75 jaar Operatie Market Garden (1944 - 2019) - Postzegelblog

75 jaar Operatie Market Garden (1944 – 2019)

4

In september 2019 werd 75 jaar Operatie Market Garden herdacht in onder anderen Arnhem en Oosterbeek. Naar aanleiding van de gouden Operatie Market Garden zegel van PostNL volgt alsnog een blog over de operatie in Arnhem en regio. Veel landen zijn geïnspireerd over deze beroemde operatie en hebben de slag om Arnhem gevisualiseerd. Er zijn veel zegels verschenen, zelfs van Afrikaanse landen.

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden was een geallieerd offensief gericht tegen Nazi-Duitsland in september 1944. De operatie, gekenmerkt door een ruime inzet van luchtlandingstroepen om strategische bruggen op Nederlands grondgebied te veroveren, was uiteindelijk een mislukking doordat de cruciale brug bij Arnhem niet kon worden behouden.

Schets van het opmarsplan via de bruggen over de rivieren Maas, Waal en Rijn. Bron: Wikipedia.

De Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery pleitte er tijdens de opmars vanuit Normandië, waar de geallieerden op D-Day in het bezette Frankrijk geland waren, voor om het hele Duitse hoofdfront, dat hij al verslagen achtte, van het noorden uit te omvatten door de grote rivieren in Nederland te overschrijden. Na enige twijfel ging opperbevelhebber Eisenhower op 10 september 1944 akkoord met dit gewaag-de plan.

 

 

 

 

 

Market Garden bestond uit een grootschalige luchtlandingsoperatie (Market) en een grondoffensief vanuit België (Garden). Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen zouden belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren nemen, waarna grondtroepen over deze bruggen snel zouden kunnen doorstoten naar het IJsselmeer. Market Garden was een gewaagd plan van de Britse veldmaarschalk Montgomery. Het plan werd uitgevoerd door 41.628 man; Engelse, Amerikaanse en Poolse luchtlandingstroepen en drie divisies grondtroepen. Dat zou de Duitse troepen in het westen van Nederland afsnijden waarna men naar het oosten zou oprukken tot in het Ruhrgebied, het industriële hart van Duitsland. Zo werd de gevreesde Siegfriedlinie (Westwall), de fortificatiegordel tussen Frankrijk en Duitsland, omzeild. Men hoopte met een snelle opmars naar Berlijn de oorlog voor de kerst van 1944 te kunnen beëindigen.

50 jaar Market Garden (1944-1994).

Gouden zegel Market Garden (2020).

 

 

 

 

 

 

 

Voorstudie / foto voor postzegel Operatie Market Garden (1994).

 

Ontwerp zegel Market Garden (1994).

Het plan was zeer ambitieus en een snelle uitvoering was wezenlijk voor succes. Het Britse 30e Legerkorps, onder leiding van luitenant-generaal Brian Horrocks, moest vanuit het noorden van België oprukkend binnen drie dagen Arnhem bereiken, waarbij alle tussengelegen bruggen onbeschadigd in geallieerde handen moesten vallen.

De Amerikaanse 101e Luchtlandingsdivisie, onder leiding van generaal-majoor Maxwell D. Taylor, had de taak de bruggen tussen Endhoven en Veghel veilig te stellen.

De andere Amerikaanse luchtlandingsdivisie, de 82e Luchtlandingsdivisie onder leiding van brigade-generaal James Gavin, kreeg de opdracht om de bruggen tussen Grave en Nijmegen te veroveren.

De Britse 1e Luchtlandingsdivisie, onder leiding van generaal-majoor Roy Urquhart, moest de bruggen over de Nederrijn bij Arnhem innemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade, onder leiding van generaal-majoor Stanis?aw Sosabowski, ondersteunde uiteindelijk de Britten bij Oosterbeek, van de zuidoever van de Nederrijn uit.

Van 17 tot en met 26 september 1944

Op 17 september verliepen de eerste luchtlandingen op zich zonder veel problemen. Meteen was er echter een aantal tegenslagen. De Britse landingszone lag ver ten westen van Arnhem en maar één bataljon bereikte de brug. De Amerikanen, landend bij Groesbeek, lieten na direct de brug bij Nijmegen te veroveren. De brug bij Son werd opgeblazen. Het Britse 30e Legerkorps pauzeerde in de avond bij Valkenswaard.

Pas in de ochtend van 19 september was er een nieuwe brug geslagen bij Son. Meteen rukte een Britse pantserdivisie op naar Nijmegen maar daar bleek de brug nog steeds niet veroverd. Dezelfde dag poogden de Britten, door nieuwe landingen versterkt, langs de rivier naar de brug van Arnhem door te breken maar werden vernietigend teruggeslagen door een samenraapsel van kleine Duitse eenheden. De landingszones gingen verloren en de restanten van de 1e Luchtlandingsdivisie verschansten zich in Oosterbeek.

Op 20 september staken de Amerikanen op bootjes de Waal over en werd de brug van Nijmegen veroverd. Het bleek al te laat: die dag moest het omsingelde bataljon in Arnhem de brug weer opgeven.

 

 

 

 

 

 

 

Op 21 september landde de Poolse brigade te Driel maar de hoop Oosterbeek als een alternatief bruggehoofd over de Nederrijn te gebruiken bleek niet realistisch. De Britten daar stonden op instorten en de aanvoer via de corridor werd steeds door Duitse flankaanvallen verstoord. 

