Pasen: een feest van nieuw leven - Postzegelblog

Pasen: een feest van nieuw leven

6

Pasen, het betekent voor iedereen iets anders. We vieren de lente; het voorjaar hangt in de lucht, en we zijn lekker een paar dagen vrij om leuke dingen te ondernemen. En de Christenen vieren dat Jezus drie dagen na zijn kruisiging opstond uit de dood. Zelfs voor de opkomst van het Christendom werd Pasen al gevierd. Het was een lentefeest ter ere van de zon. Iedereen viert het paasfeest  op zijn eigen manier en daar horen bijzondere tradities bij, waaronder in sommige landen ook het versturen van paaskaarten. Natuurlijk zijn er dus ook dit jaar weer nieuwe paaspostzegels uitgebracht.

Paaszegels van Tsjechië en Slowakije

De Tsjechische Post koos voor een van de bekendste paassymbolen; kuikentjes die net uit het ei zijn gekropen. In de Tsjechische Republiek is Pasen nog steeds populair. En ook op de paaszegel van Slowakije zien we een bekend symbool; het lammetje. De Slowaakse Post zette het Lam van God in de vorm van een typisch Slowaakse zoete lekkernij op de zegel.

Polen

En ook op een van de Poolse paaspostzegels staat een kuiken tussen lentebloemen afgebeeld. En op de andere de overbekende (paas)haas.

Traditionele paaspostzegels Vaticaanstad en Bosnië en Herzegovina

Op de zegel van Vaticaanstad staat een prachtige afbeelding: het centrale moment van de verlossende missie van onze Heer zoals te zien is in een detail van een muurschildering die zich bevindt aan de hoofdingang van de Sixtijnse Kapel. Het fresco, een werk van Vlaamse schilder Hendrick van den Broeck, is misschien wel een van de minst bekende van de Sixtijnse Kapel. Het is een kopie van een origineel van Ghirlandaio dat werd vernietigd toen het deurkozijn in 1522 instortte. Het schilderij is een van de meesterwerken van de beschilderde muren en grote schilderijen van Michelangelo, uit de 15e eeuw.

Op de paaspostzegel van Bosnië en Herzogovina verwijst de paaskaars naar de wedergeboorte van Christus. De letters alfa en omega staan erbij omdat Christus het begin en het einde van alle dingen is.

Kunst op de zegels van Hongarije en Roemenië

Hongarije heeft voor zijn paaszegel een reproductie gebruikt van een werk van de textielkunstenares Erzsebet Szekeres.

Op de zegel van Roemenië zien we de scène van de kruisiging van Jezus. De afbeelding komt van een icoon uit de 18e eeuw dat toebehoorde aan de kerk van Oravita (Caras-Severin) en tegenwoordig te zien is in de Timisoara Metropolitan Kathedraal. In het museum bevindt zich een collectie van ongeveer 800 iconen en schilderijen, 130 kerkelijke objecten en manuscripten van de “Noul Testament de la Balgrad (Nieuwe Testament van Belgrado)” (1648) en de “Cazania Lui Varlaam (De Homiliary van Metropolitan Varlaam)” (1643).

Vrolijk Pasen!

En genieten dat is belangrijk. Ik wens alle lezers van Postzegelblog een vrolijk Pasen!

Dit is een bewerkte versie van een eerder geplaatst artikel op Postzegelblog.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Polen Roemenië Tsjechië



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (6) Schrijf een reactie

  • toon op 23 april 2011 om 08:27

    voor ons wordt het inderdaad en vrolijk Pasen, want we hebben onze kleinzoon te logeren. dat wordt dus vrolijk en druk!

  • Jan van Tellingen op 23 april 2011 om 19:57

    Vanuit een warm en zeer zonnig Vorden ook voor jou en de jouwen een vrolijk Pasen. Leuke serie Paaszegels.

  • Marc37 op 23 april 2011 om 20:59

    Ik wens iedereen een fijne Pasen toe.

  • Lia Vieveen van Postzegelblog op 24 april 2011 om 09:10

    Allemaal hele fijne paasdagen!

  • Yvonne Kruse op 2 april 2018 om 12:11

    Leuk artikel. Vrolijk Pasen!

  • willem op 2 april 2018 om 17:38

    Pasen is het belangrijkste christelijke feest in het liturgische jaar. Christenen vieren deze dag vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.
    Pasen heeft zijn oorsprong in het joodse Pesach.
    Pesach, ook bekend als het lentefeest, vrijheidsfeest of matzefeest is een van de belangrijkste feesten in het jodendom. Met Pesach wordt het einde van de joodse slavernij in Egypte herdacht en de uittocht uit Egypte (zoals beschreven in het Bijbelboek Exodus) en daarmee de bevrijding van het joodse volk van de slavernij. Deze gebeurtenissen staan centraal in het joodse ethos.

    ( Bron: Wikipedia )

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)