalt de kinderen over met hem naar ‘Neverland’ te vliegen waarbij hij Wendy vraagt om verhalen te vertellen aan hem en aan de ‘Verloren Jongens’. Even na twaalf uur in de nacht vliegen de kinderen samen met Peter Pan door hun slaapkamerraam naar ‘Neverland’ waarbij ze de Big Ben passeren.
Tinkebel is een elfje of kleine fee die de allerbeste vriendin is van Peter Pan. Ze is erg jaloers een beslist geen fan van Wendy. Ze gaat zelfs zo ver dat ze kapitein Hook, een piraat, zover krijgt dat hij probeert om Wendy uit de weg te ruimen. Tinkebel wordt omgeven door gouden glitters, elfenstof, die bepaalde krachten hebben.
Kapitein Hook is een piratenhoofdman en kapitein op het zeilschip ‘Jolly Roger’ waar hij met harde hand (hij heeft er maar één) de scepter zwaait over zijn bende zeerovers. Hij is de gezworen vijand van Peter Pan. Kapitein Hook heeft in plaats van de rechter hand een haak omdat Peter Pan in een gevecht deze hand heeft afgehakt die door een krokodil is opgegeten.
De krokodil wilde na dat hapje ook de rest van kapitein Hook verorberen en bleef de kapitein overal volgen. Maar kapitein Hook wordt telkens gewaarschuwd door een tikkende wekker die de krokodil ook ooit heeft ingeslikt en altijd in zijn maag is blijven doortikken. In de afbeelding van kapitein Hook in het stempel van Londen, ‘Hooks Close’ is een fout gemaakt door de haak aan zijn linkerarm te bevestigen.
Hook is ook de naam van een dorp in het graafschap Hampshire, ongeveer 10 kilometer ten oosten van de stad Basingstoke. In het stempel is ook hier kapitein Hook afgebeeld maar het is onduidelijk aan welke arm de haak als vervanger van de hand is bevestigd.
De première van het toneelstuk over Peter Pan werd opgevoerd in het Duke of York’s Theatre op Trafalgar Square in Londen. Dat was op 27 december 1904. Het toneelstuk werd toen aanbevolen als een Kerstsprookje dat jong en oud moest aanspreken. Vele voorstellingen volgden. In 1904 werd de familie Darling ten tonele gevoerd als Wendy gespeeld door Hilda Trevelyan, Peter Pan door een vrouw, Nina Boucicault en kapitein Hook door Gerald du Maurier.
Sir James Matthew Barrie droeg in 1929 zijn rechten betreffende de boeken en toneelstukken over Peter Pan over aan het Great Ormond Street Hospital for Sick Children op voorwaarde dat de overgemaakte bedragen niet aan derden bekend zouden worden gemaakt. Het ziekenhuis was in de beginjaren volledig afhankelijk van donaties en nalatenschappen. Een portret van Barrie is opgenomen in het officiële eerstedag stempel van Royal Mail. Het gebaar van Barrie maakte zo’n overweldigende indruk op de leden van het House of Lords, dat in 1988 werd besloten voor een speciale clausule in de Britse Copyright Designs & Patents Act op te nemen dat het ziekenhuis voor altijd de rechten behield op de werken van Peter Pan. In de binnentuin van het ziekenhuis staat ook een standbeeldje van Peter Pan vervaardigd door Diarmuid Byron-O’Connor.
Het standbeeld van Peter Pan in Kensington Gardens is totaal bijna 4½ meter hoog en trekt dagelijks vele bezoekers, vooral ouders met hun kinderen die de films over Peter Pan hebben gezien. De eerste animatiefilm over Peter Pan is de op 5 februari 1953 uitgebrachte film vervaardigd door de studio’s van Walt Disney. Het was niet de eerste film, want die werd al in 1924 geproduceerd door Paramount Pictures. Heeft u de film uit 1953 ook wel eens gezien? En bent u ook wel eens naar Kensington Gardens geweest om het standbeeld van Peter Pan te bewonderen? Of een van de andere standbeelden van PeterPan verspreid in Engeland en Schotland, Brussel en de rest van de wereld?
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)