De Gentse Floraliën (deel 5) - Postzegelblog

De Gentse Floraliën (deel 5)

0

De drie postzegels die op 16 maart 1985 verschenen waren de laatste die Marc Ferdinand Severin voor de Gentse Floraliën ontwierp. Hij was toen 79 jaar. Twee jaar later, op 10 september 1987 overleed hij te Ukkel. De drie postzegels, alle in de waarde van 12 franken, werden geïllustreerd met orchideeën waarbij de prachtige kleuren opvielen.

Het felle blauw kleurt de eerste zegel. Het is de Vanda Cœrulea die in de natuur voorkomt op de zuidelijke hellingen van het Himalaya gebergte, zo tussen de 1.000 en 1.700 meter hoogte. Maar in het wild is deze plant uiterst zeldzaam geworden. De plant wordt ook gekweekt door o.a. een grote orchideeënkwekerij in Gent, Sint-Denijs-Westrem.

Op de tweede postzegel is een Phalaenopsis afgebeeld. De officiële naam van de variant Lipstick Malibu werd pas geregistreerd op 1 november1960 door de RHS, de Royal Horticultural Society. De variant is ontstaan uit de vader en moederplanten ‘Palm Beach’ en ‘Star of Rio’.

Dan als laatste de prachtig fel roodkleurige bloem van de Sophrolaeliocattleya Riffe ‘Burlingame’. Orchideeën behoren tot de grootste familie van bloeiende planten met meer dan 250.000 soorten en meer dan 100.000 varianten. In Gent worden vele soorten en varianten gekweekt.

Niet direct herkenbaar zijn de drie postzegels uitgegeven op 3 maart 1990  voor de Gentse Floraliën omdat de naam van dit evenement ontbreekt. De drie postzegels zijn ontworpen door André Buzin. Deze kunstenaar was vanaf 1985 vaste ontwerper geworden van de permanente serie vogels en andere bijzondere postzegels die veelal met de natuur hebben te maken. De drie postzegels voor de Gentse Floraliën leken op het eerste gezicht wel rouwzegels met de zwarte randen. Was dit gedaan omdat de organisatie van het evenement verhuisd was van het Citadelpark naar een nieuw tentoonstellingscomplex ‘Flanders Expo’? De beurshallen bevinden zich op het voormalige vliegveld Sint-Denijs-Westrem, thans deelgemeente van Gent. De centrale hal van dit complex heeft een oppervlakte van meer dan 19.000 m2.

Op de postzegel van 10F is, zoals op de zegel vermeld, een Iris florentina of Florentijnse lis afgebeeld. Hier is de blauwe variant opgenomen, maar de meesten kennen deze iris in de kleur wit. De plant komt oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse Zee en groeit in het wild vooral in Italië. Maar de plant is ook in India gesignaleerd. De postzegel van 14F toont een Cattleya harrisoniana. Een orchidee oorspronkelijk uit Brazilië. De plant werd in 1836 voor het eerst omschreven door John Bateman en Lindley en genoemd naar mevrouw Arnold Harrison, een in die tijd bekende specialiste op het gebied van kennis over orchideeën.

De tweede postzegel van 14F laat een Lillium bulbiferum zien. Een Europese overblijvende plant uit de leliefamilie. De plant is bij ons bekend als roggelelie of oranjelelie. In Limburg (Windraak) werd de roggelelie als onkruid beschouwd omdat deze groeide in de roggevelden. Maar werd ook aangetroffen in boerentuintjes waar ze nog steeds voorkomen. Oorspronkelijk afkomstig uit de Alpen en andere berggebieden in Europa maar ook voorkomend in Noord-Duitsland en Oost-Nederland. In de jaren ’50 was het een geliefde gekweekte tuinplant. André Buzin mocht ook de serie van drie postzegels voor de Gentse Floraliën ontwerpen voor het jaar 1995. Dat beschrijf ik in deel 6.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Brazilië Vogels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)