Op 24 september werd de operatie afgeblazen en tijdens de nacht van 25 op 26 september werden de laatste tweeduizend man uit Oosterbeek over de rivier geëvacueerd.

Reden mislukking operatie

De operatie bestond uit twee delen: Operatie Market, de grootste luchtlandingsoperatie ooit, en Operatie Garden, de campagne op de grond door het Britse 30e Legerkorps die de luchtlandingstroepen bij de veroverde bruggen moest ontzetten. De operatie was zeer ambitieus, maar faalde door slechte weersomstandigheden en hevig Duits verzet, vooral bij de brug van Arnhem. Daarnaast waren er meer redenen voor de mislukking: een te grote afstand tussen de luchtlanding zones en de bruggen bij Arnhem en Nijmegen, communicatieproblemen, de moeizame opmars van de grondtroepen en fouten bij het opperbevel. Na de succesvolle Slag om Nijmegen slaagden de geallieerden er niet in om de laatste brug bij Arnhem te veroveren; het werd de spreekwoordelijke ‘een brug te ver’.

Tim Breukers, de ontwerper van de herdenkingsmunt Market Garden Vijfje:

De parachute op de keerzijde van de munt verbeeldt de grootste luchtlandingsoperatie ooit op Nederlands grondgebied. Het plan van de geallieerden bestond uit de luchtlandingsoperatie Market en het grondoffensief Garden. Britse, Poolse en Amerikaanse luchtlandingstroepen zouden belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren innemen, waarna grondtroepen via deze bruggen snel zouden kunnen oprukken vanuit België naar het IJsselmeer. Op de keerzijde van de munt is ook de brug over de Rijn bij Arnhem te zien. Hiermee krijgt ook het deels mislukken van Market Garden een plek. De geallieerden slaagden er niet in de brug over de Rijn bij Arnhem in te nemen, waardoor een groot deel van Nederland pas na de Hongerwinter werd bevrijd.


De uitvoering van de munt komt zeer dichtbij het ontwerp qua uitstraling. Het verhaal van Operatie Market Garden wordt in dit ontwerp verteld via de iconografie én via het materiaal, zo komt Market Garden tastbaar dichtbij.

Vervolg Tweede Wereldoorlog

Vanwege Operatie Market Garden liet Montgomery na Zeeland snel te bezetten, zodat in de moeizame Slag om de Schelde de toegang naar de wezenlijke aanvoerhaven Antwerpen veiliggesteld moest worden. De Duitsers kregen zo de tijd het Ardennenoffensief voor te bereiden. Uiteindelijk leidde de mislukking dus tot een vertraging van een half jaar voor de geallieerde opmars in het westen. Het noorden en westen van Nederland werden in 1944 niet bevrijd en zouden lijden onder de hongerwinter.

Meer info

Mini-documentaires herdenking Operatie Market Garden:

https://youtu.be/tAv2yrWFlBw

https://www.youtube.com/watch?v=usNmnN9MAww&feature=youtu.be

Operatie Market Garden: http://www.operatiemarketgarden.nl/map.html# 

Airborne museum Oosterbeek: https://www.airbornemuseum.nl/

NOS Bevrijdingsjournaals 1940-1945:

https://nos.nl/75jaarbevrijding/nieuws/pagina/27

https://nos.nl/75jaarbevrijding/nieuws/pagina/26

https://nos.nl/75jaarbevrijding/nieuws/pagina/25

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Duitsland Frankrijk Groot Brittannië Nederland Polen Verenigde staten Bruggen Tweede wereldoorlog



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (15 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

  • Franc Rossi op 31 januari 2020 om 10:39

    Er zijn veel zegels verschenen, zelfs van Afrikaanse landen. Of is het JUIST van Afrikaanse landen? Compliment voor het juiste gebruik van het woord zegels, maar al te vaak wordt deze geldklopperij als postzegels aangeduid.

  • Onedel op 31 januari 2020 om 18:24

    De velletjes met de namen Ghana en Gambia en de losse zegeltjes met de namen Togo en Niger zijn persoonlijke postzegels.
    Naar alle waarschijnlijk producten van een bekend (of berucht) NVPH-lid.

  • Piet op 31 januari 2020 om 18:53

    De blok van Djibouti is een cinderella.
    De munteenheid is DJF en waarschijnlijk niet van de agent van Djibouti Post.
    Dit is Stamperija, de plaatjesfabriek uit Litouwen.
    Het wordt een beetje onoverzichtelijk met zoveel zegels wat geen postzegels zijn en dat allemaal op een POSTZEGELblog.

  • Jaap Termes op 31 januari 2020 om 23:01

    Jammer dat men bij deze toch wel interessante artikelen ZOVEEL van deze geldkloppende uitgiften plaatst van Stamperije en IGPC=Usa agency’s.Landen die misschien niets weten van WW2 .
    Bestudeer de uitgiften eens van Stamperije , wel 25 thema’s op een dag,
    Delcampe staat er vol mee.
    In mijn thema vuurtoren komt in 2019 wel 40% van deze agenturen, 41 van de 105 uitgiften in 2019.Niet te vergeten de fouten.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)