Omroep EO zond tussen 11 november en 16 december 2018 zes documentaires uit van elk ca 40 minuten uit met de naam ‘Je zal maar uitverkoren zijn‘. We zagen in deze programma’s de betekenis van de Joden op de meest uiteenlopende terreinen (van de wetenschap tot de showbusiness en van de mensenrechten tot de popmuziek). De bijdrage van de Joden op het gebied van techniek, wetenschap, religie, kunst, cultuur, politiek, mensenrechten en entertainment is uitzonderlijk omdat zij minder dan 0,2 procent van de wereldbevolking uitmaken. We volgen de meest sprekende personen via de filatelistische wereld.
Gerelateerde artikelen
Deze documentaire bestond uit 6 delen en is samengesteld door de Joodse redactie van de EO:
Aflevering 1: Een draagbare identiteit.
Aflevering 2: De schoonheid van imperfectie.
Aflevering 3: De keuze tussen goed en kwaad.
Aflevering 4: De kracht van de buitenstaander.
Aflevering 5: De betekenis van macht en onmacht.
Aflevering 6: De wereld verbeteren.
De 6 afleveringen zijn te zien via deze link:
https://www.npostart.nl/je-zal-maar-uitverkoren-zijn/VPWON_1289626/episode
of https://www.uitzendinggemist.net/programmas/44719-Je_zal_maar_uitverkoren_zijn.html
Onderstaande teksten zijn integraal gebruikt uit de promo site van de EO en daarna voorzien door mij van postzegels of andere foto’s:
https://visie.eo.nl/2018/11/wist-je-dat-deze-10-uitvindingen-door-joden-zijn-gedaan/
De pakweg 15 miljoen Joden vormen nog geen kwart procent van de wereldbevolking. Maar ondanks hun geringe aantal hebben ze een duizelingwekkende hoeveelheid uitvindingen gedaan, in de breedste zin van het woord. Een kleine bloemlezing.
Jeans
Bijna iedereen heeft jeans in z’n garderobe. Dat hebben we te danken aan de Joods-Amerikaanse Levi Strauss (1829-1902), die de eerste fabriek bouwde waarin bluejeans (spijkerbroeken) geproduceerd werden. Levi Strauss & Co opende zijn deuren in 1853 in San Francisco.
Psychoanalyse
Sigmund Freud (1856–1939) is de grondlegger van de psychoanalyse. Zijn onderzoek naar de menselijke geest had veel invloed in de psychologie en andere takken van de wetenschap. De Oostenrijker wordt tot de invloedrijkste mensen van de 20e eeuw gerekend.
De Bijenkorf
Warenhuis De Bijenkorf werd in 1870 opgericht door Simon Philip Goudsmit (1845-1889). Hij begon aan de Amsterdamse Nieuwendijk met een zaakje in garen en band. Na zijn dood bouwden zijn weduwe en een neef de zaak uit. De Bijenkorf-ondernemers bedachten ook de formule van de HEMA.
Unox-rookworst
De Brabantse heren Hartog en Zwanenburg stonden aan de basis van een van de meest Hollandse producten: de Unox-rookworst. Hun fabriek werd in 1929 deel van een voorloper van Unilever.
Opmerkelijk is trouwens dat het bij deze rookworst om een varkensvleesproduct gaat. Unox vervaardigt tevens de populaire HEMA-rookworst.
Een uitgebreide blog over hutspot/stamppot en rookworst vindt u op deze link:
Google en Facebook
Opvallend is dat er veel Joden aan de top staan van wereldberoemde, invloedrijke en innovatieve multinationals. Denk aan Larry Page, de CEO van Google, en Facebook-topman Mark Zuckerberg.
Atoombom
In de strijd tegen de nazi’s ontwikkelde een groep wetenschappers in het diepste geheim de atoombom. Aan het hoofd van dit team stond de vanuit Duitsland naar de VS gevluchte Jood Robert Oppenheimer (1904–1967), ‘de vader van de atoombom’, die zich later publiekelijk tegen het gebruik van deze uitvinding keerde.
Afstandsbediening
Comfortabel op de bank blijven zitten terwijl je met een druk op de knop naar een andere tv- of radiozender switcht? Slimme uitvinding van de Joods-Amerikaanse natuurkundige Robert Adler (1913-2007). Hij bedacht de eerste draadloze afstandbediening voor de televisie in 1956: de ‘Space Command’.
Wifi en Bluetooth
Ze was een mannenmagneet en stond in haar gloriedagen te boek als “’s werelds mooiste vrouw”. Maar ze was ook heel intelligent. Hedy Lamarr (1914-2000) was een Joods-Oostenrijks-Amerikaanse schoonheid, die niet alleen een populaire Hollywood-actrice was, maar ook uitvindster. Ze stond bijvoorbeeld aan de wieg van de draadloze communicatie zoals wij die nu kennen. Ze bedacht namelijk een revolutionaire techniek die aan de basis ligt van onder meer Wifi en Bluetooth.
Telefooncamera’s
Er worden dagelijks miljoenen selfies en andere foto’s met mobieltjes gemaakt en razendsnel online verspreid. De eerste die een camera voor de telefoon bedacht, is de Joods-Franse wiskundige, uitvinder en ondernemer Philippe Kahn (66), die trouwens tientallen patenten op zak heeft. Dat was in 1996. De rest is geschiedenis.
WhatsApp
Nog steeds razend populair onder miljoenen gebruikers, deze handige uitvinding van de Joods-Oekraïense Jan Koum (42). Hij kwam ooit als een straatarme migrant naar de VS, en werd in één klap miljardair mee toen hij WhatsApp in 2014 aan Facebook verkocht.
Voor meer bekende Joodse personen wereldwijd wordt verwezen naar de zes delen van de EO documentaire.
Reacties (1)
Een sportman/vrouw zou uiteindelijk tegen de journalist zeggen: Ik moet het op het veld laten zien.
Dat is nu gebeurd! Chapeau!!
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)