Verenigde Naties en Expo 58 in Brussel (deel 1) - Postzegelblog

Verenigde Naties en Expo 58 in Brussel (deel 1)

1

Door de Belgische Postdienst werd tijdens de Wereldtentoonstelling Expo 58 te Brussel een serie van 16 postzegels uitgegeven voor de Verenigde Naties. De uitgifte was bedoeld ten behoeve van de mede financiering van het paviljoen van de Internationale Organisaties op het Expo terrein. De postzegels waren uitsluitend te koop in het paviljoen. De deelnemende organisaties waren naast de VN, de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal, de BeNeLux en de Raad van Europa. Het paviljoen lag ongeveer waar nu het Planetarium staat, niet ver van het Atomium.

Naast de verkoop in het paviljoen waren ook de bureaus van de VN in New-York en Parijs ingeschakeld. De serie kon men bestellen via het bureau te New-York. Het interne postkantoor van de VN in New-York gebruikte een stempelvlag die opriep om de tentoonstelling in Brussel te bezoeken. Ook was de serie te bestellen, uitsluitend compleet, bij de Belgische Filatelistische Dienst en kon men deze kopen bij het filatelistenloket in het postkantoor te Brussel.

In het paviljoen en bij het filatelistenloket waren naast de complete serie de waarden van 1F, 1.50F, 2F en 5F los te koop. Maar ze mochten alleen worden gebruikt voor de frankering als men de poststukken in een speciale brievenbus in het paviljoen deponeerde. Buiten het paviljoen waren ze niet geldig! In het paviljoen waren prentkaarten te koop die verzamelaars konden gebruiken om deze met een of meer postzegels gefrankeerd te verzenden. De verkoop van de postzegels vond plaats via inschrijving in complete series van 15 april tot en met 15 mei en verder van 17 april tot 17 oktober in het paviljoen.

De postzegel van 50c laat een vertegenwoordiger van de regering zien, een werkgever en een arbeider. De zegel was dan ook gewijd aan het Internationaal Arbeidsbureau van de VN. Het ontwerp van de zegel was van Jean van Noten en de gravure was vervaardigd door Charles Leclercqz. Het drukken van de serie postzegels werd gedaan door de Zegeldrukkerij te Mechelen in staaldiepdruk. The International Labour Organization, de ILO, is oorspronkelijk gevormd in 1919, na de Eerste Wereldoorlog, als onderdeel van de Volkenbond.

Symbolen van bosbouw, voeding, visserij en fokkerij verbeelden de Voedsel- en Landbouworganisatie. Het ontwerp van de zegel was wederom van Jean van Noten en de gravure was vervaardigd door Leon Janssens. De Food and Agriculture Organization is bekend onder de letters FAO. De organisatie werd opgericht op 16 oktober 1945 in Quebec City in Canada. Voor de FAO zijn vele series postzegels in de loop der jaren door tal van landen uitgegeven.

De Verenigde Naties werd uitgebeeld op de postzegel van 1.50F. Een geopend venster met in een wolkenlucht het embleem van de VN. De zegel was gedrukt in blauw, de kleur die gold als onderdeel van het beeldmerk van de VN. Het bureau van de VN te New-York had zelf op 2 juni 1958 een postzegel uitgegeven met het embleem van de VN in de juiste kleur blauw.  Het ontwerp van de Belgische postzegel was van O. Hamann uit Kopenhagen en de gravure was vervaardigd door Charles Leclercqz.

De blauwe kleur van de postzegel was echter donkerder dan de typisch blauwe kleur (Hex code #5B92E5 of Pantone/PMS 279) die werd gebruikt voor o.a. de vlag van de VN. Voor het eerst werd deze vlag officieel gebruikt op 7 december 1946. De Noordpool is het middelpunt van de kaart van de aarde. De op deze wijze afgebeelde continenten staan symbool voor alle mensen op aarde om zodoende geen enkel land te bevoordelen. De twee olijftaken symboliseren de vrede. Het ontwerp van de vlag was afkomstig van Donal McLaughlin, een Amerikaanse architect die overleed op 27 september 2009 op 102-jarige leeftijd. Het wit en blauw werd de huisstijl van de Verenigde Naties.

