Operatie Market Garden en periode ervoor en erna - Postzegelblog

Operatie Market Garden en periode ervoor en erna

0

Grafisch ontwerper Henk Marseille gaat voor de herinneringspostzegel Operatie Market Garden 1944 – 1994 (nvph 1619) uit van een horizontale foto. Een aantal Nederlanders ontmoeten Amerikaanse parachutisten van de 101e Airborne Division op 17 september 1944 in Son. Ze verlaten tijdens het fotomoment juist het landingsterrein in Son.

NVPH 1619 – Operatie Market Garden

NVPH 1619 - Operatie Market Garden

Bevrijding

Op 6 juni 1944 landden geallieerde troepen in Normandië. Op 12 september gingen de eerste troepen in Maastricht de Nederlandse grens over. Op 17 september begon Operatie Market Garden. Bijna heel Zuid-Nederland werd bevrijd, maar het lukte niet bij Arnhem de Rijn over te steken. Arnhem lag ‘een brug te ver’. Het zou nog een lange winter worden voor Noord- en West-Nederland bevrijd konden worden.

Parachutistenlanding in Noord Brabant

NVPH 1619 - Operatie Market Garden

Het aantal personen voor de verticale postzegelafbeelding wordt tot een minimum van drie personen teruggebracht. De hoofdpersoon sergeant- parachutist Arthur Bittner, 326-Engineers van de 101e Airborne Division, vertegenwoordigt alle in Son gelande Amerikaanse parachutisten. De parachutist spreekt met de tiener Henk Balvoort. Op de achtergrond staat nog een meisje met vlechten in de paardenstaart. Beide personen staan er voor alle inwoners van Son c.q Nederlanders.

Operatie Market Garden

Het essentiële van de foto met daarop veel personen is via de collagetechniek op de postzegel teruggebracht tot het minimum van maar drie personen.
Op de horizonloze, verticaal staande postzegelafbeelding zweven hoog in de lucht nog tien parachutisten en daarboven vliegen zelfs twee vliegtuigen in een wolkenloos blauwe lucht. Tussen de ontmoeting en de aan parachutes zwevende parachutisten bestaat een tijdsverschil.
De schuin geplaatste tekst verbeeldt naast de landing (op actief-dynamische wijze verbeeld) ook de ontmoeting (op verschillende tijdstippen) van de Amerikaanse bevrijder met de Nederlandse bevrijden. Dit alles speelt zich in een driehoeksopstelling af.

NVPH 1619 - Operatie Market Garden

Enorme vechtlust

Arthur Bittner overleefde als marineman Pearl Harbour, voordat hij zich aansloot bij de zware opleiding van de Airbornes. Hij overleefde vervolgens als Airborne-sergeant Normandië, Market Garden, Bastogne en Berchtesgarden, waar hij enkele uren voor de totale bevrijding van Europa vol kogels werd geschoten.
Ze kregen er Arthur ook toen niet onder, al waren daar in vier jaar tijd wel zeventien operaties voor nodig. En nu vecht hij al drie jaar met een ongelooflijke moed tegen kanker. Helaas heeft de ziekte al te erg toegeslagen. Zijn laatste wens is nu dat zijn as zal worden uitgestrooid boven het landingsterrein van Son.

NVPH 1331 – Bevrijding 1945

NVPH 1331 - Bevrijding 1945


Enkele facetten van de bevrijding door de geallieerde legers.

  • De bevrijdingsdag in Amsterdam.
  • Het Parool als het eerste legaal uitgekomen dagblad van ons land.
  • Het in 1944 door captain Shomon gestichte Amerikaanse erebegraafplaats in het Limburgse Margraten met 8.301 graven van gesneuvelde soldaten (o.a. afkomstig van ‘Slag om de Schelde’) met een gemiddelde leeftijd tussen 21 en 23 jaar.

NVPH 443 - BevrijdingszegelNVPH 1849 - Bevrijding 1945


NVPH 1329 – Onrecht en verzet

NVPH 1329 - Onrecht en verzet


Ontwerper Pieter Brattinga heeft met een drietal fotocomposities enkele facetten uit de oorlog belicht.

  • In 1942 wordt een Jodenster op een kledingstuk genaaid.
  • Een aantal illegale bladen uit de oorlog.
  • Schietoefeningen van het ondergrondse verzet in Amsterdam in 1944. Pas in het laatste oorlogsjaar kwam het georganiseerd oefenen in het gebruik van wapens op gang.

NVPH 1199 - Anne FrankNVPH 1531 - Kamp Westerbork

NVPH 1465 - Februari-staking 1941

 

Hongerwinter 1944 – 1945

Voor het noorden en westen van Nederland kwam de bevrijding pas op 5 mei 1945. De winterse kou heeft in westelijk Nederland nog veel slachtoffers geëist. Gedurende de laatste dagen van de oorlog (dus net voor de bevrijding) stonden de Duitsers toe dat de geallieerden (Engelsen & Amerikanen) voedsel voor uitgehongerde bevolking afwierpen middels voedseldroppings (nvph 1198) o.a. in het Westland in de periode 29 april – 5 mei 1945.

NVPH 1330 – Geallieerden 1945

NVPH 1330 - Geallieerden 1945


  • Amerikaanse toestellen over de Amstel om daarna op Schiphol met hun pakketten etenswaar de zeer hoog gestegen nood een beetje te lenigen.
  • Uit de geallieerden vliegtuigen werden regelmatig kranten geworpen getiteld De Vliegende Hollander.
  • Een geallieerde soldaat, waarschijnlijk een Pool, in Arnhem

NVPH 1198 - Voedseldropping

Jaarlijkse herdenkingen

NVPH 970 - 25 jaar bevrijd
NVPH 1207 - H.M. Koningin Wilhemina

De bevrijding wordt ieder jaar in ons land herdacht, soms vergezeld door een herdenkingspostzegel. In 1970 werd het ontwerp van zo’n postzegel bij het 25e herdenkingsjaar aan Otto Treumann gegund, een designer van Joodse afkomst.
Twee Vrijheidspostzegels met de ‘V’ van Vrijheid/Victory (nvph 970) naast elkaar vormen de letter ‘W’ van Wilhelmina (nvph 1207), maar tevens de Nederlandse driekleur met het wit van de achtergrond. De bruine en modderige ondergrond verwijst naar het Duitse nationaal socialisme.

Afbeeldingen: PostNL, Nationaal Comité 4 en 5 mei, B. Hylkema

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Nederland Nederland Tweede wereldoorlog



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)