In een relatief korte periode heeft de Leeuwarder Courant drie maal aandacht besteed aan onderwerpen, die nauw met postzegels en versturen samenhangen, maar met geheel verschillende invalshoeken. Het eerste aandachtspunt stond op 12 april in de krant, de twee resterende twee kreeg ik op 27 april onder ogen.
Gerelateerde artikelen
1) Flessenpost na 20 jaar bij afzender.
De zware januari-storm sloeg een stuk dijk af van het strand van Vlieland. Onder het zand lag de twintig jaar oude fles met een briefje van Susie Hampton uit het Engelse Minster on Sea.
Susie was 10 jaar toen ze op Sheppy Island, een eiland in de monding van de Thames, bij John en Marion House vakantie vierde. Op een papiertje schreef ze haar naam, dat ze 10 jaar oud was en dat ze op 25 augustus 1997 het flesje in zee zou gooien. Ze wilde graag weten wie het waar zou vinden.
Twintig jaar hoorde ze niets totdat Staatsbosbeheer vorige week samen met de gemeente Vlieland, Rijkswaterstaat en Defensie een van de vele strandopruimacties hield. Boswachter Schaper trof het flesje aan in het zand met daarin het handgeschreven briefje.
Het bericht over de vondst verspreidde zich gauw via internet over Noordwest-Europa. Alle media waren op zoek naar de ‘Sheppy-girl’. Haar vader herkende zijn dochter in het verhaal en belde Susie.
Vermoedelijk duurde de flesreis naar Vlieland niet langer dan een week, weet Anke Bruin van Staatsbosbeheer op Vlieland. Ze heeft inmiddels contact met Susie, die inmiddels Susie Gander-Hampton heet.
Susie wil de flessenpost deze zomer ophalen als ze haar vakantie op Vlieland komt vieren. “Dan haal ik mijn rommel weer op, zei ze mij”, aldus Anke Bruin.
(Bron: Leeuwarder Courant, 12 april 2017)
2) Werkstraf na inzet valse postzegels.
Een werkstraf van honderd uur wacht een 29-jarige Leeuwarder, die voor zijn handel in tweedehands boeken bewust honderden vervalste postzegels gebruikte en doorverkocht in de periode oktober 2013 en half januari 2017. Om via Bol.com meer geld over te houden van zijn handel in boeken, bestelde hij honderden valse postzegels in China en frankeerde daarmee het versturen van boeken naar klanten. Via een tip van een postagentschap ontdekte PostNL de fraude. Het postbedrijf zette een particulier recherchebureau op de zaak.
Een deel van de postzegels verkocht de verdachte aan een 17-jarige kennis, die ze op zijn beurt weer doorverkocht via Marktplaats aan andere belangstellenden. De kennis verklaarde aanvankelijk dat hij niet wist dat de zegels vals waren, wat de verdachte bestreed.
PostNL vorderde ruim 11.000 euro schade van de verdachte, onder meer om het eigen onderzoek te vergoeden. Daarnaast waren er nog drie klanten die ruim 1500 euro vorderden, omdat ze valse postzegels hadden gekocht via de kennis.
Officier De Ruiter eiste een werkstraf van 140 uur. Ze rekende de verdachte aan dat hij met valse zegels het vertrouwen van een minderjarige kennis had beschaamd om er zelf beter van te worden. Advocaat Uygul stelde dat zijn cliënt weliswaar valse postzegels had besteld, gebruikt en doorverkocht aan zijn maat, maar ook dat hij niet direct betrokken was bij het verder doorverkopen van de zegels en dat daarbij van medeplegen dus geen sprake was.
Rechter Jansen vond ook dat het doorverkopen eerder sprake was van medeplichtigheid. De vorderingen van de drie klanten werden daardoor niet ontvankelijk verklaard. Wel hield hij de verdachte verantwoordelijk voor het gebruiken en doorverkopen van valse zegels. Jansen veroordeelde de verdachte tot een werkstraf van honderd uur.
(Bron: Leeuwarder Courant, 27 april 2017)
3) Op 17 februari 2012 maakte Willem-Alexander foto’s voor kinderzegels 2012.
Ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Willem-Alexander kwam interviewer Wilfried de Jong zijdelings met een facet van de kinderpostzegels 2012 in aanraking.
“Op 17 februari 2012 kreeg ik een telefoontje, waarin me werd verteld dat mijn broer Friso buiten de piste onder een lawine was bedolven. Je wereld stort in. Op dat moment was ik druk bezig van mijn drie dochters foto’s te maken voor de kinderpostzegels 2012”, aldus de koning tijdens het interview met De Jong.
(Bron: Leeuwarder Courant, 27 april 2017)
Willem-Alexander kwam bij het fotograferen van zijn drie kinderen beter beslagen ten ijs dan zijn vader prins Claus bij het fotograferen van zijn drie zonen voor de kinderpostzegels 1972 (nvph 1020/23; zie postzegelblog-artikel 7 april 2013 en deelhoofdstuk ‘Amateurfotograaf prins Claus’ van blogartikel ‘Willem-Alexander 50 jaar’ van 23 april 2017). De koning ontving voorafgaand aan de fotosessie in een persoonlijk contact praktische aanwijzingen bij het fotograferen van PostNL-ontwerpbegeleider Julius Vermeulen o.a. over mogelijk achtergronden, camerastandpunten en onderlinge interactie van de prinsessen (zie postzegelblog-artikel zie postzegelblog-artikels 11 november 2012 en 14 april 2013).
Reacties (0)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)