Wereld Aids Dag (1 december 2018) - Postzegelblog

Wereld Aids Dag (1 december 2018)

0

Sinds 1988 is het op 1 december ‘Wereld AIDS Dag’ (World AIDS Day) en wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor hiv en aids. Op deze jaarlijkse dag staat de strijd tegen aids in de schijnwerpers en wordt opgeroepen tot meer solidariteit met mensen met hiv en aids. Ook in Nederland zijn er op en rond ‘Wereld AIDS Dag’ veel initiatieven, evenementen en acties. Zijn er veel aidszegels wereldwijd uitgegeven? 

Aids slachtoffers wereldwijd

Sinds het begin van de epidemie (begin jaren 80) zijn er 35,4 miljoen aidsdoden gevallen. Ca 15,1 miljoen mensen krijgen geen levensreddende hiv-remmers. Het afgelopen jaar waren er 940.000 doden door aids. Per jaar zijn er 1,8 miljoen nieuwe hiv-infecties.

 

Het aidsvirus komt oorspronkelijk voor bij apen. Vervolgens is het virus bij de mens terechtgekomen door een toegenomen contact tussen mensen en apen: door de jacht op en de handel in apen, het kappen van het Afrikaanse regenwoud en de kolonisatie van Afrika. Hiv is een virus en heeft dus gastheren nodig. Het aidsvirus stapte van de ene gastheer (de aap) over naar een andere gastheer, de mens, en evolueerde verder.

Wereld Aids Dag
In Nederland organiseert de non-profitorganisatie Aidsfonds (voorheen Aids Fonds en STOP AIDS NOW!) ‘Wereld AIDS Dag’ met onder andere een congres en een campagne. In België vraagt Sensoa aandacht voor de aidsbestrijding. Op ‘Wereld AIDS Dag’ wordt opgeroepen het rode lintje op te spelden, het symbool voor solidariteit met mensen met hiv.  De bestrijding van aids is een van de acht millenniumdoelen van de Verenigde Naties.  ‘Wereld AIDS Dag’ werd in augustus 1987 bedacht door twee voorlichters van de WHO in Genève. Later overgenomen door UNAIDS – het aidsbureau van de Verenigde Naties.  Op 1 december is het Wereldaidsdag. Wereldaidsdag is sinds 1988 een internationale dag waarop wordt stilgestaan bij aids, georganiseerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en gesteund door de Verenigde Naties. Onderstaande zegel van Tuvalu omvat alles van deze Worlds Aids Day, 1 December, WHO en het rode aids logo.  Het rode lint is het symbool voor de internationale bestrijding van hiv en aids.

 

De eerste aidszegels in 1988

Tegelijk met de 1e Wereld Aids Dag op 1 december 1988 verschenen de eerste postzegels. De meeste waren ‘overdruk’ zegels maar San Marino en Jugoslavie kozen voor eigen ontwerp. Wat vindt u van deze ontwerpen?

 

 

Onderzoek

Francoise Barre-Sinoussi (Parijs, 1947) is een Franse virologe. Zij won samen met Luc Montagnier de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde van 2008 voor hun ontdekking van het human immunodeficiency virus (hiv).  Voor beiden heeft de Comores een zegel uitgegeven in 2009 als onderdeel van een vel Nobelprijswinnaars. Op de velrand is het hiv-virus afgebeeld.

Comores Nobelprijswinnaars (2009) met Francoise Barre-Sinoussi

 

Comores Nobelprijswinnaars (2009) met Luc Montagnier

 

Nederlandse Aids zegels

Drie jaren achter elkaar heeft ‘Stop Aids Now!’ als goede doel een gedeelte van de opbrengst gekregen van de verkoop van de december ‘Goede Doelen’ zegels. In feite werd een toeslag gevraagd van 10 eurocent per zegel bovenop de zegelwaarde van 29 eurocent. Pas in 2010 werd een Aids velletje ontworpen door mode-illustrator Piet Paris.

Goede doelen (decemberzegels) 2004

 

Goede doelen (decemberzegels) 2006

 

Stop Aids Now (2010) vel ontworpen door Piet Paris

De 22e International AIDS Conference (AIDS 2018) werd van 23 – 27 juli 2018 georganiseerd in Amsterdam (RAI Convention Centre). Ca 15.000 specialisten waren bij elkaar om hun kennis en ervaringen te delen in het gevecht tegen Aids. Het thema van de conferentie is ‘Breaking Barriers, Building Bridges’. 

Het HIV/AIDSmonument is onthuld op 1 december 2016 – Wereld Aids Dag. Het kunstwerk, getiteld Living by Numbers, is ontworpen door de Fransman Jean-Michel Othoniel. Het staat aan het IJ, tussen het Centraal Station en het Muziekgebouw. Het meest in het oog springen de rode bollen van hand geblazen glas in een stalen frame. Daaronder een bank met riant uitzicht op het IJ, Centraal Station en de haven. Het monument heeft de vorm van een metershoog telraam en telt symbolisch af naar het moment dat aids de wereld uit is en er geen nieuwe hiv-infecties meer bijkomen.

 

Meest controversiële aidszegel?

Zwitserland (1994) ontworpen door Niki de Saint Phalle (64), Amerikaans-Franse kunstenaar. Ontwerp: stijlvol fallus met kleuren rubber omhulling.

 

Meer info

https://www.postzegelblog.nl/2010/10/10/stop-aids-now-postzegels-roepen-om-aandacht-voor-aids/

https://aidsfonds.nl/

https://www.aids2018.org/

https://www.hiv-aidsmonument.nl/

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aids

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Verenigde Naties A.I.D.S. Apen Nobelprijswinnaars



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)