Britse lentepostzegels in 1995 - Postzegelblog

Britse lentepostzegels in 1995

1

De Britse Royal Mail had vanaf 1992 drie series postzegels uitgegeven met de thema’s winter, zomer en herfst. Het waren heel directe afbeeldingen die het seizoen goed herkenbaar maakten. Maar de serie van vijf postzegels die uitkwam op 14 maart 1995 met het thema herfst, zagen er totaal anders uit.

Ontwerper van de serie was Andy Goldsworthy, geboren op 26 juli 1956 te Cheshire, beeldhouwer en fotograaf. Veel kunst is van hem te zien op het platteland en in beeldentuinen. Daarbij gebruikt hij materialen die in de natuur zijn te vinden. Op 10 oktober 2018 werd in de Volkskrant bovenstaande foto opgenomen bij een filmrecensie van de documentaire van Goldsworthy: Leaning into the Wind. De foto werd ook door andere bladen met filmrecensies gebruikt, vooral buitenlandse filmmagazines.

In het Museum Gouda is in de beeldentuin een werk van hem te zien met de titel ‘Cone’ ofwel ‘Steenhoop’, in het Engels ‘Cairn’. Het is in 1991 vervaardigd van leisteen. In de Western Gallery van de Washington University staat ook een dergelijke steenhoop en ook in het Domaine de Chaumont-sur-Loire. Verder staat van hem een steenhoop verscholen in de ‘Cornell Sapsucker Woods Sanctuary’ in Ithaca, New York. Hij maakte veel van dergelijke stenen sculpturen die in het landschap zijn terug te vinden.

Voor het ontwerpen van de postzegels ‘Lente’ voor de Royal Mail gebruikte hij bloemblaadjes, bladeren van bomen, planten en grassen. Voor de postzegel van 19 pence legde hij de gele bloemetjes van de ‘Leeuwentand’ in een krans op het gras zo is omschreven. Het is een algemeen voorkomende plantensoort. Maar waarschijnlijk waren het bloemen van de paardenbloem die op de postzegel te zien zijn en die veel in de weilanden zijn te vinden. We weten het niet want het kunstwerk is na het maken van de foto in de wind vervlogen. Zelf omschreef hij dat hij de bloemen plukte terwijl hij op weg was naar zijn werk en neerlegde rond een gat dat hij in de grond had gemaakt.

Royal Mail gebruikte voor het vignet van de eerstedag envelop een zeer eenvoudig ontwerp dat een stilistische bloem voorstelt. In het stempel een ontkiemende plant en een aantal woorden dat de lente typeert.

Met bladeren van een tamme kastanje vormde hij aan de voet van en kastanjeboom een slakkenhuis. Na het maken van de foto is de sculptuur van bladeren verspreid door de wind. De bladeren had hij aan elkaar vastgemaakt met dorens.

Met de serie postzegels werd ook reclame gemaakt zoals is te zien in bovenstaand afgebeelde stempelafdruk van Leaves Green in Kent, behorende tot Groot Londen. Het is reclame voor een nieuwe catalogus van eerstedag enveloppen, de 23ste druk. Het dorp zelf heeft een heel groot grasveld in het centrum, de ‘village green’ en in het naambord aan de rand van het dorp is een belastingpaal als grenspaal voor de betaling van belasting op steenkolen opgenomen. Het is paal nummer 186 van een reeks die rondom Londen was opgesteld als grens voor het belastingplichtige gebied en is te zien op de ‘village green’.

Een vreemd gevormde ‘bloem’ met daarin een soort ‘hoorn des overvloeds’ heeft Andy Goldsworthy samengesteld uit de bladeren van de knoflook plant. De bladeren heeft hij naar model gevouwen en gebogen en daarna vastgeprikt met dorens in de grond. Het is opvallend dat de ontwerper alleen planten heeft gebruikt om de ‘Lente’ te verbeelden. Dit in tegenstelling tot de vele producenten van eerstedag enveloppen.

Een voorbeeld is het stempel dat is gebruikt door het ‘dorpje’ Springvale ten noorden van de stad Winchester. Het is in feite alleen herkenbaar door de lange, groen omzoomde straat met de naam ‘Springvale Road’ behorende tot Kings Worthy. In de straat is geen postkantoor te bekennen, wel een mooie ronde rode brievenbus in de graskant langs de weg bij herberg en restaurant ‘The King Charles’. In het stempel lammetjes die door heel veel mensen wordt geassocieerd met de lente.

Bladeren van de hazelnoot vormden weer een soort bloem. In het midden de originele groene bladeren, zowel licht als donkergroen zodat deze een krans vormen. Het lijkt of de ‘bloem’ uit de bruine restanten van de herfstbladeren en takjes zoals we die in bossen kunnen aantreffen, naar boven komt. Dit wordt nog versterkt door de grassprieten aan de linker en rechterzijde van de postzegel.

Mensen die in de buurt van de Royal Botanic Gardens in Londen of omgeving wonen krijgen bij het naderen van de lente de kriebels en willen dan naar ‘hun’ prachtige botanische tuin. Deze tuin ligt tussen de plaatsen Kingston-upon-Thames en Kew in het zuidwesten van de stad. De tuin is al heel oud en behoorde eerst tot het domein van prinses Augusta van Saksen-Gotha, weduwe van Frederick, Prins van Wales. In 1841 schonk koningin Victoria de tuin aan het volk waardoor het voor iedereen toegankelijk werd. De tuin beslaat ongeveer 120 hectare en is daarmee een van de grootste botanische tuinen ter wereld.

Met grashalmen vormde Goldsworthy weer een vorm van een bloem. Welke grassoort het is werd niet vermeld. Hij omschrijft het als fris groen lentegras met witte stengels gedrapeerd rond een gat in de grond. Het lijkt wel een ‘zwart gat’ in het heelal.

Op eerstedag enveloppen behorende bij de serie ‘Lente’ komen van tientallen uitgevers ook tientallen verschillende stempels voor. Een van de mooiste stempels is dat van Swallownest, een dorp dat is samengegroeid met Aston cum Aughton, ongeveer 10 kilometer ten oosten van Sheffield. Het dorp is genoemd naar een herberg, tevens tolhuis uit 1833 met de naam Swallow Nest. Hier had de eigenaar naast de herberg een wielmakerij voor de koetsen en karren die de tol passeerden. De zwaluw komt voor in Nederlands spreekwoorden: één zwaluw maakt de lente niet. Een ander spreekwoord is: maakt één zwaluw inderdaad geen zomer? Wel toepasselijk voor de serie postzegels. Maar toch had ik heel andere afbeeldingen voor de lente verwacht. U ook?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Films Musea



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)