Het postzegelvel Dag van de Postzegel 2018 is opnieuw een eerbetoon aan historische Nederlands postzegelontwerpen, in dit geval de cijferpostzegels van Wim Crouwel. Een detail van de oorspron-kelijke postzegel van 10 cent is dominant aanwezig in dezelfde frisse blauwtint van weleer.
Gerelateerde artikelen
Naast postzegels met portretten van koningen en koninginnen is de Nederlandse post al vroeg begonnen met cijferpostzegels. Tussen 1876 en 1894 verscheen de eerste serie. Op deze postzegels stond de waardeaanduiding in een rijk versierd kader. Ook op de volgende reeksen cijferpostzegels werd de typografie omlijst met ornamenten. Het ontwerp van Wim Crouwel brak met die traditie, waardoor je ze zowel minimalistisch als functionalistisch zou kunnen noemen. Het ontwerp uit 1976, toevalligerwijs honderd jaar na het verschijnen van de eerste cijferpostze-gels, is heel herkenbaar. De twee tegen elkaar inlopende kleurverlopen zijn helder van tint en de cijfers en letters hebben kenmerkende hoeken van 45 graden, in plaats van curven.
10 cent wordt waardeaanduiding 1
Aan ontwerper Ingmar Birza de taak om met dit icoon uit de twintigste eeuw aan de slag te gaan. “Een hermetisch ontwerp als dat van de Crouwelpostzegels maakt dat extra lastig”, legt hij uit. “Het ontwerp van Crouwel staat nog steeds als een huis”. Het idee ontstond om de blauwe 1 van de oorspronkelijke postzegel van 10 cent zo groot mo-gelijk af te beelden. Als bepalend beeldelement waarin het verloop goed zichtbaar is, en tegelijk als frankeerwaarde. Daarvoor is van de originele postzegel een scan in zwart-wit gemaakt. Aan de drukpers is pas de kleurblauw bepaald. Steeds met het origineel bij de hand om een goed lijkende, heldere kleur samen te stellen.
Gridnik
De postzegel bestaat uit twee gelijke helften. Op de rechterhelft staat de typografie: Nederland en dag van de post-zegel 2018, geheel in onderkast. Ook dit is een hommage aan Wim Crouwel, die in 1977 veel kritiek kreeg op zijn ontwerp van een telefoonboek zonder hoofdletters. De typografie is geplaatst in het grid dat Crouwel gebruikte om zijn cijfers en letters te ontwerpen. Birza gebruikte het lettertype Gridnik, een doorontwikkeling van het letterontwerp dat Crouwel voor de cijferpostzegels heeft ontworpen. De naam is een verwijzing naar de bijnaam Mr. Gridnik, die Crouwel in de jaren zeventig kreeg vanwege zijn geometrische en structuralistische benadering.
Tecnische gegevens:
Postzegelformaat: 30 x 40 mm
Velformaat: 170 x 122 mm
Papier: normaal met fosforopdruk
Gomming: gegomd
Druktechniek: off set
Drukkleuren: blauw en zwart
Oplage: 64.000 vellen
Verschijningsvorm vel van 10 postzegels in 10 gelijke ontwerpen
Ontwerp: Birza Design, Deventer
Drukkerij: Joh. Enschedé Security Print, Haarlem
Klik hier om het postzegelvel “Dag van de Postzegel te bestellen” te bestellen.
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)