Enige tijd geleden schreef ik in mijn kollum hoe het toeval soms prachtige filatelistische resultaten kan opleveren. Op de verenigingsavond sprak ik daarover met Lei Knarren, bekend van de uiterst ernstige filatelie. Ik had het over de ‘sociale filatelie’ waarbij de kaarten, brieven en postzegels/stempels in verband worden gebracht met de geschiedenis.
Gerelateerde artikelen
Uiteraard valt dat buiten zijn kennisgebied maar hij herinnerde zich wel een zo’n treffertje in het tijdgewricht. Mei 1940. De heer Rutten wil een bestelling plaatsen bij, blijkbaar, een familielid van hem: de heer Houdremont-Rutten in Geleen. Hij verstuurt de kaart op 9 mei 1940. In volvertrouwen dat het allemaal wel zal loslopen. Maar het noodlot slaat toe en de kaart komt in de maalstenen van het tijdsgewricht, 10 mei vallen de Duitsers binnen. Aan deze kaart kun je aflezen hoe goed de organisatie van het “Deutsches Heer” was. Amper één dag bezetting, werd alle post al gecontroleerd en gecensureerd, getuige het Duitse censuurstempel dat links op de kaart staat. De kaart werd niet lang daarna bezorgd. Of de heer Rutten zijn bestelling gekregen heeft vermeldt de historie niet.
Reacties (3) Schrijf een reactie
Beste Jos van den Bosch,
Graag wijs ik je er op dat kollum geen Nederlands woord is, maar (met een hoofdletter) een plaatsnaam in Friesland. Je bedoelde (in de eerste regel) vermoedelijk het (uit het Engels afkomstige) woord “column”, dat ook een plaats heeft gekregen in Van Dale (op pagina 623 van de 13e uitgave).
Maar… de kaart blijft fantastisch!
Het is inderdaad een mooi verhaal bij een mooie kaart, dat zeker !
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)