Voor de tweede keer wordt de Nationale week zonder vlees georganiseerd van 11 – 17 maart 2019. De eerste keer in 2018 deden 32.000 deelnemers mee. Met 66 partners wordt opgeroepen om één week geen vlees te eten. Een uitdaging voor iedereen die nog steeds van lekker eten en tegelijk van dieren houdt. Het grootste gedeelte van de Nederlanders is vleeseter. Circa vier procent is vegetariër. Wellicht dat deze week en eventuele vervolgweken leiden tot ander eetgedrag. Gaat u de uitdaging aan ? Zijn de postzegels de moeite waard om te verzamelen voor een nieuw gebied: vegatelie?
Gerelateerde artikelen
Definities volgens de Vegetariërsbond
Per definitie eet een vegetariër geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel). Veel vegetariërs letten echter minder op vegetarische instinkers zoals gelatine en kaas. Mensen die geen vlees, maar wel vis eten, worden soms pescotariër of semi-vegetariër genoemd. Mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër. Mensen die geen vlees, vis en dierlijke producten (zoals zuivel, eieren en honing) eten en ook geen dierlijke producten (zoals leer en wol) gebruiken zijn ‘veganisten‘.
Waarom deze week ?
Zie voor de uitgebreide site: https://weekzondervlees.nl/
Geen zin om zelf te koken: https://devegetarischerestaurantweek.nl/
De impact van jouw week zonder vlees is berekend door het bureau Blonk Consultants. De resultaten zijn als volgt:
Waterbesparing
Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je ongeveer 130 liter watergebruik. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.
CO2-uitstoot besparing (76 kilometer autorijden)
Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je 13.3 kg CO2eq, of te wel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 175 g CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren bespaar je dus ongeveer 76 km rijden met een gemiddelde auto.
Dierenbesparing (770 gram dierenvlees)
De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd.
Ben je door de Nationale Week Zonder Vlees gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees te eten? Dan begint het verschil dat je maakt voor het milieu en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Als je een jaar lang één dag in de week geen vlees eet, bespaar je: bijna zes kilo aan vlees, zo’n 565 kilometer rijden met de gemiddelde auto en tegen de 1000 liter aan water. Dus op naar drie dagen per week geen vlees!
Nog enkele cijfers
In 2017 was het vleesgebruik per hoofd van de bevolking 76,6 kilo per jaar (inclusief karkas). Ongeveer 40 kilo daarvan wordt gegeten. De vleesverkoop is afgelopen jaar met 2% gedaald. Omgerekend komt dit percentage overeen met 11 miljoen kilo vlees. Per dag eten mannen gemiddeld 115 gram en vrouwen 81 gram vlees (RIVM). Advies van de Gezondheidsraad: niet meer dan 500 gram per week te eten. Er zijn voldoende vleesvervangers te koop.
Bouwstenen voor de vegetarische maaltijd
Afhankelijk van het gerecht zijn dit de elementen voor een vegetarische maaltijd.
Stap 1: Kies de groenten
Kies voor de verandering groenten uit het verleden:
Stap 2: Kies plantaardige eiwitten
Peulvruchten
Noten
Eieren
Stap 3: Kies koolhydraten (bv pasta, granen, aardappelen, brood)
Stap 4: Smaakmaker en toppings
Een veelheid van mogelijkheden bv. tomatensaus, bier, kokosmelk, appelmoes etc.
Recepten
Marokkaanse couscous
Japanse ramen
Westland en andere regio’s
Westland wordt wel de grootste kas genoemd van ons land. De Nederlandse glastuinbouw is werelds! Van oorsprong tot afzet, van import tot export, en van wereldse tradities tot wereldse gerechten. Nederlandse kinderen groeien op met Hollandse kropsla uit de kas en Italiaanse kinderen met heerlijke, sappige tomaten in de pasta.
Kom in de kas
Deze wereldse belevingen kun je allemaal ontdekken en ervaren tijdens Kom in de Kas (42e editie), het leukste, lekkerste en leerzaamste uitje voor jong en oud op. Op 6 en 7 april as. zetten ca 200 enthousiaste kwekers in 24 regio’s in heel Nederland hun deuren van hun kas open zodat iedereen kennis kan komen maken met de verrassende wereld die achter het glas van de kas schuil gaat. Zie voor het volledige programma: https://www.komindekas.nl/
Postzegelvereniging Monster heeft de afgelopen jaren mooie groenten, fruit en bloemenzegels uitgebracht. Elk jaar staat de vereniging met een ‘groente en zegel’ stand op de POSTEX in Apeldoorn. De vereniging zal op 13 april 2019 haar 65e verjaardag vieren in Monster. Voor meer info: https://postzegelverenigingmonster.nl/
Kookboeken
Er zijn diverse vega kookboeken verschenen in de loop van de jaren. Loop maar eens door de boekenplanken van je boekhandel. Op de site van de Week zonder vlees zijn recepten geselecteerd uit recente kookboeken zoals: Vegabijbel van Isabel Boerdam en Deliciously Ella, het plantaardige kookboek. Zie ook haar blog: https://deliciouslyella.com/
Geniet van uw vleesloze maaltijd deze week!
Reacties (4) Schrijf een reactie
Mooi uitgewerkt thema, toepasselijk ook voor de Vastentijd / Veertigdagentijd.
prima opgebouwd artikel
Prima artikel en leuk hoe weer een onderwerp uit de actualiteit wordt behandeld. De serie van Niger gaat over de teelt, behandeling en transport van arachides. (pinda’s) Pinda’s worden vanwege de prijs vaak in notenmix opgenomen maar behoren tot de peulvruchten, iets wat ik ook lang niet wist. Wij hebben toch maar een leerzame hobby.
Goed artikel, mooi opgebouwd.
De milieuproblematiek is op een populaire manier in begrijpelijke taal verwoord.
Tijdens Kom in de Kas Westland 2019 is in de praktijk zichtbaar hoe de glastuinbouw bezig is om milieubewust gezonde voeding te produceren.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)