Bij de uitgifte van een serie van drie postzegels op 8 oktober 1966 gewijd aan Zuidpoolexpedities bevond zich ook een blokje. Op de postzegel van dit blokje was een schip afgebeeld met een naam dat mij beslist niet aan België of Nederland deed denken, maar meer Scandinavisch. Ik heb er toen weinig aandacht aan geschonken maar later ben ik toch gaan naspeuren waarom dat schip op de postzegel was afgebeeld.
Gerelateerde artikelen
Maar eerst ga ik even terug in de geschiedenis. België was een belangrijk land als het ging om Zuidpool onderzoek. De eerste Belgische poolreiziger was Baron Adrien de Gerlache de Gomery. Hij was officier in de Belgische Koninklijke Marine. Hij werd op 2 augustus 1866 in Hasselt geboren. In 1896 kocht hij de in Noorwegen gebouwde walvisvaarder ‘Patria’ die hij liet verbouwen en omdoopte tot ‘Belgica’.
Hij leidde de Belgische Antarctica expeditie die uit de haven van Antwerpen vertrok op 16 augustus 1897. Aan boord was ook de Noor Roald Amundsen die als stuurman meevoer. Amundsen was de eerste mens die later, op 15 december 1911, de Zuidpool zou bereiken.
Na lange tijd, vanaf 28 februari 1898, in het ijs vastgezeten te hebben keerde het schip terug in de haven van Antwerpen op 5 november 1899. Adrien de Gerlache is ook afgebeeld op een postzegel van Brits Antarctica samen met het schip de ‘Belgica’ en op een Roemeense postzegel. De ‘Belgica’ werd ook nog afgebeeld op een postzegel uitgegeven door de Falkland Eilanden.
De zoon van Adrien de Gerlache, Baron Gaston de Gerlache de Gomery, trad letterlijk in de voetsporen van zijn vader. Hij leidde de tweede Belgische Zuidpoolexpeditie die plaats vond in 1957 en 1958. Hij reisde met twee schepen, de ‘Polarhav’ en de ‘Polarsirkel’, twee Noorse ijsbrekers. Het vertrek uit de haven van Antwerpen was op 12 november 1957. Hij arriveerde in Koningin Maudland op Antarctica op 28 december 1957. Hij bouwde het eerste Belgische Poolstation, de Koning Boudewijnbasis. Dit in verband met het Internationaal Geofysisch Jaar.
Op de postzegels van 5F + 2.50F zijn enkele poolhonden ofwel huskies afgebeeld die met de schepen waren meegekomen en als sledehonden dienst deden. Op de achtergrond de basis met ervoor de Belgische vlag en een helikopter.
De sledehonden zijn op bovenstaande postzegel afgebeeld tijdens een verblijf op Antarctica door een gecombineerde Nederlands-Belgische Zuidpoolexpeditie. Deze expeditie stond onder leiding van de geoloog Tony van Autenboer.
Op de postzegel van 6F + 3F is een landmeter afgebeeld en een meteoroloog die een weerballon oplaat. Op de achtergrond een bevoorradingsschip, het motorschip ‘Magga Dan’. Het schip was speciaal ingericht voor de bevoorrading van poolexpedities.
Het schip was van de Deense maatschappij J. Lauritzen Lines en had enkele zusterschepen zoals het motorschip ‘Kista Dan’, ‘Nella Dan’ ‘Thala Dan’’en ‘Erika Dan’. Het laatste schip is op onderstaande postzegel afgebeeld.
De schepen werden vooral gebruikt in opdracht van de Australische regering om poolexpedities te bevoorraden. Het motorschip ”Magga Dan’ kon 35 passagiers vervoeren naast de ladingen diepgevroren vlees en vis, fruit en ander voedsel, brandstof voor de basisstations en uitrustingsstukken.
Het schip is ook afgebeeld op een postzegel uitgegeven door Brits Antarctica en Australisch Antarctica.
Zelfs twee maal door Brits Antarctica. Daarbij is tevens een portret afgebeeld van Sir Vivian Ernest Fuchs, een Britse poolonderzoeker die als eerst in 1958 het gebied van Antarctica overstak als leider van de Commonwealth Trans-Antarctic Expedition.
Als laatste een postzegel uitgegeven door Frans Zuidelijke en Antarctische Gebieden, Terres Australes et Antarctiques Françaises. Het motorschip ‘Magga Dan’ werd gebouwd door een scheepswerf in het Deense Aalborg en op 1 juni 1956 te water gelaten. Het schip werd op 27 september 1956 opgeleverd. De ‘Magga Dan’ is, na enkele keren van eigenaar en naam te zijn veranderd, in oktober 1984 te Gent in België gesloopt. Dat het 75 meter lange schip zo zou eindigen heeft ontwerper Herman Verbaere die de postzegel en het blokje met het motorschip ontwierp, nooit kunnen vermoeden.
Reacties (2) Schrijf een reactie
Interessant artikel. Dank.
Mooi verhaal, inderdaad erg interresant en dat er over zo een specifiek onderwerp zoveel zegels te vinden zijn. Prima!!
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)