De Orde van de Distel - Postzegelblog

De Orde van de Distel

1

De Orde van de Distel werd in 1687 ingesteld door koning James VII van Schotland, tevens James II van Engeland en Ierland. Dragers van de Orde zijn de koning zelf en zestien Ridders of Dames en leden van de Britse Koninklijke Familie. Buitenlandse vorsten kunnen de Orde eveneens ontvangen.

Op bovenstaande prentkaart zijn Koningin Elizabeth II en de Hertog van Edinburgh afgebeeld met de mantel en de onderscheidingstekens van de Orde van de Distel. Ter herdenking van het 300-jarige bestaan van de Orde kreeg Jefferey Matthews opdracht vier postzegels te ontwerpen met afbeeldingen van Schotse heraldische wapens. Dit resulteerde in vier postzegels met afbeeldingen van de wapens van de ‘Lord Lyon King of Arms’, de Schotse bannier van Prins Charles, het wapen van de ‘Royal Scottish Academy of Painting, Sculpture and Architecture’ en het wapen van de ‘Royal Society of Edinburgh’.

De Schotse distel is het nationale embleem van Schotland. Een legende vertelt dat tijdens de regering van koning Alexander III van Schotland, hij in oorlog raakte met koning Haakon van Noorwegen. De Vikingen waren in de elfde eeuw Schotland binnengevallen en hadden de eilanden Man, Kintyre en de Hebriden veroverd. Na enkele vergeefse pogingen van Alexander III om de gebieden terug te kopen van Noorwegen brak de oorlog uit. Een legertje Noorse soldaten dat was binnengevallen probeerde een eenheid van de Schotten in de nacht voorzichtig te benaderen om ze te overvallen. Dat deden ze op blote voeten om geen geluid te veroorzaken. Maar ze trapten op de scherpe doorns van distels en schreeuwden het uit van de pijn. Daardoor gewaarschuwd vielen de Schotten aan en versloegen de Noren. Het resulteerde uiteindelijk op 2 oktober 1263 in de Slag bij Largs die door geen van beide partijen werd gewonnen. Toch trokken de Noren zich terug. Vanwege het incident met de distels dat goed uitpakte voor de Schotten, werd de distel het nationale symbool.

Op de postzegel van 18p is de badge, het ereteken van de ‘Order of the Thistle’, afgebeeld in de linker bovenhoek. Het heraldische wapen is van de ‘Lord Lyon King of Arms’, het hoofd van Lyon Court, het hof dat in de heraldiek toezicht houdt op het instellen en invoeren van adellijke wapens en de registratie daarvan alsmede het ceremonieel daarom heen. Het is het oudste heraldieke hof ter wereld. Het zou al in 1399 zijn ontstaan tijdens het bewind van koning Robert III.

In het wapen zijn vele distels opgenomen, evenals in de gouden halsketting. Onder aan de ketting hangt een medaillon met een afbeelding van de heilige St. Andreas. Verder behoort daartoe de badge als ereteken zoals afgebeeld op de postzegel. In het wapen is de Schotse vlag, het Andreaskruis, opgenomen.

Op de postzegel van 22p is de standaard van de huidige prins Charles opgenomen. Charles draagt de volgende Schotse titels: Hertog van Rothesay, Graaf van Carrick, Baron van Renfrew, Heer van de Eilanden en Groot Rentmeester van Schotland. In de standaard zijn geen distels opgenomen. De laatste titel bestaat sinds het jaar 1150 en is sindsdien 30 maal toegekend.

De ‘Royal Scottish Academy of Painting, Sculpture and Architecture’, de RSA, werd opgericht in 1826 door een groep vooraanstaande kunstenaars. Het doel was: het houden van een jaarlijkse tentoonstelling voor verdienstelijke artiesten; het kosteloos lesgeven van kunstenaars die deelnemen aan een academie voor beeldende kunst; het onderhouden van een bibliotheek gewijd aan schone kunsten en het ondersteunen van kunstenaars in financiële nood via liefdadigheidsfondsen. In 1838 werd het predicaat koninklijke aan de Academie toegekend.

De ‘Royal Society of Edinburgh’ is de Nationale Academie voor Wetenschappen van Schotland. De Society werd in 1783 in Edinburgh gesticht. Het aantal leden was bij de oprichting beperkt tot 1.400 die de officiële titel ‘Fellow’ (FRSE) kregen. Het is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling. De Society beweegt zich op tal van wetenschappelijke terreinen, inclusief literatuur en geschiedenis. Een van de meest prestigieuze onderscheidingen is de Lord-Kelvin medaille. Deze medaille wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich nationaal en internationaal heeft onderscheiden door het toegankelijk maken en het verspreiden van onderzoek en wetenschap. Elke vier jaar wordt de Keith Medal uitgereikt aan de persoon die een wetenschappelijk artikel heeft gepubliceerd in een van de tijdschriften van de Society, bij voorkeur een artikel met een belangrijke ontdekking.

De volledige benaming van de Orde is: The Most Ancient & Most Noble Order of the Thistle. Koning James VII van Schotland bracht, zo wordt wel eens beweerd, in 1687 de orde opnieuw tot leven omdat de oude orde in vergetelheid was geraakt. Het motto is: ‘Nemo me impune lacessit’ ofwel ‘Niemand zal me ongestraft tergen’. Het is ook het motto van het Royal Regiment of Scotland, de Scots Guards, de Black Watch of Canada en de Royal Scots Dragoon Guards.

Koning James VII liet in 1687 de abdijkerk behorende bij het paleis van Holyroodhouse in Edinburgh ombouwen tot een kapel voor de Orde van de Distel. James VII kon niet lang daarvan genieten omdat hij in 1688 was afgezet en de kapel was verwoest tijdens rellen. De abdijkerk is nog altijd een ruïne. Tot 1911 had de Orde geen kapel totdat deze werd toegevoegd aan de St Giles High Kirk in Edinburgh. Elk jaar nog verblijft de vorst een of twee weken in Holyroodhouse waar dan nog een dienst wordt gehouden voor de Orde van de Distel. In de nissen van de kapel in Edinburgh zijn emblemen gemonteerd van de leden van de Orde van de Distel. Boven de nissen bevinden zich de helm en het zwaard van het lid van de Orde. Een bijzondere postzegeluitgifte met bijzondere verhalen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Canada Groot Brittannië Koningshuizen



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)