Op de zegel gewijd aan de Wereldbank zijn een fabriekscomplex en een stuwdam met turbines te zien. Deze twee afbeeldingen stellen de financiële bedrijvigheid voor van de organisatie. De bank is een gespecialiseerd onderdeel van de Verenigde Naties. De Wereldbank werd in 1944 opgericht als International Bank for Reconstruction and Development (IBRD). Tegelijkertijd werd het Internationaal Monetair Fonds (IMF) opgericht. Het ontwerp van de zegel was van M. Wijckaert te Brussel en de gravure was vervaardigd door Henri Decuyper.

Ontwerper Jean van Noten gebruikte symbolische weergaven om de UNESCO uit te beelden. De United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization werd opgericht in Londen op 16 november 1945. Een van de meest bekende activiteiten van de organisatie is het Werelderfgoedprogramma dat sinds 1972 wordt uitgevoerd. De organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur werd vertaald in retorten, een lesboek en een soort harp. De gravure was vervaardigd door Leon Janssens.

Op de postzegel van 3F is het paviljoen afgebeeld van de Verenigde Naties. Het bestond uit een hoofdgebouw in de vorm van een gewapend betonnen koepeldak en enkele bijgebouwen, ontworpen door Antwerpse architect ir. Hugo van Kuyck of was het Paul-Amaury Michel? De 8 cm dikke koepel had een diameter van 50 meter en een hoogte van 15 meter. De koepel was in blauw geverfd, de kleur van de Verenigde Naties. De zes bogen symboliseerden de zes continenten. Het paviljoen werd officieel geopend op 26 april 1958. Het ontwerp van de zegel was van M. Maniet uit Parijs en de gravure was vervaardigd door Henri Decuyper.

Symbolen van telefonie, telegrafie en radio staan voor de Internationale Telecommunicatie Unie, de ITU. De ITU werd al op 17 mei 1865 in Parijs opgericht en werd op 15 november 1947 een organisatie binnen de Verenigde Naties. Het is de oudste internationale organisatie ter wereld. Het ontwerp van de zegel was van L. Rodan-Jacobo uit Madrid en de gravure was wederom vervaardigd door Henri Decuyper.

Weer symboliek gebruikt in de postzegel van 8F gewijd aan het Internationale Monetaire Fonds, het IMF. Als voorgrond voor de dubbele wereldkaart een weegschaal die het evenwicht van de munteenheden moet voorstellen. Het fonds werd in december 1945 voor het eerst officieel in werking gesteld door 29 nationale regeringen. Het ontwerp van de zegel was van D.F. Rogers uit New-York en de gravure was wederom vervaardigd door Charles Leclercqz.

De Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO, wordt uitgebeeld in de vorm van een wereldkaart wat een beetje lijkt op de kaartprojectie van Goode. Ervoor het medische symbool, de esculaap, het oude Griekse symbool dat wordt geassocieerd met de halfgod Asclepius. Asclepius kreeg, zo luidt de geschiedenis, les van de centaur Cheiron. De WHO werd op 7 april 1948 opgericht. Het ontwerp van de zegel was van K. Plowitz uit New-York en de gravure was wederom vervaardigd door Charles Leclercqz.

Als laatste van de serie postzegels voor gewone post de zegel van 20F voor de Wereldpostvereniging, de UPU. De UPU werd op 15 september 1874 opgericht en is daarmee de op een na oudste internationale organisatie ter wereld, na de ITU. Het wereldpostvervoer wordt verbeeld door voertuigen door de lucht, over water en over land. Daarbij de nostalgische posthoorn om het beeld compleet te maken. Het ontwerp van de zegel was van Jean van Noten en de gravure was vervaardigd door Charles Leclercqz. In deel 2 ga ik in op de serie van zes luchtpostzegels die eveneens onder de zelfde voorwaarden te koop was als de serie voor de gewone postzendingen.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Verenigde Naties Eerste Wereldoorlog Onderwijs Telecommunicatie UNESCO



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Ronny Denys op 27 september 2024 om 17:18

    Hallo, een witte omslag (26×17 cm) met alle 16 zegels erop en allen afgestempeld met de stempels van ‘Nations Unies’ Op de omslag een gedrukte tekst: The United Nations at the Brussels universal and international exhibition’ met logo en de vermelding ‘Firts Day Cover 17 april 1958’. Is dit een zeldzaam stuk ?

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)